niedziela, 31 października 2010
Batoniki bakaliowe

Przygotowujemy dowolne bakalie, mogą być np.:

  • świeże daktyle,
  • morele,
  • jagody goji,
  • orzechy laskowe,
  • trochę surowego kakao,
  • trochę mąki karobowej.

Owoce namaczamy. Orzechy kroimy i wszystko łączymy w jednolitą masę, a następnie rozsmarowujemy na talerzu posypanym karobem (żeby masa łatwo się potem odkleiła) i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Można przybrać orzechami. Kroimy na jednakowe kawałki.



sobota, 30 października 2010
Serek ze słonecznika

Składniki:

  • Słonecznik – około 2 szklanki
  • Woda
  • Miso – sfermentowana soja (lub np. ryż), do zakupienia w sklepach ze zdrową żywnością

Sposób przygotowania:

Słonecznik moczymy na noc w przefiltrowanej wodzie. Na drugi dzień płuczemy.

Wrzucamy do blendera i zalewamy taką ilością przefiltrowanej wody, żeby go pokryła. Dodajemy około 2 łyżki miso i miksujemy, aż otrzymamy prawie jednolitą masę.

Przelewamy zawartość przez cieniutki materiał z malutkimi dziurkami - tiul lub specjalny woreczek do robienia serów i lekko wyciskamy nad jakimś naczyniem, aż otrzymamy konsystencję przypominającą ser.

Zostawiamy nasz serek w tym tiulu, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w kuchni na 10 -12 godzin.

Odciśnięty płyn również możemy pozostawić do fermentacji na taką samą ilość czasu i wykorzystać go jako przyprawę do surowych zup.

piątek, 29 października 2010
Obiad dwudaniowy

ZUPA DYNIOWA

Produkty:

  • kawałek dyni
  • suszone pestki dyni
  • ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • jarzynka
  • przyprawy

Sposób wykonania:

Obieramy ze skórki i wyjmujemy pestki z kawałka dyni, a sam miąższ kroimy na kawałki i wraz z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami gotujemy do miękkości - ok.20 min. Następnie miksujemy i dodajemy przyprawy: jarzynkę, pieprz, suszoną cebulkę, sól do smaku. Na patelni podsmażamy suszone, łuskane pestki dyni i na koniec dodajemy do zupy. Można zabielić śmietanką sojową, ale ja tego nie zrobiłam.

Drugie danie


RYŻ KOLOROWY:

Gotujemy ryż z jarzynką i czerwoną słodką papryką, aż wygotuje się woda (2 razy ilość wody w stosunku do ryżu), przykrywamy i czekamy, aż napęcznieje i zrobi się sypki.

KOTLETY Z PIECZAREK:

Produkty:

  • pół kilo pieczarek
  • przyprawy
  • mąka
  • bułka tarta

Sposób wykonania:

Pieczarki ścieramy na tarce o małych oczkach, dosypujemy kilka łyżek bułki tartej i mąki orkiszowej do sklejenia oraz pieprz, sól, pietruszkę, czosnek suszony, cebulkę i majeranek, cząber lub tymianek. Mieszamy, formujemy kotlety i smażymy na oleju.

SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ - można dodać tarte jabłko do kapusty.

Tych przypraw nie należy ściśle się trzymać, można je modyfikować.

środa, 27 października 2010
Zupa ze słodkich ziemniaków z fasolą i cukinią

2-3 słodkie ziemniaki /mogą być zwykłe/
1 pomarańczowa papryka
1 pałka selera naciowego
1cukinia
2 pomidory lub połowa z krajanki pomidorów z puszki
3/4 puszki czerwonej fasoli
2łyżki oliwy
1łyżeczka strtej gałki mauszkatałowej
1cm startego imbiru
5 ziaren ziela angielskiego
4 listki laurowe
sól ,pieprz do smaku
około 1 szklanki wody



W garnku lub woku rozgrzać oliwę i dodać kolejno imbir , ziele angielskie i liść laurowy, smażyć przez chwilę, a następnie dodać pokrojone słodkie ziemniaki, paprykę , seler naciowy i podlewając wodą dusić przez parę minut, aż wszystko zmięknie. W międzyczasie zetrzeć gałkę, pokroić cukinię, dwa pomidory i razem z fasolką dodać do duszonych warzyw i gotować wszystko jeszcze około 5 min. Na końcu przyprawić solą i pieprzem.

wtorek, 26 października 2010
Zapiekanka ze szpinakiem

  • 8 ziemniaków średniej wielkości
  • 300 g świeżego szpinaku/ może być mrożony ale w całości
  • 1 pokrojona cebula
  • 1 łyżeczka sproszkowanej gałki muszkatołowej
  • 400 ml śmietany sojowej lub mieszanki śmietany sojowej z mlekiem sojowym
  • margaryna wegańska
  • bułka tarta

Przygotowanie

Ziemniaki pokroić w plastry.

