sobota, 15 grudnia 2012
Sałatka warzywna ze szklanym makaronem z fasoli mung

 

Składniki

  • makaron z fasoli mung (czasami nazywany sojowym) ugotowany wg przepisu na opakowaniu - ok 350-400 g
  • 15-20 szt. kukurydzy 'baby', ew. normalnej ugotowanej i pokrojonej w mniejsze części
  • 2-3 główki brokuł
  • 200 g świeżego groszku cukrowego w strąkach, sałatkowego (nie gotowanego)
  • kiełki fasoli
  • świeże grzybki shitaki, lekko podsmażone (ok. 20 sztuk)
  • szczypior sałatkowy
  • swieża kolendra, garść
  • 4 średniej wielkości marchwie ( pokrojone w cienkie paseczki za pomocą obieraczki do warzyw)
  • prażone orzeszki ziemne (ok. 150 g)
  • opcjonalnie: gotowa sałatka ze świeżej fasoli lub gotowane świeże fasolki (nie suszone) albo ugotowana na twardo fasolka szparagowa

 

SOS

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 łyżek oleju sezamowego
  • 1 limonka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • świeża papryczka chili b.drobno pokrojona
  • imbir świeży, niekoniecznie
  • 4 ząbki czosnku

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ugotować makaron w osolonej wodzie lub z wegańską kostką warzywną. Spłukać w zimnej wodzie bardzo dokładnie.
  2. Na parze gotować przez 1 minutę: brokuły w bardzo małych czastkach oraz paseczki z marchwi, które uzyskujemy za pomocą obieraczki do ziemniaków, ciągnąc z góry w dół.
  3. Świeże strączki groszku kroimy w małe kawałki.
  4. Zimny makaron najlepiej przeciąć na połowe, by łatwiej sie mieszał z warzywami.
  5. Wszystkie składniki jednocześnie mieszamy z sosem w dużej misce, tak by składniki sałatki były równomiernie rozprowadzone.







czwartek, 13 grudnia 2012
Wegańskie masło do pieczenia

 

Zbliżają się święta, i chociaż nie wypróbowałam jeszcze tego przepisu na wegańskie masło ze strony veganbaking.net, to liczba pozytywnych komentarzy jest tak duża, że na pewno przepis jest bardzo dobry.

Nie wiem też czy składniki są łatwo osiągalne, ale jeśli nie na święta, to przepis ten na pewno przyda się w przyszłości:

Jak zrobić wegańskie masło, które zastąpi masło w przepisach na ciasta, ciastka etc.

Z podanych składników otrzymamy szklankę (215 g) masła.

Należy przestrzegać podanych proporcji:

  • ¼ szklanki + 2 łyżeczki mleka sojowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • ¼ +1/8 łyżeczki soli
  • ½ szklanki + 2 łyżki + 1 łyżeczka rafinowanego oleju kokosowego, lekko roztopionego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 łyżeczka lecytyny sojowej lub słonecznikowej w płynie - lub 2 ¼ łyżeczki granulatu lecytyny sojowej***
  • ¼ łyżeczki gumy ksantanowej

[w oryginalnym przepisie miarki są podane w filiżankach (cup) - amerykańska filiżanka ma 235.5 ml pojemności, a polska szklanka zwykle 250 ml, tak więc można wziąć to pod uwagę przy odmierzaniu składników, chociaż różnica nie jest duża]

(powyższy przepis jest na masło, które ma służyć do pieczenia, natomiast jeśli chcemy uzyskać masło, którym można smarować chleb, należy zamiast oleju kokosowego dodać następną łyżkę oleju rzepakowego)

 



  1. Mleko sojowe, ocet jabłkowy i sól dobrze wymieszać widelcem w małym naczyniu. Pozostawić na około 10 minut, aby mikstura się zsiadła.
  2. Olej kokosowy roztopić w mikrofalówce, tak aby był tylko lekko ciepły i roztopiony, o temperaturze zbliżonej do pokojowej. Wlać go razem z olejem rzepakowym do miksera.
  3. Ważne: bezgrudkową konsystencję otrzymamy tylko wtedy, jeśli mikstura stwardnieje bardzo szybko po zmiksowaniu. Dlatego bardzo ważne jest, aby olej kokosowy miał temperaturę jak najbardziej zbliżoną do pokojowej, zanim zostanie dodany do reszty składników.
  4. Dodać przygotowaną wcześniej mieszankę mleka sojowego, lecytyny sojowej i gumy ksantanowej do miksera. Miksować wszystko razem przez 2 minuty, (po minucie zeskrobać masę ze ścianek). Wlać otrzymaną masę do foremek (drewnianej lub np. do lodu itp.) i umieścić w zamrażarce na mniej więcej godzinę, aby stwardniała.
  5. Można przechowywać w lodówce w pojemniku do miesiąca, i do roku w zamrażarce.

