czwartek, 30 czerwca 2011
Ciasto marchwiowo-kokosowe

Składniki (na 10 porcji)

  • 3 marchwie
  • 1 dojrzały banan
  • 140 g mąki pszennej grahamki zmieszanej z mąką pszenną zwykłą
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 - 1/2 szkl wegańskiego mleka
  • 10-15 dkg brązowego cukru
  • 100 g oliwy z oliwek
  • 35 g wiórków kokosowych
  • tłuszcz oraz wiórki do posypania formy

 

Nagrzać piekarnik do 175 stopni C. Wysmarować i posypać formę wiórkami.

Marchew oskrobać i zetrzeć na grubej tarce. Zmusować banan za pomocą widelca. Wszystkie suche składniki wsypać do miski. Oliwę wymieszać z mlekiem, po czym zalać suche składniki tą mieszanką oliwy i mleka.

Na koniec dodać marchew, banan oraz wiórki kokosowe wymieszane dokładnie.

Ciasto wylać do formy, piec 30-40 minut. Pozostawić w formie do wystygnięcia.

 



środa, 29 czerwca 2011
Sałatka z botwinką

 

Składniki:

  • Botwinka
  • 3 ogórki małosolne
  • Świeży ogórek
  • Rzodkiewki
  • Koperek
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Cytryna

Wszystko razem pokroić i wymieszać.

niedziela, 26 czerwca 2011
Ciasteczko z orzechów brazylijskich (bez pieczenia)

Składniki na 1 porcję:

  • 1/4 szklanki orzechów brazylijskich
  • 2 Ł mesquite w proszku
  • 2 Ł melasy karobowej, syropu daktylowego lub syropu z agawy

 

Sposób przyrządzenia:

Orzechy zmielić w młynku do kawy, dodać syrop i mesquite. Wszystko dokładnie wymieszać, tak aby uzyskać zwartą konsystencję. W razie potrzeby dodać składnika suchego lub mokrego. Uformować ciastko i udekorować. Wstawić do lodówki na pół godziny lub dłużej. Smak niepowtarzalny!



sobota, 25 czerwca 2011
Spaghetti z surowej cukinii z sosem pomidorowo-paprykowym

Składniki (na 1-2 porcje)

  • 1 cukinia twarda, świeża
  • 2 pomidory
  • 1 papryka dowolnego koloru
  • garść zielonej pietruszki lub kopru
  • 0,5-1 ząbek czosnku
  • alt. 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

 

Sposób wykonania

Ostatnio stałam się szczęśliwą posiadaczką blendera marki Vitamix oraz spiralizera - za pomocą których wykonałam ten piękny makaron oraz sos do niego.

Robienie jedzenia za pomocą takiego sprzętu to nie tylko przyjemność, ale i oszczędność czasu. Niestety cena zwłaszcza blendera powoduje cierpnięcie skóry u przeciętnego człowieka. Jednak Vitamix to blender wysokiej jakości i odznacza się długą żywotnością.

A wiec cukinię umieszczamy w spiralizerze, tak jak na zdjęciu, i kręcimy korbką.

Do blendera wrzucamy wszystkie składniki na sos i miksujemy przez ca 1 minutę.

Spaghetti zalewamy sosem.

 









piątek, 24 czerwca 2011
Torcik truskawkowy

Składniki:

  • Migdały - około 1 kubek
  • Wiórki kokosowe – opakowanie
  • Syrop z agawy
  • Esencja waniliowa
  • Pomarańcza
  • Truskawki
  • Kiwi lub inne owoce do przystrojenia

 

Sposób przygotowania:

Pierwsza warstwa

  1. Moczymy na noc migdały lub zalewamy wrzątkiem i czekamy 10- 15 minut.
  2. Obieramy je ze skórki.
  3. Mielimy na gładką masę w młynku do kawy (można zostawić trochę migdałów, które zostały niezmielone w młynku).
  4. Do masy migdałowej dodajemy syrop i wyciśnięty sok z pomarańczy.
  5. Wszystko razem mieszamy, wyrabiamy ciasto.
  6. Formujemy kulę, z której tworzymy następnie placek o grubości około 2 cm.
  7. Talerz, na którym będziemy podawać ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi.
  8. Delikatnie rozkładamy nasze ciasto na tych wiórkach.



