środa, 30 czerwca 2010
Sałata z zielonym sosem

Składniki sałatki:

  • pół sałaty rzymskiej
  • mały mięsisty pomidor
  • ogórek kiszony
  • 3 łyżki kiełków soczewicy
  • 3 łyżki kiełków fasoli mung lub innej
  • małe jabłko bez skórki

Składniki sosu:

  • awokado
  • łyżeczka spiruliny (sproszkowanych glonów)
  • ½ ząbka czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • 1 płaska łyżka fruktozy
  • sól
  • pieprz

Sałatę posiekać w paski, pomidorka pokroić w kostkę, tak samo jabłko i ogórka kiszonego.

Dodać kiełki. Bardzo łatwo wyhodować je domowym sposobem. Wystarczy nasiona namoczyć przez noc w lodówce, co zapobiega rozwojowi bakterii, a następnie trzymając już poza lodówką, przepłukiwać je 2-3 razy na dzień filtrowaną wodą. W tym celu duży słój przykrywamy gazą lub kawałkiem siatki przeciw owadom umieszczanej na oknach, którą przytwierdzamy gumką. Słoik napełniamy nasionami nie więcej niż do połowy, zalewamy wodą i po chwili odwracamy do góry dnem, ustawiając pod kontem, aby woda wyciekała. Jako podstawka do oparcia sprawdza się półeczka wyjęta z drzwi lodówki J. Po 2-5 dniach, w zależności od rodzaju nasion, mamy własne kiełki.

Składniki sosu miksujemy w blenderze na gładką masę (można też rozgnieść awokado widelcem i dodać resztę składników). Dodatek spiruliny sprawi, że sos nabierze niezwykłego koloru, a w połączeniu z zielenią sałaty w innym odcieniu, sałatka będzie wyglądać naprawdę zjawiskowo!

 

wtorek, 29 czerwca 2010
Wiosenna młoda kapusta według receptury babuni

Produkty:

  • 2 kapusty młode
  • jarzynka
  • oliwa z oliwek
  • koperek
  • 1 jabłko
  • odrobinę soku z cytryny

Sposób wykonania:

wlewamy do garnka na dno trochę oliwy, wkładamy pokrojona w kostkę młodą kapustkę i chwilę przysmażamy mieszając, dosypujemy jarzynki i dolewamy niedużo wody, aby się nie przypaliła, ale raczej gotowała we własnym sosie. Gotuje się ok. 15 minut, a na koniec dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłko i koperek i jeśli ktoś lubi, pieprz i sól do smaku, ale bez tego jest naprawdę delikatna i wiosenna. Chwile gotujemy, aby jabłko było miękkie i mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny.

poniedziałek, 28 czerwca 2010
Przepis na farsz z tofu do naleśników

  • 1 kostka tofu
  • 8-10 suszonych moreli/ namoczonych w gorącej wodzie/
  • 1- 2 garstki rodzynek
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • skórka z 1/2 cytryny sparzonej i startej na drobnej tarce
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego bio
  • sok z 1 lub 2 cytryn


Do ugotowanego na parze przez 10min, wystudzonego tofu dodać: morele zmiksowane z sokiem z cytryny, następnie namoczone rodzynki, skórkę z pomarańczy i cytryny. Wszystko wymieszać razem z cukrem waniliowym.

niedziela, 27 czerwca 2010
Koktajl z truskawek

Truskawkowy sezon w pełni, nie zapominajcie, że trwa krótko, wiec cieszmy się cudnie wyglądającym , pachnącym i niebiańsko smakującym owocem.

Składniki:

  • truskawki w dowolnej ilości
  • cukier waniliowy
  • dojrzały banan dla osłodzenia koktajlu

Do umytych i oczyszczonych z szypułek truskawek, wrzuć pokrojonego banana i trochę waniliowego cukru. Wszystko rozdrobnić blenderem aż powstanie gładka konsystencja.

Można pić lub jeść długą łyżeczką. Konsystencję można regulować dolewając troszkę wody.

Smacznego!

Zupa z fasoli mung

1.Fasolkę płuczemy i moczymy kilka godzin.

2.Gotujemy do miękkości (ok.15 min.).

3.Odcedzamy.

W garnku (najlepiej z grubym dnem) smażymy na oliwie z oliwek, dodając kolejno :

a) Cebulkę pokrojoną - 2 min.

b) Czosnek zmiażdżony - 1 min.

c) Imbir świeży (lub w proszku) - 1 min.

d) Kurkuma.

e) Marchewkę utartą na grubych oczkach - 2 min.