 



 

***Ponieważ nie jestem pewna, która lecytyna sojowa jest wegańska, to radzę skontaktować się z producentem.

(Lecytyna w płynie firmy NOW jest wegańska, ale o ile wiem, w tym momentcie dostępna jest tylko na brytyjskim ebay'u: http://www.ebay.co.uk)

 

 

czwartek, 22 listopada 2012
Deser jabłkowy

 

 

Składniki:

  • 3 jabłka
  • filiżanka wiórków kokosowych
  • 2 filiżanki pestek słonecznika
  • syrop z agawy
  • cytryna
  • laska wanilii
  • cynamon

 

Pestki słonecznika zamoczyć na noc, po czym odlać wodę (można podlać nią kwiatki).

3 jabłka zetrzeć na tarce, dodać sok z połowy cytryny, łyżeczkę startej skórki z cytryny, łyżeczkę cynamonu, syrop z agawy do smaku, zetrzeć laskę wanilii, dodać pestki słonecznika i wiórki kokosowe. Wszystko razem wymieszać.

Można zjeść od razu lub schować do lodówki na co najmniej 20 min. (wtedy bardziej smakuje).

 



wtorek, 23 października 2012
Razowy orzechowiec

Składniki:

  • 2 szkl. mąki razowej (drobno mielonej)
  • 2/3 szkl. słodu, syropu z agawy lub syropu daktylowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub kamienia winnego
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. wody z rozpuszczoną 1 łyżeczką sody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 200g orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju kokosowego (płynnego- wystarczy potrzymać w cieple)
  • deser provamel (kupiłam opakowanie 500 ml - to coś takiego jak deser alprosoja, tylko bio i ze słodem pszennym zamiast cukru) - można zastąpić gęstym budyniem, budyń będzie nawet lepszy, ponieważ deser provamel jest dość rzadki, ale z braku czasu go wykorzystałam i po przeczekaniu przez noc w cieście ładnie się wchłonął)

 Sposób przyrządzenia:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

W drugim naczyniu wymieszać 1/3 szkl. słodu, 1/2 szkl. oleju - połączyć z mąką, a następnie dodać wodę z sodą i zaraz sok z cytryny. Soda z cytryną wytworzą pianę.

Wszystko wymieszać. (Zależnie od rodzaju mąki razowej i grubości jej zmielenia, może być potrzebna nieco inna ilość wody - jeśli ciasto nie będzie dość elastyczne, można dodać odrobinę wody.)

Przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Piec w temp. 180 st. przez ok. 50 min. Po wyjęciu odstawić ciasto do ostygnięcia.

Orzechy pokruszyć na grube kawałki (mniejsze niż ćwiartki) i uprażyć na suchej patelni.

Wystudzone ciasto przeciąć na 2 płaty, posmarować kremem z dodatkiem części orzechów (3-4 łyżki) i przycisnąć drugim płatem ciasta.

1/3 szkl. słodu wymieszać z 2 łyżkami płynnego oleju kokosowego.

Ciasto polać tą miksturą i posypać orzechami. Kilkakrotnie powtórzyć polewanie miksturą i posypywanie orzechami, żeby orzechy się dobrze trzymały.

Wstawić do lodówki lub w chłodne miejsce, najlepiej na noc.

 

***Pomysł na ciasto zainspirowany przepisem: tort z owocami


środa, 10 października 2012
RAW sernik czekoladowy ze świeżych orzechów laskowych

Sezon w pełni. Orzechy laskowe najlepsze są świeże, jeszcze soczyste i aromatyczne. Wykorzystałam orzechy świeżo łupane, więc nawet nie trzeba było ich namaczać.

