sobota, 26 maja 2012
Witariański torcik orzechowo-owocowy

 

SKŁADNIKI na spód torcika:

  • 1 filiżanka orzechów włoskich
  • 1/4 filiżanki świeżych daktyli bez pestek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej

WYKONANIE

Orzechy włoskie zmiksować na proszek, dodać daktyle, wanilię i sól, i miksować małą chwilkę.

Powstałe ciasto wyłożyć na płaski niezbyt duży talerz czy formę uprzednio wysmarowaną olejem kokosowym.

 

SKŁADNIKI NA KREM

  • 1 filiżanka orzechów cashew (nerkowców)
  • 1/4 filiżanki migdałów
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • skórka z cytryny obrana w formie cienkiej spiralki
  • ew. trochę wody
  • wiórki z kokosu, szerokie
  • owoce np. truskawki do dekoracji

(Jeśli możliwe, używać tylko produktów organicznych czy eko.)

WYKONANIE

Orzechy cashew (nerkowce) oraz migdały zmielić, dodawać kolejno syrop z agawy, sok z cytryny i limonki, skórkę cytrynową.

Miksować chwilę tak, by powstała gładka masa, jeśli zbyt gęsta dodać odrobinę wody.

Powstałym kremem wysmarować spód torcika, udekorować owocami, posypać kokosem i cytrynową skórą.

Wstawić do lodówki na co najmniej parę godzin.

Kroić nożem umaczanym w oliwie.



piątek, 18 maja 2012
Przekąska z pieczarek

 SKŁADNIKI (na 4 porcje)

  •  500 g pieczarek, małych i świeżych, ew. średniej wielkości, przekrojonych na pół
  • oliwa z oliwek tłoczona na zimno
  • 1 łyżka kaparów
  • ew. 2 szt. suszonych w słońcu pomidorów w zalewie
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 opakowania 400 g pomidorów prasowanych lub krojonych w kostkę
  • woda
  • świeży tymianek i rozmaryn po gałązce  (ew. mogą być suszone)
  • sól, pieprz
  • ew. sok z cytryny
  • posiekana natka pietruszki
  • 20 szt. oliwek wypełnionych cytryną lub innych

 

SPOSÓB WYKONANIA

Całe pieczarki lekko podsmażyć czy tylko poddusić. Czosnek grubo pokroić i dodać do pieczarek i dusić parę chwil. Następnie wlać pomidory, trochę wody, kapary, suszone pomidorki i dusić około 20 minut, dolewając wodę, jeśli jest taka potrzeba.  Dodać wszystkie przyprawy, a także oliwki i natkę pietruszki, i ostudzić.

Potrawę można również podawać jako dodatek do ryżu czy makaronu, na gorąco.

 

środa, 09 maja 2012
Chrupki chlebek "Radość weganina"

 

SKŁADNIKI

  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1 szklanka różnego rodzaju ziaren, np.: ziarna slonecznika, pestki dyni, ziarna sezamu, kminek
  • 200 ml wody filtrowanej
  • pół łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej

 WYKONANIE

Wymieszać wszystkie składniki w misce.

Pozostawić na 15 minut. Piec nastawić na funkcję gorące powietrze, jeśli nie ma takiej funkcji, może być zwykła funkcja grzanie 'od góry i od dołu'. Nagrzać piekarnik do temperatury 1500C.

Powstałą masę wyłożyć na pokrytą papierem do pieczenia płaską blachę i dokładnie rozprowadzić tak, by nie powstawały "dziury". Piec 50-60 minut. Ostudzić, po czym połamać chlebek w mniejsze części.

Dla mnie ten chlebek to było odkrycie. Od wielu lat byłam wielbicielką chrupkiego chlebka oraz wszelkiego rodzaju ziaren i orzechów. A teraz udało mi się upiec połączenie obydwu. Chlebek jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Mam nadzieję, że zarażę was moim entuzjazmem. Smacznego!

 

       



czwartek, 03 maja 2012
Wegańskie pierożki


(proporcje na 30 pierożków)

Składniki na farsz:

  • ok. 125 g kaszy gryczanej
  • ok. 20 g pieczarek
  • duża cebula

Cebulę oraz pieczarki smażymy, łączymy z ugotowaną kaszą i przyprawiamy.

 

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • ponad 2 łyżki stołowe oleju
  • ciepła woda

Do wysypanej na stolnicę mąki dodajemy ponad 2 łyżki oleju i stopniowo „podlewamy” środek odrobiną ciepłej wody jednocześnie wyrabiając ciasto tak (tylko palcami), aby zagarniać zew. warstwy mąki – aż do połączenia składników. Uzyskane ciasto powinno być „luźniejsze” niż surowe kruche ciasto.

Następnie kilka minut wygniatamy ciasto całymi dłońmi, bardzo mocno rozwałkowujemy i wycinamy koła spodnią częścią foremki do pierogów. Krążki ciasta umieszczamy w foremce, wypełniamy farszem i zaciskamy formę, usuwając ciasto wychodzące poza foremkę.

Do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju wrzucamy pierożki (turami – duża ilość jednocześnie może się posklejać), a po ok. 5 min. od wypłynięcia wyjmujemy pierożki i polewamy olejem, żeby się nie skleiły.



Weganizm Weganizm

Weganizm