poniedziałek, 07 grudnia 2009
Wegańskie placki z jabłkami:

Składniki:

2 jabłka

2 szklanki maki

mleko ryżowe lub sojowe

olej

Zetrzeć 2 jabłka ze skórką, dodać 2 szklanki maki i dolać tyle wody lub mleka ryżowego, by powstało ciasto o dość gęstej konsystencji. Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy drewniana łyżką placki, smażymy na zloty kolor. Można podawać ze słodem zbożowym lub syropem daktylowym dla osłodzenia, ozdobić świeżymi owocami.

Smacznego:-)

 

niedziela, 06 grudnia 2009
Wegański deser cytrynowy

(najlepiej, jeśli wszystkie produkty są bio):

3 banany, sok z 2 cytryn.

Banany zmiksować z sokiem z cytryn w blenderze.

Wlać do pucharków, można przybrać swieżymi owocami, bakaliami.

Deser truskawkowy - zmiksować mrożone truskawki z bananami.

Deser kiwi - zmiksować banany z kiwi.

Można wykonać kilka różnych miksów, a potem nakładać na przemian do salaterek lub kielichów - będą wyglądały kolorowo i estetycznie.

sobota, 05 grudnia 2009
Danie z Tofu

Składniki:

1 kostka tofu, pokroić w kosteczki

2 łodyżki zielonej cebulki, posiekać

2 łyżki oleju lub oliwy

kilka liści kolendry

Przyprawy:

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka sosu grzybowego (wegańskiego)

½ łyżeczki pieprzu

½ łyżeczki cukru

1/3 wegańskiej przyprawy grzybowej lub warzywnej

pasta chili (opcyjnie)

Wszystkie przyprawy wymieszać w misce i odstawić.

Na rozgrzanym oleju, usmażyć posiekane łodyżki cebulki. Następnie wlać zawartość miski z przyprawami. Kiedy sos zacznie wrzeć, powoli dodać tofu. Delikatnie odwracać tofu, poprzez potrząsanie patelnią.

Gotowe danie przyozdobić kolendrą.

czwartek, 03 grudnia 2009
Wegańskie ciasto marchewkowe

 

Marchwiowy

Składniki:

150 ml mleka sojowego lub z płatków owsianych

-  3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 0.5 szklanki posiekanych włoskich orzechów

-  200 g mąki grahamki

3 łyżeczki cynamonu

-  skórka z 1 cytryny /starta/

-  50 g rozpuszczonego masła wegańskiego

-  5 - 6 średnich marchwi startych na grubej warzywnej tarce

-  100 g rodzynków

-  150 g brązowego cukru

Wymieszać razem wszystkie suche składniki.

Do ciepłego masła wlać mleko sojowe. Wyłożyć marchew do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Na koniec wlać mieszankę masła z mlekiem i jeszcze raz wymieszać.

Nieduża formę wysmarować tłuszczem, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika na najniższej polce.

Piec 30 minut.

środa, 02 grudnia 2009
Wegańskie pierogi z soczewicą

Ciasto:

- 2 szklanki mąki pszennej razowej

- 1 szklanka mąki białej

- woda, sól

Farsz:

- 1/2 kg pieczarek

- 1 duża cebula

-  oliwa

- ugotowana soczewica – 2 szklanki

- ugotowana kasza gryczana 1 szklanka

- majeranek, sól, natka pietruszki

Wymieszać mąkę razową z mąka białą. Zagnieść ciasto, dodając sól i ciepłą wodę. Ciasto przykryć miską na pół godziny, następnie rozwałkować. Wycinać kwadraty i nakładać farsz, składać po przekątnej, zlepić brzegi.

Udusić pieczarki na oliwie razem z cebulą. Zmiksować grzyby razem z soczewicą i kaszą gryczaną. Przyprawić majerankiem, solą, dodać natkę pietruszki.

Gotować w osolonej wodzie jeszcze parę minut po tym, kiedy już wypłyną.