 

Składniki:

•   ok. 150-200 g obłuskanych orzechów laskowych świeżych (jeśli są podsuszone, trzeba je namoczyć na noc)

•   2 łyżki syropu z agawy

• 2 łyżki surowego kakao

• łyżeczka soku z cytryny

• 2 łyżki surowego oleju kokosowego (pachnącego) - może być rozpuszczony w kąpieli wodnej lub przynajmniej nie za mocno zestalony (mój był w temperaturze pokojowej, dość miękki i blender dał sobie z nim radę)

• 150 g pasty daktylowej (zmielonych daktyli)

• 100 g orzechów włoskich

•  dekoracja

 

Sposób wykonania:

 

Orzechy włoskie posiekać, odrobiną orzechów posypać tortownicę.

Pastę daktylową wymieszać z resztą orzechów włoskich i wyłożyć tą masą spód tortownicy.

Orzechy laskowe z odrobiną wody (ok. 1/4 szklanki - zależy od mocy blendera, jeśli słabszy, trzeba dolać odrobinę wody, ale jak najmniej) zblendować na gładką masę.

Dodać syrop z agawy, sok z cytryny, olej kokosowy i kakao - zmiksować dokładnie.

Powstałą masę przełożyć na tortownicę. Udekorować owocami, orzechami lub pokruszoną surową czekoladą (np. łyżka masła kakaowego, łyżka kakao i mała płaska łyżeczka syropu z agawy - składniki wymieszać, wylać na talerz, wstawić do zamrażalnika, a potem pokruszyć). Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

 

czwartek, 27 września 2012
Makowiec RAW

Składniki (na tortownice o średnicy 20-22 cm):

  • 150 g świeżych lub namoczonych daktyli lub lepiej 150 g pasty daktylowej
  • 50g migdałów lub słonecznika
  • 100 g maku (namoczonego przez kilka (min 5) godzin
  • 50 g rodzynek (namoczonych razem z makiem)
  • 150 g orzechów brazylijskich
  • łyżka syropu z agawy
  • łyżka oleju surowego kokosowego (rozpuszczonego)
  • 1 banan

Sposób przyrządzenia:
Migdały lub słonecznik zmielić (mogą pozostać niewielkie kawałki). Odrobiną zmielonych migdałów wysypujemy tortownicę, resztę migdałów mieszamy z masą daktylową (jeśli nie mamy masy daktylowej, możemy zmiksować świeże lub namoczone daktyle). Powstałą masą wykładamy dno i brzeg tortownicy na wysokość 1-2 cm.
Mak i rodzynki wcześniej zalewamy niewielką ilością wody. Następnie miksujemy razem z tą wodą, dodając orzechy brazylijskie, 1 banana, syrop z agawy i łyżkę roztopionego w cieple oleju kokosowego.
Masę makową wykładamy na masę daktylową. Dekorujemy wg uznania. Wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Można przechowywać w lodówce.


sobota, 08 września 2012
Tort z kiwi - raw

Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm):

  • kiwi - około 10-12 szt.
  • wiórki kokosowe - ok. 5 łyżek stołowych,
  • daktyle (suszone) (około 150-200 g.)
  • rodzynki - ok. 2 łyżek stołowych,
  • owoce do dekoracji.

Sposób przyrządzenia:

Daktyle namoczyć w wodzie lub soku pomarańczowym na ok. 2 h. Następnie jeśli wchłonęły cały płyn rozgnieść je i połączyć z 3 łyżkami wiórków kokosowych (jeśli pozostał płyn można go odlać lub poczekać aż się wchłonie). Daktyle z wiórkami kokosowymi wyrabiamy na plastyczną masę. Tortownicę posypujemy wiórkami, a następnie wykładamy warstwą daktylową, która stanowi spód ciasta. Na spodzie układamy kolejno warstwy pokrojonych w plastry kiwi i co najmniej co drugą warstwę posypujemy wiórkami i rodzynkami, co zapewni nam wciągnięcie nadmiaru wilgoci i utrzymanie konsystencji ciasta, którą łatwo będzie kroić. Wierzch dekorujemy wg uznania, wstawiamy do lodówki na ok. 1 h. Gotowe do pałaszowania!



niedziela, 19 sierpnia 2012
Chrupki chlebek z ziaren

Składniki

  • 1 niepełna filiżanka ziaren słonecznika
  • 1 niepełna filiżanka ziaren sezamu nie pozbawionego otoczki
  • 1 niepełna filiżanka siemienia lnianego
  • 1,5 filiżanki mąki drobnomielonej z kukurydzy
  • 2 do 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • gruba sól do posypania ciasta
  • 200 ml wrzątku

 

SPOSÓB WYKONANIA

Wymieszać wszystkie suche składniki, zalać wrzątkiem oraz wlać oliwę. Ponownie wymieszać i ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzić ciasto ręką, a następnie przykryć arkuszem papieru i rozwałkować wałkiem po całej blasze. Na koniec posypać solą.

Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 1500C i pozostawiamy do upieczenia na 1 godzinę. Po tym czasie otwieramy lekko piekarnik i pozostawiamy tam upieczony chlebek aż do wystygnięcia. Wychłodzony chlebek dzielimy ręką na mniejsze kawałki i przekładamy do pojemników, gdzie mogą pozostawać długo.



niedziela, 05 sierpnia 2012
Makaron z sosem pesto



Składniki:

  1. makaron pełnoziarnisty (1 opakowanie)


Pesto:

  1. 1 pęczek świeżej bazylii
  2. ½ szklanki orzeszków piniowych
  3. 2 awokado
  4. 2 łyżki soku z cytryny
  5. ½ szklanki oliwy z oliwek
  6. 3 ząbki czosnku
  7. sól morska
  8. pieprz



Makaron ugotować w dużej ilości wody, aby się nie posklejał.

Wszystkie składniki do pesto zmiksować w blenderze.

Makaron wymieszać z pesto w dużej misce, dodać kilka listków bazylii oraz sól i pieprz do smaku. Można podawać np. z sałatą przyprawioną octem i oliwą.



Przepis pochodzi z magazynu Shape i został przygotowany przez znaną wegańską szefową kuchni Chloe Coscarelli.

niedziela, 15 lipca 2012
Surowe paluszki z quinoa

 

 Składniki:

  • 1/2 szklanki nasion quinoa
  • ok 50 g mąki dyniowej
  • łyżka nasion lnu
  • szczypta soli morskiej

 

Sposób wykonania:

Nasiona quinoa namoczyć na noc. Na drugi dzień można przygotować z niego mleko (przepis na mleko na blogu- http://badzweganinem.blox.pl/tagi_b/228686/mleczko-quinoa.html).

Pozostałe po wykonaniu mleka wytłoczyny można użyć do wykonania paluszków. Wystarczy połączyć je z mąką dyniową, siemieniem lnianym i solą. Można suszyć na słońcu lub w dehydratorze przez kilka godzin (ok 5 h).



poniedziałek, 09 lipca 2012
Lody Raw


 

(Słyszałam parę razy, że lody można robić z zamrożonych bananów. Dziękuję więc wynalazcom tego sposobu jak i wszystkim naśladowcom, którzy podzielili się tym odkryciem.)

LODY RAW w trzech smakach (truskawka, orzech włoski, czekolada)

 Składniki:

  • zamrożone banany (obrane, pokrojone w kawałki) - 5 szt.
  • zamrożone truskawki - ok. 2 filiżanek
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki surowego kakao
  • 2 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie)
  • owoce do dekoracji

Sposób przyrządzenia:

  1. 1 banana zmiksować z truskawkami - włożyć na chwilę do zamrażarki, żeby się nie topiły.
  2. 2 banany zmiksować z kakao i syropem z agawy, włożyć na chwilę do lodówki.
  3. 2 banany zmiksować z orzechami. (Nie trzeba myć miksera po każdym smaku, ponieważ odrobina truskawek w czekoladzie nie szkodzi, podobnie jak odrobina czekolady w lodach orzechowych).
  4. Następnie przekładamy różne smaki do salaterek i dekorujemy np. owocami.

 

sobota, 30 czerwca 2012
Wegański sernik

Przepis jest na średniej wielkości tortownicę.

Spód stanowi kruche ciasto:

Można użyć

  • 1,5 szkl. mąki
  •  1/5 szkl. oleju
  • 1/5 szkl. mleka sojowego lub wody
  • cukier
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia

- w zależności od pożądanej grubości ciasta i uzyskiwanej podczas wyrabiania konsystencji, można w trakcie wygniatania dodać więcej któregoś ze składników.