Szpinak pokroić w duże kawałki.

Cebulę usmażyć na szklisto, na margarynie. Do cebuli dodać szpinak, pieprz, sól, gałkę muszkatołową i zalać połową wegańskiej śmietany, ewentualnie doprawić do smaku. Gotować ok. 5 minut.

Następnie wysmarować formę i przekładać na przemian ziemniaki i przygotowany szpinak ze śmietaną. Zacznij i zakończ z ziemniakami.

Na zakończenie zalać warzywa resztką śmietany, posypać bułką tartą, a na wierzch położyć łyżkę margaryny wegańskiej.

Piec w 175 stopniach  Celsjusza ca. 45 minut.

poniedziałek, 25 października 2010
Sok z jabłek i imbiru

Składniki:

  • 6 jabłek
  • Kawałek imbiru

Sok wyciskamy w sokowirówce.

niedziela, 24 października 2010
Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora:

Produkty: kalafior, przyprawy, mąka do sklejenia.

Sposób wykonania:

kalafior zatrzeć na tarce, na drobnych oczkach, dodać sól, pieprz, jarzynkę wege i kilka łyżek mąki, żeby się masa sklejała. Formować kotlety i smażyć na oleju. Dobre są nawet odgrzewane na drugi dzień. Do tego na obiad zrobiłam kapustę z cieciorką (może być z grochem).

Kapusta:

Produkty: kapusta kiszona, oliwa, przyprawy, groch lub cieciorka.

Przygotowanie:

groch lub cieciorkę ugotować do miękkości z solą, ale tak, żeby się nie rozleciał. W drugim garnku na oliwce przysmażyć kapustę kiszoną (jeśli bardzo kwaśna, najpierw przepłukać ją wodą. Smażyć mieszając, a następnie dodać wody i gotować ok. 20-30 minut. Dodać cieciorkę lub groch i przyprawy: tymianek, pietruszkę suszoną, liść laurowy, pieprz, sos sojowy, ziele angielskie i wszystko razem pogotować jeszcze, żeby się składniki połączyły.


sobota, 23 października 2010
Ciasto dyniowe

Składniki:

  • 1 dynia Hokkaido (dynię przekrawamy, wyciągamy pestki, nie obieramy)
  • ½ szklanki oleju
  • ok. 2/3 szklanki mąki pszennej razowej
  • ok. 1/2 szklanki kaszy manny
  • rodzynki, daktyle, figi lub morele (albo kilka rodzajów po trochę) - dowolna ilość (100-150 g załóżmy)
  • można dodać trochę słodu, ale niekoniecznie, można też dodać odrobinę sproszkowanej gałki muszkatołowej
  • proszek do pieczenia  (kamień winny) - 2-3 łyżeczki
  • garść orzechów

Dynię ścieramy na tarce z grubymi oczkami, a następnie łączymy z olejem i z bakaliami. W innym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie łączymy wszystkie składniki i sprawdzając konsystencję ciasta, lekko posypujemy kaszą manną, ale z wyczuciem. Proporcje są orientacyjne, bowiem dynia dyni nie równa. Ciasto powinno być dość gęste, jednak nie twarde, ponieważ kasza wciągnie sok z dyni.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej i wysypanej mąką blachy, dekorujemy orzechami i pieczemy dość długo, ok 50-60 min. w średnio nagrzanym piekarniku.

piątek, 22 października 2010
Zielony szejk

Składniki:

  • garść świeżych liści szpinaku
  • limonka
  • kiwi
  • 2 banany

Wycisnąć sok z limonki. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę.

czwartek, 21 października 2010
Ciastko sezamowe z kremem kakaowym

Składniki:

  • Biały sezam
  • Syrop z agawy lub inny słód
  • Brzoskwinia
  • Awokado
  • 2 banany
  • Cynamon
  • Kakao

Sposób przygotowania:

W młynku do kawy zmielić około pół szklanki sezamu. Wyjąć masę na talerzyk i dodać odrobinę dowolnego słodu. Wymieszać i ulepić placuszek.