SMACZNEGO!

wtorek, 01 grudnia 2009
Składnik soi może pomóc w walce z rakiem jelita grubego
Zawarte w soi związki z grupy sfingolipidów mogą zapobiegać rozwojowi raka jelita grubego, a nawet znaleźć zastosowanie w jego leczeniu - sugerują badania amerykańskie. Artykuł na ten temat ukaże się w grudniowym wydaniu pisma "Cancer Research".
Najnowsze badania naukowców z Children's Hospital Oakland Research Institute (Oakland w Kalifornii) wskazują, że w prewencji oraz leczeniu tego trzeciego pod względem częstości występowania nowotworu można by wykorzystać naturalne składniki soi. Dr Julie Saba i jej koledzy zaobserwowali bowiem w badaniach na muszkach owocowych, że związki z grupy sfingolipidów, w które obfituje soja, mogą niszczyć zmutowane komórki owadów.

Obecnie, w profilaktyce i leczeniu nowotworów wykorzystuje się strategie polegające na stymulacji procesu samobójczej śmierci komórek zmienionych nowotworowo. Jest to naturalny proces, który służy naszemu organizmowi do pozbywania się zmutowanych i chorych komórek, przypominają autorzy pracy.

Ich zdaniem, najnowsze odkrycie sugeruje, że dieta bogata w soję może chronić przed rakiem jelita grubego. W przyszłości można je też będzie wykorzystać do opracowania nowych leków przydatnych w terapii tego nowotworu.

Naukowcy podkreślają zarazem, że potrzebne są dalsze badania, które pozwolą dokładnie zrozumieć przeciwnowotworowy mechanizm działania sfingolipidów soi, określić najlepszy sposób ich dostarczania do komórek nowotworowych, ocenić ogólną toksyczność w trakcie dłuższej terapii oraz możliwość zastosowania z innymi lekami.

Dr Saba i jej koledzy, którzy otrzymali właśnie dwa granty na kontynuację badań nad tym zagadnieniem, planują też sprawdzić rolę sfingolipidów sojowych w prewencji innych nowotworów.
 
Źródło: Onet.pl
poniedziałek, 30 listopada 2009
Wegańska jajecznica

Składniki:

tofu, olej lub oliwa, drobno posiekana cebula, pieczarki, zielona natka pietruszki, przyprawy: pieprz, sól, kurkuma, sos sojowy

Sposób przygotowania:

Olej wleć na rozgrzaną patelnię. Wrzucić pokrojoną drobno cebulę i pieczarki. Podsmażyć lekko. W międzyczasie rozgnieść widelcem tofu. Włożyć je na patelnię i wymieszać wszystko. Dodać przyprawy do smaku, w tym trochę kurkumy dla uzyskania koloru i sos sojowy. Smażyć przez 15 minut. Na samym końcu dodać poszatkowaną natkę pietruszki.

niedziela, 29 listopada 2009
WEGAŃSKIE LODY niskokaloryczne

2 porcje:

3-4 banany, nie przejrzałe

garść kwaskowatych owoców typu maliny, truskawki, jeżyny

Przygotowanie:

Banany pokroić w talarki i zamrozić. Maliny lub inne z wymienionych owoców zamrozić również lub kupić już zamrożone.

Polecam, by zamrozić parę torebek z pokrojonymi bananami i wyciągać je z zamrażalki kiedy np. pojawią się niezapowiedzenia goście.

Zamrożone owoce wyłożyć na talerz i gdy trochę rozmrożą się, zmiksować razem. Gdy mamy mało czasu do podania lodowa, a są one zbyt zmrożone, można dodać parę kropli sojowego mleka lub sojowej śmietany albo porostu zimnej wody.

Na koniec, lody można posypać wiorkami kokosowymi lekko sprażonymi na patelni bez tłuszczu.

Smacznego!

sobota, 28 listopada 2009
Weganie żyją dłużej

Niektóre fizjologiczne skutki jedzenia mięsa.

Spożywanie mięsa zwiększa ryzyko nowotworu jelit, w wyniku obecności amoniaku, który powstaje podczas trawienia białka. Im więcej zjadamy białka, tym więcej powstaje amoniaku. Powoduje to m.in. obniżenie odporności organizmu, spowolnienie wzrostu normalnych komórek w większym stopniu niż komórek rakowych, negatywnie też wpływa na syntezę kwasu rybonukleinowego i dezoksyrybonukleinowego, co przyspiesza obumieranie komórek.

Badania wykazały, że liczba mutagenów w kale wegetarianów jest znacznie mniejsza niż w kale nie-wegetarianów.

