wtorek, 31 sierpnia 2010
Kanapki bez chleba

Składniki:

  • Duża cukinia
  • Pomidor
  • Ogórek
  • Migdały
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny
  • Grzyby koźlaki
  • Cebula
  • Starty korzeń chrzanu
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Obrać cukinię ze skórki i pokroić w krążki. Pomidora i ogórka pokroić w plasterki.

Serek migdałowy – pół szklanki migdałów zamoczyć na noc w wodzie i obrać ze skórki. Włożyć do blendera, zalać około 1/4 szklanki wody i sokiem z połówki cytryny, dodać szczyptę soli. Zmiksować na masę przypominającą twarożek.

Masa grzybowa -umyć i obrać koźlaki. Zostawić same kapelusze. Drobno pokroić razem z cebulką. Dodać odrobinę oliwy z oliwek, soli i pieprzu.

Chrzan – może być kupny lub można zrobić samemu (zetrzeć korzeń chrzanu, dodać trochę soku z cytryny i soli).

Na niektóre plasterki cukinii nakładamy twarożek migdałowy, pomidorek i na wierzch troszeczkę chrzanu. Na pozostałe plasterki kładziemy masę grzybową i przystrajamy ogórkiem. Najlepiej małosolnym lub kiszonym.

poniedziałek, 30 sierpnia 2010
Placki selerowe

Składniki:

0,5 szklanki płatków owsianych

1 mały seler

2 łyżki siemienia lnianego

sól, wrząca woda

olej do smażenia

1 duża marchew

dość dużo posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalać wrzącą wodą, odstawić na 10 minut. Następnie dodać starty seler i startą marchew, sól i siemię lniane. Jeśli ciasto jest za gęste dodać wodę.

Smażyć jak placki ziemniaczane.

Propozycja dodatku: ćwikła zrobiona ze świeżo startego chrzanu oraz tartych, ugotowanych buraków doprawionych sokiem z cytryny.

niedziela, 29 sierpnia 2010
Surowa pikantna zupa bez awokado

Większość witariańskich zup zawiera awokado. Jeśli nie mamy awokado albo nie lubimy smaku awokado, zupa wg tego przepisu jest bardzo smaczna.


Zmiksować w blenderze następujące składniki (organiczne w miarę możliwości):

½ czerwonej papryki – usunąć nasionka

1 łodyżka selera

½ ogórka – obrać ze skórki i usunąć nasionka

7 małych pomidorków

3 ząbki czosnku

3 Łyżki oliwy

1 łyżeczka soli

1/8 łyżeczki papryczki Cayenne w proszku

Ten przepis pochodzi od rawfoodystki Nataszy, która oferuje swoje przepisy na stronie: http://www.rawradianthealth.com/recipes.html

sobota, 28 sierpnia 2010
Pożywny bukiet warzyw

 

Składniki:


Pomidor
Listki sałaty
Listki szpinaku
Surowe pieczarki
Koperek
Pomidory w oleju
Orzechy włoskie
Przyprawy - sól, pieprz, papryka, zmielone nasiona lnu

piątek, 27 sierpnia 2010
Mleko bananowo – kokosowe

Składniki:

Orzech kokosowy

Woda

Słód lub syrop z agawy

2 banany

Sposób przygotowania taki sam jak w przepisie na białe mleko kokosowe, z tą różnicą, że po przecedzeniu powstałej masy z orzecha kokosowego przez sitko, ponownie wlewamy przefiltrowany napój do blendera i miksujemy  go z bananami i odrobiną słodu.

czwartek, 26 sierpnia 2010
Surowa zupa z pomidorów i papryki

Składniki:

2 dojrzałe pomidory

0,5 awokado

0,5 czerwonej papryki

1 łyżka oliwy z oliwek tłoczonej na zimno

sok z cytryny

1 ząbek czosnku

koperek

sol, pieprz

szczypiorek lub drobno posiekana, świeża cebulka do przybrania

Zmiksować wszystkie składniki. Przybrać na talerzu na przykład szczypiorkiem.

