sobota, 31 lipca 2010
Gazpacho z arbuzem i pomidorami

Składniki:

1 duży kubek wypestkowanego arbuza

2 do 3 dużych wypestkowanych pomidorów

pół filiżanki drobno posiekanej cebulki szalotki

1 filiżanka posiekanych drobno i pozbawionych pestek ogórków

2 łodygi selera naciowego, chętnie z natką

1 jalapeno lub papryczka chili z pestkami lub bez /ilość wg uznania

1 duży ząbek czosnku

2 łyżki soku cytrynowego

2 łyżki winegret z czerwonego wina

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki oliwy sojowej

sól, biały pieprz do smaku

Sposób wykonania

Zmiksować w blenderze wszystkie składniki oprócz oliwy, soli i pieprzu. Następnie pomału dolewać oliwę jednocześnie miksując, i na zakończenie dodać sól i pieprz.

Z podanej wyżej ilości składników uzyskuje się ca 2 porcje.




piątek, 30 lipca 2010
Muffinki karobowe

Składniki:

  • 2-3 banany
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1ok. 1/3 szklanki syropu daktylowego
  • 2 szklanki mąki pszennej graham
  • ok 1/3 szklanki mąki karobowej
  • proszek do pieczenia eko (17g - 1 paczka przeznaczona na 500 g mąki)
  • orzechy włoskie

 

Sposób wykonania:

W jednej misce rozgniatamy banany widelcem, dodajemy olej i syrop daktylowy, wszystko mieszamy.

W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i mąkę karobową.

Następnie mieszamy razem składniki mokre z suchymi, niekoniecznie zbyt dokładnie.

Ciasto układamy w foremkach papierowych, na dnie foremki układając połówkę orzecha włoskiego i pieczemy w temperaturze ok. 180 st. przez ok. 30 min. Po upieczeniu można udekorować:)

Pycha!

Inne odmiany:

Muffinki orzechowe - zamiast mąki karobowej dodajemy pokruszone orzechy.

Muffinki wiśniowo-kakaowe - zamiast mąki karobowej dodajemy kilka łyżek kakao, a zamiast bananów wydrylowane i lekko rozgniecione wiśnie (ok. 30 szt.) Można dodawać przeróżne dodatki wg wszelkich pomysłów, orzechy, owoce, np. maliny, brzoskwinie, jagody...

czwartek, 29 lipca 2010
Warzywny talerz obfitości

Składniki:
1 awokado
4 małe pomidorki
3 pomidory suszone
4 oliwki
Kilka plasterków ogórka
1 mała cebulka
Natka pietruszki
Wszystko przyprawiamy oliwą z oliwek i sosem sojowym.

środa, 28 lipca 2010
Kotlety z okary

Okara to masa powstała przy wyrobie tofu lub mleka sojowego. Warunkiem dobrego mleka, a tym samym okary jest użycie wrzącej wody przy miksowaniu soi. W ten sposób mleko sojowe i okara są pozbawione specyficznego surowego smaku.

Składniki:

6 łyżki okary

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki zmielonych suszonych grzybów

1-2 łyżki soku z cytryny

1 kromka namoczonego chleba graham

przyprawy: sos sojowy, pieprz, sól, szczypta fruktozy do smaku,

oliwa z oliwek do smażenia

Okarę włożyć do miski, dodać wszystkie składniki i przyprawić do smaku. Uformować kotlety i dosyć długo smażyć na gorącym tłuszczu, na niezbyt dużym ogniu, aby się nie przypaliły.

niedziela, 25 lipca 2010
Kotlety na danie dietetyczne

Składniki:

  • suszona włoszczyzna (jarzynka w kawałkach: marchewka, por, pietruszka, seler suszony)
  • płatki owsiane
  • przyprawy

Sposób wykonania:

Zalać wrzątkiem suszoną jarzynkę w kawałkach (nie wegeta) i zostawić na 15 minut, żeby napęczniała. Dodać do ciepłej jeszcze kilka łyżek płatków owsianych i zostawić do napecznienia znów na ok. 15 minut. Dodać dowolne przyprawy, jak: sól, pieprz, sos sojowy... i zmiksować na jednolitą masę, ale nie na papkę. Formować kotlety i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Najlepsze są na drugi dzień, a także do bułki na zimno.

sobota, 24 lipca 2010
Gołąbki z pieczarkami w papierze ryżowym

Składniki:

