czwartek, 30 września 2010
Potrawka z żółtej cukinii

Składniki:

  • żółta cukinia średniej wielkości
  • kukurydza w kolbie
  • tofu wędzone
  • 2-3 pomidory
  • łyżka oleju
  • łyżka mąki razowej
  • pół szklanki wody
  • sól, pieprz do smaku
  • ryż brązowy lub makaron jako dodatek

Surówka:

  • awokado
  • obrane namoczone migdały
  • świeże ogórki

Sposób przyrządzenia:

Kroimy cukinię w kostkę i dusimy pod przykryciem na łyżce oleju z dodatkiem kilku łyżek wody. Z kolby kukurydzy ścinamy nożem nasiona i wrzucamy do garnka. Dodajemy pokrojone pomidory. Całość gotujemy przez ok. 10-15 min. Dodajemy tofu pokrojone w kostkę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem. Zagotowujemy całość. Potrawkę z żółtej cukinii podajemy z surówkami oraz ryżem, kaszą lub makaronem.

środa, 29 września 2010
Zupa z dyni na słodko

Nadszedł sezon na urodziwe i pięknie pachnące dynie.

Polecam przepis na zdrowa i lekka zupkę z dyni.

Składniki:

*ćwiartka średniej dyni (może być w dowolnej ilości w zależności od apetytu) najlepiej dojrzała w pięknym pomarańczowym kolorze.

*1-2 jabłka ( antonówka np.)

* słód lub fruktoza do posłodzenia

* opcjonalnie cukier wanilinowy lub wanilia.

Dynie umyj i pokrój na mniejsze kawałki, aby łatwiej było obrać ją ze skórki.

Obraną i pokrojoną dynię wrzuć do garnka z  wodą i gotuj aż zmięknie.

Wody nie trzeba wlewać zbyt dużo, lepiej regulować konsystencję, dolewając wodę na końcu gotowania, żeby była taka, jak lubisz.

Do gotującej się dyni wrzuć obrane i wydrążone z pestek jabłka, żeby zupa była lekko kwaskowa.

Ugotowane owoce rozdrabniamy blenderem na gładka masę.

Zupę trzeba posłodzić fruktozą lub jasnym słodem, aby nie zakłócać jej apetycznego pomarańczowego koloru.

Można dodać nutkę wanilii i zabielić mlekiem kokosowym. Jeśli chcemy, żeby zupa była bardziej treściwa, można ją wymieszać z ugotowana kaszą manną.

W każdej wersji smakuje pysznie.

wtorek, 28 września 2010
Placki z dyni

Składniki:

  • dynia starta (podobnie jak na placki ziemniaczane)
  • mąka graham lub zwykła
  • przyprawy: kolendra, pieprz, sól, sos sojowy, trochę oliwy
  • zmielone suszone grzyby
  • prażony sezam
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia

Dynię zetrzeć na tarce, skropić cytryną (aby zachowała ładny kolor) i odstawić na kilkanaście minut, aby zmiękła.

Dodać tyle mąki, aby powstało w miarę gęste ''ciasto'' i mieszać tak długo, aż mąka dobrze się połączy ze startą dynią i stworzy się w miarę kleista masa. Dodać wszystkie przyprawy, grzyby, sezam i oliwę.

Smażyć na oleju, na mocno rozgrzanej patelni, na złoto brązowy kolor.

poniedziałek, 27 września 2010
Surowa zupa ze szpinakiem ‘baby’ i kalafiorem

Składniki:

  • ćwiartka średniej wielkości kalafiora
  • pół ogórka
  • szpinak ‘baby’ - garść
  • szczypiorek lub młoda cebulka
  • sok z cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek, tłoczonej na zimno
  • koperek lub natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • mały ząbek czosnku
  • pół pomidora

Sposób przygotowania

Kalafior polany oliwą zmielić w blenderze, gdy jest całkiem zmielony, dodać szpinak, włączyć blender na parę sekund i kolejno dodać czosnek, ogórek, sok z cytryny, pieprz i sól i jeszcze chwilkę miksować wszystko w blenderze.

