wtorek, 31 maja 2011
Muffinki kokosowe

Produkty:

300 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

125g cukru

250 ml mleka sojowego i kokosowego pół na pół

75g wiórków kokosowych+ 25 g na posypanie na polewie cytrynowej

80 ml oliwy

Polewa: sok z 1 cytryny utarty ze 125g cukru pudru - polana na gotowe ciasto (na zdjęciu muffinki nie mają polewy)

Sposób wykonania:

Zmiksować cukier z olejem i dodawać stopniowo mąkę i mleko na przemian, a na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Do mleka dosypać proszek, wtedy lepiej się go rozprowadza.

Muffinki pieczemy w dowolnych foremkach, napełniając je do 3/4 pojemności i w temperaturze ok.200 stopni, nie trzeba nagrzewać piekarnika, ponieważ one pieką się bardzo szybko, ok.30 minut, z powodu tego, że są w małych foremkach.



niedziela, 29 maja 2011
Sałatka zielona

Składniki:

  • brokuł
  • duże kiełki, np. z soi lub bambusa, słonecznika
  • oliwki zielone
  • ogórek zielony
  • ogórek kiszony
  • awokado
  • płatki migdałowe
  • odrobina chrzanu, oleju lnianego i śmietanki sojowej

Sposób wykonania: zagotować przez chwilę brokuł i wystudzić (nie może być miękki, tylko raczej sparzony.) Pokroić go na drobno oraz pokroić awokado, ogórki, oliwki, pokruszyć kiełki, połączyć wszystko razem, dosypać płatków migdałowych i zrobić sos, mieszając kilka łyżeczek chrzanu z łyżką oleju lnianego i dodać śmietanki sojowej. Polać lub zmieszać z sałatką.



piątek, 27 maja 2011
Domowy chleb

Przepis na domowy chlebek, który wychodzi w maszynie do chleba i piekarniku:

Produkty:

  • 250g mąki pszenne
  • 250g mąki
  • 1 duża cebula usmażona (można ominąć)
  • suchy zakwas chlebowy
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka mała cukru
  • 300 ml wody

Jeśli pieczemy w maszynie, to wkładamy te produkty i włączmy program, a jeśli w piekarniku to: z drożdży, cukru, wody i odrobiny mąki z ciepłą wodą robimy zaczyn i kiedy drożdże zaczynają pracować, dodajemy stopniowo wszystkie produkty, mieszając mieszadełkami lub wyrabiając ręką, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Na koniec dodajemy opcjonalnie cebulkę usmażoną i pozostawiamy do urośnięcia na ok. 1/2 godziny. Potem smarujemy brytfankę oliwą i przekładamy ciasto do foremki. Możemy je jeszcze przegnieść przedtem ręką, żeby ciasto napowietrzyć. Wstawiamy najpierw na niską temperaturę do piekarnika, np. 150 stopni i po 15 minutach na normalną temperaturę 200-250 stopni. Pieczemy ok. godziny.



czwartek, 26 maja 2011
Szparagi w sosie orzechowym

Składniki:

  • szparagi
  • na sos (1 porcja): 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych, szczypta soli, pół łyżeczki syropu z agawy, łyżeczka oliwy z oliwek, 3 łyżki wody
  • surówka, np. brokuł, rzodkiewka, pomidroki cherry, cukinia, odrobina soku z cytryny

Sposób przyrządzenia:

 Szparagi ugotować na parze lub w małej ilości wody do zmięknięcia (ok. 10 min.)

Z orzechów,wody, oliwy, soli i syropu zrobić sos na zimno mieszając wszystkie składniki.

Podawać z surówką lub młodymi ziemniakami.



poniedziałek, 23 maja 2011
Majowy kwiat akacji w cieście



Składniki:

  • kwiaty akacji,
  • mąka z cieciorki ( mniej więcej 1 łyżka na 2 kwiatki),
  • syrop daktylowy do polania,
  • olej do smażenia.

