niedziela, 28 sierpnia 2011
Surowa zupka pomidorowa

Składniki:

  • 3 pomidory
  • Ogórek
  • Słonecznik - filiżanka
  • Bazylia
  • Sól
  • Woda
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Słonecznik zamoczyć na noc lub na 3 godziny. Zmiksować w blenderze z taką ilością wody, żeby zakrywała słonecznik. Wrzucić do blendera pomidory i bazylię. Wszystko zmiksować.

Wlać do miseczki, dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek i sól do smaku.  Na koniec dodać pokrojonego ogórka.



sobota, 27 sierpnia 2011
Kiszona cukinia

 

Składniki:

  • Młoda zielona cukinia
  • Zestaw do kiszenia – koper, czosnek, liście chrzanu
  • Sól
  • Woda

Sposób przygotowania:

  • Przegotować wodę i na każdy litr dodać kopiastą łyżkę soli.
  • Rozpuścić sól w wodzie.
  • Do słoika włożyć zestaw do kiszenia, czosnek (2-3 ząbki) obrać ze skórki.
  • Wlać ostudzoną wodę z solą.
  • Wrzucić pokrojoną cukinię.

Można jeść już na następny dzień. Mnie osobiście smakowała taka 3-dniowa. Po wyjęciu cukinii, można od razu wrzucić świeżą i kisić. Proces ten można powtarzać, aż do powstania białej zawiesiny w słoiku.

Wyśmienicie smakuje jako dodatek do sałatek.

 



środa, 24 sierpnia 2011
Jak ukisić żur?


JAK UKISIĆ ŻUR?


Żur to staropolska potrawa. Nie zawsze zastanawiamy się lub mamy świadomość jego właściwości zdrowotnych. Oczywiście działa on inaczej niż żurek z proszku czy kupowany i zamknięty na długo w butelce. Świeżo kiszony żur ma właściwości oczyszczające wątrobę. Zatruta wątroba daje nam znać rozdrażnieniem. Picie żurku rano przez 10 dni daje już wymierne efekty w naszym samopoczuciu. Poza tym ma on działanie rozgrzewające, więc najbardziej nadaje się na chłodne dni, a szczególnie jesienią i zimą.

 
Potrzebne akcesoria:

  • gliniany garnek litrowy
  • drewniana łyżka (lub jakiekolwiek inne drewniane narzędzie kuchenne)
  • lniana ściereczka


Składniki:

  • 5 łyżek mąki razowej żytniej z pełnego przemiału lub jeszcze lepiej świeżo zmielonego żyta
  • 2 ząbki czosnku
  • wysuszona skórka razowego chleba
  • 1 l  przegotowanej wody


Sposób przyrządzenia:

Do glinianego naczynia wsypać 5 łyżek mąki żytniej razowej, wrzucić  2 drobno pokrojone ząbki czosnku, wysuszoną skórkę razowego chleba. wszystko zalać 1 l ciepłej przegotowanej wody. W naczyniu pozostawić drewnianą łyżkę i nakryć naczynie lnianą ściereczką. Mieszać raz dziennie. Żurek powinien być gotowy po 3-4 dniach, o czym będzie świadczył specyficzny, kiszony zapach.

Tak przygotowany żurek może nam służyć do przyrządzania zup - dodajemy go albo do bulionu warzywnego, albo do zup z warzyw, z dodatkiem kaszy lub ziemniaków.

sobota, 20 sierpnia 2011
Chłodnik witariański


 

Składniki:

  • 3-4 pomidory
  • 2 awokado
  • 2 cebulki
  • pęczek koperku
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 duży ogórek szklarniowy lub 4 gruntowe
  • 1-2 ząbki czosnku
  • woda mineralna niegazowana lub zwykła
  • sól, pieprz
  • bazylia świeża do przybrania

 

SPOSÓB WYKONANIA

Pomidory zamoczyć szybko w gotującej się wodzie i następnie obrać ze skórki. Zmiksować razem z awokado i czosnkiem, rozcieńczyć wodą do uzyskania oczekiwanej konsystencji.

Pokroić drobno cebulkę, ogórek, rzodkiewki a także koperek. Doprawić. Wlać zmiksowane pomidory z awokado do miski wazowej, wsypać pokrojone drobno warzywa i delikatnie wymieszać.

Na talerzu ozdobić zieloną bazylią.



wtorek, 16 sierpnia 2011
Fasolka szparagowa z sosem z awokado


 

Prosty szybki obiad

 

Składniki:

  • fasolka szparagowa (ok. 20 dkg na porcję)
  • kilka ziemniaków
  • awokado
  • łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie)
  • orzechy włoskie lub pekan (posiekane)
  • sól, oregano

 

Sposób przyrządzenia:

Fasolkę umyć, odciąć ogonki, ziemniaki dokładnie wyczyścić lub oskrobać. Fasolkę i ziemniaki ugotować na parze. Awokado obrać i zmiksować z wodą (ok.1/2 szklanki na 1 owoc) z dodatkiem soli, oregano i ew. oliwy z oliwek. Fasolkę i ziemniaki wyłożyć na talerz, fasolkę polać sosem i posypać posiekanymi orzechami. Podawać z surowymi warzywami.

