czwartek, 27 września 2012
Makowiec RAW

Składniki (na tortownice o średnicy 20-22 cm):

  • 150 g świeżych lub namoczonych daktyli lub lepiej 150 g pasty daktylowej
  • 50g migdałów lub słonecznika
  • 100 g maku (namoczonego przez kilka (min 5) godzin
  • 50 g rodzynek (namoczonych razem z makiem)
  • 150 g orzechów brazylijskich
  • łyżka syropu z agawy
  • łyżka oleju surowego kokosowego (rozpuszczonego)
  • 1 banan

Sposób przyrządzenia:
Migdały lub słonecznik zmielić (mogą pozostać niewielkie kawałki). Odrobiną zmielonych migdałów wysypujemy tortownicę, resztę migdałów mieszamy z masą daktylową (jeśli nie mamy masy daktylowej, możemy zmiksować świeże lub namoczone daktyle). Powstałą masą wykładamy dno i brzeg tortownicy na wysokość 1-2 cm.
Mak i rodzynki wcześniej zalewamy niewielką ilością wody. Następnie miksujemy razem z tą wodą, dodając orzechy brazylijskie, 1 banana, syrop z agawy i łyżkę roztopionego w cieple oleju kokosowego.
Masę makową wykładamy na masę daktylową. Dekorujemy wg uznania. Wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Można przechowywać w lodówce.


sobota, 08 września 2012
Tort z kiwi - raw

Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm):

  • kiwi - około 10-12 szt.
  • wiórki kokosowe - ok. 5 łyżek stołowych,
  • daktyle (suszone) (około 150-200 g.)
  • rodzynki - ok. 2 łyżek stołowych,
  • owoce do dekoracji.

Sposób przyrządzenia:

Daktyle namoczyć w wodzie lub soku pomarańczowym na ok. 2 h. Następnie jeśli wchłonęły cały płyn rozgnieść je i połączyć z 3 łyżkami wiórków kokosowych (jeśli pozostał płyn można go odlać lub poczekać aż się wchłonie). Daktyle z wiórkami kokosowymi wyrabiamy na plastyczną masę. Tortownicę posypujemy wiórkami, a następnie wykładamy warstwą daktylową, która stanowi spód ciasta. Na spodzie układamy kolejno warstwy pokrojonych w plastry kiwi i co najmniej co drugą warstwę posypujemy wiórkami i rodzynkami, co zapewni nam wciągnięcie nadmiaru wilgoci i utrzymanie konsystencji ciasta, którą łatwo będzie kroić. Wierzch dekorujemy wg uznania, wstawiamy do lodówki na ok. 1 h. Gotowe do pałaszowania!



Weganizm Weganizm

Weganizm