niedziela, 30 października 2011
Makaron z warzywami inspirowany kuchnią arabską

Najprostsze jednogarnkowe danie makaronowe

 

 

Składniki:

  • dowolny makaron (ale nie spaghetti) - ok 1 szklanki suchego makaronu
  • ziemniaki (koło 1/2 kg)
  • 1 mały kalafior lub pół większego,
  • 1 cebula,
  • kawałek tofu wędzonego (opcja),
  • do smaku - nasiona kolendry, imbir, oregano, kurkuma, sól, pieprz,
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki razowej pszennej

 

Sposób przyrządzenia:

Olej lekko rozgrzać w garnku.  Cebulkę pokroić drobno lub w podłużne cząstki i wrzucić na olej i mieszać do zeszklenia się cebulki. Na olej wrzucić makaron. Mieszać nie dopuszczając do zrumienienia (wystarczy koło 1 min.).  Ziemniaki pokroić w kostkę, dorzucić do garnka i mieszać, kalafior podzielić na cząstki i dorzucić. W razie potrzeby dodać odrobinę oleju. Podlać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu. Jeśli potrzeba, po chwili dodać jeszcze wody. Woda nie powinna przykrywać warzyw, wystarczy, że jest na dole garnka. Dodajemy przyprawy do smaku. Zaglądamy do garnka i mieszamy od czasu do czasu. Dodajemy mąkę razową wymieszaną w połowie szklanki wody. Kiedy mąka zgęstnieje, danie jest gotowe. Przygotowanie trwa ok. 30 min.



wtorek, 25 października 2011
Warzywa korzenne zapiekane w piekarniku


 Składniki:

  • marchew
  • buraki
  • cebula
  • ziemniaki
  • kalafior
  • korzeń pietruszki
  • parę gałązek rozmarynu
  • oliwa do wysmarowania blachy
  • sól, pieprz, ew. inne ulubione zioła

Marynata:

  • oliwa
  • sos sojowy chiński
  • sos sojowy japoński
  • ew. ocet balsamiczny
  • czosnek

WYKONANIE

Warzywa umyć dokładnie i jeśli są młode, należy zostawić skórkę. W innym wypadku, obrać ze skórki. Blachę wysmarować oliwą, ułożyć warzywa.

Smarować warzywa marynatą za pomocą pędzla, posypać solą, ziołami i rozmarynowymi listkami.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i zapiekać około 30 do 45 minut zależnie od tego jaką twardość warzyw sobie życzymy osiągnąć.



piątek, 21 października 2011
Pistacjowe małe co nieco

 Jeśli nagle zapragniemy czegoś słodkiego, a mamy pod ręką kilka produktów na słodkości, to szybko możemy przyrządzić małe co nieco o smaku pistacjowej chałwy. Ich bezwzględnym felerem jest to, iż nie można ich przygotować na zapas, bowiem znikają tak szybko, jak miód ze słoika Kubusia Puchatka.

Składniki:

  • 1/3 szklanki obranych pistacji (najlepiej niesolonych lub mało solonych)
  • 1/2 szklanki sezamu
  • ok 1/4 szklanki syropu daktylowego lub melasy z winogron (lub jakiegoś innego słodzika)

Przygotowanie:

Sezam zmielić w młynku do kawy. Pistacje posiekać, odłożyć łyżkę pistacji do posypania na wierzchu. Sezam wymieszać z melasą i pozostałymi pistacjami. Masa powinna być dosć twarda i elastyczna -  jeśli  jest za luźna, dosypujemy sezamu, jeśli za sucha, dodajemy melasy czy syropu. Z masy uformować wałek o grubości ok. 2 cm, posypać odłożonymi pistacjami i kroić na ok. 2- centymetrowe kawałki.