środa, 25 sierpnia 2010
Sałatka z pomidorów na słodko

Skład- proporcje dowolne:

pomidory

namoczone i obrane migdały

rodzynki suszone na słońcu, niesiarkowane

Pomidory kroimy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Ciekawa przekąska zamiast kanapki, czy ciastka.

wtorek, 24 sierpnia 2010
SUROWA CZEKOLADA

W Polsce są już dostępne surowce do sporządzenia surowej czekolady. Surowe organiczne kakao zawiera m.in. magnez, wapń, żelazo, a przy tym nie jest obciążone chemicznymi trującymi substancjami, jak zwykła czekolada. A do tego niepowtarzalny smak.


Składniki:

  • -surowe kakao w proszku (100g)
  • -surowe masło kakaowe (pół kostki, 100g)
  • -syrop z agawy (ewentualnie syrop daktylowy)
  • -rodzynki
  • -wiórki kokosowe
  • -migdały (namoczone, i obrane i posiekane)

Sposób przyrządzenia:

100 g masła kakaowego rozpuścić w garnku tylko lekko podgrzewając (szybko rozpuszcza się nawet na słońcu). Dodać 100 g surowego kakao w proszku, dodać syrop z agawy (ok 5 łyżek). Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie dodać bakalie wg uznania. Doskonale się tu nadają rodzynki, migdały, wiórki kokosowe, ale mogą też być orzechy laskowe, brazylijskie czy nerkowce. Można dodać jagody goji. Każda czekolada może być niepowtarzalna, daje ogromną ilość energii i jest zdrowsza.

poniedziałek, 23 sierpnia 2010
Placki ziemniaczane z surówką z kapusty

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • Cebula
  • Mąka
  • Sól.
  • Pieprz
  • Kminek
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Obrać ziemniaki i zetrzeć na tarce z dużymi wycięciami. Ugnieść starte ziemniaki, tak żeby puściły trochę soku. Dodać drobno posiekaną cebulę. Dodać około 2 łyżki mąki. Wszystko razem wymieszać, ugnieść rękami. Dodać przyprawy i ponownie ugnieść. Formować w ręku placuszki lub masę nabierać łyżką i wkładać na rozgrzany olej na patelni. Smażyć z obu stron.

Surówka z białej kapusty

Składniki:

  • Biała kapusta
  • Marchewka
  • Jabłko
  • Cebula
  • Sól, pieprz, kminek
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Zetrzeć na tarce z dużymi wycięciami kapustę i marchewkę. Dodać sól i kminek(około łyżeczki). Starte warzywa pozgniatać ręcznie, aż puszczą sok. Można dodać później jabłko, poszatkowaną cebulę. Wymieszać wszystko i dodać jeszcze trochę pieprzu i pokropić oliwą z oliwek.

Można spróbować ukisić kapustę. Wtedy zostawiamy startą kapustę i marchewkę na 1 -3 dni. Można zostawić je w szklanym słoju lub w glinianym naczyniu, pamiętając, żeby ugniatać warzywa, żeby puściły sok. Można to robić codziennie.

niedziela, 22 sierpnia 2010
Kakaowy deser witariański

Składniki:

  • Awokado
  • 2 banany
  • Syrop z agawy
  • Kakao
  • Cynamon
  • Migdały
  • Borówki

 

Sposób przygotowania:

Obrać awokado, wyjąć pestkę i włożyć do blendera. Obrać 2 banany i również włożyć do blendera. Zamieszać owoce łyżką i włączyć blender. Gdy masa będzie jednolita, wsypać łyżeczkę cynamonu i około 2 łyżek kakao. Zamieszać to łyżką i włączyć blender. Na koniec dodać syrop z agawy lub inny słód, do smaku. Zawartość przelewamy do miseczki. Ozdabiamy obranymi i wcześniej zamoczonymi na noc migdałami oraz borówkami.

sobota, 21 sierpnia 2010
Mleko kokosowe

Składniki:

  1. Orzech kokosowy
  2. Woda
  3. Syrop z agawy lub inny.

 

Sposób przygotowania:

Wywiercamy ostrym nożem dziurę w skorupie kokosa i wylewamy przez nią mleko kokosowe. Rozbijamy kokos i wyciągamy miąższ. Kroimy go na mniejsze kawałki. Wkładamy do blendera razem z mlekiem kokosowym, dodajemy wody, około pół szklanki i miksujemy. Uzyskaną masę przecedzamy przez sitko i mamy białe mleko kokosowe. Możemy dodać do smaku odrobinę słodu.

piątek, 20 sierpnia 2010
Marchewka z groszkiem

Składniki:

  • 3 średnie marchewki
  • 5 średnich ziemniaków
  • puszka groszku zielonego
  • pół kostki bulionowej wegańskiej
  • przyprawy do smaku - pieprz sól, zioła

Najprostsza, szybka potrawa jednogarnkowa.

Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, gotujemy, wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę (marchewka gotuje się dłużej, dlatego wrzucamy ją wcześniej). Dorzucamy ziemniaki, wegańską kostkę bulionową, sól, pieprz, zioła. Całość gotujemy do zmięknięcia warzyw (ok 10 min.), dodajemy groszek z puszki, 2 łyżeczki mąki razowej rozrobione w pół szklanki wody. Całość zagotowujemy mieszając.

Danie jest doskonałe, kiedy mamy mało czasu. Może też stanowić dodatek do parówek, kotletów sojowych, sojburgerów.

środa, 18 sierpnia 2010
Sałatka szpinakowa

Składniki:

  • Garść szpinaku
  • Ogórek
  • Oliwki
  • Awokado
  • Orzechy włoskie
  • Oliwa z oliwek
  • Limonka
  • sól

Wymieszać szpinak, pokrojony ogórek, awokado, oliwki i orzechy i przyprawić sokiem z limonki, solą etc.

wtorek, 17 sierpnia 2010
Zupa szpinakowa – surowa

Składniki:

  • Garść szpinaku
  • Sos sojowy lub miso (sfermentowana soja)
  • Woda przefiltrowana lub mineralna
  • Koperek
  • Awokado
  • Świeży zielony groszek
  • Oliwki
  • Pestki dyni
  • Pieprz
  • Limonka lub cytryna
  • Oliwka z oliwek
  • Czosnek (do wyboru)

Sposób przygotowania:

Szpinak, sok z połowy limonki, łyżkę miso lub łyżeczkę sosu sojowego mieszamy w blenderze z wodą (około pół szklanki). Celem jest uzyskanie konsystencji nieco zagęszczonej zupy. Do smaku dodajemy odrobinę pieprzu. Jeśli nie mamy sosu sojowego lub miso, możemy wycisnąć ząbek czosnku. Dodajemy także pół łyżeczki oliwy z oliwek.

Wlewamy zawartość do miseczki. Kroimy awokado i koperek, po czym dodajemy do zupy.

Dodajemy również pokrojone oliwki i wcześniej zamoczone na noc pestki dyni.

niedziela, 15 sierpnia 2010
Danie na szybko

A cóż, kiedy jesteśmy głodni, chcemy zjeść coś ,,konkretnego'', a czasu mamy niewiele? Można szybko przyrządzić danie z gotowego produktu.


ugotowany ryż

zestaw grillowy - kiełbaski i pieczeń

olej do smażenia

majonez wegański

pomidory

Kiełbaski nadają się do szybkiego usmażenia, podobnie pieczeń. Przygotowanie dania to naprawdę chwila. Zamiast ryżu można podać ziemniaki lub kaszę.

sobota, 14 sierpnia 2010
Ogórkowy hummus

Składniki:

  • Duży ogórek (pokrojony w kostkę)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ½ szklanki cieciorki (z puszki lub gotowanej)
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka soli (najchętniej himalajskiej)
  • opcjonalnie: łyżeczka oleju lnianego lub łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  • ew. kilka łyżek wody, jeśli masa jest zbyt gęsta.

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę.

piątek, 13 sierpnia 2010
Sałatka na słodko

  • pokrojone w cząstki brzoskwinie
  • ugotowany makaron kokardki
  • namoczone i obrane migdały
  • śmietanka migdałowa, sojowa lub kokosowa
  • odrobina słodu np. ryżowego

Wszystkie składniki wymieszać w dowolnych proporcjach i cieszyć się nieziemskim smakiem:)

czwartek, 12 sierpnia 2010
Cukinia faszerowana

Składniki:

  • cukinia średniej wielkości lub duża
  • płatki owsiane (ok.2/3 szklanki)
  • tofu wędzone (ok. pół kostki)
  • ser wegański (ok 50-80 g)
  • ugotowana cieciorka (opcjonalna)
  • koncentrat pomidorowy

Cukinię kroimy na plastry grubości ok 3-4 cm i wydrążamy.