Wśród chorób spowodowanych jedzeniem mięsa można wyróżnić m.in. salmonellozę, wągrzycę i trychinozę.

Owoce morza mogą również powodować różne choroby, w tym żółtaczkę typu A, dur brzuszny, cholerę, ,paralityczne i neurotoksyczne zatrucia i zaburzenia procesów trawiennych.

Rzeźnicy, będący wiele godzin w kontakcie z mięsem (bez rękawiczek), cierpią na różnego rodzaju choroby skóry i zakażenia (spowodowane skaleczeniami).

Po przejściu na dietę wegetariańską, korzystnie zmienia się flora bakteryjna w przewodzie pokarmowym.

Dieta wegańska zapewnia odpowiednie ilości protein, gdyż zawierają je wszelkie zboża, warzywa i owoce.

Większość protein zwierzęcych podnosi poziom kwasu moczowego. Wysoki jego poziom we krwi powoduje skazę moczanową.

Spożywanie mięsa jest jedną z głównych przyczyn powstawania kamieni w układzie nerkowo-moczowym. Wpływa również negatywnie na procesy chemiczne, zachodzące we krwi oraz na jej skład chemiczny. Człowiek, który je mięso zwierząt, wprowadza do swojego krwiobiegu: odpady przemiany materii zabitego zwierzęcia, zanieczyszczenia ze środowiska, hormony wydzielone pod wpływem stresu, który towarzyszył mu podczas transportu i uboju; toksyny oraz leki, które otrzymywało zwierzę przed śmiercią.

Warto też zauważyć, że weganie zwykle nie chorują na cukrzycę.

Z punktu widzenia ekonomii i związanych z nią problemów żywnościowych na świecie- dieta wegańska staje się najlepszym rozwiązaniem. Większość płodów rolnych jest przeznaczona na pokarm dla zwierząt hodowlanych. Wegańska dieta obniża koszty wyżywienia i straty spowodowane chorobami, wynikającymi z jedzenia mięsa, hodowli zwierząt (odór a farm, zatruwanie środowiska –gleby, wody, emisja gazów cieplarnianych – w tym najgroźniejszego metanu).

piątek, 27 listopada 2009
Wegańskie kotlety z sezamem

Składniki:

Kotlety sojowe- jedno opakowanie

Biała mąka

Sezam

Olej do smażenia

Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa roślinna.

Sposób przygotowania:

Kotlety sojowe ugotować z dodatkiem przyprawy roślinnej, tak, żeby kotlety były całkowicie zamoczone.

Gotować około 5 minut, aż będą miękkie; sprawdzamy widelcem, żeby nie było żadnych twardości.

Następnie wyjąć kotlety z wody i odcedzić nadmiar wody , ugniatając  je lekko widelcem

Mąkę wymieszać z wodą i przyprawami do konsystencji śmietany.

Zamaczać kotlety w masie za pomocą łyżki

Nakładać  łyżką na rozgrzany olej na patelni

Na wierz można posypać sezamem

Smażyć, aż do przyrumienienia z obu stron

Z wywaru, w którym gotowały się kotlety, można zrobić zupę lub sos.

czwartek, 26 listopada 2009
Wegański bigos

Składniki:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • ½ dużej główki kapusty białej
  • 2 średnie cebule
  • 3/4 paczki kotletów sojowych (opakowanie 100 g)
  • 25 g podgrzybków suszonych
  • 25 dkg pieczarek
  • 6 śliwek suszonych
  • ½ słoiczka koncentratu pomidorowego = 40 g
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki przyprawy do bigosu ( w składzie: pieprz czarny, papryka ostra, majeranek, kminek, kolendra, gorczyca biała, ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy, warzywa)
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki = pół pęczka
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną poszatkować, zalać wrzątkiem, dodać 1 łyżkę przyprawy do bigosu, liść laurowy, ziele angielskie, ugotować do miękkości. ( w szybkowarze ok. 8 min.)

Kapustę białą zalać niewielką ilością wrzątku i ugotować osobno. ( w szybkowarze ok. 6-7 min.) W zależności od kwaśności kapusty kiszonej, można zmniejszyć ilość kapusty białej lub przed ugotowaniem kapustę kiszoną przepłukać.)