Masa "serowa":

3 duże kostki tofu (nie mniej niż 300 g) zmiksowane z 5 czubatymi łyżeczkami mleka kokosowego (gęsta-tłusta warstwa), opakowaniem cukru waniliowego, olejkiem "śmietankowym", cukrem trzcinowym, garścią rodzynek sułtańskich, kandyzowaną skórką pomarańczy - na koniec należy dodać 1/3 soku z cytryny i wymieszać łyżką (dodany wcześniej i miksowany z całością może spowodować zwarzenie się masy sernikowej). Pieczemy ok. 50 min. w temp. 200 stop. C. :)

Po upieczeniu i wystudzeniu możemy wierzchu sernika pokryć polewą czekoladową z 4 łyżeczek kakao, z mlekiem sojowym waniliowym (mała ilość - ok. 1,5 łyżki), cukrem trzcinowym i posypać wiórkami kokosowymi. :)

 

czwartek, 21 czerwca 2012
Surowy tort nektarynus



Składniki:

  • ok 150 g moreli suszonych na słońcu (niesiarkowanych, ciemnych)
  • ok 50 g migdałów
  • kilka nektarynek (zależnie od wielkości - 4-8 szt.)
  • 3 banany
  • zmielone wiórki kokosowe (ok. 3 łyżek)
  • ok. 50 g rodzynek

Sposób przyrządzenia:

Suszone morele pokroić w drobniutkie paski i namoczyć w wodzie na ok. 1 godz.

Migdały zmielić w młynku do kawy (tak, by pozostały grubsze kawałki) lub drobniutko posiekać.

Odrobiną orzechów posypać tortownicę.

Wodę z moreli odsączyć i połączyć morele z migdałami wyrabiając elastyczne ciasto (jeśli jest za rzadkie, dodać orzechów, jeśli za suche - odrobinę wody) - ciasto można wyrobić ręcznie lub blenderem - ja akurat eksperymentowałam w warunkach bez większego wyposażenia i okazuje się, że masa z moreli idealnie da się wyrobić ręcznie.

Tortownicę wyłożyć ciastem rozprowadzając je na dnie i brzegach formy.

Następnie przygotować drugą warstwę - bananowo- nektarynkową.

W misce zmieszać pokrojone w plastry 3 banany, 2 małe nektarynki (lub 1 średnią), rodzynki i zmielone wiórki kokosowe.

Wszystkie składniki lekko ugnieść pozostawiając owoce w kawałkach, aby ciasto nie było zbyt luźne.

Całą masę przełożyć do tortownicy. Lekko ugnieść dłonią, by masa dopasowała się do formy. Udekorować nektarynkami. Wstawić do lodówki na 1 godz. Uwaga! Jeśli w domu są łakomczuchy ciasto może wyjść znacznie wcześniej - znika nieoczekiwanie...

 

 

 



niedziela, 17 czerwca 2012
Surowy tort truskawkowy

 

Składniki:

  • truskawki ok 1 kg - (wystarczy 0,5 kg, ale lepiej mieć więcej, żeby wybrać najładniejsze okazy)
  • pasta daktylowa lub zmielone czy zmiksowane daktyle (ok. 150 g)
  • zmielone siemię lniane (ok. 4 łyżek)
  • 3 banany
  • garść rodzynek
  • 3 łyżki lucumy lub zmielonych wiórków kokosowych

Sposób przyrządzenia:

Tortownicę posypać zmielonym siemieniem lnianym.

Przygotować spód - zmieszać pastę daktylową ze zmielonym siemieniem lnianym, aby uzyskać plastyczną masę.

Masą wykładamy spód i brzegi tortownicy.

Następnie w misce mieszamy pokrojone w plastry banany, rodzynki i lucumę (ew. zmielone wiórki kokosowe).

Wszystkie składniki delikatnie łączymy (można lekko ugnieść ręką, ale nie zgniatając za mocno bananów, żeby nie stały się rzadkie).

Na masie daktylowej, którą mamy już w tortownicy układamy warstwę truskawek pokrojonych na połówki.

Następnie nakładamy masę bananową, lekko dociskamy dłonią.

Na wierzchu układamy warstwę truskawek.

Tort wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Pyyyycha!!!

 



czwartek, 14 czerwca 2012
Deser na zimno

 

Składniki:

  • zamrożone kostki mango
  • banan
  • mrożone maliny
  • marakuja
  • mango

 

Miksujemy składniki (z wyjątkiem marakui i mango), otrzymaną masę przekładamy do miseczki i zalewamy zawartością połowy marakui, a na wierzchu układamy świeże, pokrojone w kostkę, mango.



niedziela, 03 czerwca 2012
Surowe ciasto marchewkowe

 

To ciasto powstało po wykonaniu soku marchwiowego, z którego zostały wytłoczyny, ale można oczywiście przygotować je ze startej marchewki.