Rozgnieść pół brzoskwini i położyć na tym sezamowym placuszku.

Masa kakaowa – włożyć do blendera obrane awokado, 2 banany i 2 łyżki syropu, słodu. Zmiksować razem. Dodać 2 łyżeczki cynamonu i 2 łyżki kakao. Ponownie zmiksować.

Na rozgniecioną brzoskwinię na sezamowym placuszku nałożyć nasz krem kakaowy. Wierzch ciastka udekorować pokrojonymi owocami. Można włożyć do lodówki i zjeść następnego dnia lub zjeść od razu. Z lodówki ciasto jest zazwyczaj smaczniejsze.

środa, 20 października 2010
Plasterki cukinii nadziewane serkiem ze słonecznika

Składniki:

  • Cukinia
  • Serek ze słonecznika
  • Sos pomidorowy
  • Oliwa z oliwek

Składniki na sos pomidorowy:

  • Pomidory
  • Pomidory suszone
  • Ząbek czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Ostra papryka

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.

Składniki na serek:

  • Ziarno słonecznika
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny

Słonecznik zamaczamy na przynajmniej 3 godziny, płuczemy. Miksujemy w blenderze z sokiem z cytryny i wodą. Dodajemy sól i oliwę z oliwek do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki – krążki. Maczamy palec w oliwie z oliwek i smarujemy nią plasterek, pozostawiając środek suchy. Tak postępujemy z wszystkimi plasterkami. Na środek wkładamy odrobinę serka. Składamy razem oba krążki – jeden ma w środku serek, a drugi środek ma pusty. Próbujemy delikatnie docisnąć brzegi, podobnie jak przy robieniu pierogów.

wtorek, 19 października 2010
Rozgrzewająca zupa na jesienne chłody

Składniki:

  • 1 mały seler
  • 2 korzenie pietruszki
  • 4 ziemniaki
  • 6 -8 marchwi
  • 3 papryki w różnych kolorach
  • 1 cebula
  • 0,5 pora
  • 0,5 średniej wielkości główki kapusty
  • 1 kartonik prasowanych pomidorów
  • 1 puszka pomidorów w całości
  • ziele angielskie
  • sól, czarny pieprz
  • ostra papryka mielona lub cayenne
  • 3 listki laurowe
  • 2 kostki bulionowe z ekologicznych warzyw
  • zielenina do przybrania

Sposób Wykonania

Wszystkie warzywa pokroić na drobne części np. talarki lub kostkę, kapustę posiekać . Wszystkie warzywa oprócz ziemniaków zalać wodą, dodać przyprawy i gotować, aż będą prawie miękkie, wtedy dołożyć ziemniaki i gotować jeszcze ca 15-25 minut.

Ta zupa jest głównym daniem obiadowym, dlatego też powinna być bardzo gęsta, a poza tym bardzo ostra w smaku.

Podana ilość składników jest przeznaczona na wiele porcji, dlatego zmniejsz je w zależności od tego, ile osób zasiądzie do jedzenia.

niedziela, 17 października 2010
Paszteciki z soczewicą

Składniki:

  • soczewica zielona lub jakakolwiek inna - 400-500g
  • garść płatków owsianych (niekoniecznie)
  • sól, pieprz cayenne, oregano, bazylia (lub inne wg uznania - do przyprawienia farszu)
  • mąka pszenna graham 500g
  • olej - ok. pół szklanki
  • proszek do pieczenia (kamień winny) -10 -17g (zależnie od zaleceń na opakowaniu)
  • kminek, papryka czerwona lub ser wegański (do posypania pasztecików)

Sposób przyrządzenia:

Farsz:

Soczewicę gotujemy w dość dużej ilości wody tak, aby nasiona się rozgotowały. Po 20 minutach gotowania można je rozgniatać tłuczkiem do ziemniaków, żeby przyspieszyć przygotowanie. Masa powinna gęsta, ale nie sucha. Jeśli soczewica nie jest dogotowana, dodajemy trochę wody nadal gotując. Jeśli masa jest za rzadka można odparować wodę gotując dłużej i dodając płatki owsiane, które wciągną nadmiar wody. Dodajemy przyprawy i odstawiamy do przestygnięcia.