Wlać zupę na talerz, posypać szczypiorkiem, koperkiem i na koniec dodać posiekanego pomidora.

niedziela, 26 września 2010
Kluski leniwe

Składniki:

  • 2 kostki puszystego surowego tofu
  • ok. 1 ½ szklanki mąki
  • szczypta soli
  • odrobinę śmietanki sojowej

Sposób wykonania:

Tofu i mąkę łączymy, aby powstała kluska jak na kopytka, jeśli zbyt twarda, dodajemy śmietanki, a na koniec odrobinę soli do smaku. Po połączeniu i ugnieceniu na jednolitą masę, odrywać kawałki, toczyć cienki wałek i kroić ukośnie jak kopytka. Gotować we wrzątku, w osolonej wodzie. Jak wypłyną na powierzchnię wody, odcedzić, posypać cukrem i cynamonem. Można najpierw podsmażyć na oliwce.

sobota, 25 września 2010
Kotlety sojowe z ziemniakami i kurkami


Składniki:

Kotlety:

  • kotlety sojowe (np. a la schabowy Sante)
  • wegański rosołek warzywny  (np. Brunofischer)
  • trochę śmietanki lub mleka sojowego (niekoniecznie)
  • bułka tarta na panierkę
  • olej lub oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, papryka, imbir, curry (trzeba uważać, żeby nie kupić glutaminianem sodu), ziele angielskie, liść laurowy i ew. inne wg upodobania.

Grzyby:

  • kurki,
  • średnia cebula,
  • margaryna wegańska lub oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, papryka, ew. odrobina soku z cytryny

Ziemniaki

  • warzywa: np. sałata, pomidor, ogórek kiszony

Sposób przyrządzenia:

Ugotować ziemniaki.

Rozpuścić rosołek (jedna kostka na ok. ½ litra wody) w gorącej wodzie, dodać ziele angielskie i liście laurowe, wrzucić kotlety sojowe i gotować ok. 10-15 min. (aż będą miękkie), w międzyczasie dodajemy przyprawy: pieprz, paprykę, imbir, curry – można nimi po prostu posypać gotujące się kotlety – najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Po ugotowaniu wyciągamy kotlety z rosołku i obtaczamy w śmietance lub mleku sojowym i w bułce tartej (śmietankę lub mleko można pominąć – po wyciągnięciu z rosołku są wystarczająco namoknięte, bułka będzie się trzymać). Są gotowe do krótkiego przysmażenia.

Wystarczy rozgrzać olej lub oliwkę na patelni i przysmażyć na chrupko, mniam. Można to zrobić tuż przed podaniem.

Kurki dobrze umyć, jeśli są duże, to można je pokroić na połówki lub ćwiartki, zeszklić na margarynie lub oliwce cebulę pokrojoną w kostkę, dodać kurki, posolić i smażyć kilka minut. Przyprawić pieprzem i papryką, na koniec dodać natkę pietruszki – może być już po wyłączeniu palnika – i trochę soku z cytryny (niekoniecznie).

Podawać z sałatkami, surówkami lub jak na załączonym obrazku – z pomidorem i ogórkiem kiszonym.

piątek, 24 września 2010
Twarożek z migdałów

Składniki:

  • Migdały – około 3 szklanki
  • Woda
  • Miso – sfermentowane nasiona soi lub inne, do zakupienia w sklepach ze zdrową żywnością

Sposób przygotowania:

Migdały moczymy na noc w przefiltrowanej wodzie. Na drugi dzień płuczemy i obieramy ze skórki. Czasami wystarczy nacisnąć migdał po obu stronach równocześnie palcami i sam wyskakuje ze skórki.

Wrzucamy wszystkie obrane migdały do blendera i zalewamy taka ilością przefiltrowanej wody, żeby je pokryła. Dodajemy około 2 łyżki miso i miksujemy, aż otrzymamy prawie jednolitą masę.

Przelewamy zawartość przez cieniutki materiał z malutkimi dziurkami - tiul lub specjalny woreczek do robienia serów i lekko wyciskamy nad jakimś naczyniem, aż otrzymamy konsystencję przypominającą ser.

Zostawiamy nasz serek w tym tiulu, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w kuchni na 10 -12 godzin.

Odciśnięty płyn również pozostawiamy do fermentacji na taką samą ilość czasu. Płyn ten nazywam kwaśną śmietanką, bo taką mi przypomina. Używam jej np. gdy chcę zmienić konsystencję migdałowego serka- dodaję jej trochę, lub do zabielania zupek robionych na surowo.