4. Wsypujemy fasolkę.

5. Dolewamy wrzątek do gęstości w/g uznania.

6.Dodajemy wg uznania sos sojowy.

7. Gotujemy ok. 2-3 min.

8. Wyłączamy gaz i dodajemy pieprz i sok z cytryny do smaku.

Można do smaku posypać świeżą kolendrą.

piątek, 25 czerwca 2010
Naturalna zupa pomidorowa (surowa)

Składniki na 2 porcje:

  • 4-5 średnich pomidorów
  • łodyga selera naciowego
  • kawałek suszonych glonów kombu
  • 2 łyżeczki sezamu
  • ząbek czosnku
  • bazylia świeża lub suszona
  • pieprz, sól
  • awokado
  • zielona pietruszka

Pomidory sparzamy na moment wrzątkiem i po opłukaniu zimną wodą obieramy ze skórki. Miksujemy w blenderze razem z selerem naciowym i czosnkiem. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz i bazylię.

Sezam mielimy na proszek wraz z glonami, by otrzymać ‘sól sezamową’. Dodajemy do zupy. Podajemy z awokado pokrojonym w kosteczkę i posypujemy natką pietruszki.

Zupa jest dość gęsta, jeśli ktoś woli rzadszą można dolać trochę wody.

Taka zupa bez gotowania doskonale sprawdza się w upalny letni dzień.

środa, 23 czerwca 2010
Serek z nerkowców a’la topiony

Składniki:

  • 10 dkg nerkowców
  • sok z całej cytryny
  • 2 płatki suszonego ugotowanego pomidora (można też użyć suszonych pomidorów w oliwie)
  • 6-8 oliwek
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • woda

Sposób przyrządzenia:

Nerkowce zmiksować, przełożyć do garnuszka, wlać sok z całej cytryny, dodać trochę wody i gotować stale mieszając, i dodając trochę wody, jeśli masa będzie zbyt gęsta, uważać, żeby nie przypalić. Gotować chwilę, aż masa nabierze konsystencji topionego serka. Zestawić z ognia i dodać zmiksowanego pomidora z oliwkami, i wszystko doprawić solą i pieprzem ziołowym.


 


wtorek, 22 czerwca 2010
Marchewkowe pierożki pieczone

Składniki:

  • ½ kg mąki
  • 2 szklanki startej i wyciśniętej z soku marchewki (dobry sposób na wykorzystanie wytłoczyn, jak ktoś robi sok z marchewki)
  • 250g margaryny wegańskiej
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1 łyżka cynamonu
  • ananas lub brzoskwinia z puszki lub konfitura na nadzienie.

(ja dodałam trochę mleczka kokosowego do składu ciasta, bo było za suche, ale nie trzeba)

Sposób wykonania:

mąkę, marchewkę, margarynę, proszek, cynamon połączyć i ulepić w jedną masę (jak będzie zbyt suche, dodać mleczka kokosowego lub śmietanki sojowej, ale tyle tylko, żeby się skleiło), rozwałkować ciasto na cienki placek, wykrawać kółka jak na pierogi, nakładać kawałki ananasa lub brzoskwini z puszki lub konfiturę i zaklejać jak pierogi. Piec w rozgrzanym piekarniku ok 1/2 godziny.

poniedziałek, 21 czerwca 2010
Sałatka ze słonecznikiem

Składniki:

  • ćwierć papryki czerwonej
  • ćwierć kalafiora
  • duży mięsisty pomidor (może być więcej)
  • awokado
  • ogórek kiszony
  • garść namoczonych przez noc nasion słonecznika lub jeszcze lepiej skiełkowanych
  • 2 łyżeczki nasion siemienia lnianego lub sezamu

na sosik:

  • sok z połówki cytryny
  • 1 płaska łyżka fruktozy
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa ziołowa

Kalafiora posiekać na drobne cząstki, pomidora, awokado, ogórka i paprykę pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki połączyć dodając nasiona słonecznika. Koniecznie trzeba je wcześniej namoczyć co najmniej kilka godzin, aby je ‘przebudzić’, dzięki temu będą łatwo przyswajalne. Pozostawione na dzień lub dwa w słoju, skiełkują, jeszcze bardziej zyskując na wartości. Trzeba tylko pamiętać, by przepłukiwać je 3-krotnie w ciągu dnia.