 



środa, 19 października 2011
Przepis konkursowy: Gulasz palce lizać

Przepis nadesłała: Karolina "Cottie" Antosiak

(Przepis nagrodzony przez czytelników)


Karolina jest autorką bloga: cottien.blogspot.com

Kolejny wyśmienity przepis na sycący i smaczny obiad :)

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 2 cebule
  • 3 pęczki liści rzodkiewki
  • 250 gram tofu
  • 1 szklanka wody
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki cieciorki
  • 2 łyżeczki pasty słonecznikowej, 2 łyżeczki musztardy
  • 3/4 opakowania mixu kiełków na patelnię
  • przyprawy (kmin, kumin, papryka słodka, przyprawa do ziemniaków, przyprawa do spaghetti, kostka bulionowa)
  • oliwa/olej

Przygotowanie:
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy cebule, pomidory, czosnek, tofu. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy kminek z kuminem, następnie podsmażamy na złoto cebulę z czosnkiem. Kiedy ta się zeszkli zrzucamy do garnka, następnie podsmażamy tofu z cieciorką i kiełkami. Do cebuli dodajemy pomidory, zalewamy szklanką wody i stawiamy na ogniu. Kiedy tofu się podsmaży, a w garnku będzie się gotowało, zrzucamy zawartość patelni do gulaszu, dodajemy kostkę bulionową, mieszamy i pozwalamy się dusić aż do rozpadnięcia pomidorów. Myjemy liście rzodkiewki, przebieramy, urywamy 'nerwy' listków. Do sosu dodajemy pozostałe przyprawy, pastę słonecznikową, musztardę, mieszamy i na końcu wrzucamy liście. Pozwalamy dusić się około 5-10 minut na lekkim ogniu.
Podajemy np. z ryżem :)

Zapraszam również na mojego bloga


niedziela, 16 października 2011
Przepis konkursowy: Zapiekana Cieciorka

 Autorka: Karolina "Cottie" Antosiak

 

Karolina jest autorką bloga: cottien.blogspot.com

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (bądź ugotowana zwyczajna)
  • 1 cebula
  • 1/3 papryki
  • 2 garści ciemnych winogron
  • garść suszonej żurawiny
  • przyprawy: papryka słodka (dużo), papryka ostra (mało), przyprawa do ziemniaków (dużo), lubczyk (umiarkowanie)
  • olej lub oliwa

Przygotowanie:
Cieciorkę płuczemy, wrzucamy do miski. Dodajemy olej tak aby wszystkie ziarenka były w nim umaczane (nie potrzeba dużo), następnie dodajemy posiekaną drobno cebulę i paprykę, oraz przyprawy i mieszamy dokładnie aby wszystko rozłożyło się równomiernie. Wszystko to wsypujemy do naczynia żaroodpornego bądź blachy wysmarowanej tłuszczem (ewentualnie wyłożonej folią aluminiową). Na wierzch rozsypujemy pokrojone na 4 części winogrona (najlepiej jeśli wydłubie się z nich pestki) i namoczoną wcześniej żurawinę. Całość wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Przez pierwsze 15-20 minut temperatura niech wynosi około 220 stopni, później warto ją zmniejszyć do 180 stopni.

Zapraszam również na mojego bloga

sobota, 15 października 2011
Ciasto kruche z jabłkami

 

Produkty:

  • 1 kg jabłek startych na dużych oczkach
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • margaryna roślinna (100% roślinna jest w Kauflandzie)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub zapach
  • szczypta soli i trochę wody mineralnej - tyle, żeby wyrobić jednolitą masę ciasta
  • cynamon do posypania jabłek

Sposób wykonania:

Z mąki, margaryny, cukru, proszku do pieczenia, soli i wody ulepić jednolitą masę. Kulę ciasta podzielić na pół i każdą część rozwałkować na wielkość spodu małej brytfanki. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, można położyć jedną część na dnie brytfanki i rozwałkować ją szklanką posypaną mąką lub po prostu dosypać mąki. W środek ułożyć starte jabłka posypane cynamonem i przykryć rozwałkowanym plackiem z drugiej części ciasta. Czasami dodaję zamiast wody sok z jabłek, które wcześniej posypuję cukrem po starciu - wtedy ciasto jest jeszcze bardziej kruche. Piec w piekarniku ok 45-60 minut, sprawdzając patykiem, czy się dopiekło. Ponieważ jabłka mogą rozmiękczać dół ciasta, dobrze jest najpierw zacząć pieczenie od dołu, jeśli piekarnik ma taką opcję.