Po 10 – 12 godzinach warto przechowywać nasze wyroby w lodówce.

Po tym okresie możemy już cieszyć się smakiem migdałowego serka i migdałowej śmietanki.

czwartek, 23 września 2010
Fasola Jaś w pomidorach

Składniki

1 kg fasoli Jaś

0,5 tubki lub więcej pasty pomidorowej 200 g

2-3 łyżki wegańskiej margaryny

2 kopiaste łyżki pszennej mąki

1 cebula średniej wielkości

2 łyżki majeranku lub bazylii lub oregano

sól, pieprz, papryka słodka

Sposób wykonania:

Fasolę umyć, namoczyć na noc w dużej ilości wody. Następnego dnia odlać wodę i dwa razy wypłukać fasolę (po to, by zapobiec gromadzeniu sie gazów).

Gotować fasolę ca 40 minut i na 15 minut przed końcem gotowania posolić. Odcedzić wodę, ale zostawić ją do sosu lub jako bulion do zupy fasolowej.

W międzyczasie pokroić cebulę i zeszklić ją na margarynie, dodać mąkę i mieszać, by się nie przypaliła.

Rozprowadzić wodą z gotowania fasoli, zaczynając od niewielkiej ilości, i dodawać stopniowo więcej, tak by uzyskać pożądaną gęstość sosu. Kolejno dodawać pastę pomidorową, sól, pieprz oraz paprykę. Na zakończenie dodać majeranek i pogotować fasolę jeszcze chwilę.

By uzyskać wegańską fasolkę po bretońsku wystarczy dodać do powyżej opisanego przepisu wegańską wędlinę, parówki czy pokrojone w paski, gotowane na bulionie suche proteiny sojowe.

Można również podzielić fasolę na pół i jedną z części użyć do fasolki w pomidorach, a tę drugą na zupę fasolową, do której zużyjemy pozostałą z gotowania fasoli wodę, dodamy ziemniaki i marchew oraz doprawimy solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem, i na sam koniec wsypiemy ugotowaną uprzednio fasolę.

czwartek, 16 września 2010
Zapiekanka ryżowa z dynią

Zapiekanka ryżowa z dynią

Składniki:

  • ugotowany ryż brązowy (1-2 szkl.)
  • parówki lub kiełbaski wegańskie (2-4 szt.)
  • ser wegański (ok 100g) (super melting)
  • dynia hokkaido
  • sos sojowy, zioła
  • oliwki
  • olej

Sposób przyrządzenia:

Dynię umyć, przekroić na pół i wydrążyć pestki. Pokroić w kostkę. Parówki wegańskie pokroić w plasterki, ser pokruszyć lub pokroić na drobne cząstki. W wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym układać kolejno warstwy dyni, parówek wegańskich i ryżu, posypać ziołami. Na wierzchu udekorować oliwkami, polać sosem sojowym i posypać serem wegańskim. Podlać niewielką ilością wody (ok. 3/4 szklanki). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30-35 min. Można podawać z surówkami lub sosem pomidorowym.

środa, 15 września 2010
Chlebek pita wypełniony warzywami

Składniki:

  • Chlebek Pita (najlepiej ten grubszy, cienki łatwo się dziurawi)

Propozycja warzyw:

  • papryka
  • pomidorki koktajlowe
  • rzodkiewka
  • szczypiorek
  • ogórek małosolny
  • awokado
  • oliwki
  • sałata rzymska
  • tofu pokrojone w kostkę ,lekko podsmażone i skropione sosem sojowym

Sos

  • jogurt sojowy
  • szczypiorek
  • czosnek
  • sol,pieprz
  • sok z cytryny lub mała ilość musztardy czy chrzanu.

Sposób wykonania

Nastawić piekarnik na ca 150 stopni C. Warzywa pokroić w kostkę. Każde warzywo wyłożyć do osobnej miseczki, ale można je lekko wymieszać i podać w jednej miseczce.

Wszystkie składniki sosu wymieszać. Następnie nakryć do stołu i gdy wszystko jest przygotowane, podgrzewać chlebek pita po 1 sztuce, wkładając go do piekarnika na parę minut, skontrolować po 1 do 2 minut, czy nie jest zbyt gorący.

