sobota, 30 czerwca 2012
Wegański sernik

Przepis jest na średniej wielkości tortownicę.

Spód stanowi kruche ciasto:

Można użyć

  • 1,5 szkl. mąki
  •  1/5 szkl. oleju
  • 1/5 szkl. mleka sojowego lub wody
  • cukier
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia

- w zależności od pożądanej grubości ciasta i uzyskiwanej podczas wyrabiania konsystencji, można w trakcie wygniatania dodać więcej któregoś ze składników.

Masa "serowa":

3 duże kostki tofu (nie mniej niż 300 g) zmiksowane z 5 czubatymi łyżeczkami mleka kokosowego (gęsta-tłusta warstwa), opakowaniem cukru waniliowego, olejkiem "śmietankowym", cukrem trzcinowym, garścią rodzynek sułtańskich, kandyzowaną skórką pomarańczy - na koniec należy dodać 1/3 soku z cytryny i wymieszać łyżką (dodany wcześniej i miksowany z całością może spowodować zwarzenie się masy sernikowej). Pieczemy ok. 50 min. w temp. 200 stop. C. :)

Po upieczeniu i wystudzeniu możemy wierzchu sernika pokryć polewą czekoladową z 4 łyżeczek kakao, z mlekiem sojowym waniliowym (mała ilość - ok. 1,5 łyżki), cukrem trzcinowym i posypać wiórkami kokosowymi. :)

 

czwartek, 21 czerwca 2012
Surowy tort nektarynus



Składniki:

  • ok 150 g moreli suszonych na słońcu (niesiarkowanych, ciemnych)
  • ok 50 g migdałów
  • kilka nektarynek (zależnie od wielkości - 4-8 szt.)
  • 3 banany
  • zmielone wiórki kokosowe (ok. 3 łyżek)
  • ok. 50 g rodzynek

Sposób przyrządzenia:

Suszone morele pokroić w drobniutkie paski i namoczyć w wodzie na ok. 1 godz.

Migdały zmielić w młynku do kawy (tak, by pozostały grubsze kawałki) lub drobniutko posiekać.

Odrobiną orzechów posypać tortownicę.

Wodę z moreli odsączyć i połączyć morele z migdałami wyrabiając elastyczne ciasto (jeśli jest za rzadkie, dodać orzechów, jeśli za suche - odrobinę wody) - ciasto można wyrobić ręcznie lub blenderem - ja akurat eksperymentowałam w warunkach bez większego wyposażenia i okazuje się, że masa z moreli idealnie da się wyrobić ręcznie.

Tortownicę wyłożyć ciastem rozprowadzając je na dnie i brzegach formy.

Następnie przygotować drugą warstwę - bananowo- nektarynkową.

W misce zmieszać pokrojone w plastry 3 banany, 2 małe nektarynki (lub 1 średnią), rodzynki i zmielone wiórki kokosowe.

Wszystkie składniki lekko ugnieść pozostawiając owoce w kawałkach, aby ciasto nie było zbyt luźne.

Całą masę przełożyć do tortownicy. Lekko ugnieść dłonią, by masa dopasowała się do formy. Udekorować nektarynkami. Wstawić do lodówki na 1 godz. Uwaga! Jeśli w domu są łakomczuchy ciasto może wyjść znacznie wcześniej - znika nieoczekiwanie...

 

 

 



niedziela, 17 czerwca 2012
Surowy tort truskawkowy

 

Składniki:

  • truskawki ok 1 kg - (wystarczy 0,5 kg, ale lepiej mieć więcej, żeby wybrać najładniejsze okazy)
  • pasta daktylowa lub zmielone czy zmiksowane daktyle (ok. 150 g)
  • zmielone siemię lniane (ok. 4 łyżek)
  • 3 banany
  • garść rodzynek
  • 3 łyżki lucumy lub zmielonych wiórków kokosowych

Sposób przyrządzenia:

Tortownicę posypać zmielonym siemieniem lnianym.

Przygotować spód - zmieszać pastę daktylową ze zmielonym siemieniem lnianym, aby uzyskać plastyczną masę.

Masą wykładamy spód i brzegi tortownicy.

Następnie w misce mieszamy pokrojone w plastry banany, rodzynki i lucumę (ew. zmielone wiórki kokosowe).

Wszystkie składniki delikatnie łączymy (można lekko ugnieść ręką, ale nie zgniatając za mocno bananów, żeby nie stały się rzadkie).

Na masie daktylowej, którą mamy już w tortownicy układamy warstwę truskawek pokrojonych na połówki.

Następnie nakładamy masę bananową, lekko dociskamy dłonią.

Na wierzchu układamy warstwę truskawek.

Tort wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Pyyyycha!!!

 



czwartek, 14 czerwca 2012
Deser na zimno

 

Składniki:

  • zamrożone kostki mango
  • banan
  • mrożone maliny
  • marakuja
  • mango

 

Miksujemy składniki (z wyjątkiem marakui i mango), otrzymaną masę przekładamy do miseczki i zalewamy zawartością połowy marakui, a na wierzchu układamy świeże, pokrojone w kostkę, mango.



niedziela, 03 czerwca 2012
Surowe ciasto marchewkowe

 

To ciasto powstało po wykonaniu soku marchwiowego, z którego zostały wytłoczyny, ale można oczywiście przygotować je ze startej marchewki.

 Składniki (na okrągłą formę tortową o średnicy 18-20 cm):

  • ok. 1 kg marchwi - wyciskamy sok i wypijamy, a wytłoczyny używamy do ciasta
  • 2 małe banany lub 1 duży banan
  • sok z 1 małej pomarańczy
  • rodzynki (ok.50g)
  • masa daktylowa (dostępna w sklepach arabskich lub ze zdrową żywnością) lub zmielone daktyle, - ok. 150g
  • szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej (opcja)
  • 50g siemienia lnianego

Sposób przyrządzenia:

Wytłoczyny po uzyskaniu soku odkładamy. Rodzynki zalewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy.

Spód: Siemię lniane mielimy w młynku, 1 łyżeczką siemienia posypujemy formę, a resztę siemienia łączymy z masą daktylową. Powstałym ciastem wykładamy spód formy oraz brzegi. 

Warstwa marchewkowa: Marchew łączymy z rodzynkami (razem z sokiem z pomarańczy, w którym się moczyły) i pokrojonymi w plastry bananami. Lekko ugniatamy ręką, aby powstało bardziej zwarte ciasto (nie rozgniatamy za bardzo bananów, aby nie stały się rzadkie). Powstałą masę marchewkową układamy w blaszce na warstwie daktylowej. Całość uciskamy i przybieramy wg uznania. Trzymamy w lodówce przez co najmniej pół godziny. Gotowe! Można przechowywać w lodówce, jeśli coś zostanie. U mnie nie zostało:)

Weganizm Weganizm

Weganizm