Nasiona siemienia lnianego lub sezamu zmielić w młynku (do kawy) wymieszać z solą i posypać sałatkę. Dostarczają kwasów omega 3 i 6  w najświeższej postaci. Używam ich zamiast polewać olejem. Składniki sosu dokładnie zmiksować i polać sałatkę.

niedziela, 20 czerwca 2010
Chłodnik wegański

Składniki:

1 pęczek świeżych buraków z liśćmi

1 duży pęczek rzodkiewek

1 pęczek koperku

1 pęczek szczypiorku

2 ogórki

1 lub 2  cytryny

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

1 litr mleka z płatków owsianych lub ryżu  czy soi

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przygotować buraczki, odcinając wpierw liście wraz z łodyżkami,  a następnie odciąć łodyżki od liści, które można użyć do ugotowania zupy botwinki. Ugotować drobno pokrojone listki w małej ilości wody z kostką bulionową, ostudzić i zamrozić na inną okazję albo też wyrzucić.

Łodyżki buraków pokroić,  skropić sokiem z cytryny i ugotować w małej ilości wody z kostką bulionową, buraczki obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i również skropić sokiem cytrynowym i także ugotować w niedużej ilości wody na niezbyt miękko. Pod koniec gotowania dodać 2 ząbki czosnku.

Ostudzić i pokroić w kostkę resztę składników, a więc ogórki, szczypiorek, koper i rzodkiewkę. Połączyć z ugotowanymi wcześniej buraczkami i łodyżkami, zalać mlekiem z płatków owsianych, taką ilością, by zachować odpowiednią gęstość zupy. Gdyby zupa była wciąż za gęsta, można dodać przegotowaną wodę lub więcej mleka. W odwrotnym przypadku dokroić ogórki i rzodkiewkę. Doprawić solą, pieprzem i ew. małą ilością cukru.






piątek, 18 czerwca 2010
Placki jak ziemniaczane tyle że z grochu

Składniki:

  • ½ opakowania grochu w połówkach
  • mała cukinia
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Połówki grochu moczymy przez noc. Odlewamy wodę i płuczemy. W blenderze miksujemy na gładko dodając tyle świeżej wody, żeby uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w słupki. Dodajemy do ciasta. Zamiast cukini może być cebula, marchewka, koperek czy zielona pietruszka.

Rozgrzewamy na patelni olej w niedużej ilości, inaczej placki będą za bardzo wchłaniały olej i będą się długo smażyły. Nakładamy ciasto łyżką formując placki. Masa musi być mokra, bo nie chcemy, by placki wyszły zbyt suche. W razie potrzeby dodać więcej wody.

Można podawać z sosem chrzanowym lub wegańskim majonezem. Bardzo proste.

 

 

czwartek, 17 czerwca 2010
„Śmietanka” kokosowa do deserów

Składniki:

  • puszka mleka kokosowego
  • sok z cytryny
  • 2-3 łyżeczki fruktozy lub innej słodkości

na deser:

  • truskawki
  • brzoskwinie
  • czekolada wegańska

Wybierając mleko kokosowe trzeba zwrócić uwagę, by nie było konserwowane chemicznie.

Po otwarciu puszki, zebrać wierzchnią, bardziej śmietankową część mleka. Pozostałą, płynną część zużyć do innego dania, np. do zupy.

Mleko przyprawić do smaku sokiem z cytryny (nie za dużo) i fruktozą. Ubić mikserem. Na tym etapie śmietanka nie uzyska konsystencji gęstej bitej śmietany, lecz ubijanie spulchni ją na tyle, że po włożeniu do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc, śmietanka będzie puszysta i sztywna.

Truskawki pokroić na cząstki, brzoskwinię najlepiej obrać ze skórki i pokrojoną dodać do truskawek. Nałożyć kleksa śmietanki kokosowej, a wierzch posypać startą na drobnej tarce czekoladą wegańską. Mniam

środa, 16 czerwca 2010
Paj z rabarbaru

SKŁADNIKI na kruszonkę:

  • 20 dkg mąki graham, ew. pół na pół z mąką pszenną
  • 125 g masła wegańskiego, można zmniejszyć do 100 g
  • 2 do 3 łyżek cukru
  • 6 do 8 łodyg rabarbaru
  • 10 dkg cukru
  • 2 łyżki cynamonu

Sposób przygotowania

Mąkę, cukier i masło wegańskie zmiksować lub ugnieść ręką, nie wymaga specjalnego wysiłku.