Ciasto:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia w misce. Wlewamy olej i całość mieszamy do powstania kruszonki. Następnie stopniowo dodajemy wody (na początek ok szklanki) tak, aby uzyskać ciasto dość kruche, lecz elastyczne (nie może cię ciągnąć, ani rozsypywać), aby łatwo je było wałkować.

Formowanie pasztecików:

Kawałek ciasta (ok 1/3) rozwałkowujemy na pasek szerokości ok 12 cm i grubości ok 5 mm. Na środku paska układamy farsz. Następnie składamy ciasto tak, by dwa brzegi paska skleić. Dekorujemy widelcem nakłuwając paszteciki i odciskając wzór widelca na miejscu sklejenia. Kroimy na małe części (paszteciki) ok 4 cm szerokości.

Kolejne porcje ciasta formujemy w ten sam sposób. Posypujemy papryką czerwona, kminkiem lub okruszkami sera wegańskiego, ewentualnie czarnuszką. Można zrobić kilka rodzajów dla urozmaicenia.

Układamy na pergaminie do pieczenia i pieczemy w temp. ok. 180 stopni C do zarumienienia, co zabiera ok. 20 min.

Doskonała przekąska na gorąco i na zimno. Można podawać z barszczem czerwonym. Smacznego!

sobota, 16 października 2010
Babka owocowa z jabłkami lub śliwkami

Składniki

  • 5-6 dużych jabłek lub zamiennie ca 1 kg dużych ciemno niebieskich śliwek, nie przejrzałych
  • 100 g wegańskiej margaryny
  • 20 dkg mąki pszennej
  • 15 dkg cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 ml mleka owsianego
  • 2 łyżki cynamonu+2 łyżki cukru wymieszanych razem (lub zamiennie ca 60 g wiórków koksowych i 2 łyżki margaryny wegańskiej)

Sposób wykonania

Wymieszać wszystkie suche składniki. Margarynę rozpuscić na małym ogniu, zdjąć z palnika i wlać mleko, a następnie zalać powstałą mieszanką suche składniki. Wymieszać dokładnie i wylać ciasto na wysmarowaną i posypaną mąką lub kaszą manną niedużą foremkę. Następnie ułożyć na wierzchu ciasta owoce, lekko je wciskając. Na koniec posypać ciasto mieszanką cynamonu i cukru wg uznania i smaku. Tę wersję użyłam do babki jabłecznej, natomiast do babki ze śliwkami użyłam wiórki kokosowe, które podgrzewałam w rozpuszczonej margarynie jedynie przez parę minut, tak by się nie przypiekły, po czym posypałam śliwki w cieście cukrem (ca 2 łyżki). Ostatnią czynnością było nałożenie rozpuszczonej margaryny z kokosem na każdą śliwkę.

Babkę piec w środkowej części piecyka w temp. 200 stopni C, 30 minut.


piątek, 15 października 2010
Pasta do chleba z soczewicy

Składniki:

  • Cebula
  • 4 marchewki
  • Soczewica- około 1 szklanka
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy – majeranek, sól, pieprz, może być też kurkuma

Sposób przygotowania:

Gotujemy soczewicę i marchewki do miękkości. Osobno. Można wcześniej namoczyć soczewicę, chociaż bardzo szybko się gotuje. Nie wylewamy wody po gotowaniu marchewek. Kroimy drobniutko cebulę i podsmażamy na patelni, dodając przyprawy. Ugotowaną marchewkę, soczewicę i cebulkę wkładamy do jednego garnka i miksujemy za pomocą ręcznego blendera lub wrzucamy do blendera, bądź rozgniatamy widelcem. Można do powstającej masy dodać oliwę, wodę z marchewki i przyprawy, pamiętając jednak o tym, że to ma być masa do smarowania chleba, więc nie może być zbyt rzadka.

czwartek, 14 października 2010
Marynowana cukinia

Składniki:

  • Cukinia
  • Cytryna
  • Oliwa z oliwek
  • Imbir lub czosnek
  • Sól

 

Sposób przygotowania:

Cukinię kroimy na cieniutkie plasterki. Przygotowujemy sok z jednej lub dwóch cytryn, dwóch łyżek oliwy z oliwek oraz obranego ze skórki i drobniutko pokrojonego imbiru (lub czosnku). Zalewę tą mieszamy i dodajemy trochę soli.

