wtorek, 15 października 2013
Wegański obiad



Składniki:

  • 300 g szynki sojowej pokrojonej w paski
  • 1 cebula
  • 0,5 pora
  • 4 marchwie
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 4 gałązki selera naciowego
  • ca 200 g pieczarek
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • pieprz, sól
  • parę ugotowanych szparagów /opcjonalnie/

 

Wykonanie:

Pokroić wszystkie warzywa na nieduże kostki.

Pieczarki podsmażyć razem z cebulą i porem. Gdy nabiorą już lekko złotawego koloru, dodać szynkę i jeszcze parę minut dusić.

Pozostałe warzywa można dodać do pieczarek i szynki, i dalej smażyć do miękkości, albo szybko podsmażyć w woku i dodać do reszty składników,  delikatnie mieszając jeszcze parę chwil, tak aby smaki się dobrze wymieszały i aby danie osiągnęło jednolitą temperaturę.

Można podawać jako samodzielne danie lub do kaszy kuskus, bulgur, jęczmiennej perłowej itd.



Weganizm Weganizm

Weganizm