  • 10 dkg ryżu
  • 30 dkg pieczarek
  • mała puszka pędów bambusa lub kiełki
  • oliwa
  • cebula lub por
  • papier ryżowy

Sposób przyrządzenia:

Ryż ugotować na sypko /najlepiej ten w woreczku/. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić i razem z cebulą dusić aż zmiękną i wyparuje sok, wtedy dodać kiełki i razem podsmażyć, aby były chrupiące. Wszystko wymieszać z ryżem i doprawić do smaku pieprzem i solą. Nakładać na papier ryżowy (przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu) i smażyć na złoty kolor w dużej ilości bardzo gorącego oleju.


piątek, 23 lipca 2010
Surowe ciastko

 

Namoczone na noc migdały obieramy i mielimy w młynku do kawy. Formujemy z nich ciasteczka. Następnie miksujemy garść orzechów nerkowca z garścią jagód. Na uformowane z migdałów ciasteczko delikatnie wlewamy krem jagodowy, dekorujemy np. czeresienką.

 


Ciasto wegańskie

 

Składniki:

  • ½ kg mąki
  • 250g margaryny (wege)
  • 10 łyżek cukru
  • 5 łyżek napoju sojowego i 5 łyżek wody (może być sama woda)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pokrojone owoce

Sposób wykonania:

margarynę utrzeć z cukrem i dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę i napój sojowy - na zmianę. Przełożyć na brytfankę i na wierzchu ułożyć ciasno pokrojone owoce: jabłka, brzoskwinie, nektarynki, czy truskawki, jabłka.

Piec ok. 40 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


środa, 21 lipca 2010
Zupka ze świeżych ogórków zielonych

1 kg ogórków świeżych obrać i pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na oliwce. W międzyczasie zagotować wywar warzywny lub wywar na bulinie warzywnym. Połączyć razem: ogórki z bulionem, dodać pokrojony koperek zielony i chwilę razem pogotować. Dodać na koniec sok z jednej cytryny i śmietankę sojową lub mleko sojowe do smaku. Można dorzucić gotowanych ziemniaczków.

Smacznego!

wtorek, 20 lipca 2010
Jagodzianki wegańskie

Składniki:

pół kg mąki pszennej graham

pół kostki drożdży

olej (ok. 1/3 szklanki)

słód zbożowy

łyżeczka wiórków kokosowych

jagody (około 1 szklanki)

Kruszymy drożdże i mieszamy z odrobiną ciepłej wody i łyżeczką mąki w misce. Przykrywamy lnianą ściereczką i czekamy, aż drożdże wyrosną (unikamy przeciągów). Następnie przystępujemy do wyrobienia ciasta na drożdżówki - do miski wsypujemy mąkę, wlewamy wyrośnięte drożdże, dodajemy tyle letniej wody (nie zimnej), żeby wyrobić elastyczne ciasto odchodzące od ręki. Lepiej dodawać wodę małymi porcjami i sprawdzać, jak zachowuje się ciasto. Zamiast wody można dodać mleko sojowe lub ryżowe. Kiedy ciasto będzie się już łatwo wyrabiało, dodajemy olej i całość wyrabiamy (można się pobawić z 10 min.). Ciasto pozostawiamy w misce przykryte lnianą ściereczką na ok. godzinę, aż dobrze wyrośnie. Potem można dodać odrobinę mąki i wyrobić ponownie.

Formujemy małe bułeczki (na placku ciasta umieszczamy ok łyżkę jagód i zamykamy sklejając ciasto).  Bułeczki kładziemy na wysmarowanej blasze. Czekamy, aż wyrosną. Pieczemy w temperaturze ok. 180 st. przez ok. 15-20 min.

Bezpośrednio po upieczeniu bułeczki smarujemy słodem zbożowym i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Najlepiej smakują na ciepło. Pyszne, pachnące jagodami, słodziutkie od słodu...

poniedziałek, 19 lipca 2010
Papryka faszerowana ryżem i kurkami

Składniki:

6 białych papryk (mają najdelikatniejszy smak i są niewielkie), ale może być inna,

1 szklanka płatków ryżowych lub ryżu  (zastosowałam płatki, bo ich ugotowanie trwa kilka minut, może kilkanaście)

grzyby kurki - ok. 15 dag

4 łyżki oleju

sól do smaku, przyprawa ziołowa

koperek

łyżka mąki razowej,

śmietana wegańska (sojowa bądź migdałowa)

Przygotowanie:

Płatki ryżowe ugotować w wodzie. Kurki oczyścić i podsmażyć na 2 łyżkach oleju z dodatkiem soli i przyprawy ziołowej. Połączyć płatki ryżowe z kurkami - wymieszać na jednolitą masę. Papryki wydrążyć, a następnie napełniać farszem.

Przygotowane papryki umieścić w rondlu z niewielką ilością wody (aby się ugotowały na parze).

Na patelni przygotowujemy sos koperkowy. Wlewamy 2 łyżki oleju, posypujemy odrobiną mąki razowej, podgrzewamy chwilę, stopniowo dodając śmietanę wegańską, ewentualnie mleko ryżowe lub wodę. Dodajemy posiekany koperek, sól do smaku. Całość mieszając podgrzewamy.

Gorące papryki faszerowane układamy na talerzu i podajemy z sosem koperkowym lub pomidorowym i dodatkami.

Z kurkami smakują wyśmienicie, ale mogą być np. z ryżem i jakimiś warzywami albo z ziemniakami i cebulką, z kaszą gryczaną i pieczarkami...

niedziela, 18 lipca 2010
Sałatka owocowa

Składniki:

  • Ananas
  • Winogrona ciemne i jasne
  • Mango
  • 2 kiwi

Wszystko kroimy i mieszamy razem.

sobota, 17 lipca 2010
Obiadek sezonowy z sosem z kurek (grzybków)

Kasza jęczmienna drobna, ugotowana na sypko (2x tyle wody co kaszy, posolić i gotować, aż kasza wchłonie wodę)

Surówka z kiszonej kapusty z tartym jabłkiem, oliwką i sokiem z cytryny

Sos z kurek - pokroić młodą cebulkę i kurki, usmażyć najpierw cebulkę, potem kurki, posolić, popieprzyć, dodać trochę wody, żeby się podusiło. Na koniec zagęścić mąką rozmieszaną - 2 łyżki w mleku sojowym lub śmietance i jeszcze chwilę zagotować.

Kotleciki sojowe.

piątek, 16 lipca 2010
Ruskie WEGE pierogi

Składniki na ciasto:

* mąka

* ciepła woda

Składniki na farsz:

* 3-4 ugotowane ziemniaki

* kostka tofu białego

* cebulka

* pieprz, sól, gałka muszkatołowa

Nie musisz się wyrzec się smaku ruskich pierogów, bo jesteś weganinem.

Ciasto robi się bardzo łatwo.

Sypiemy mąkę np. pszenną orkiszową bio na stolnicę, dolewamy po troszku ciepłej!! wody i mieszamy palcami. Gdy mąka już trochę wchłonie wodę, próbujemy ugniatać ciasto. Jeśli jest za suche dolewamy ostrożnie wodę, jeśli za mokre dosypujemy mąkę.

Konsystencja ciasta ma być dość miękka i elastyczna.

Farsz: ugotowane ziemniaki trzeba zmielić lub rozdrobnić na pastę blenderem.

Tofu można rozdrobnić dłonią albo ugnieść widelcem albo zmielić podobnie jak ziemniaki.

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju aż stanie się szklista, ale nie spalona.

Wszystkie składniki połączyć i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrajamy kółka lub kwadraty i odmawiając swoją mantrę lub myśląc pozytywnie lepimy pierogi.

Po ugotowaniu w osolonej wodzie pierogi można ozdobić podrumienioną cebulką i wegańskim jogurtem.

czwartek, 15 lipca 2010
Kotlety sojowe mielone

Potrzebne produkty:

2 kostki tofu

małe opakowanie kostki sojowej lub kawałków jak do gulaszu (można też użyć kilka suchych kotletów proteiny sojowej niemodyfikowanej)

łyżka mąki orkiszowej (niekoniecznie, ale lepiej się skleją)

przyprawy takie jak: pietruszka, koperek, sól, pieprz, sos sojowy lub jakie lubimy.

Sposób wykonania:

zalać wrzątkiem lub przez chwile zagotować, żeby zmiękła proteina sojowa (kostki, kotlety), ostudzić i odcedzić, zmielić w blenderze razem z kostkami tofu, dodać przyprawy i mąkę. Formować kotlety i smażyć na oliwce z oliwek.

środa, 14 lipca 2010
Gulasz owocowo-warzywny z tofu

Składniki:

30 dkg tofu

30 dkg pieczarek

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

1/2 pomarańczy

1 jabłko

1/4 miodowego mango

Przyprawy: pieprz sól 1 łyżeczka kolendry, 2 łyżki sosu sojowego i wegetę wegańską szwajcarską /można też ją zrobić samemu z suszonych grzybów, warzyw i ulubionych przypraw miksując w blenderze/

Osobno podsmażyć obrane ze skórki pieczarki i drobno pokrojone papryki z owocami. Kiedy wszystko odpowiednio zmięknie, dodać tofu i resztę składników i podsmażyć, mieszając.

wtorek, 13 lipca 2010
Patison nadziewany warzywami

Składniki:

* małe patisony

* pomidory

* papryka

* cebulka

* ser wegański lub tofu wędzone

* przyprawa ziołowa włoska, pieprz, sól

W garnku zagotować małą ilość wody lekko posoloną i posłodzoną.

Małe patisony ustawić na dnie garnka i ugotować w tzw. niskiej wodzie (10-15 min) pod przykryciem.

Wody wystarczy mała ilość, ponieważ patisony powinny zmięknąć właściwie pod wpływem pary.

W czasie gdy patisony miękną przygotowujemy nadzienie.

Cebulkę pokroić drobno i lekko zeszklić na oliwie.

Pomidory obrać ze skórki , pokroić i podgrzać na patelni żeby tylko puściły sok. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem, ziołami włoskimi i solą.

Podobnie paprykę pokroić drobno i lekko podgrzać na patelni żeby zmiękła.

Warzywa możemy zmieszać już na patelni lub nakładając do patisona.

Gdy patisonki są miękkie, łyżeczką od herbaty należy wydrążyć od strony łodyżki nasiona, ale nie uszkodzić dna. Nasiona usuwamy nie dlatego, że są niesmaczne, tylko dlatego, że potrzebujemy miejsce na nadzienieJ.

Do powstałej dziurki nakładamy przygotowane warzywa, tofu lub ser wegański i zajadamy z radością.

Patisony mają nie tylko wspaniały delikatny, słodkawy smak ale są też po prostu śliczne !

Dużo pisania ale danie robi się naprawdę szybko.Polecam J.

poniedziałek, 12 lipca 2010
Witariańska zupa pomidorowa na upalne dni

Składniki na 1 porcję:

2 pomidory malinowe obrane ze skórki

1 ogórek małosolny

surowy zielony groszek z kilku strąków

Sposób wykonania:

Wrzucić do blendera pomidory i ogórka, zmiksować. Przelać do miseczki, udekorować groszkiem i koperkiem. Można do zupy wrzucić trochę pokrojonej rzodkiewki lub namoczone nasiona słonecznika. Zupka jest ekspresowa w wykonaniu i daje przyjemną ochłodę w upalne dni. Jest to lekkostrawna bomba witaminowa i źródło najcenniejszej wody z niezniszczonych termicznie pomidorów.

niedziela, 11 lipca 2010
Poziomkowa ambrozja

Koktajl o cudownym aromacie świeżych poziomek, mniam. Może uda się wybrać na poziomki do lasu podczas urlopu? Albo zebrać w ogródku? Ostatecznie można kupić, ewentualnie zastąpić truskawkami. Miksujemy 2 banany z garścią poziomek (im więcej poziomek, tym więcej zapachu). I gotowe!

sobota, 10 lipca 2010
Jabłuszkowe kanapki

Składniki:

  • 1 duże jabłko
  • 2 banany
  • 4 daktyle
  • Cynamon
  • Garść migdałów
  • Cytryna

Sposób przygotowania:

Banany obrać ze skórki i pokroić na części. Z daktyli wyjąć pestki. Można włożyć to do blendera lub jakiejś innej maszyny kuchennej, która zmiksuje nam to na jednolitą masę.

Można również zgnieść to za pomocą tłuczka do ziemniaków. Później dodać to tej masy troszeczkę cynamonu i powtórnie wymieszać.

Wcześniej zamoczone migdały obrać ze skórki i zmiksować w młynku do kawy.

Pokroić duże jabłko na plasterki i posmarować je z obu stron sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały zbyt szybko.

Na tak przygotowane plasterki jabłka nałożyć masę bananowo – daktylową, a na wierzchu położyć zmielone migdały.

czwartek, 08 lipca 2010
Zielona sałatka z zielonym sosem


Składniki:

melon z lodówki

sałata lodowa

awokado

ogórek świeży

pomidor malinowy żeby nie było całkiem zielono

Sos:

natka pietruszki

banan

cytryna

Sałatę porwać na kawałki a pozostałe składniki pokroić w kostkę. Można skropić całość sokiem z cytryny, posolić do smaku i delikatnie polać oliwą.

Natkę pietruszki kroimy drobno dolewamy odrobinę wody, sok z cytryny i rozdrabniamy blenderem do gładkiej konsystencji. Na końcu dodajemy banana żeby osłodzić sos ( powinien być słodki).Banan sprawia że  sos ma bardziej aksamitną konsystencję.

Zielony sos ( źródło żelaza i witaminy C) można podać na osobnej miseczce lub polać z boku, tak żeby można było smakować delikatny smak warzyw i owoców przerywając to wyraźnym, świeżym  aromatem natki

środa, 07 lipca 2010
Imbirowe żelki wegańskie

Składniki:

*5 dkg imbiru

*2- 5 łyżeczki fruktozy /wg smaku/

* sok z 1 cytryny

* 2 szklanki wody

* 3/4 łyżeczki agaru

Obrany i pokrojony imbir gotować z dwoma szklankami wody przez 20 min., po czym wyjąć imbir, dodać cukier, sok z cytryny i agar rozpuszczony w 50 mil. wody i jeszcze pogotować około 3 min. Następnie gorące wylać na płaski półmisek, i po wystudzeniu pokroić w kostkę.

wtorek, 06 lipca 2010
Naleśniki z owocami

Ciasto:

1 szklanka mąki graham (ilość na około 7 -10 naleśników, zależnie od wielkości patelni, grubości ciasta)

ok. 1-2 szklanki wody

olej do smażenia.

Dodatki:

owoce, syrop daktylowy, śmietanka migdałowa lub inna wegańska.

Wsypujemy mąkę do miski i mieszamy stopniowo dolewając zimnej wody. Ciasto jest gotowe, gdy osiągnie gładką konsystencję i daje się łatwo wylewać łyżką wazową.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wylewamy łyżką wazową tyle ciasta, by rozprowadzając je po patelni (sprawnie przechylamy patelnię) otrzymać naleśnika. Na drugą stronę przewracamy, gdy ciasto się zetnie. Podsmażamy na drugiej stronie zaledwie chwilę.

Gorący (lub zimny) naleśnik umieszczamy na talerzu, na połowie naleśnika układamy owoce (mogą być truskawki, brzoskwinie, porzeczki, jagody, maliny....) Składamy naleśnik, chowając w środku owoce. Polewamy przepyszną śmietanką migdałową oraz syropem daktylowym.

Danie idealne na gorące dni. Można przygotować więcej naleśników i spożywać później na zimno w różnych wariantach.

czwartek, 01 lipca 2010
Strogonow z kotletów sojowych wolnych od GMO

Składniki:

  • ok. 20 kotletów suchych z proteiny sojowej
  • 1/2 opakowania grzybków mun
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 duże pomidory lub koncentrat pomidorowy
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy w postaci soli, pieprzu, oregano, bazylii, ziela angielskiego, majeranku, liścia laurowego.

Sposób wykonania:

podsmażamy na oliwie cebulkę i dodajemy wcześniej sparzone i pokrojone grzybki mun, razem smażymy, mieszając, dodajemy pokrojoną paprykę i dalej smażymy mieszając. Osobno smażymy wcześniej namoczone we wrzątku i następnie pokrojone w paski kotlety sojowe(musimy je mieszać, bo mogą się przypalić). Zarumienione dokładamy do garnka z cebulką, grzybkami i papryką, mieszamy i dusimy dalej (w miarę potrzeby podlewamy wodą, żeby nie przywierało). Jak przyjmie to formę gulaszu i będzie miękkie, dokładamy pokrojone ogórki kiszone i pomidory (lub mały koncentrat), dokładamy przyprawy i jeszcze dusimy, dolewając wody, aby stanowiło to półpłynną potrawę. Podajemy z chlebkiem razowym domowego wypieku.

Weganizm Weganizm

Weganizm