 Składniki (na okrągłą formę tortową o średnicy 18-20 cm):

  • ok. 1 kg marchwi - wyciskamy sok i wypijamy, a wytłoczyny używamy do ciasta
  • 2 małe banany lub 1 duży banan
  • sok z 1 małej pomarańczy
  • rodzynki (ok.50g)
  • masa daktylowa (dostępna w sklepach arabskich lub ze zdrową żywnością) lub zmielone daktyle, - ok. 150g
  • szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej (opcja)
  • 50g siemienia lnianego

Sposób przyrządzenia:

Wytłoczyny po uzyskaniu soku odkładamy. Rodzynki zalewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy.

Spód: Siemię lniane mielimy w młynku, 1 łyżeczką siemienia posypujemy formę, a resztę siemienia łączymy z masą daktylową. Powstałym ciastem wykładamy spód formy oraz brzegi. 

Warstwa marchewkowa: Marchew łączymy z rodzynkami (razem z sokiem z pomarańczy, w którym się moczyły) i pokrojonymi w plastry bananami. Lekko ugniatamy ręką, aby powstało bardziej zwarte ciasto (nie rozgniatamy za bardzo bananów, aby nie stały się rzadkie). Powstałą masę marchewkową układamy w blaszce na warstwie daktylowej. Całość uciskamy i przybieramy wg uznania. Trzymamy w lodówce przez co najmniej pół godziny. Gotowe! Można przechowywać w lodówce, jeśli coś zostanie. U mnie nie zostało:)

sobota, 26 maja 2012
Witariański torcik orzechowo-owocowy

 

SKŁADNIKI na spód torcika:

  • 1 filiżanka orzechów włoskich
  • 1/4 filiżanki świeżych daktyli bez pestek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej

WYKONANIE

Orzechy włoskie zmiksować na proszek, dodać daktyle, wanilię i sól, i miksować małą chwilkę.

Powstałe ciasto wyłożyć na płaski niezbyt duży talerz czy formę uprzednio wysmarowaną olejem kokosowym.

 

SKŁADNIKI NA KREM

  • 1 filiżanka orzechów cashew (nerkowców)
  • 1/4 filiżanki migdałów
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • skórka z cytryny obrana w formie cienkiej spiralki
  • ew. trochę wody
  • wiórki z kokosu, szerokie
  • owoce np. truskawki do dekoracji

(Jeśli możliwe, używać tylko produktów organicznych czy eko.)

WYKONANIE

Orzechy cashew (nerkowce) oraz migdały zmielić, dodawać kolejno syrop z agawy, sok z cytryny i limonki, skórkę cytrynową.

Miksować chwilę tak, by powstała gładka masa, jeśli zbyt gęsta dodać odrobinę wody.

Powstałym kremem wysmarować spód torcika, udekorować owocami, posypać kokosem i cytrynową skórą.

Wstawić do lodówki na co najmniej parę godzin.

Kroić nożem umaczanym w oliwie.



piątek, 18 maja 2012
Przekąska z pieczarek

 SKŁADNIKI (na 4 porcje)

  •  500 g pieczarek, małych i świeżych, ew. średniej wielkości, przekrojonych na pół
  • oliwa z oliwek tłoczona na zimno
  • 1 łyżka kaparów
  • ew. 2 szt. suszonych w słońcu pomidorów w zalewie
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 opakowania 400 g pomidorów prasowanych lub krojonych w kostkę
  • woda
  • świeży tymianek i rozmaryn po gałązce  (ew. mogą być suszone)
  • sól, pieprz
  • ew. sok z cytryny
  • posiekana natka pietruszki
  • 20 szt. oliwek wypełnionych cytryną lub innych

 

SPOSÓB WYKONANIA

Całe pieczarki lekko podsmażyć czy tylko poddusić. Czosnek grubo pokroić i dodać do pieczarek i dusić parę chwil. Następnie wlać pomidory, trochę wody, kapary, suszone pomidorki i dusić około 20 minut, dolewając wodę, jeśli jest taka potrzeba.  Dodać wszystkie przyprawy, a także oliwki i natkę pietruszki, i ostudzić.