Chlebek bardzo szybko stygnie, i jeśli jest cienki, to szybko zaczyna się łamać. Dlatego jest to ważne, by wypełnić chlebek przygotowanymi uprzednio warzywami, tofu i sosem w miarę szybko.

Chlebek pita rozciąć blisko środka. Mniejszy kawałek chlebka odkładamy, a większy otwieramy ostrożnie nożem, robiąc jakby kieszeń, i wypełniamy go warzywami i sosem.

Przypomnę, że nie należy podgrzewać pity na zapas. Chlebek musi być ciepły, żeby można było do niego włożyć farsz.

wtorek, 14 września 2010
Czekoladowe kulki deserowe

Składniki:

opakowanie płatków owsianych

szklanka mleka sojowego (może być sama woda)

1/2 paczki margaryny wegańskiej

kilka łyżek cukru

kilka łyżek karobu (mączka chleba świętojańskiego)

cukier waniliowy

rodzynki.

Sposób wykonania: Zalewamy w garnku mlekiem lub wodą płatki owsiane i po namoczeniu dodajemy margarynę, cukier, cukier waniliowy i mieszamy na małym ogniu, żeby margaryna się rozpuściła i składniki się połączyły. Odstawiamy z ognia i dodajemy tyle karobu, żeby uzyskać czekoladowy kolor masy. Dodajemy rodzynki i jeszcze mieszamy do połączenia składników. Masa musi być gęsta. Jeśli jest za rzadka, możemy dosypać płatków owsianych. Wstawiamy pod przykryciem do lodówki, żeby stężało. Po godzinie wyjmujemy i toczymy małe kulki, układając je na talerzu. (Żeby masa się nie kleiła do ręki, można moczyć ręce w wodzie)

poniedziałek, 13 września 2010
Jesienny bigos na podgrzybkach

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej mało kwaśnej
  • 1/2 kg podgrzybków(lub innych jadalnych grzybów o mocnym smaku)
  • cebula
  • oliwa do smażenia
  • przyprawy


Sposób wykonania:
smażymy pokrojoną cebulkę na oliwie, aby uzyskała szklisty kolor, dodajemy umyte i pokrojone podgrzybki i smażymy, aż zmiękną i puszczą sok. Osobno gotujemy kapustę (jeśli jest za kwaśna, najpierw ją płuczemy lub możemy odlać pierwszą wodę). Gotujemy w małej ilości wody, ale tak, żeby się nie przypaliła. Kilka minut po zagotowaniu dodajemy grzybki usmażone z cebulką. Gotujemy wszystko razem ok. 1/2 godziny, mieszamy i dolewamy tylko tyle wody, żeby się nie przypaliło. Na koniec możemy dodać nasze ulubione przyprawy: lubczyk, tymianek, pieprz...

sobota, 11 września 2010
Gulasz z cukinii z miętą w sosie pomidorowym

  • 1-2 pokrojone w ćwiartki cukinie
  • 4-5 kawałków suszonych pomidorów
  • 4-5 listków świeżej mięty
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1/2 porcji krojonych pomidorów (z puszki)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka fruktozy lub łyżka syropu z agawy
  • ½ łyżeczki pieprzu (grubo zmielonego lub pokruszonego).
  • sól lub jarzynka wegańska do smaku
  • 1-2 łyżki oliwy

Umyte i pokrojone cukinie wrzucić na gorący tłuszcz, dodać kolendrę i połowę listków mięty, pokrojone suszone pomidory. Dodać trochę wody i dusić, aż cukinia będzie miękka. Następnie dodać pomidory (z puszki), sos sojowy , fruktozę lub syrop i resztę mięty, i chwilę podsmażyć.