Sposób przyrządzenia:

Zebrać kilka świeżych kwiatów akacji  ( przecudnie pachną i po usmażeniu nadal wydzielają piękny aromat). Mąkę z cieciorki wymieszać z wodą tak, aby powstało rzadkie ciasto (jak naleśnikowe). Kwiaty maczać w cieście i smażyć na złoty kolor na gorącym oleju. Polać syropem daktylowym dla osłodzenia.

niedziela, 22 maja 2011
Sajgonki

Składniki:

  • papier ryżowy (min. 20 szt.)
  • makaron ryżowy (50 g)
  • grzyby mung (50 g)
  • tofu (1 kostka)
  • warzywa (np. 1 marchewka, kawałek selera, cebulka),
  • olej
  • sól, pieprz, sos sojowy do smaku

Sposób przyrządzenia:

Farsz: Makaron ryżowy ugotować wg przepisu na opakowaniu. Grzyby mung ugotować, wyciąć i odrzucić twarde środki, delikatne części pokroić w cienkie paseczki. Marchewkę i seler zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na oleju, dodać starte warzywa i chwilę delikatnie podsmażać.  Tofu pokruszyć. Wszystkie składniki wymieszać, dodając do smaku sól, pieprz i sos sojowy.

Formowanie sajgonek: Papier sojowy jest różnych rodzajów, więc zależnie od tego, czy używamy cienkiego, czy grubszego, inny będzie czas potrzebny do jego namoczenia.  Na płaski talerz wlewamy wodę i zanurzamy w niej 1 - 2 papiery ryżowe. Trzymamy go w wodzie tylko chwilkę, tyle ile potrzeba, by papier był miękki i dał się zwijać, ale, żeby nie nasiąkł za mocno i nie był ,,zwiędnięty''. Najlepiej na początku, jeśli się nie ma wprawy namaczać po 1 sztuce papieru, a kiedy się już nabierze wyczucia, można moczyć po kilka. Ja zwykle mocze koło 2 sztuk i czas potrzebny do zwinięcia jednej sajgonki wystarcza na namoczenie kolejnego papieru - idzie naprawdę szybko. Na namoczony papier ryżowy nakładamy farsz przy jednym z brzegów, następnie 2 boki zakładamy do środka (z każdej strony zakrywając nieco farszu) i zwijamy całą sajgonkę - postępujemy podobnie jak przy formowaniu gołąbków.

 Smażenie: Kiedy zwiniemy już wszystkie sajgonki, smażymy je na złoty kolor na głębokim oleju lub na patelni (wtedy trzeba je pilnować i często przewracać). Można też przechować nieusmażone sajgonki w lodówce lub odsmażyć sajgonki powtórnie. Najlepsze na gorąco, z chrupiącą skórką. Można podawać z  warzywami, surówkami, ryżem, sosami (np. słodko - kwaśny z przecieru pomidorowego, ananasa, odrobiny imbiru, cukru i soli).

Nadzienie można zastosować rozmaite: kapustę z grzybami, kaszę gryczaną z pieczarkami, czy warzywa z płatkami zbożowymi.



sobota, 21 maja 2011
Kotlety z grzybkami mun w sosie pomidorowym

Składniki:

  • paczka proteiny sojowej lub kotletów sojowych (z soi niemodyfikowanej)
  • paczka tofu naturalnego
  • pół opakowania grzybków mun
  • przyprawy takie jak jarzynka, czosnek lub cebulka, pieprz
  • koncentrat pomidorowy.

 

Zalać wrzątkiem grzybki mun i kotlety sojowe lub proteinę sojową. Po kilkunastu minutach odcedzić i grzybkom odciąć ogonki. Proteina sojowa musi być miękka. Wkładamy do blendera sparzoną proteinę sojową lub kotlety i grzybki i mielimy nożykami na jednolitą masę. Dodajemy zgniecione widelcem tofu i przyprawy. Jeśli się nie klei, możemy dodać garść mąki groszkowej, sojowej lub orkiszowej, aby się kotlety kleiły. Formujemy kotleciki i smażymy na oliwce. Z koncentratu i odrobiny mąki robimy sos pomidorowy, dodajemy do niego sól, cukier, oregano, bazylię i można dodać trochę mleka sojowego. Zalewamy kotleciki sosem.



piątek, 20 maja 2011
Surowe ciasteczko kakaowo – orzechowe

Składniki:

  • Kakao (najlepiej surowe)
  • Orzechy laskowe
  • Syrop z agawy

 

Sposób przygotowania:

Orzechy laskowe zmielić w młynku do kawy na mączkę.

