poniedziałek, 12 marca 2012
Placek daktylowo-figowy

 Składniki na CIASTO:

  • 4 szklanki mąki graham  (około 1/2 kg)
  • 1/2 szklanki mineralnej wody zmiksowanej z 5-6 pokrojonymi daktylami 
  • 1/2 -3/4 szklanki oleju
  • 3-4 łyżki śmietany sojowej lub kokosowej
  • 1-łyżeczka sody  i 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka łyżek zimnej wody
  • kilka kropli olejku waniliowego

 

Składniki na MASĘ:

  • 3/4 puszki lub kartonik śmietany kokosowej /wraz z płynem /
  • 7-8 pokrojonych drobno daktyli
  • 3-4 pokrojone suszone figi
  • 3 garście orzechów włoskich
  • sok z cytryny  z olejkiem  waniliowym do smaku
  • dżem z gorzkich pomarańczy 

 

Składniki na  POLEWĘ KAKAOWĄ:

  • 3/4 szklanki wody
  • 4 - 5 łyżek kakao
  • łyżka margaryny wegańskiej
  • 3-4 łyżki  brązowego lub brzozowego cukru
  • kilka kropli olejku waniliowego

 

WYKONANIE:

CIASTO  :

  1. W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki  i  dokładnie wymieszać.
  2. Dodać olej  i  bardzo dokładnie zmiksowany na jednolitą masę mus daktylowy i śmietanę
  3. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić na gładką masę
  4. Na końcu  dodawać  stopniowo wodę z olejkiem waniliowym, aby powstało miękkie gładkie ciasto /o konsystencji kruchego/
  5. Podzielić na  3-4 cienkie blaty i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 0 C  około 20 min

MASA :

  1. Śmietanę kokosową wraz z płynem  połączyć z daktylami, figami i orzechami  w blenderze i mocno zmiksować na jednolitą masę /bez grudek/,  gdyby masa była za gęsta dodać wodę
  2. Doprawić do smaku sokiem z cytryny  i wanilią

POLEWA KAKAOWA

  1. Wodę wlać do rondelka i zagotować
  2. Kakao połączyć z tłuszczem i cukrem w osobnym garnuszku i wymieszać,  dodać trochę wody, wymieszać i wlać do wody w rondelku
  3. Gotować długo, mieszając, aż powstanie gładka gęsta masa

 

 

Upieczone i wystudzone 3 blaty ciasta posmarować dżemem pomarańczowym i  masą daktylową i kolejno warstwami nałożyć jeden na drugi. Wierzch ciasta pokryć  masą kakaową. Można posypać orzechami i udekorować owocami.

czwartek, 08 marca 2012
Sos z cieciorki i warzyw

 Składniki:

  • szklanka ugotowanej cieciorki
  • 2 łyżki wody
  • połówka awokado
  • połówka czerwonej papryki
  • połówka pomidora
  • sól, pieprz
  • czosnek
  • oliwa

SPOSÓB WYKONANIA

Cieciorkę zmiksować z małą ilością wody, następnie dolewać powoli oliwę i miksować krotką chwile. Pozostałe składniki zmiksować z powstałą masą i doprawić do smaku. Otrzymany sos można stosować jako sos do makaronów lub dip.



sobota, 03 marca 2012
Kokosowe (nie)żeberka

Składniki:

  • kotlety sojowe (ilość sztuk zależna od zapotrzebowania)
  •  orzech kokosowy, z którego wypite zostało mleczko
  • sól, pieprz, sos sojowy, przyprawa ziołowa (np. zioła włoskie lub 5 smaków)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety zalać wrzątkiem i podgotować, aż mocno zmiękną, odcisnąć nadmiar wody, skropić sosem sojowym, posypać solą, pieprzem i przyprawami ziołowymi. Orzech kokosowy rozbić (wystarczy do tego celu młotek). Wyjąć miąższ i pokroić jego część na paski długości ok 7-8 cm i grubości ok 7-10mm. Każdy pasek kokosa obłożyć kotletem sojowym przyciskając go dłońmi, aż uformuje się zwarty kawałek z kokosem w środku. Smażyć na oleju na złotobrązowy kolor.



środa, 29 lutego 2012
Szybka sałatka z awokado


 

SKŁADNIKI (na 1 osobę)

  • 2 awokado
  • 1 cebulka szalotka lub cieńki szczypiorek sałatkowy
  • listki swieżej bazylii
  • podłużna, czerwona papryka

 SKŁADNIKI na sos

  • sok z połowy cytryny
  • 1 duży ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól
  • oliwa wg uznania

 SPOSÓB WYKONANIA

Awokado umyć, pokroić w ćwiartki, następnie obrać ze skóry,  po czym ułożyć na talerzu.