Wkładamy pokrojone talarki cukinii i zalewamy tym sosem. Możemy razem jeszcze wszystko wymieszać, tak, żeby cukinia była nasączona tym sosem, nie musi w nim pływać.

Wkładamy do lodówki.

Gotowe do spożycia następnego dnia.

środa, 13 października 2010
Leczo na surowo

Składniki:

  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała papryka zielona
  • 1 mała papryka żółta
  • ½ dużej cukini
  • 1 awokado
  • 1 mała cebulka
  • 5-6 pomidorów
  • 3-5 pomidory suszone
  • 4-6 pieczarek lub innych grzybów jadalnych na surowo
  • 1-2 glony kombu lub inne
  • 4 łyżeczki siemienia lnianego
  • zielona pietruszka
  • sok z ½ cytryny
  • przyprawa warzywna lub grzybowa
  • pieprz
  • ostra papryczka sproszkowana lub świeża

Na początku należy namoczyć w małej ilości wody suszone pomidory i glony, aby zmiękły.

Pieczarki obieramy ze skórki, kroimy drobno, zalewamy je sokiem z cytryny i posypujemy 1 łyżeczką przyprawy warzywnej lub grzybowej. Dodajemy posiekaną cebulkę. Mieszamy i zostawiamy, aby pieczarki przeszły tym smakiem.

W międzyczasie zagotowujemy wodę w garnku i parzymy w niej krótko pomidory, po chwili wyjmujemy na sito i zalewamy zimną wodą. Obieramy cienko ze skórki. Miksujemy w malakserze, tak aby cząstki pomidorów pozostały nie zmielone. Odcedzamy na sitku cały sok, który się oddzieli. Rozdrobnione pomidory dodajemy do pieczarek. Pozostały sok miksujemy z ½ awokado i zmielonymi w młynku do kawy nasionami lnu. Dodajemy 2-3 łyżeczki przyprawy warzywnej, szczyptę pieprzu i ostrej papryczki, i mamy gotowy sos.

Kroimy bardzo drobno papryki, cukinię i pozostałą połówkę awokado, i dodajemy do miski z pieczarkami i pomidorami.

Suszone pomidory i glony odsączamy i siekamy bardzo drobno. Dodajemy do pozostałych składników. Wzmacniają smak i mają bardzo dużo minerałów.

Całość zalewamy sosem i ewentualnie jeszcze przyprawiamy. Posypujemy zieloną pietruszką.

Leczo można lekko podgrzać i podać w ciepłych naczyniach.


wtorek, 12 października 2010
Prosty Dżem Śliwkowy

Sezon śliwkowy niemal zbliża się ku końcowi, więc spieszę podzielić się moim przepisem na dżem śliwkowy, choć każdy inny owoc pasowałby tak samo dobrze. Próbowałam także czarną porzeczkę, która osiąga lepszą niż śliwka gęstość, ale smakiem, w moim przekonaniu, nie dorównuje śliwce.

Składniki:

  • 1,5-2 kg nieprzejrzałych śliwek dowolnego gatunku i kraju pochodzenia (z wyjątkiem żółtych)
  • 2 szt. cynamonu w kawałku
  • ca 10 szt. goździków
  • sok z 0,5 do 1 cytryny
  • cukier, chętnie z pektyną (taki specjalny do dżemów), dowolna ilość, zależnie od tego, jak słodkie dżemy lubimy. Zwykły cukier jest też ok.

Sposób wykonania

Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Wkładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy zaczynają się gotować, włożyć cynamon, goździki i zasypać cukrem. Zacząć od mniejszej ilości cukru, delikatnie wymieszać i sprawdzić czy go wystarczy. Gdy już osiągniemy wystarczającą słodycz, pozostawiamy śliwki na małym ogniu do momentu aż się całkowicie rozgotują tj. około 0,5 godziny. Tuż przed zakończeniem gotowania wciskamy dowolną ilość soku cytrynowego i jeszcze moment gotujemy, po czym wyciągamy cynamon i goździki.