 Druga warstwa – bardziej kremowa

  1. Miksujemy wiórki kokosowe w młynku do kawy na jednolitą masą.
  2. Wykładamy do miseczki i dodajemy tyle wody, żeby powstała gęsta śmietanka.
  3. Dodajemy syrop z agawy i esencję waniliową do smaku.
  4. Wszystko razem mieszamy.
  5. Dodajemy pokrojone truskawki (około 5) i ugniatamy widelcem.
  6. Tak przygotowaną masę nakładamy na pierwszą warstwę.

 

Torcik przystrajamy owocami i wkładamy do lodówki na około 20  minut lub dłużej.



czwartek, 23 czerwca 2011
Pantofelki krasnala czyli surowe łódeczki czekoladowe

Miały być łódeczki, ale na zdjęciu wyglądają jak małe butki :)

Składniki na spód (na około 8 ciastek):

• pół szklanki grubo zmielonych orzechów laskowych lub włoskich

• ok. 250 g masy daktylowej

Składniki na krem:

• pół szklanki bardzo drobno zmielonych orzechów lub surowej mąki orzechowej

• pół awokado

• 2 łyżki surowego oleju kokosowego

• 3-4 łyżki surowego kakao w proszku

• łyżka soku z pomarańczy

• 3 łyżki syropu z agawy lub innej słodkości (jeśli nie zależy nam, by ciastka były całkiem surowe, można użyć melasy)

Do dekoracji: starta surowa czekolada, kawałki surowej czekolady, orzechy.

 

Sposób przyrządzenia:

Masę daktylową mieszamy z grubo zmielonymi orzechami i wyrabiamy. Następnie formujemy łódeczki o dość wysokich brzegach, lekko zagiętych do środka, by dobrze utrzymywały krem. Uformowane łódeczki wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy krem: miksujemy awokado, następnie dodajemy wszystkie składniki i miksujemy je razem. Krem powinien mieć konsystencję gęstego budyniu. Jeśli  jest za rzadki dodajemy trochę kakao, jeśli za gęsty, trochę soku z pomarańczy. Przygotowanym kremem napełniamy łódeczki i dekorujemy. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.



wtorek, 21 czerwca 2011
Ciasteczka cashew bez pieczenia

Składniki:

• 1 szklanka nieprażonych orzechów cashew  (nerkowców)

• 4 łyżki melasy karobowej (lub innej)

• 4 łyżki mesquite w proszku

• kilka łyżek prażonych solonych orzechów cashew do dekoracji

Sposób wykonania:

Nieprażone orzechy cashew zmielić w młynku do kawy (mogą pozostać małe kawałki orzechów, nie muszą być zmielone na mąkę). Zmielone orzechy wymieszać z melasą i mesqiute. Masa powinna być gęsta, by można było z niej formować kulki. Jeśli jest za rzadka, dodajemy trochę mesquite lub orzechów, jeśli za gęsta, trochę melasy. Prażone orzechy posiekać nożem na grubsze kawałki. Z masy formujemy kulki lekko spłaszczając i obtaczając w posiekanych orzechach. Wyborny, niepowtarzalny smak mesquite połączony z nerkowcami uczyni chwilę smakowania ciastek  naprawdę błogą.



niedziela, 19 czerwca 2011
Pao dzy, bao zi lub po prostu bułka na parze

Składniki:

na ciasto:

•             500 g mąki pszennej

•             1 szklanka ciepłego mleka sojowego (lub wody)

•             ½ opakowania drożdży (rozpuścić w ciepłym mleku sojowym lub wodzie)

•             pół łyżeczki cukru

•             3/4 szklanki oleju

 

na nadzienie (w dowolnych proporcjach):

•             makaron sojowy (tego składnika akurat nie za dużo lub można pominąć)

•             grzyby mung

•             proteina sojowa

•             marchewka

•             cebulka

•             sól, pieprz, sos sojowy do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Proteinę sojową namoczyć w rosołku wegańskim, a po przestygnięciu pokroić w drobne paseczki. Grzyby mung ugotować, odciąć ogonki i pokroić w drobne paseczki. Marchewkę zetrzeć na tarce. Cebulkę zeszklić na odrobinie oleju, potem dodać marchewkę i grzyby mung, podprażyć chwilę (nie przypiekać, tylko potrzymać chwilę na ogniu, żeby składniki zmiękły, można dodać trochę oleju, jeśli przywierają do patelni). Wszystkie składniki wymieszać, doprawić. Farsz gotowy.

