sobota, 24 sierpnia 2013
Sezonowe danie vege


Najpierw przygotowujemy makaron z cukinii:



Następnie sos (brokuła trzeba najpierw mocno dosłownie nastraszyć, inaczej prawie żaden z niego pożytek):

Bardzo ważna jest kolejność

 



1. Do blendera wrzucamy:

  •  brokuł, chrzan, czarna rzepa, trochę wody - i miksujemy (warzywa należy najpierw pokroić)

 



2. Drugie blendowanie powinno się odbyć około 10 minut po pierwszym:

  • miękkie owoce lub warzywa, pokrojone, jak papryka ciemno czerwona, marchewka (jak dodamy buraka, będzie mocniejszy kolor) 

Można robić w różnych wariacjach... 

(Uwaga dla początkujących vege: najlepiej dodać więcej słodkiej dojrzałej ciemno czerwonej papryki lub marchewkę, i warto mieć pod ręką przecier pomidorowy i łyżkę oleju, bo żołądek od prawidłowo przygotowanego brokuła daje silne sensacje. Jeśli jeszcze się nie jadło tak przygotowanego brokuła, należy zacząć od małej porcji.)

 



 

Tak przygotowanym "sosem" polewamy wcześniej przygotowany makaron z cukinii ...

 

sobota, 17 sierpnia 2013
Herbatka ze świeżej mięty na letnie popołudnie


Popołudniowa herbata ze świeżych liści mięty zaspokoi pragnienie. Mięta ma też właściwości schładzające.

Liście mięty zalać wrzątkiem. Wersja RAW - liście mięty zalać zimną wodą i zostawić na słońcu, aż woda się nagrzeje i zmieni kolor na zielonkawy.

Miętę można zasadzić w ogródku lub w doniczce, nie wymaga niemal żadnej opieki i rozrasta się nawet w gliniano-kamiennej mokrej glebie.

Weganizm Weganizm

Weganizm