 

piątek, 14 października 2011
Surówka z kapusty kiszonej i suszonych śliwek

Składniki:

  • Kapusta kiszona
  • Marchewka
  • Jabłko
  • Suszone śliwki
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy – pieprz, sól
  • Sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce, suszone śliwki pokroić drobno i dodać do kapusty kiszonej. Wymieszać wszystko razem, dodając przyprawy, sok z cytryny i oliwę.



wtorek, 11 października 2011
Gruszki w sosie waniliowo-czekoladowym - raw

Gruszki w sosie waniliowym pamiętam z dzieciństwa, ale w wersji niewegańskiej i niesurowej. Dziś gruszki w sosie na surowo - słodkie, smaczne i zdrowe.


Składniki:

  • 2 banany
  • 1 awokado
  • 5-7 daktyli świeżych lub namoczonych suszonych
  • pół laski wanilii
  • 1 łyżka surowego kakao
  • 2 gruszki dojrzałe, miękkie (najlepiej odmiana konferencyjna)

 Sposób przyrządzenia:

Z laski wanilii wyskrobać miąższ, dodać banany, awokado i kakao, daktyle i ok. pół szklanki wody. Wszystko zmiksować do uzyskania konsystencji sosu. Gruszki obrać, pokroić wzdłuż w ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne. Gruszki ułożyć w salaterce, a następnie polać sosem, przybrać dowolnymi bakaliami lub owocami.



sobota, 08 października 2011
Mleczko z makadamii

Składniki:

  • 75 g orzechów makadamii
  • 1,5 szklanki wody

Sposób przyrządzenia:

Bez namaczania miksujemy orzechy z wodą. Można przecedzić, jeśli bleneder ma mniejszą moc i pozostały kawałeczki orzechów. Mleczko ma bogaty smak. Można dodać mniej wody, jeśli chcemy mieć mleczko gęściejsze lub nieco więcej, jeśli ma być rzadsze. Przygotowuje się je ekspresowo. Jedyna wada, to to, że makadamia podrożała.



piątek, 07 października 2011
Konkurs na najsmaczniejsze danie wegańskie

Jestem pewna, że wiele osób ma swoje ulubione przepisy wegańskie, którymi chętnie podzieli się z innymi czytelnikami. Konkurs jest najlepszą do tego okazją, bo najfajniejsze przepisy zostaną nagrodzone "wegańskimi" nagrodami. Przepisy ze zdjęciami można nadsyłać do 30 listopada na adres: wegeinfo@gmail.com

czwartek, 06 października 2011
Koktajl sojowy z bananami i marakują

  • 2 banany
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 marakuja

wtorek, 04 października 2011
Deserek z sezamowym mleczkiem i śmietanką

Składniki:

  • Truskawki
  • Mrożone banany
  • Sezam
  • Syrop z agawy
  • Woda

 

Sposób przygotowania:

  1. Mielimy sezam (około 2 łyżki) w młynku do kawy i mieszamy z małą filiżanką wody.
  2. Przecedzamy przez drobne sitko.
  3. Z tego, co zostanie na sitku robimy słodką śmietankę, dodając odrobinę syropu z agawy.
  4. Blendujemy truskawki i banany z mlekiem sezamowym.
  5. Na wierzch polewamy odrobiną śmietanki sezamowej.



Weganizm Weganizm

Weganizm