Potrawę można również podawać jako dodatek do ryżu czy makaronu, na gorąco.

 

środa, 09 maja 2012
Chrupki chlebek "Radość weganina"

 

SKŁADNIKI

  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1 szklanka różnego rodzaju ziaren, np.: ziarna slonecznika, pestki dyni, ziarna sezamu, kminek
  • 200 ml wody filtrowanej
  • pół łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej

 WYKONANIE

Wymieszać wszystkie składniki w misce.

Pozostawić na 15 minut. Piec nastawić na funkcję gorące powietrze, jeśli nie ma takiej funkcji, może być zwykła funkcja grzanie 'od góry i od dołu'. Nagrzać piekarnik do temperatury 1500C.

Powstałą masę wyłożyć na pokrytą papierem do pieczenia płaską blachę i dokładnie rozprowadzić tak, by nie powstawały "dziury". Piec 50-60 minut. Ostudzić, po czym połamać chlebek w mniejsze części.

Dla mnie ten chlebek to było odkrycie. Od wielu lat byłam wielbicielką chrupkiego chlebka oraz wszelkiego rodzaju ziaren i orzechów. A teraz udało mi się upiec połączenie obydwu. Chlebek jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Mam nadzieję, że zarażę was moim entuzjazmem. Smacznego!

 

       



czwartek, 03 maja 2012
Wegańskie pierożki


(proporcje na 30 pierożków)

Składniki na farsz:

  • ok. 125 g kaszy gryczanej
  • ok. 20 g pieczarek
  • duża cebula

Cebulę oraz pieczarki smażymy, łączymy z ugotowaną kaszą i przyprawiamy.

 

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • ponad 2 łyżki stołowe oleju
  • ciepła woda

Do wysypanej na stolnicę mąki dodajemy ponad 2 łyżki oleju i stopniowo „podlewamy” środek odrobiną ciepłej wody jednocześnie wyrabiając ciasto tak (tylko palcami), aby zagarniać zew. warstwy mąki – aż do połączenia składników. Uzyskane ciasto powinno być „luźniejsze” niż surowe kruche ciasto.

Następnie kilka minut wygniatamy ciasto całymi dłońmi, bardzo mocno rozwałkowujemy i wycinamy koła spodnią częścią foremki do pierogów. Krążki ciasta umieszczamy w foremce, wypełniamy farszem i zaciskamy formę, usuwając ciasto wychodzące poza foremkę.

Do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju wrzucamy pierożki (turami – duża ilość jednocześnie może się posklejać), a po ok. 5 min. od wypłynięcia wyjmujemy pierożki i polewamy olejem, żeby się nie skleiły.



wtorek, 24 kwietnia 2012
Witariański makaron z cukinii

(Makaron zrobiłam za pomocą spiralizera)

Składniki na 2 osoby:

  • 1 średniej wielkości cukinie
  • 2 twarde ale dojrzałe pomidory
  • oliwki przekrojone na pół (dowolna ilość)
  • kapary (dowolna ilość)
  • bazylia, garść
  • sól, pieprz, 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • świeże zioła takie jak np. rozmaryn, tymianek w niewielkiej ilości do posypania

Pomidory pokroić w kostkę, oliwki przekroić, bazylię pokroić niezbyt drobno. Wyłożyć do miski, w której będziemy podawali makaron, dodać pozostałe składniki i wymieszać lekko, po czym dodać makaron z cukinii. Jeśli nie posiadamy spiralizera, to można użyć skrobaczki do ziemniaków, smakuje tak samo dobrze.

Mieszamy makaron z przygotowanym wcześniej "sosem" za pomocą szczypców. Gotowe!



piątek, 13 kwietnia 2012
Pasztet wegański

Składniki:

  • 300 g tofu
  • ½ buraka
  • 2 marchwie
  • 2 cebule
  • 2 dkg ziaren słonecznika (łuskanego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 dkg pieczarek lub innych grzybów
  • 2 łyżeczki curry lub innej przyprawy
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki rozpuszczonego wegetariańskiego bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki wegetariańskiego bulionu grzybowego
  • ew. sos sojowy do smaku

Sposób przyrządzenia:

Warzywa pokroić i ugotować na parze do miękkości.

Grzyby usmażyć z cebulą.