Pokroić w kawałki rabarbar i wyłożyć na posmarowaną formę , następnie posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 225 stopni C  25 minut.

wtorek, 15 czerwca 2010
Śniadanie pełne życia

Składniki (dla 2 osób):

  • garść namoczonych nasion słonecznika
  • garść namoczonych dowolnych orzechów lub migdałów
  • 4 daktyle
  • 4 suszone morele
  • trochę rodzynek
  • kilka truskawek
  • 2 łyżeczki zmielonych nasion sezamu lub lnu

na polewę:

  • 2 banany
  • pomarańcza

Nasiona i orzechy namoczyć przez noc w lodówce, aby je ‘przebudzić do życia’.

Jest to możliwe tylko w przypadku ‘żywych’ nasion, które nie zostały poddane parowaniu czy suszeniu w wysokiej temperaturze. Zarówno nasiona, orzechy jak i suszone owoce najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną. Suszone owoce sprzedawane w większości marketów są siarkowane, a nasiona i orzechy poddane przemysłowym procesom, które niszczą ich naturalne enzymy trawienne.

Suszone owoce też można wcześniej namoczyć choć niekoniecznie. Pokroić drobno.

Truskawki pokroić na cząstki lub plasterki. Można dodać inne owoce. Wszystkie składniki połączyć. Ja dodaję jeszcze zmielone w młynku nasiona sezamu lub lnu.

Na koniec przychodzi polewa: wyciskamy sok z pomarańczy i miksujemy z bananem na gładko. Pycha!

poniedziałek, 14 czerwca 2010
Makaron z musem truskawkowym

Składniki:

  • makaron razowy BIO np. z mąki orkiszowej
  • truskawki
  • cukier waniliowy
  • banan do dosłodzenia

Do umytych i oczyszczonych z szypułek truskawek, dosypać trochę cukru waniliowego. Jeśli truskawki wymagają dosłodzenia, wrzuć dojrzałego pokrojonego banana.

Wszystko rozdrobnić blenderem aż powstanie gładka koktailowa konsystencja.

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i polać koktajlem truskawkowym. Jem to danie na śniadanie , obiad i kolację, dopóki nie skończą się tryskawki.

niedziela, 13 czerwca 2010
Kotlety sojowe w sosie pomidorowym

  • Opakowanie kotletów sojowych
  • 2 cebule
  • 1 kartonik przecieru pomidorowego
  • sól (ew. ulubiona przyprawa warzywna)
  • pieprz Cayenne (szczypta)
  • koperek
  • ok. 5 łyżek mleka kokosowego
  • ok. 5 łyżki oliwy z oliwek

Kotlety moczymy w wodzie lekko zakwaszonej sokiem z cytryny (będą miały jaśniejszy kolor i neutralny zapach)

Obieramy cebulę i kroimy na kawałki, wrzucamy do rondelka i dusimy pod przykryciem, lekko posypując solą lub przyprawą warzywną – kilka minut. Kiedy cebula jest już „zeszklona”, wrzucamy odciśnięte i pokrojone w paski kotlety, mieszając, żeby się nie przypaliło chwilkę razem dusimy, dodając soli (ew. ulubionej przyprawy warzywnej), kiedy woda już prawie całkiem odparuje, a kotlety przenikną cebulą, dodajemy mleko kokosowe, szczyptę pieprzu Cayenne, chwilkę dusimy i dodajemy przecier pomidorowy i koper. Dodanie łyżki cukru spowoduje, że smak będzie bardziej wyrazisty. Dusimy całość w rondelku ok. 5 minut, zestawiamy, i dodajemy oliwę z oliwek. Doskonale smakuje z młodymi ziemniaczkami.


sobota, 12 czerwca 2010
Surówka z młodej kapusty

Składniki (na 4 osoby):

  • nieduża główka młodej kapusty
  • 1 łyżka musztardy słodzonej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania

Kapustę poszatkować, przygotować sos mieszając musztardę z wodą, solą, pieprzem, posiekanym lub wyciśniętym czosnkiem. Na koniec dodać oliwę wg uznania, a następnie posolić i posypać pieprzem poszatkowaną kapustę i zalać wcześniej przygotowanym sosem. Podawać jako dodatek do gorących posiłków.


piątek, 11 czerwca 2010
Serek bananowo – brzoskwiniowy

Składniki:

1 kostka tofu naturalnego

brzoskwinia świeża lub z puszki nie w sezonie

banan

Cukier waniliowy

słód kukurydziany (jasny)

Można dosmaczyć naturalnym syropem z jabłka bez cukru.

