wtorek, 23 października 2012
Razowy orzechowiec

Składniki:

  • 2 szkl. mąki razowej (drobno mielonej)
  • 2/3 szkl. słodu, syropu z agawy lub syropu daktylowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub kamienia winnego
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. wody z rozpuszczoną 1 łyżeczką sody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 200g orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju kokosowego (płynnego- wystarczy potrzymać w cieple)
  • deser provamel (kupiłam opakowanie 500 ml - to coś takiego jak deser alprosoja, tylko bio i ze słodem pszennym zamiast cukru) - można zastąpić gęstym budyniem, budyń będzie nawet lepszy, ponieważ deser provamel jest dość rzadki, ale z braku czasu go wykorzystałam i po przeczekaniu przez noc w cieście ładnie się wchłonął)

 Sposób przyrządzenia:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

W drugim naczyniu wymieszać 1/3 szkl. słodu, 1/2 szkl. oleju - połączyć z mąką, a następnie dodać wodę z sodą i zaraz sok z cytryny. Soda z cytryną wytworzą pianę.

Wszystko wymieszać. (Zależnie od rodzaju mąki razowej i grubości jej zmielenia, może być potrzebna nieco inna ilość wody - jeśli ciasto nie będzie dość elastyczne, można dodać odrobinę wody.)

Przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Piec w temp. 180 st. przez ok. 50 min. Po wyjęciu odstawić ciasto do ostygnięcia.

Orzechy pokruszyć na grube kawałki (mniejsze niż ćwiartki) i uprażyć na suchej patelni.

Wystudzone ciasto przeciąć na 2 płaty, posmarować kremem z dodatkiem części orzechów (3-4 łyżki) i przycisnąć drugim płatem ciasta.

1/3 szkl. słodu wymieszać z 2 łyżkami płynnego oleju kokosowego.

Ciasto polać tą miksturą i posypać orzechami. Kilkakrotnie powtórzyć polewanie miksturą i posypywanie orzechami, żeby orzechy się dobrze trzymały.

Wstawić do lodówki lub w chłodne miejsce, najlepiej na noc.

 

***Pomysł na ciasto zainspirowany przepisem: tort z owocami


środa, 10 października 2012
RAW sernik czekoladowy ze świeżych orzechów laskowych

Sezon w pełni. Orzechy laskowe najlepsze są świeże, jeszcze soczyste i aromatyczne. Wykorzystałam orzechy świeżo łupane, więc nawet nie trzeba było ich namaczać.

 

Składniki:

•   ok. 150-200 g obłuskanych orzechów laskowych świeżych (jeśli są podsuszone, trzeba je namoczyć na noc)

•   2 łyżki syropu z agawy

• 2 łyżki surowego kakao

• łyżeczka soku z cytryny

• 2 łyżki surowego oleju kokosowego (pachnącego) - może być rozpuszczony w kąpieli wodnej lub przynajmniej nie za mocno zestalony (mój był w temperaturze pokojowej, dość miękki i blender dał sobie z nim radę)

• 150 g pasty daktylowej (zmielonych daktyli)

• 100 g orzechów włoskich

•  dekoracja

 

Sposób wykonania:

 

Orzechy włoskie posiekać, odrobiną orzechów posypać tortownicę.

Pastę daktylową wymieszać z resztą orzechów włoskich i wyłożyć tą masą spód tortownicy.

Orzechy laskowe z odrobiną wody (ok. 1/4 szklanki - zależy od mocy blendera, jeśli słabszy, trzeba dolać odrobinę wody, ale jak najmniej) zblendować na gładką masę.

Dodać syrop z agawy, sok z cytryny, olej kokosowy i kakao - zmiksować dokładnie.

Powstałą masę przełożyć na tortownicę. Udekorować owocami, orzechami lub pokruszoną surową czekoladą (np. łyżka masła kakaowego, łyżka kakao i mała płaska łyżeczka syropu z agawy - składniki wymieszać, wylać na talerz, wstawić do zamrażalnika, a potem pokruszyć). Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

 

Weganizm Weganizm

Weganizm