Podgrzybki suszone zalać wodą i moczyć co najmniej 1 h, następnie gotować do miękkości w tej samej wodzie.

Połączyć oba rodzaje kapusty, dodać pokrojone w paseczki grzyby oraz wodę pozostałą z gotowania grzybów.

Dodać również zeszkloną, drobno posiekaną cebulę i uduszone pieczarki. ( pieczarki można pominąć chociaż sprawiają, że bigos jest bardziej urozmaicony, można dodać w zamian inne grzyby)

Kotlety sojowe ugotować wg. przepisu na opakowaniu, następnie odstawić na co najmniej 1 h w marynacie.

Skład marynaty:

  • 2 łyżki musztardy
  • ząbek czosnku
  • sos sojowy i sok z cytryny w takiej ilości, aby konsystencja marynaty była gęstości śmietany.
środa, 25 listopada 2009
Wegański pęczak z bakaliami

1 szklanka kaszy jęczmiennej Pęczak

2,5 szklanki wody

50 g rodzynek

50 g kokosu

2 utarte jabłka

1 łyżka oleju.

Do gotującej wody wsypać kaszę, rodzynki i kokos. Przykryć i gotować na małym ogniu 30 min. Dodać olej i utarte jabłka, wymieszać.

wtorek, 24 listopada 2009
Wegańska zupa z dyni

1 mała cebula

1 marchewka

kawałek selera

50 dag miąższu z żółtej dyni

2 łyżki oleju słonecznikowego

sok z 1 cytryny

1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej

sól, pieprz

Do rondla wlać olej, podgrzać, po czym kolejno wrzucać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, marchewkę i seler. Dodać do wody lub wywaru z warzyw razem z pokrojonym w kostkę miąższem z dyni. Dusić wszystkie składniki na wolnym ogniu przez ok. 35 minut. Doprawić przyprawami: gałką muszkatołową, solą, pieprzem i sokiem z cytryny i ostudzić. Zmiksować zupę. Jeśli jest zbyt gęsta, rozcieńczyć wywarem z warzyw lub wodą. Można podawać z natką pietruszki i grzankami z razowego chleba.

poniedziałek, 23 listopada 2009
Wegańskie porady żywieniowe

Weganizm zapewnia niższe ryzyko zachorowalności na wszystkie choroby serca, cukrzycę, nowotwory, nadciśnienie, zbyt wysoki poziom cholesterolu, i wiele innych.

Weganie bardzo łatwo zapewniają organizmowi prawidłową ilość składników odżywczych z takich pokarmów jak:

Kasze, ryż, owies, żyto, pszenica, soja, różnorodne fasole (świeże i gotowane), warzywa (najwięcej wartości mają warzywa cimnoliściaste, polecam jarmuż, przygotowany na parze albo dodany pod koniec smażenia warzyw), oczywiście wszelkie owoce, orzechy etc.

Dieta wegańska nie jest nudna. Mamy wszelkie rodzaje wegańskich potraw gotowych (w sklepach ze zdrową żywnością, w tym hot dogi, hamburgery, suszone sojowe kotlety etc.)

Istnieją setki wspaniałych przepisów na takie dania jak smażone tofu czy proteiny sojowe, które dostępne są w internecie (w tym blogu będę też drukować sprawdzone i smaczne przepisy). Po bardziej wnikliwe informacje, proszę o komentarz z emailem (podam najróżniejsze wskazówki i przepisy :)

niedziela, 22 listopada 2009
Wegańska zapiekanka z ziemniaków ze szpinakiem

8 ziemniaków średniej wielkości

300 g świeżego szpinaku/ może być mrożony ale w całości

1 pokrojona cebula

1 łyżeczka sproszkowanej gałki muszkatołowej

400 ml śmietany sojowej, lub mieszanki śmietany sojowej z mlekiem sojowym

masło wegańskie, bułka tarta

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki pokroić w plastry. Szpinak pokroić w duże kawałki.

Cebule usmażyć na szklisto, na maśle. Dołożyć szpinak, dodać pieprz, sól, gałkę muszkatołowa. Zalać połową wegańskiej śmietany, ewentualnie doprawić do smaku.

Gotować ok. 5 minut. Następnie wysmarować formę i przekładać na przemian ziemniaki i szpinak połączony ze śmietaną. Zacznij i zakończ z ziemniakami.

