sobota, 26 maja 2012
Witariański torcik orzechowo-owocowy
SKŁADNIKI na spód torcika:
WYKONANIE Orzechy włoskie zmiksować na proszek, dodać daktyle, wanilię i sól, i miksować małą chwilkę. Powstałe ciasto wyłożyć na płaski niezbyt duży talerz czy formę uprzednio wysmarowaną olejem kokosowym.
SKŁADNIKI NA KREM
(Jeśli możliwe, używać tylko produktów organicznych czy eko.) WYKONANIE Orzechy cashew (nerkowce) oraz migdały zmielić, dodawać kolejno syrop z agawy, sok z cytryny i limonki, skórkę cytrynową. Miksować chwilę tak, by powstała gładka masa, jeśli zbyt gęsta dodać odrobinę wody. Powstałym kremem wysmarować spód torcika, udekorować owocami, posypać kokosem i cytrynową skórą. Wstawić do lodówki na co najmniej parę godzin. Kroić nożem umaczanym w oliwie.
piątek, 18 maja 2012
Przekąska z pieczarek
SKŁADNIKI (na 4 porcje)
SPOSÓB WYKONANIA Całe pieczarki lekko podsmażyć czy tylko poddusić. Czosnek grubo pokroić i dodać do pieczarek i dusić parę chwil. Następnie wlać pomidory, trochę wody, kapary, suszone pomidorki i dusić około 20 minut, dolewając wodę, jeśli jest taka potrzeba. Dodać wszystkie przyprawy, a także oliwki i natkę pietruszki, i ostudzić. Potrawę można również podawać jako dodatek do ryżu czy makaronu, na gorąco.
środa, 09 maja 2012
Chrupki chlebek "Radość weganina"
SKŁADNIKI
WYKONANIE Wymieszać wszystkie składniki w misce. Pozostawić na 15 minut. Piec nastawić na funkcję gorące powietrze, jeśli nie ma takiej funkcji, może być zwykła funkcja grzanie 'od góry i od dołu'. Nagrzać piekarnik do temperatury 1500C. Powstałą masę wyłożyć na pokrytą papierem do pieczenia płaską blachę i dokładnie rozprowadzić tak, by nie powstawały "dziury". Piec 50-60 minut. Ostudzić, po czym połamać chlebek w mniejsze części. Dla mnie ten chlebek to było odkrycie. Od wielu lat byłam wielbicielką chrupkiego chlebka oraz wszelkiego rodzaju ziaren i orzechów. A teraz udało mi się upiec połączenie obydwu. Chlebek jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Mam nadzieję, że zarażę was moim entuzjazmem. Smacznego!
czwartek, 03 maja 2012
Wegańskie pierożki
(proporcje na 30 pierożków) Składniki na farsz:
Cebulę oraz pieczarki smażymy, łączymy z ugotowaną kaszą i przyprawiamy.
Składniki na ciasto:
Do wysypanej na stolnicę mąki dodajemy ponad 2 łyżki oleju i stopniowo „podlewamy” środek odrobiną ciepłej wody jednocześnie wyrabiając ciasto tak (tylko palcami), aby zagarniać zew. warstwy mąki – aż do połączenia składników. Uzyskane ciasto powinno być „luźniejsze” niż surowe kruche ciasto. Następnie kilka minut wygniatamy ciasto całymi dłońmi, bardzo mocno rozwałkowujemy i wycinamy koła spodnią częścią foremki do pierogów. Krążki ciasta umieszczamy w foremce, wypełniamy farszem i zaciskamy formę, usuwając ciasto wychodzące poza foremkę. Do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju wrzucamy pierożki (turami – duża ilość jednocześnie może się posklejać), a po ok. 5 min. od wypłynięcia wyjmujemy pierożki i polewamy olejem, żeby się nie skleiły. |
Archiwum
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |