niedziela, 15 lipca 2012
Surowe paluszki z quinoa

 

 Składniki:

  • 1/2 szklanki nasion quinoa
  • ok 50 g mąki dyniowej
  • łyżka nasion lnu
  • szczypta soli morskiej

 

Sposób wykonania:

Nasiona quinoa namoczyć na noc. Na drugi dzień można przygotować z niego mleko (przepis na mleko na blogu- http://badzweganinem.blox.pl/tagi_b/228686/mleczko-quinoa.html).

Pozostałe po wykonaniu mleka wytłoczyny można użyć do wykonania paluszków. Wystarczy połączyć je z mąką dyniową, siemieniem lnianym i solą. Można suszyć na słońcu lub w dehydratorze przez kilka godzin (ok 5 h).



poniedziałek, 09 lipca 2012
Lody Raw


 

(Słyszałam parę razy, że lody można robić z zamrożonych bananów. Dziękuję więc wynalazcom tego sposobu jak i wszystkim naśladowcom, którzy podzielili się tym odkryciem.)

LODY RAW w trzech smakach (truskawka, orzech włoski, czekolada)

 Składniki:

  • zamrożone banany (obrane, pokrojone w kawałki) - 5 szt.
  • zamrożone truskawki - ok. 2 filiżanek
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki surowego kakao
  • 2 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie)
  • owoce do dekoracji

Sposób przyrządzenia:

  1. 1 banana zmiksować z truskawkami - włożyć na chwilę do zamrażarki, żeby się nie topiły.
  2. 2 banany zmiksować z kakao i syropem z agawy, włożyć na chwilę do lodówki.
  3. 2 banany zmiksować z orzechami. (Nie trzeba myć miksera po każdym smaku, ponieważ odrobina truskawek w czekoladzie nie szkodzi, podobnie jak odrobina czekolady w lodach orzechowych).
  4. Następnie przekładamy różne smaki do salaterek i dekorujemy np. owocami.

 

Weganizm Weganizm

Weganizm