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku sojowym z odrobiną cukru, poczekać, aż zaczną rosnąć, dodać mąkę, wymieszać, po czym stopniowo dodawać ciepły olej  – dobrze wyrobić i postawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około ½ godziny. Następnie dodać nieco mąki, ponownie wyrobić i formować placuszki, na środek nakładać farsz, a następnie formować małe bułeczki tak, by farsz zamknąć w środku. Pozostawić do wyrośnięcia na 10 min., po czym gotować na parze przez ok. 15 min. Można przechowywać na kolejny dzień i odgrzewać ponownie na parze.

Jako farsz można zastosować niezawodną kapustę z grzybami, pieczarki z kukurydzą lub wszelkiego rodzaju farsze warzywne.

 



sobota, 18 czerwca 2011
Zupa krem z papryki i dyni

Składniki:

  • 2 czerwone papryki bio
  • ok. 300 g dyni hokkaido
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól do smaku
  • ok. 1/4 szklanki prażonych orzechów nerkowca

Sposób przyrządzenia:

 Paprykę i dynię ugotować w 3 szklankach wody, aby były miękkie. Następnie zmiksować i zetrzeć przez sitko. Zagotować, dodając paprykę w proszku i dodając trochę wody, jeśli zupa wydaje się nam za gęsta. Po zdjęciu z ognia dodać zmielone prażone nerkowce, wymieszać i dodać sól, jeśli jest taka potrzeba. Zupę można podawać z krakersami, chipsami, orzeszkami, pieczywem.



piątek, 17 czerwca 2011
Mleczko quinoa

Składniki:

  • ziarno qiunoa (ok.1/4 szklanki suchego ziarna na szklankę wody),
  • woda

Sposób przyrządzenia:

 Ziarno namoczyć na noc, następnie kilka razy przepłukać, zalać czystą wodą i zmiksować. Odcedzić przez tkaninę lub sitko. Można pić jako mleczko lub użyć do sporządzenia deserów czy koktailu - np. truskawkowego.

 



czwartek, 16 czerwca 2011
Witariańskie szaszłyki

Składniki:

  • Migdały
  • Sezam
  • Cukinia
  • Ogórek
  • Pomidorki koktajlowe
  • Pieczarki
  • Sos sojowy
  • Sól
  • Pieprz
  • Sok z cytryny
  • Patyczki do szaszłyków
  • Olej z oliwek

 Sposób przygotowania:

  • Kuleczka migdałowa – namoczone wcześniej i obrane migdały mielimy w młynku do kawy.

Dodajemy trochę oliwy z oliwek ( dla smaku), trochę soku z cytryny i soli. Robimy kuleczki i obtaczamy w sezamie. Możemy włożyć je do lodówki na 20 minut, żeby nieco stwardniały.

  • Pieczarki kroimy na plasterki i moczymy w sosie sojowym.
  • Cukinie kroimy w cieniutkie plasterki i moczymy w soku z cytryny.
  • Pomidorki i ogórki solimy i pieprzymy.



wtorek, 14 czerwca 2011
Razowy makaron z truskawkami

Czerwiec dla wielu z różnych względów jest piękny. Dla mnie, ponieważ ziemia obdarowuje nas najpiękniejszymi owocami na świecie – truskawkami.

Proste jest piękne. Oto przepis stosujący się do tej zasady.

 Składniki:

  • Makaron razowy
  • Truskawki
  • Do dosłodzenia: fruktoza, cukier waniliowy.
  • Opcjonalnie mleko kokosowe

 Gotujemy makaron razowy.

Umyte truskawki miksujemy blenderem na gładką masę. Trochę waniliowego cukru podnosi nawet aromat truskawki. Jeśli lubisz bardzo słodkie smaki, można dosłodzić owoce fruktozą.