Do mączki dodać kakao i tyle syropu z agawy, żeby powstała masa, z której można lepić ciastka.

Można dodać też esencję waniliową.



środa, 18 maja 2011
Snacki z grzybami

(Muffiny na słono)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej graham
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  •  ok. 50 g suszonych grzybów
  • pół małej cebulki zeszklonej na oleju (opcjonalnie)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pół płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/3 małej cukinii

 

Sposób przyrządzenia:

 

Grzyby namoczyć na kilka godzin i gotować przez godzinę następnie odcedzić (wywar można wykorzystać do sporządzenia zupy) i drobno posiekać. Cukinię pokroić w drobną kostkę. W jednej misce zmieszać grzyby, cukinię, ew. cebulkę, przyprawy (sól, pieprz), olej i ok. 1/3 szklanki wody. W drugiej misce zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Połączyć składniki z obu naczyń, lekko mieszając. Jeśli ciasto jest za twarde, dodać trochę wody, jeśli za luźne, odrobinę mąki. Ciasto układać w papilotkach do muffinów i piec w temperaturze ok. 180 st. C przez około 20 min.



niedziela, 15 maja 2011
Kotleciki z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 dość duży pomidor
  • 4-5 łyżek mąki z ciecierzycy
  • 1 czubata łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 lub 1 czubata łyżeczka soli (zależnie od potrzeb)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Soczewicę moczymy przez kilka godzin w większym naczyniu, aby miała miejsce pęczniejąc. Soczewicę płuczemy i odlewamy wodę. Miksujemy ją wraz z pomidorem. Następnie dodajemy przyprawy i mąkę z ciecierzycy. Ciasto powinno być dość rzadkie, ale gęściejsze niż naleśnikowe. Smażymy małe kotleciki na rozgrzanym oleju wylewając łyżką niewielkie porcje ciasta.



sobota, 14 maja 2011
Sałatka z cukinią

Sałatka z cukinią

Składniki:

  • 2 ogórki kiszone
  • Mała cukinia
  • Awokado
  • Pietruszka
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Cytryna
  • Pestki słonecznika

 

 

Sposób przygotowania:

Zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, cukinię i ogórka kiszonego.

Pokroić awokado i pietruszkę.

Wymieszać wszystko, dodać oliwę z oliwek, przyprawy, sok z cytryny i posypać pestkami słonecznika.

piątek, 13 maja 2011
PIEGUSKI Z BAKALIAMI

Składniki:

  • 1 szklanka bakalii (ja użyłam pokrojonych daktyli, rodzynek i orzechów nerkowca)
  • 1/3 szklanki maku
  • 2/3 szklanki wytłoczyn pozostałych po przyrządzeniu mleka migdałowego (można zastąpić zmielonymi orzechami lub 1/2 szklanki mąki)
  • 3 łyżki brązowego cukru lub syropu zbożowego
  • 1 banan
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • kamień winny lub proszek do pieczenia na 500 g mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • ok. 2/3 szklanki wody (ilość trzeba dostosować do konsystencji ciasta)
  • łyżka syropu zbożowego i łyżka kakao - do dekoracji ciastek

Sposób przyrządzenia:

W jednej misce wymieszać mąkę, kamień winny (lub proszek do pieczenia). W drugiej rozgnieść widelcem banana, dodać olej, cukier lub słód, wodę, wszystko wymieszać, następnie dodać bakalie, mak i wytłoczyny migdałowe. Połączyć składniki z obu misek, dodając wody, jeśli to konieczne lub mąki, jeśli ciasto jest za luźne- ciasto powinno być dość miękkie, ale na tyle gęste, by można było z niego lepić kulki. Ciasto mieszamy niezbyt dokładnie i krótko - w niektórych miejscach może być nieco więcej suchych składników, dzięki czemu ciasteczka nieco popękają tworząc niepowtarzalne kształty. Z ciasta lepimy kulki o średnicy ok. 5 cm i układamy w papilotkach. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 20 min. Po wyjęciu z piekarnika niektóre ciastka polewamy dla dekoracji czekoladą sporządzoną z kakao i słodu.



niedziela, 08 maja 2011
Ciasteczka orzechowe

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 1/3 szklanki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki margaryny wegańskiej
  • 1 łyżka słodu zbożowego
  • pół szklanki pokruszonych orzechów włoskich

Sposób przyrządzenia:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie połączyć z olejem i margaryną wegańską i słodem, wyrobić ręcznie, dodawać wodę w małych ilościach do momentu, aż ciasto da się wyrobić (wody dodajemy jak najmniej). Następnie ciasto mieszamy z orzechami i formujemy ciasteczka lepiąc kulki i spłaszczając, pozostawiając spękaną powierzchnię. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C przez ok. 15 min.



sobota, 07 maja 2011
Pomidorowy paj

SKŁADNIKI na ciasto

  • 140 g mąki pszennej
  • 70 g mąki graham
  • 150 g masła wegańskiego
  • 2 łyżki zimnej wody

WYPEŁNIENIE

  • 1 duża cebula
  • oliwa
  • 150 ml gęstej wegańskiej śmietany
  • 1 puszka 400 g pomidorów krojonych w kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, czarny pieprz, ostry proszek chili wg uznania, 1 czy 2 łyżki suszonego oregano, curry
  • 1 doniczka bazylii
  • 250 g mini pomidorków chętnie w rożnych kolorach
  • ¾ szklanki ugotowanego granulatu sojowego (opcj.)

 

SPOSÓB WYKONANIA

Cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry, 2 ząbki czosnek obrać, pokroić w grube plastry i szybko podsmażyć razem z cebulą. Gdy cebula jest prawie miękka, wlać sos pomidorowy, dodać przyprawy i wycisnąć 1 ząbek czosnku do sosu. Dodać ¾ szklanki ugotowanego granulatu sojowego. Na sam koniec wsypać oregano.

Gotować na małym ogniu 10 minut. Odstawić z grzejnika i wlać śmietanę doprawioną solą, pieprzem, chili i curry, i wymieszać delikatnie.

Ciasto przygotowujemy mieszając obydwa gatunki mąki z pokrojonym w mniejsze kawałki masłem wegańskim i wodą. Posolić bardzo lekko. Ciasto można przygotować w maszynie lub ugnieść ręką.

Następnym krokiem jest wyłożenie ciasta na okrągłą formę o przekątnej 23 do 26 cm, nakłucie go widelcem i wstawienie do nagrzanego do temperatury 200 stopni C piekarnika, gdzie powinien podpiec się 15 minut. Następnie wyjmujemy formę z piekarnika, wypełniamy sosem pomidorowym /ważne by ścianki formy były wypełnione ciastem/, posypujemy pokrojonymi listkami bazylii i na koniec okładamy wierzch pokrojonymi na połówki mini pomidorkami.

Wstawiamy paj do piekarnika na kolejne 30 minut. Paj podawać powinno się z jakimś ostrym warzywem jak np. ogórki kiszone czy konserwowe. Ja miałam tylko kapustę kiszoną i uważam, ze pasowała równie dobrze.

Z barku odpowiedniego naczynia, tutaj wykorzystałam pojemnik z aluminium. Aluminium jest jednak bardzo szkodliwe i w zasadzie nie powinno się go używać.

 

 

 



piątek, 06 maja 2011
PYSZNE SUROWE LODY WEGAŃSKIE

Coś, co zawsze mam w zamrażarce, to zamrożone owoce, a to na wypadek gdybym padła ofiarą potężnej napaści apetytu na coś słodkiego. Ponieważ mam łatwość obrastania w krągłości, muszę starać się, by słodycze, które mam w zasięgu ręki, były jak najmniej szkodliwe w odniesieniu właśnie do wielce nie pożądanych w/w krągłości.