Jeszcze gorący dżem wlewamy do czystych słoików i zakręcamy dość mocno pokrywkę.

Słoiki nie muszą być wygotowane ani później już wypełnione dżemem, pasteryzowane.

Natomiast już po otwarciu słoika, warto go przetrzymywać w lodówce, wtedy trzyma sie dłużej, parę tygodni.

Jeszcze należałoby wspomnieć, że uzyskany dżem nie jest zbyt gęsty, ale jest znakomity jako np. dodatek do lodów waniliowych czy na krakersie lub herbatniku. Ja, która jestem niestety uzależniona od cukru, gdy już nadchodzi moment, że czuję, że coś słodkiego jest absolutnie konieczne, biorę 1 łyżeczkę tego specjału i jest pysznie i wystarczająco.

poniedziałek, 11 października 2010
Surówka „Zielono mi” z sosem pomidorowym i serkiem ze słonecznika

Składniki na surówkę:

  • Ogórek
  • Awokado
  • Koper włoski

Wszystko kroimy drobno.

Składniki na sos pomidorowy:

  • Pomidory
  • Pomidory suszone
  • Ząbek czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Ostra papryka

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.

Składniki na twarożek:

  • Ziarno słonecznika
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny

Słonecznik zamaczamy na przynajmniej 3 godziny, płuczemy. Miksujemy w blenderze z sokiem z cytryny i wodą. Dodajemy sól i oliwę z oliwek do smaku.

sobota, 09 października 2010
Zupa z dyni Hokkaido

Uwielbiam przyrządzać potrawy, które nie wymagają dużo pracy i czasu.

Taka jest właśnie zupa z dyni, wystarczy pokroić, wrzucić do garnka z wodą i zagotować.

Składniki:

  • dynia Hokkaido
  • ew. wegański rosołek w kostce (np. Brunofischer)
  • ew. łyżka oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • przyprawy (sól, pieprz, chili, ziele angielskie, może być liść laurowy)
  • ew. odrobina soku z cytryny
  • ulubione pieczywo do grzanek (zamiast pieczywa mogą być pestki dyni lub słonecznika)

Sposób przyrządzenia:

Dobrze umyć i pokroić dynię w kostkę (najpierw trzeba usunąć z niej pestki i miąższ). Nie trzeba obierać ze skórki. Do około 1 litra wody (ilość wody zależy od wielkości dyni, jeśli chcemy mieć kremową zupę, to lepiej dać mniej wody, w trakcie gotowania można ją uzupełnić, jeśli zupa będzie za gęsta) wrzucamy rosołek, liść laurowy, ziele angielskie i pokrojoną w kostkę paprykę i gotujemy aż do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i chili (dobrze smakuje też z gałką muszkatołową, ale trzeba uważać, żeby nie przesadzić, bo też jest ostra), dodajemy łyżkę oliwy z oliwek (niekoniecznie). Jeśli kawałki dyni same się nie rozpłyną, to wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie i rozdrabiamy rozdrabniaczem lub w blenderze. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Ulubione pieczywo kroimy w niewielką kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (zamiast pieczywa możemy w ten sposób uprażyć pestki dyni lub słonecznika).

Kremową zupę nakładamy do miseczek, dodajemy grzanki lub prażone pestki dyni (słonecznika) i obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.


piątek, 08 października 2010
Surowy marcepan


Potrzebujemy:

  • wcześniej namoczone i obrane migdały (ok 100g),
  • surowy syrop z agawy (kilka łyżek),
  • surowe kakao w proszku (4-5 łyżek),
  • masło kakaowe (ok 30g).

Migdały mielimy w młynku do kawy. Dodajemy odrobinę syropu z agawy, mieszamy i formujemy marcepana. Polewę czekoladową przygotowujemy roztapiając masło kakaowe w temperaturze ok. 40 stopni C, a następnie dodając kakao surowe w proszku i odrobinę syropu z agawy tak, aby miało konsystencję umożliwiającą polanie marcepana. Wstawiamy na pół godziny do lodówki aż polewa stwardnieje. Absolutne szaleństwo zmysłu smaku.

czwartek, 07 października 2010
Kotlety nieco inaczej

Składniki:

  • namoczona paczka kotletów sojowych (najlepiej czeskich)
  • 2-3 łyżki mąki z cieciorki (inaczej groch włoski)
  • 2-3 łyżki mąki pszennej zwykłej
  • sos sojowy
  • pieprz ,sól do smaku
  • olej do smażenia
  • woda
  • bułka tarta

W dość dużej misce rozrobić mąkę z cieciorki, mąkę pszenną i doprawić solą i pieprzem do smaku. Dolać tyle wody, aby powstało ciasto trochę gęściejsze jak na naleśniki. Kotlety sojowe skropić sosem sojowym i zanurzyć po obu stronach w cieście, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć w mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać np. z kapustą kiszoną

środa, 06 października 2010
Puree z ziemniaków i warzyw korzeniowych

Składniki:

  • 2 średniej wielkości brukwie
  • 6 marchewek
  • 3 korzenie pietruszki
  • 8 ziemniaków średniej wielkości
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • sól, pieprz
  • 2 wegańskie kostki bulionowe
  • 2 łyżki masła wegańskiego
  • ew. natka pietruszki do posypania

Sposób wykonania

Wszystkie warzywa pokroić w mniejsze cząstki. Do garnka wyłożyć drobno pokrojoną rzepę, marchew oraz korzeń pietruszki. Wlać zimną wodę, tak by przykryła warzywa, następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę warzywną i gotować ca 20 minut. Dodać ziemniaki i ewentualnie dosolić czy dołożyć jeszcze jedną kostkę warzywną i gotować całość kolejne 15 czy 20 minut, aż warzywa będą bardzo miękkie.

Następnie odcedzić ugotowane warzywa, ale zachować bulion, w którym się gotowały. Do odcedzonych warzyw dodać masło wegańskie, ew. doprawić solą, pieprzem czy gałką muszkatołową i ugniatać czy to za pomocą tłuczka do ziemniaków, czy praski do wyciskania ziemniaków czy elektrycznego, ręcznego blendera. Ew. dodawać również bulion, by uzyskać pożądaną konsystencję.

Puree można traktować jako dodatek do różnego rodzaju dań lub też jako danie główne. Już na talerzu można danie ozdobić zieleniną.


wtorek, 05 października 2010
Jesienny makaron ze słodką kapustką

Składniki:

  • Ugotowany makaron
  • kapusta zielona
  • cebula
  • koncentrat pomidorowy
  • przyprawy: tymianek, lubczyk, majeranek, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

Sposób wykonania:

Kapustę poszatkować, lekko nasolić i pozostawić na parę minut. W tym czasie usmażyć cebulkę na złoty kolor, odlać wodę z kapusty i dodać do cebulki. Smażyć razem, mieszając (żeby się nie przypaliła, można dolać trochę gotowanej wody) do tego czasu, żeby była miękka i szklista. Na koniec dodać makaron i mieszając, jeszcze chwilę smażyć. Dosypać przypraw: tymianek, lubczyk, majeranek, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie. Dodać koncentrat pomidorowy i chwilę jeszcze mieszać, aby wszystko się połączyło.

poniedziałek, 04 października 2010
Burgery z tofu

Składniki:

  • 850 g wyciśniętego tofu
  • 6 łyżek utartej marchewki
  • 4 łyżki poszatkowanego pora (ew. szalotki , cebuli lub korzenia imbiru)
  • 2 łyżki zmielonych i uprażonych ziaren sezamu, słonecznika lub orzeszków ziemnych
  • 3/4 łyżeczki soli
  • sos sojowy
  • olej do głębokiego smażenia

Wszystkie składniki, oprócz oleju i sosu sojowego, dobrze wymieszaj w dużej misce, a następnie ugniataj jak ciasto na chleb. Kiedy masa będzie dobrze wyrobiona i gładka, uformuj nawilżonymi w oleju rękami kotleciki o średnicy 7,5-9 cm.

Wlej na patelnię lub wok olej (tak, żeby był głęboki na ok. 5-6 cm) i rozgrzej go do 150C, po czym smaż burgery z każdej strony (około 4 min). Odsącz na papierowej serwetce.

Podawać gorące skropione sosem sojowym.

(Rynn Berry, Słynni wegetarianie i ich ulubione przepisy. „Od Buddy do Beatlesów”)

 
1 , 2

Weganizm Weganizm

Weganizm