Polewamy makaron truskawkową masą.  Dla fantazji i podniesienia kaloryczności można dodać trochę mleka kokosowego i posypać płatkami z migdałów. Wygląda ładnie a smakuje przepysznie.


niedziela, 12 czerwca 2011
Surowe lody kokosowe

Składniki:

  • Opakowanie orzechów nerkowców – 125 g
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • Łyżka oleju kokosowego
  • Esencja waniliowa
  • Syrop z agawy

 

Sposób przyrządzania:

Zblendować orzechy nerkowce (bez wcześniejszego namaczania) z 2 łyżkami wiórków kokosowych, dodając tyle wody, żeby je przykryła.

Następnie dodajemy esencję waniliową, syrop z agawy do smaku oraz łyżkę oleju kokosowego i jeszcze raz wszystko razem blendujemy.

Wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy (możemy też trochę wcześniej) czy już odpowiada nam ich konsystencja.

Najlepiej zjeść lody tego samego dnia, bowiem pozostawione w zamrażalniku na dłużej zamarzną i trudno będzie je później jeść.

 



sobota, 11 czerwca 2011
Ciasto z rabarbarem


Produkty:

  • kilka łodyżek rabarbaru
  • 300g mąki
  • szklanka cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g margaryny wege
  • kilka łyżek wody
  • cukier waniliowy
  • kilka łyżek skrobi kukurydzianej

Sposób wykonania:

Obrać i pokroić rabarbar, posypać pół szklanki cukru pudru i rozmieszać. Kiedy puści sok zmieszać z kilkoma łyżkami skrobi kukurydzianej i pozostawić jako farsz. W międzyczasie zmieszać mąkę z połową szklanki cukru pudru, margaryną wege i łyżeczką proszku oraz kilkoma łyżkami wody. Po zmieszaniu i połączeniu w jedną masę odstawić do mrożarki na 15 minut. Kiedy masa stężeje, podzielić ją na dwie części - jedną na spód brytfanki (ponieważ się może kleić, to dobrze rozprowadzać, wałkując szklanką obtoczoną mąką), następnie położyć na całej powierzchni masę rabarbarową ze skrobią i cukrem, a na wierzch drugą część ciasta, jeśli się nie da rozwałkować, to pokruszyć.

Uwaga! Do każdego ciasta zawsze należy dodać szczyptę soli, a do każdej słonej i ostrej potrawy zawsze dodaje się szczyptę cukru.



czwartek, 09 czerwca 2011
Truskawki w surowej czekoladzie

Śniadanie bogów, czyli truskawki w surowej czekoladzie

 

Składniki na surową czekoladę:

  • 2 łyżki masła kakaowego,
  • 1 łyżka syropu z agawy lub daktylowego,
  • 2 łyżki zmielonych kakao nimbs lub surowego kakao w proszku,
  • pół łyżki mesquite (opcjonalnie)

 

Masło kakaowe lekko podgrzać (do 450C), dodać syrop, kakao, ew. mesquite  i wymieszać. Umyte truskawki zanurzać w płynnej jeszcze czekoladzie, przekładać na talerz. W czekoladzie można też zanurzać orzechy czy migdały. Następnie przekładamy truskawki w czekoladzie do lodówki na ok. 15 min. do stężenia czekolady. Podajemy z owocami i ewentualnie z orzechami w czekoladzie.

Jeśli nie lubimy drobnych grudek surowego kakao, lepiej użyć kakao w proszku. Dla mnie osobiście jednak smak czekolady ze świeżo zmielonych nimbsów jest bardziej wyrazisty.



wtorek, 07 czerwca 2011
Kotleciki orzechowe raw

Składniki:

  • pół szklanki namoczonych na noc orzechów laskowych
  • ¼ szklanki  nasion słonecznika
  • mąka orzechowa (np. z orzechów włoskich)
  • sos sojowy, sól, pieprz do smaku
  • na sos – pomidor, sól, oregano, bazylia

 

Sosób przyrządzenia:

Namoczone wcześniej orzechy przepłukać i zmiksować z jak najmniejszą ilością wody (zależnie od mocy posiadanego sprzętu kuchennego). Nasiona słonecznika zmielić w młynku do kawy. Połączyć orzechy ze słonecznikiem, przyprawić i wyrobić na jednolitą masę (jeśli jest za rzadka, dodać słonecznika, jeśli za sucha, dodać wody). Z masy formować kotleciki i posypać mąką orzechową, a następnie wystawić na słońce na około 3 godziny, aby podeschły. Podawać z surówką i sosem pomidorowym ze zmiksowanego pomidora z przyprawami.



sobota, 04 czerwca 2011
Mazurek wegański

(duża brytfanka)

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • śmietanka sojowa
  • szklanka cukru
  • 1 i 1/2 margaryny roślinnej (znalazłam takie zwykłe margaryny bez mleka w dwóch marketach zupełnie bez nazwy, najtańsze)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 litra mleka sojowego
  • 4 łyżki kaszy manny
  • powidła lub konfitura
  • żurawina suszona i migdały blanszowane do ozdobienia mazurka

Ugnieść ciasto z mąki, 1 margaryny, połowy śmietanki sojowej, połowy cukru i proszku do pieczenia, utworzyć jednolitą kulę, a potem rozwałkować na wielkość dużej brytfanki i położyć placek na jej całej powierzchni. Upiec, a jak wystygnie posmarować konfiturą lub powidłami i kremem, a na koniec ozdobić żurawina i migdałami.

Krem: ugotować kaszę mannę na mleku sojowym tak, żeby nie było grudek, ostudzić i zimną zmiksować z połową cukru i 1/2 paczki margaryny. delikatnie wysmarować placek, przykrywając konfiturę



piątek, 03 czerwca 2011
Surowe ciasto

(urodzinowe)

Uświadomiłam sobie, że nadchodzą moje urodziny, wiec postanowiłam je uczcić ciachem bez pieczenia. Wyszło mi to w następujący sposób:

 

Składniki:

*Dowolna ilość daktyli

*cytryna

*Posypka ze zmielonych orzechów ziemnych i sezamu

*Jabłka

*Kiwi

*Pomarańcza

* banany

*płatki z migdałów

* borówka, wiśnia lub inny czerwony owoc dla dekoracji

Zmielone daktyle ugniatamy w placek na okrągłej blaszce do pieczenia. Ta warstwa będzie podstawą ciasta-deseru. Daktyle są bardzo słodkie, wiec można wkropić trochę soku z cytryny.

Daktylową warstwę posypałam cienko zmielonym sezamem i ziemnymi orzeszkami.

Następną warstwę zrobiłam ze startych jabłek.

Na jabłka nałożyłam warstwę rozgniecionych widelcem bananów z sokiem z cytryny.

Następnie ułożyłam plasterki kiwi i pomarańczy. Na wierzch trochę rodzynek (mogą być włoskie orzechy).

 

Białą piankę uzyskujemy z namoczonych migdałowych płatków. Wystarczy zalać je wodą na ca godzinę a następnie odlać wodę  a płatki zmiksować blenderem na gładka masę.

Dekorujemy wierzch ciasta pianką i np. borówką i gotowe.

W zasadzie układ warstw jest dowolny i można je zrobić z innych owoców.

czwartek, 02 czerwca 2011
Surowe lody czekoladowo - migdałowe

Składniki:

•             mąka migdałowa

•             syrop z agawy

•             kakao (surowe) w proszku

•             woda

Sposób przyrządzenia:

Składniki wymieszać w proporcji -

Lody migdałowe: 5 części mąki migdałowej, 2 części syropu i ok. 5 części wody.

Lody kakaowe: 5 części mąki migdałowej, 3 części syropu, 2 części kakao, ok.7 części wody.

 

Proporcje nie są tu najistotniejsze - masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany (sojowej).

Po dokładnym wymieszaniu, ucieraniu, żeby nabiło się trochę powietrza, wrzucamy do zamrażalnika na około 2 godziny (można trzymać dłużej, ale temperatura nie powinna być skrajnie niska, żeby lody się nie zamroziły za mocno). Potem już tylko dekorujemy ulubionymi owocami, możemy polać polewą z syropu i kakao, stajemy mocno stopami na ziemi, żeby nie odfrunąć z radości:)



Weganizm Weganizm

Weganizm