 



sobota, 13 sierpnia 2011
Ciasteczka amarantusowe


 

Składniki:

  • ok. 100 g płatków amarantusowych
  • ok 50 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki syropu daktylowego
  • 50 g rodzynek i/lub innych bakalii
  • ok. 1/4 szklanki oleju
  • odrobina wody

 

Sposób przyrządzenia:

 

Płatki amarantusowe mieszamy z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej, rodzynki (bakalie), syrop daktylowy i mieszamy. Dodajemy jak najmniejszą ilość wody - tylko tyle, by składniki się połączyły. Formujemy okrągłe ciateczka i pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 10-15 min.

 



czwartek, 11 sierpnia 2011
Surowy napój z buraków kiszonych

 

 

 

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 duża główka czosnku
  • 1 litr ciepłej, przegotowanej wody
  • 1 kromka lub tylko skórka z chleba razowego, wysuszonego

 

SPOSÓB WYKONANIA

Buraki obrać, pokroić na drobne części. Wyłożyć do szklanego słoika i zasypywać warstwowo pokrojonym w plasterki czosnkiem.

Zalać wodą, położyć kromkę chleba na wierzch tak, by była pokryta wodą.

Słoik przykryć gazą, przytrzymując ją gumką lub sznurkiem. Z braku gazy, możemy użyć czystej ściereczki z lnu o rzadkim splocie, ale należy uważać, by nie na tyle rzadkim, żeby mogły dostać się do środka muszki.

Słoik należy odstawić w dość ciemne i ciepłe miejsce na 5 do 7 dni.

Napój przed użyciem należy przecedzić przez gazę, przelać do butelek i wstawić do lodówki. Napój można mieszać z wodą mineralną, niegazowaną, świeżym sokiem z jabłek czy też z sokiem pomarańczowym świeżo wyciśniętym w proporcji 2/3 napoju z buraków i 1/3 soków czy wody mineralnej. Jeszcze jedną wersją tego surowego napoju może być skomponowanie go z sokiem ze świeżo ukiszonych ogórków małosolnych.

Buraczki, które pozostaną po odlaniu napoju buraczanego zamrażamy i używamy do gotowania barszczu.

Możliwości są niewyczerpane.

Właściwym przeznaczeniem ukiszonego napoju z buraków jest użycie go jako bazy do barszczu na gorąco, z grzybami suszonymi czy wegańską kostką bulionową z grzybów. Ale w tym wypadku przedmiotem mojego zainteresowania jest napój cudownie gaszący pragnienie w upalne dni, surowy, a zatem bogaty w liczne wartościowe składniki i co nie jest bez znaczenia, dziecinnie prosty i szybki do sporządzenia.

 





 

 



środa, 10 sierpnia 2011
Sałata piknikowa z makaronem

Składniki:

  • sałata lodowa 1 główka
  • ogórek
  • 2 pomidory
  • 2 awokado
  • pęczek rzodkiewek
  • koperek
  • cebulka świeza
  • pół paczki makaronu pełnoziarnistego, ugotowanego aldente
  • ziarna słonecznika
  • olej z pestek dyni, alternatywnie

MARYNATA

  • oliwa
  • sos sojowy chinski
  • ocet balsamiczny
  • pieprz

SPOSÓB WYKONANIA

Pomidory, awokado i cebulkę pokroić w kostkę, sałatę najlepiej podzielić na mniejsze części ręką. Rzodkiewki i ogórki pokroić w plastry. Koper posiekać.

Ugotować makaron w dobrze osolonej wodzie, spłukać pod zimną wodą.

Zalać makaron marynatą z oliwy, octu balsamicznego, sosu sojowego i pieprzu. Smak powinien być dość intesywnie słono-kwaśny.

Zapakować makaron w pojemnik z pokrywką i osobno zapakować  wymieszane delikatnie warzywa. Należy nie zapomnieć, by wziąć ze sobą na łono natury dużą miskę, w której wymieszmy już w miejscu docelowym sałatkę z makaronem. Jeśli marynaty jest zbyt dużo w makaronie, należy ją odlać.

Na talerzu posypujemy sałatkę piknikową ziarnami słonecznika i polewamy wszystko olejem z pestek dyni.

Danie popijamy napojem z kiszonych buraków (przepis jutro). Pyszne.

Olej z pestek dyni odkryłam tego lata będąc w Wiedniu. Ten oryginalny, wytwarzany w Austrii był rewelacyjny jak dla mnie, ale już ten produkowany w Wielkiej Brytanii, który zakupiłam w domu, ponieważ innego nie było, był tylko ok.