Na zakończenie zalać warzywa resztką śmietany, posypać bułką tartą, a na wierzch położyć łyżkę masła weganskiego.

Piec w 175 stopniach  Celsjusza ca. 45 minut.

Smacznego

piątek, 20 listopada 2009
Wegański majonez

Przepis na majonez wegański

  • 1/4 szklanki mleka sojowego
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżeczki octu 12 %
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 1/2 szklanki oleju jadalnego
  • sól, pieprz czarny

Wymieszaj dokładnie mleko, sok z cytryny, musztardę oraz ocet. Następnie dodawaj olej aż majonez zgęstnieje, ewentualnie można dodać jeszcze trochę oleju gdyby majonez  był zbyt rzadki. Najwygodniej robić to wszystko w mikserze.

Można również użyć majonezu jako podstawy do sosów:

Aioli - dodając 1-2 ząbki czosnku

Tatarski - dodając 0,5 dl kaparow (1/5 szklanki), 0,5 dl drobno posiekanego ogórkaw occie (1/5 szklanki), trochę cienkiego szczypioru oraz zielonej pietruszki. Dobry jako dip również.

Majonez jabłkowy z curry - dodając 1/2 tartego jabłka i 1 łyżkę curry. Dobry do sałatek.

czwartek, 19 listopada 2009
Dieta wegańska

Kasza jęczmienna, perłowa, gryczana, ryż biały i brązowy (biały wcale nie jest niezdrowy :),  pszenica, żyto, owies.
Fasole, groch, soczewica, soja.

Warzywa, owoce, orzechy itd. itd. itd.

Mleko sojowe, ryżowe, migdałowe i owsiane.

Kotlety z grochu

1 szklanka grochu w połówkach,

3 łyżki mąki,

Sól

Pieprz do smaku.

Groch moczyć przez noc. Gotować do miękkości ok. 40 min., odsączyć i zmielić. Dodać sól, pieprz i tyle mąki, aby ciasto było zwarte. Formować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju ok. 5 min.

Wegański dip z cieciorki

Oczywiście dieta wegańska jest wspaniała. Ostatni sprawdzony i prosty przepis na dip, którym można smarować chleb:

Puszkę cieciorki (z niewielką ilością wody z puszki)

2 kawałki suszonych pomidorów sundried

1 ząbek czosnku (pokrojony)

kminek mielony do smaku

można dodać trochę papryki

sok z cytryny

sól, pieprz do smaku

łyżka oleju

wszystko wrzucić do miksera i miksować na gładką masę.

Bon appetit!

Wegańska pasta z zielonego groszku

Składniki:

  • Puszka zielonego groszku
  • Oliwa lub olej (najlepiej tłoczone na zimno)
  • Sól, pieprz
  • Ogórki konserwowe
  • Musztarda
  • Koperek, pietruszka (najlepiej świeże)

Sposób przygotowania:

Odlać wodę z groszku. Groszek zmiksować dodając 2-3 łyżeczki oliwy (by zapewnić gładkość paście). Dodać przyprawy do smaku: sól, pieprz, 2 łyżeczki musztardy. Wszystko wymieszać  razem. Posiekać zieleninę i dodać do pasty oraz drobniutko pokrojone  3 ogórki konserwowe. Wszystko znów wymieszać.

Wegańskie kotleciki

Kotleciki z kaszy gryczanej:

Składniki:

  • Kasza gryczana (jedna torebka)
  • Bułka tarta
  • Olej, oliwa do smażenia
  • Cebula
  • Przyprawy- sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

Ugotować kaszę gryczaną. Podsmażyć na patelni, drobno pokrojoną cebulkę. Wymieszać wszystko razem. Dodać przyprawy. Wymieszać. Dodać tyle bułki tartej, żeby można było formować małe kotleciki. Uformowane kotleciki obtaczamy w bułce tartej i wkładamy na patelnię na rozgrzaną oliwę, olej. Smażymy z obu stron, aż do przyrumienienia.

Podajemy z ryżem, sosem pomidorowym, pieczarkowym lub koperkowym bądź tylko polane keczupem i surówką z sałaty.

Możemy także kłaść na chleb.

1 ... 21 , 22 , 23 , 24
 

Weganizm Weganizm

Weganizm