Tofu pokruszyć do miseczki, pokroić banana i brzoskwinie, a następnie mieszając blenderem uzyskać konsystencję twarożku.

Pycha na lekkie śniadanko i każdą inna okazję.

Smacznego!

czwartek, 10 czerwca 2010
Obiad w jeszcze jeden leniwy dzień

Składniki:

  • 1 brokuł
  • tofu
  • oliwa
  • sos sojowy

W kolejny leniwy dzień tofu jest głównym składnikiem posiłku. Kroję tofu w dość grube plastry i podsmażam na średnim ogniu, jeśli patelnia jest dobrze rozgrzana to 3 minuty po każdej stronie wystarczy. Zdjąć, gdy pojawia się lekki brąz. Warzywa gotuję w większości na parze. I tym razem wrzuciłam brokuły do wkładki do gotowania na parze i do zimnej wody. Od momentu zagotowania sie wody gotowałama brokuły ca 5 minut. 3 plastry tofu skropiłam sosem sojowym, obok wyłożyłam brokuły i było smacznie i dietetycznie. Wzrost wagi nie zagraża.

środa, 09 czerwca 2010
Ciasto z truskawkami i wegańską galaretką

Składniki:

  • 1/2 kg mąki razowej pszennej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • mleko ryżowe lub woda (ok. 1 szklanki)
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 paczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek słodu ryżowego
  • 2 deserki provamel, ewentualnie alpro soja (można też ugotować gęsty budyń)
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki od herbaty (pełne, nawet mogą być czubate) agaru
  • 3 szklanki kompotu owocowego (użyłam malinowego, bo taki miałam, ale może być sok owocowy lub świeżo ugotowany kompot ze szklanki owoców)
  • 3 łyżki cukru brązowego

Ciasto:

Wsypać do miski mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać olej, wymieszać na kruszonkę. Dodać 2 łyżki słodu ryżowego (ewentualnie łyżkę cukru brązowego) i mleko sojowe lub wodę. Mleko lub wodę dolewamy stopniowo., mieszając i sprawdzając, aż ciasto będzie elastyczne, ale nie rzadkie. Blachę smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką i wykładamy ciastem formując wyższe brzegi (ok 2 cm). Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 min.

Krem:

Wiórki kokosowe zmielić i wsypać do miseczki, dodać 2 desery sojowe lub szklankę ugotowanego gęstego budyniu, dodać 3 łyżki słodu ryżowego (niekoniecznie). Wszystko wymieszać i posmarować wystudzone ciasto.

Galaretka:

3 szklanki kompotu zagotować (dodałam 2 łyżki cukru, bo był to kompot niesłodzony), dodać agar rozpuszczony w pół szklanki wody. Całość zagotować i studzić pilnując, aż przestygnie, ale jeszcze się nie zetnie. Lepiej nie zostawiać agaru zapominając o nim, bo ścina się raz dwa. Najlepiej postawić garnek do przestygnięcia na balkonie lub w zlewie, wstawiając go do zimnej wody. Kiedy galaretka jest jeszcze płynna, polewamy nią najpierw truskawki, aby były błyszczące i pokryte galaretką. Płynna galaretka sobie poradzi z pokryciem reszty ciasta.

Można je przygotować w okrągłej blaszce. Na zdjęciu ciasto z blachy prostokątnej, niestety szybko znika, nawet po powtórce zostało już tylko wspomnienie:):):)

wtorek, 08 czerwca 2010
Pasta słonecznikowa

Składniki:

  • paczka łuskanego słonecznika (ok. 100g)
  • kilka łyżek pasty tahini (mielony sezam)
  • kostkę tofu (ja dałam wędzonego i wyszło bardziej ostre, poprzednie z tofu marynowanym smakowało mi bardziej, było delikatniejsze)
  • pół słoiczka suszonych pomidorów lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego (z koncentratem łagodniejszy i bardziej czuć smak pomidorowy)
  • sok z połowy cytryny jako konserwant

Sposób wykonania:

Słonecznik wcześniej namoczony na godzinkę i zagotowany krótko, zmiksować na jednolitą masę z resztą składników. Ja dodałam 3 łyżki pasty tahini i jest dostatecznie smarowne, że nie potrzeba żadnego wege masła lub margaryny. Można dodać pomidory suszone i/lub koncentrat, i tofu w zależności od upodobania. Wychodzi spora porcja i zamknięta w pudełku, w lodówce służyła mi przez 10 dni. Smacznego!