 

 

niedziela, 07 sierpnia 2011
Muffiny czekoladowe

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki razowej lub grahamki
  • 1 i 1/2 paczki kamienia winnego lub proszku do pieczenia (ok. 25 g)
  • pół szklanki syropu daktylowego
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki grubo zmielonych orzechów (np. laskowych)
  • 3 czubate łyżki kakao
  • pół szklanki oleju
  • około 1/3 szklanki wody
  • 4 banany
  • na polewę -3 łyżki cukru (tu zastosowany cukier gula jawa z kwiatu palmy kokosowej), 3 łyżki wody, 1 łyżka oleju kokosowego
  • do dekoracji - np. papaja kandyzowana, posiekane orzechy pistacjowe

Sposób przyrządzenia:

Banany rozgnieść w misce, dodać olej, syrop daktylowy, wodę, rodzynki, i  wszystko lekko wymieszać.  W drugiej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, kakao. Składniki mokre zmieszać z suchymi. Jeśli ciasto jest za suche, dodać odrobinę wody. Mieszać lekko i krótko. Ciasto przekładać do foremek na muffiny. Piec w temperaturze ok. 180 st. C przez ca 30 min. W małym garnku rozpuścić cukier w wodzie i podgrzewać do zgęstnienia, dodać olej kokosowy i wymieszać. Przygotowaną polewą polewać ciastka i dekorować papają i pistacjami lub wybranymi dodatkami.

 



sobota, 06 sierpnia 2011
Zapiekanka z kolorowego makaronu

Składniki (2-3 porcje):

  • kolorowy makaron (150 g)
  • kilka ugotowanych ziemniaków (ok. 6 małych sztuk)
  • warzywa, jakie mamy pod ręką, tu: papryka, pomidor, ogórek kiszony, kapary
  • 1 plaster wegańskiego steku górskiego (lub wegańskiej wędliny)
  • 3 łyżki śmietanki sojowej
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz, zioła włoskie do smaku

Sposób przyrządzenia:

2 ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki. Pozostałe ziemniaki miksujemy z 1/2 szklanki wody i śmietanką sojową z dodatkiem kurkumy, soli, pieprzu i przyprawy ziołowej aż do uzyskania konsystencji sosu. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, ugotowany makaron, pokrojone warzywa, pokrojony wegański stek lub wegańską wędlinę. Zalewamy sosem (sos można wymieszać z makaronem i całość dodatkowo posypać przyprawami). Wstawiamy pod przykryciem do piekarnika i pieczemy w temp. 190 st. C  przez ok. 20 min.

 



piątek, 05 sierpnia 2011
Pyszny surowy deser z pomarańczą i orzechami cashew

 

Składniki na 2 porcje

  • 1 pomarańcza
  • 1 awokado
  • pół szklanki (lub trochę mniej) orzechów cashew (nerkowców)
  • 3 łyżki raw kakao w proszku
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżka zmielonych wiórków kokosowych albo laska świeżej wanilii (niekoniecznie)

Wykonanie:

Pomarańczę dokładnie umyć, przekroić na pół, a następnie wyskrobać całą jej zawartość. Najpierw zmiksować same orzechy przez parę sekund, a następnie dołożyć pozostałe składniki i miąższ z pomarańczy, i zmiksować je do uzyskania gładkiej masy.

Masą tą wypełnić połówki pomarańczy i udekorować tym, co mamy pod ręka, np. skórką pomarańczową tartą na cienkie, długie paseczki, czy też jak na zdjęciu kwiatkiem.



czwartek, 04 sierpnia 2011
Talerz z warzywami i tahiną

Składniki:

Tahina:

Zmielić bardzo drobno sezam. Dodać wodę, sól, trochę oliwy z oliwek i wymieszać do konsystencji śmietanki. Polać nią ulubione warzywa.

Warzywa:

Na moim talerzy znalazła się sałata, zielone szparagi, pomidory, papryka oraz makaron z cukinii i marchewki (użyłam do tego obieraczki do warzyw).


poniedziałek, 01 sierpnia 2011
Surowe ciasteczka z pinią

Składniki:

  • ok. 30 g rodzynek namoczonych w świeżym soku pomarańczowym (przez ok. 2 godz.)
  • ok. 50 g mąki orzechowej
  • kilka łyżek orzeszków piniowych
  •  1 łyżka surowego karobu w proszku

Sposób przygotowania:

Mąkę orzechową i karob dokładnie wymieszać z namoczonymi rodzynkami (wrzucamy rodzynki razem z sokiem, w którym się moczyły). Jeśli zachodzi potrzeba, dodajemy soku lub mąki orzechowej w zależności od konsystencji ciasta. Ciasto powinno być gęste i elastyczne. Gdy osiągniemy dobrą konsystencję ciasta, dodajemy orzeszki piniowe i formujemy małe ciasteczka. Gotowe do spożycia bezpośrednio po przyrządzeniu. Można przechowywać w lodówce.



Weganizm Weganizm

Weganizm