Wyłożyć wszystkie składniki do miksera. Czas miksowania decyduje o konsystencji pasztetu. Na koniec dodać wyciśnięty czosnek i wylać powstałe ciasto do wysmarowanej formy. Pasztet piecze sie w temp. 2000 C  przez 40 min.





 

wtorek, 03 kwietnia 2012
Surowa pizza

 

Składniki:

spód:

  • szklanka orzechów laskowych zmielonych w młynku do kawy
  • mała cukinia
  • szczypta soli

 

sos:

  •  2 pomidory
  •  łyżka rodzynek
  •  łyżka soku z cytryny
  •  sól
  •  oregano, bazylia

 

wierzch:

  • dowolne warzywa, np: pomidorki koktajlowe, oliwki, papryka kolorowa, ogórek kiszony, awokado, ewentualnie tofu (jeśli komuś nie zależy, by pizza była 100% surowa)

 

Sposób przyrządzenia

Cukinię obrać (niekoniecznie) zmiksować (jeśli mamy słabszy mikser, można dodać odrobinę wody) i połączyć z mielonymi orzechami dodając sól. (można cukinię zastąpić ogórkiem kiszonym, ale wtedy już nie solimy). Składniki wyrabiamy na gęstą, elastyczną masę - jeśli jest za rzadka, dodajemy orzechów, jeśli za sypka, dodajemy odrobinę wody.

Z masy lepimy placek układając go na dużym talerzu.

Następnie przyrządzamy sos miksując pomidory z rodzynkami i ziołami.

Placek polewamy sosem, a następnie dekorujemy pokrojonymi warzywami.

Można zostawić trochę sosu do polania pizzy, jeśli ktoś lubi podwójny sos. Tę pizzę jemy widelcem i nożem. Ponieważ nie użyto do jej przyrządzenia dehydratora, nie da się jej jeść rękami. Ale ma smak świeżych warzyw, jest lekkostrawna i bogata w składniki odżywcze!


poniedziałek, 26 marca 2012
Prosty i szybki chleb pszenny


 

SKŁADNIKI

  • 50 g drożdzy
  • 60 dkg/0,9 l mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 0,6 l ciepłej wody
  • 0,2 l prażonych ziaren słonecznika
  • 50 g otrębów pszennych
  • 1 pełna łyżka soli
  • kminek, pomidory suszone w słońcu, oregano, siemię lniane. Wybrac wg uznania

 

SPOSÓB WYKONANIA

  1. Drożdże rozpuścić z wodą o temperaturze pokojowej. Wsypać mąkę oraz otręby pszenne.
  2. Wyrabiać ciasto ręką nie mniej niż 5 minut lub maszynowo na średniej szybkości. Pozostawić do wyrośnięcia 30 minut, przykryć wilgotną ściereczką.
  3. Następnie wsypać sól i przyprawy, w moim przypadku  były to za pierwszym razem ziarna słonecznika i pestki dyni lekko prażone, w drugim przypadku były to ziarna słonecznika oraz kminek.
  4. Wymieszać po raz kolejny, by przyprawy smakowe rozprowadzone zostały dokładnie po całości ciasta.
  5. Płaską formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Z ciasta uformować 2 okrągłe bochenki, przykryć czystą ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut. Można także użyć 2 formy do keksu lub 1 mniejszą czworokątną, które uprzednio obsypane zostały lekko mąką.
  7. Po wspomnianych wyżej 30 minutach naciąć ciasto ostrym nożem 4 razy i wstawić do nagrzanego do 2200 C piekarnika i piec 30 minut. Wyjąć po upieczeniu i posmarować pędzelkiem powierzchnię wodą, po czym wstawić ponownie do piekarnika, aż do wystygnięcia. Jeśli chcemy uzyskać twardą chrupiącą powierzchnię, pozostawiamy chleb bez przykrycia. Gdy chcemy uzyskać miękką powierzchnię, przykrywamy chleb ściereczką i pozostawiamy do wystygnięcia.

 



niedziela, 18 marca 2012
Kuleczki daktylowe

Składniki:

  • 7 świeżych daktyli (masa daktylowa)
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Wypestkowane daktyle wymieszać z kakao i wiórkami kokosowymi na jednolitą masę, po prostu ugniatać to razem.

Ulepić kulki i włożyć do lodówki na około 20 minut lub dłużej, jak kto woli.

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 24

Weganizm Weganizm

Weganizm