Polecam jako dodatek do faszerowanej papryki z kaszą gryczaną i fasolką mung, lub jako gulasz, dodając namoczoną kostkę sojową.

piątek, 10 września 2010
Wegański placek ze śliwkami

Sezon na śliwki w pełni, więc czas na wegański placek ze śliwkami

Składniki:

½ kg mąki pszennej razowej na ciasto  i ¼ szklanki mąki na kruszonkę

proszek do pieczenia (kamień winny – 10 g)

słód ryżowy lub inny (ok. 4-5 łyżek)

olej (ok. pół szklanki)

3 łyżki wegańskiej margaryny (na kruszonkę i odrobina do ciasta)

ok. pół kg śliwek

Sposób przyrządzenia:

Do miski wsypać ½ kg mąki i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Następnie dodać olej i łyżkę margaryny wegańskiej, wymieszać składniki, dodać słód ryżowy lub kukurydziany czy jęczmienny oraz trochę wody (wodę dolewać małymi porcjami, mieszając do uzyskania gęstej, ale elastycznej konsystencji. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ją ciastem, a następnie układać śliwki bez pestek. Na wierzch przygotowujemy kruszonkę – mieszamy ¼ szklanki mąki razowej z 3 łyżkami margaryny wegańskiej i łyżką słodu. Kruszonką posypujemy ciasto i pieczemy w temp. ok 180 stopni przez ok. 40 min.

Ciasto pyszne z mlekiem ryżowym lub migdałowym.

czwartek, 09 września 2010
Ciasteczka owsiano - orzechowe

Składniki:

  • poł szkl. mąki owsianej,
  • pół szkl. zmielonych orzechów (dowolnego gatunku lub mieszanych),
  • szklanka mąki razowej pszennej,
  • 1 łyżka wegańskiej margaryny,
  • 1/3 szkl. oleju,
  • 1 łyżeczka kamienia winnego (proszku do pieczenia),
  • woda
  • słód jęczmienny lub ryżowy (do ciasta ok. 3 łyżek + do dekoracji),
  • kilka orzechów do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Mąki, zmielone orzechy i proszek do pieczenia wymieszać, a następnie połączyć z olejem i margaryną. Powstanie kruszonka, którą łączymy ze słodem i odrobiną wody. Całość mieszamy, dodając stopniowo wody, aby uzyskać dość zwarte, ale elastyczne ciasto. Formujemy małe placuszki i układamy na wysmarowanej blasze. Pieczemy w  średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 15 min. Dekorujemy słodem i orzechami. Ciasteczka są bardzo kruche, delikatne i pełne orzechowego smaku.

środa, 08 września 2010
Wegańskie kluseczki z sosem cukiniowo-serowym

Składniki:

  • ok. 1,5 szkl. mąki razowej,
  • 1 średniej wielkości cukinia,
  • kilka łyżek oleju,
  • 50 g sera wegańskiego (super melting),
  • sejtan lub parówki wegańskie

Sposób przyrządzenia:

Kluseczki: wymieszać mąkę razową z 2-3 łyżkami oleju, dodawać stopniowo wodę, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej, dość gęstej masy. Zagotować wodę w garnku i nakładać małe porcje ciasta łyżką bezpośrednio na wrzątek (nakładamy ciasto tylko na brzeg łyżki moczymy ją we wrzątku – ciasto od razu samo się odklei). Gotujemy klika minut o wyjmujemy łyżką cedzakową.

Sos: obieramy cukinię, wydrążamy i kroimy na drobną kostkę. Wrzucamy do garnka z małą ilością wody i łyżką oleju. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 min. Można rozgnieść ugotowane kawałki cukinii lub rozgotować je. Dodajemy pokruszony ser wegański i wędlinę wegańską. Całość zagotowujemy, doprawiamy wg uznania i podajemy z kluseczkami.

wtorek, 07 września 2010
Wege flaczki

Składniki:

  • kotlety sojowe
  • 2 grzyby (pieczarki, boczniak, shitake)
  • bulion wegański
  • łyżeczka kaszki manny
  • olej lniany
  • zielenina
  • liść laurowy, majeranek, sos sojowy

Ugotować i pokroić w paseczki kotlety sojowe. 2 grzyby (pieczarki, boczniak, shitake) pokroić w cienkie paseczki. Gotować ok. 10-15 min. w bulionie z dodatkiem liścia laurowego, majeranku, sosu sojowego. Pod koniec gotowania dorzucić paseczki kotletów sojowych i kaszkę mannę. Po ugotowaniu, dodać olej lniany i zieleninę.

poniedziałek, 06 września 2010
Chłodnik z pomidorów i melona miodowego

Składniki

  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 papryczka chili wg uznania
  • pół ogórka
  • 1/4 część melona miodowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 do 2 łyżek octu winnego z czerwonego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • zielenina np. bazylia, natka pietruszki czy selera naciowego
  • do przybrania listki mięty i szczypiorek