Podstawę takich surowych lodów stanowią banany, pakuję po 2 pokrojone w plasterki banany w każdy pojemnik i zamrażam. Zawsze mam co najmniej 3 pojemniczki zamrożonych bananów. W mojej zamrażalce zawsze mam też ulubione maliny lub truskawki, które niwelują trochę mdły smak bananów i właściwie to już wystarczy. Ale czasami mam ochotę na extra luxus, tak jak to się zdarzyło dzisiaj, i dodaję inne owoce. Było to mango i zmiksowane przed zamrożeniem owoce kiwi.

 

Składniki:

2 zamrożone (pokrojone w plastry)  banany

garśc owoców mango z malinami

kawałek zamrożonego sorbetu z kiwi

2 łyżki jogurtu sojowego / ale wtedy lody nie będą raw/ lub zimnej wody

 

Sos z malin     /opcjonalnie/

świeże lub mrożone maliny

cukier

1 łyżeczka wody

Na 1 godzinę przed podaniem wyjąć owoce z zamrażalki. Gdy są na pół rozmrożone wrzucić do  mixera razem z jogurtem lub wodą i miksować, aż powstanie jednolita kremowa masa.

Sos malinowy uzyskamy, gdy podgrzejemy maliny z cukrem i wodą, i parę minut pogotujemy na małym ogniu, jeśli będzie za rzadki, dodać więcej cukru.

Konfitura z czarnej porzeczki także świetnie pasuje do tych lodów.

Ja kładę tylko niewielką ilość sosu na porcję lodów ( z opisanych wcześniej powodów), oczywiście rezygnujemy z sosu także wtedy, gdy chcemy mieć surowy deser.




czwartek, 05 maja 2011
Kotlety z cukinią

Składniki:

  • Cukinia
  • Płatki owsiane
  • Cebula
  • Czosnek
  • Pietruszka
  • Mąka
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pokroić bardzo drobno cukinię, cebulę, czosnek i pietruszkę.

Zalać gorącą wodą płatki owsiane, żeby napęczniały.

Wymieszać i ugnieść obie masy razem, wraz z przyprawami. Jeżeli masa będzie rozlatywała się, można dodać trochę mąki.

Formować małe kotleciki i włożyć na gorący olej.

Smażyć z obu stron.




wtorek, 03 maja 2011
Surówka

Jedna z najprostszych, ale smakowita i można ją błyskawicznie przygotować.

 Składniki:

  • 1 mała papryka (długa)
  • pół świeżego ogórka
  • plaster ananasa
  • obrane ze skórki migdały (ok 15 szt)
  • 1 awokado
  • odrobina ziół, szczypta soli
  • łyżeczka soku z cytryny

Składniki pokroić, wymieszać, dodać zioła i sól (opcjonalnie), skropić sokiem z cytryny. Spożywać bezpośrednio po przyrządzeniu.

 



niedziela, 01 maja 2011
Zupa miso

 To nie jest typowa japońska zupa miso, którą przyrządza się z wodorostów, tofu etc.

 

Składniki:

  • Surowe miso ( sfermentowana soja, dostępna w sklepach ze zdrową żywnością)
  • Opakowanie suszonych warzyw
  • Miąższ z kokosa, najlepiej żeby był bardzo miękki i delikatny
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Wyjąć miąższ z kokosa i pokroić drobno w podłużne paski.

Zalać przegotowaną wodą ( o temperaturze nie wyższej niż 48 stopni Celsjusza) suszone warzywa.

Gdy suszone warzywa będą już miękkie, odlać wywar i wymieszać razem z 1 łyżką miso.

Wywarem zalać przygotowany wcześniej makaron z kokosa.

Można dodać trochę oliwy z oliwek i posiekanej pietruszki lub kolendry.



Weganizm Weganizm

Weganizm