Płatki krótko gotujemy. Gdy lekko wystygną, dodajemy tofu i ser wegański lub ...cokolwiek nam fantazja podpowie (podsmażone pieczarki, zarumienioną na oleju cebulkę, marchewkę itd., można dodać cukinię, jaka została wykrojona ze środków krążków). W tym przepisie wykorzystamy ser wegański i tofu, ale nadzienie może być rozmaite.

Wymieszanym farszem napełniamy wydrążone krążki cukinii i umieszczamy je w garnku z odrobiną wody (wody może być tyle, by cukinia była zanurzona ok 1-2 cm). Przykrywamy pokrywką i gotujemy ok 10-15 min, Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy pieprzem, solą i możemy dodać cieciorkę. Do sosu wlewamy pół szklanki wody rozrobionej z 2 łyżkami mąki razowej dla zagęszczenia. Gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy z ryżem lub kaszą i dodatkami.

środa, 11 sierpnia 2010
Zupa awokadowo-ogórkowa (surowa)

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1 ½ ogórka
  • 1 pomidor
  • listek świeżej bazylii
  • gałązka pietruszki
  • 1 liść jarmużu
  • duży ząbek czosnku
  • ½ szklanki wody
  • 3 szczypty pieprzu
  • 2 szczypty soli

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze.

wtorek, 10 sierpnia 2010
Zielony sok

  • 3 łodygi selera naciowego
  • 4 jabłka
  • imbir

Sok zrobić w sokowirówce.

poniedziałek, 09 sierpnia 2010
Zupa ogórkowa z jogurtem sojowym

Składniki:

  • 1 ogórek pozbawiony środka z ziarnami
  • 4 lub 5 łyżek sojowego jogurtu
  • 100 ml posiekanego kopru
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 awokado
  • sok z cytryny wg uznania

Do przybrania na talerzu:

  • 1/4 części ogórka pokrojonego w kostkę, połówka papryczki chili bez pestek, szczypiorek lub młoda cebulka

Wszystkie składniki zmiksować. Dodać trochę wody, jeśli zupa jest za gęsta. Wlać zupę na talerz i przybrać zieleniną i chili.

niedziela, 08 sierpnia 2010
Jak zrobić tahini

 

 

sobota, 07 sierpnia 2010
Pasta na kanapki

Składniki:

  • 1 paczka płatków kukurydzianych (250 g)
  • 1/2 szklanki ryżu (polecam brązowy) lub kaszy gryczanej/jaglanej itp.
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-6 pieczarek
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1-1,5 słoiczka przecieru pomidorowego (trzeba miarkować, bo może wyjść za kwaśne)
  • garść ziaren słonecznika
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, majeranek, papryka słodka i ostra, mogą być zioła prowansalskie i co komu jeszcze przyjdzie do głowy.

Przygotowanie:

Płatki wrzucić do w miarę dużego naczynia i zalać zimną, przegotowaną wodą tak, aby po wymieszaniu uzyskać gęstą masę (mniej więcej 2 szklanki).
Posiekać drobno cebulę, czosnek i pieczarki, następnie poddusić 10-15 min. na oleju, ostudzić i wrzucić do płatków. Ryż ugotować na miękko i również dołożyć do reszty.
Dodać przecier, słonecznik, siemię, przyprawy i dokładnie wymieszać.

piątek, 06 sierpnia 2010
Zupa warzywna z tofu

Do gotującej się wody wrzucamy warzywa, jakie mamy pod ręką. Tym razem użyłam fasolki szparagowej, groszku zielonego (razem ze strączkami), cukinii, pomidora. Wrzucamy najpierw fasolkę, która gotuje się dłużej, później kolejne składniki, na samym końcu pomidora. Następnie dorzucamy pokrojone, wcześniej podsmażone tofu. Doprawiamy ziołami, sosem sojowym.

czwartek, 05 sierpnia 2010
Salsa Verde

Składniki

  • garść sałaty ruccoli
  • 1 opakowanie bazylii (lub pietruszki)
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml wody, można zacząć z mniejszą ilością
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób wykonania

Zmiksować razem bazylię, ruccolę, musztardę i kapary. Wcisnąć czosnek, wlać wodę, sok z cytryny i szybko zmiksować, a na koniec wlewać oliwę, ciągle miksując. Doprawić solą i pieprzem.

Podawać jako dressing czy sos do surowych warzyw lub chleba. Smakuje także doskonale jako sos do makaronów.

 

 
1 , 2

Weganizm Weganizm

Weganizm