Sposób wykonania

Wybrać pestki z papryki, obrać pozostałe warzywa i podzielić je na mniejsze części, chili wypestkować częściowo lub dać tylko niewielką jej ilość, zależnie od tego, jak mocny smak chcemy uzyskać. Włożyć wszystkie warzywa do miksera, wycisnąć czosnek ,dodać ocet, oliwę i zieleninę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przybrać wybranymi ziołami.

niedziela, 05 września 2010
Sałatka warzywna z sosem sezamowym

Składniki:

  • Kolba kukurydzy
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 ogórki gruntowe
  • Awokado
  • Papryka
  • Pieprz, sól, słodka papryka
  • Oliwa z oliwek
  • Sezam

Sos sezamowy – mielimy ziarna sezamu, około pół szklanki, w maszynce do kawy. Dodajemy około 3 łyżeczki oliwy z oliwek i mieszamy. Następnie dodajemy trochę wody, żeby powstała konsystencja sosu. Nie zapominamy oczywiście o przyprawach – pieprz, sól, słodka papryka.

sobota, 04 września 2010
Ciastko witariańskie

Składniki:

  • Sezam biały
  • 3 banany
  • Awokado
  • Jabłko
  • Syrop z agawy
  • Cynamon
  • Cytryna

Sposób przygotowania:

Spód ciasta –biały sezam, zmielony w młynku do kawy, ugniatamy z bananem i formujemy placek. Można zmoczyć ręce tuż przed samym lepieniem placka, żeby ułatwić sobie pracę.

Pierwsza warstwa- starte na tarte jabłko z odrobiną soku z cytryny i cynamonem.

Druga warstwa - zmiksowane w blenderze 2 banany, awokado, syrop z agawy, cynamon i 2 łyżki kakao.

Na wierzch możemy położyć również trochę startego jabłka.

Smakołyk jest najlepszy, kiedy trochę pobędzie w lodówce.

piątek, 03 września 2010
Wege salceson

Składniki:

  • kostka lub krajanka sojowa,
  • grzyby mung,
  • warzywa (np. groszek zielony, fasolka szparagowa, papryka)
  • bulion wegański, przyprawy
  • agar
  • cytryna

Sposób przyrządzenia:

Kostkę lub krajankę sojową moczymy w bulionie gorącym i krótko gotujemy. Grzyby mung lub inne gotujemy ok. 10 min. i kroimy. Groszek zielony, fasolkę szparagową ew. marchew, cukinię, paprykę gotujemy i kroimy w dużą kostkę. Przygotowujemy pikantny bulion, kiedy się gotuje powoli wsypujemy 3 płaskie łyżeczki agaru na 1l bulionu. Zagotowujemy 3 sekundy, dodajemy trochę cytryny. Wszystkie stałe składniki zalewamy w misce bulionem. Po ok. 1,5 godz. gotowe.

czwartek, 02 września 2010
Oczyszczające gazpacho

Poszatkować w robocie kuchennym:

  • ogórek
  • ½ czerwonej papryki
  • pomidor
  • ząbek czosnku
  • po czym dodać: namoczony chleb (opcjonalnie)
  • łyżkę oliwy z oliwek
  • ocet lub sok z cytryny/ wszystko wymieszać

Na koniec można włożyć 1-2 kostki lodu

Przepis ten pochodzi ze zbiorku przepisów na potrawy alkalizujące i oczyszczające ze strony detoxcleansebody.com

środa, 01 września 2010
Spaghetti bio z sosem z nerkowców

Składniki

  • makaron razowy
  • patison
  • parówki wegańskie
  • pomidory (2-5 szt.)
  • 3 łyżki zmielonych nerkowców
  • sól, pieprz, zioła do smaku
  • łyżka oleju

Sposób przyrządzenia:
Ugotować makaron. W osobnym garnku przygotowujemy sos. Na odrobinie oleju podgrzewamy pomidory, aż zmiękną, dodajemy pokrojonego w kostkę patisona. Wszystko gotujemy do zmięknięcia patisona, dodajemy pokrojone parówki, zmielone nerkowce. Zagotowujemy doprawiając wg uznania.

Weganizm Weganizm

Weganizm