poniedziałek, 07 czerwca 2010
Makaron z cukinii

SKŁADNIKI (na 4 porcje)

"MAKARON"

  • 2 szt. żółtej cukinii / ja miałam tylko zieloną/
  • 2 szt. zielonej cukinii
  • 2 łyżeczki soli

warzywa do wymieszania z "makaronem"

  • 2 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżki orzechów pinie
  • sok z pół cytryny, do wyboru
  • garść pokrojonej zielonej pietruszki
  • garść pokrojonego szczypiorku sałatkowego
  • 3 łyżki, można więcej bazylii
  • sól, pieprz
  • masło wegańskie                                                                                                                                                        

SPOSÓB WYKONANIA

Cukinię umyć, obciąć końcówki. Pomocnikiem do plastrowania sera ciągnąć cienkie paski wzdłuż cukinii. Środek cukinii można użyć pod warunkiem, że jest ona bardzo świeża, w innym wypadku ziarnisty środek jest do wyrzucenia. Paski cukinii posolić i odstawić na 15 minut. Następnie spłukać sól i odstawić, by woda z niej ociekła.

Rozpuścić masło wegańskie na dużej patelni, rozgrzać i wrzucić orzechy. Trzeba mieszać nieustannie, by sie nie spaliły, do momentu, aż będą złociste. Kolejno wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i dalej podsmażać aż będzie trochę żółtawy, a wówczas dołożyć cukinię, skropić sokiem z cytryny (ja wolę bez soku i myślę, że skórka z cytryny może być lepsza) i na koniec dodać pietruszkę, szczypiorek , bazylię i przyprawy i razem podgrzewać do momentu aż cukinia będzie gorąca.

Propozycja serwowania: makaron z cukinii z kawałkiem mięsa wegańskiego, makaron z cukinii z quinoa, i najsmaczniejsza wersja wg mnie: makaron z cukinii z młodymi ziemniakami i masą kopru.

sobota, 05 czerwca 2010
Surówka na bazie sałaty lodowej

SKŁADNIKI

  • 1 średniej wielkości sałata lodowa
  • oliwki zielone z pimento, ca 20 szt
  • 1 cały ogórek
  • pęczek rzodkiewki
  • duża garść rukoli

DRESSING

  • sok z 2 cytryn
  • mieszanka ziołowa włoska np. ORIS
  • 1 ząbek czosnku roztarty
  • sól, pieprz
  • oliwa
piątek, 04 czerwca 2010
Deser bananowo – truskawkowy

Składniki:

  • 2 banany

  • Garść truskawek

  • Syrop z agawy

  • Wiórki kokosowe

  • Kiwi

Sposób przygotowania:

  • Miksujemy obrane banany z truskawkami.

  • Dodajemy syrop z agawy do smaku.

  • Posypujemy wiórkami kokosowymi i przystrajamy plasterkami kiwi.

czwartek, 03 czerwca 2010
Keks z ogromną ilością bakalii bez cukru

Składniki:

  • pół kg maki
  • 1 proszek do pieczenia bio
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • około pół szklanki oleju
  • mleko ryżowe (około 2 szklanek)
  • odrobina słodu ryżowego czy innego (około 2 łyżek)
  • a potem, co fantazja podpowie - rodzynki, mak, daktyle, śliwki, żurawina, orzechy - dużo, z 1,5 szklanki (albo 2)

Przygotowanie ciasta:

Mąki mieszamy z proszkiem, potem dodajemy olej, mieszamy na kruszonkę, dodajemy słód, i tyle mleka ryżowego, żeby powstało dość lekkie ciasto - gęste, żeby dało się wyrabiać rękami, ale bardzo elastyczne i miękkie. Dorzucamy bakalie (mogą być namoczone, ale ja wrzucam suche i dodaję jeszcze trochę mleka).

Ciasto przekładamy na blachę, pieczemy ok 40 min.

Polewa

zmielony kokos, śmietanka sojowa i słód jęczmienny - proporcje bez znaczenia - i tak wychodzi smaczne:) Jeśli ma wytrzymać dłużej, można tę polewę ugotować. Ale spróbowałam też na surowo i jest jeszcze lepsza, bo nie wysycha tak szybko.

Miłego pieczenia:)

Keksik można naładować dużą ilością orzechów włoskich i daktyli. Wtedy jest mniej rozmaitości, ale smak wyborny:) i nie trzeba dodawać słodu.

 
1 , 2

Weganizm Weganizm

Weganizm