sobota, 14 września 2013
Kotleciki z farszu sojowego i ziemniaków

 



SKŁADNIKI

  • suchy farsz sojowy ca 130 g
  • 6 szt. ugotowanych ziemniaków
  • połówka cebuli
  • niewielka garstka zielonej pietruszki
  • gałka muszkatołowa, pieprz, sól, curry, cayenne pieprz
  • płatki owsiane do obtoczenia kotlecików
  • oliwa do smażenia

WYKONANIE

  1. Farsz ugotować w wodzie z bulionem warzywnym, następnie odcedzić na sitku, a dużą płaską łyżką można wycisnąć jak najwięcej wody z farszu.
  2. Ziemniaki ugotować i ostudzić, a następnie rozdrobnić widelcem na niezbyt  gładką masę.
  3. Cebulę usmażyć na lekko żółto.
  4. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  5. Wszystkie składniki wraz z przyprawami wymieszać szybko.
  6. Formować kotleciki i obtaczać w płatkach owsianych.
  7. Smażyć na średnim ogniu, aż nabiorą złocistego koloru.
  8. Podawać z surówką.


 



Weganizm Weganizm

Weganizm