Czerwoną paprykę pokroić w cienkie plasterki, podobnie cebulkę szalotkę. Ułożyć na awokado. Liscie bazylii rozdrobnić.

Wszystkie skladniki sosu wymieszać, polać nim sałatkę i na koniec posypać swieżymi listkami bazylii.

 



wtorek, 21 lutego 2012
Pasta do chleba z pestek dyni

Składniki:

  • Pestki dyni
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Suszony, drobno zmielony czosnek

 

Sposób przygotowania:

Obrane ze skórki pestki dyni zblendować z oliwą z oliwek i przyprawami. Oliwy musi być tyle, żeby można była nią z łatwością smarować chleb.

Można zjeść od razu, ale ja zostawiłam ją w lodówce aż do następnego dnia i smakowała lepiej, przypominała w smaku smalczyk wegański.

Myślę, że do takiej kanapki posmarowanej tym „smalczykiem” pasuje wyśmienicie ogórek kiszony, którego niestety nie miałam.



wtorek, 14 lutego 2012
Pasta z zielonego groszku

Składniki:

  • Puszka konserwowego zielonego groszku
  • Średniej wielkości płat papryki konserwowej lub 1 ogórek konserwowy
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • Natka pietruszki - nie więcej niż pół pęczka jeśli świeża, lub suszona
  • Około 1 łyżeczki oleju

 

Przygotowanie:

Groszek odcedzamy, przekładamy do naczynia w którym miksujemy go razem z płatem papryki lub ogórkiem.

Następnie dodajemy przyprawy, posiekaną natkę oraz olej i wszystko razem mieszamy.



poniedziałek, 13 lutego 2012
Surowa lasagne


Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 2 pomidory
  • 1 świeży daktyl (lub namoczony)
  • ok. 40g nerkowców
  • kilka kiszonych ogórków
  • oliwki (najlepiej surowe)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • papryka w kilku kolorach
  • kilka suszonych pomidorów
  • sól, oregano, bazylia, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Cukinię pokroić obieraczką do warzyw na podłużne cieniutkie plasterki.

Sos: pomidory zmiksować z nerkowcami, suszonymi pomidorami i daktylem (jeśli potrzeba dodajemy odrobinę wody, ale lepiej bez).

Paprykę i pomidorki koktajlowe kroimy w drobne cząstki, ogórki w cienkie plasterki, dodajemy oliwki – wszystkie warzywa łączymy z sosem pomidorowym. Doprawiamy do smaku (ziołami i jeśli to potrzebne – solą, uwaga – oliwki i kiszone ogórki są już słone, więc lepiej nie presadzać). W brytfance układamy na przemian warstwy plastrów cukinii i sosu z warzywami. Na wierzchu polewamy sosem, możemy posypać drobno posiekanymi warzywami. Odstawiamy lasagne na ok. godzinę (min. 30 min.), po czym ostrożnie odlewamy wodę oddzielającą się z cukinii i warzyw. Gotowe!



czwartek, 09 lutego 2012
Wielowarstwowy koktajl owocowy

Składniki:

  • Banany
  • Orzechy nerkowce
  • Kiwi
  • Mango
  • Czereśnie
  • Truskawki

 

Sposób przygotowania:

Pierwsza warstwa – banan zmiksowany z kilkoma orzechami nerkowca

Druga warstwa- zmiksowane kiwi

Trzecia warstwa – zmiksowane mango

Czwarta warstwa – zmiksowane truskawki z czereśniami

 

Warstwy nakładałam łyżką, bardzo ostrożnie. Później wstawiłam szejka do lodówki na 20 minut.

Trzeba uważać, żeby nie przechylać szklanki.



wtorek, 07 lutego 2012
Omlet z ciecierzycy (bezglutenowy)

Składniki:

  • mąka z ciecierzycy (ok. 150g)
  • niewielka ilość warzyw, jakie mamy pod ręką (tu: kawałek kwiatu brokułu, kawałek papryki, kawałek cukinii), może to być cebula, kalafior, seler, rzeżucha...
  • sól, oregano, bazylia, cząber, pieprz
  • woda gazowana
  • olej do smażenia
  • sos pomidorowy do polania

 Sposób przyrządzenia:

Mąkę z ciecierzycy wymieszać z wodą gazowaną tak, aby uzyskać gęstą, lekką lejącą się konsystencję. Warzywa siekamy bardzo drobniutko i wrzucamy do ciasta, dodajemy szczyptę soli i ok. łyżki stołowej ziół. Smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru, a następnie bardzo ostrożnie przewracamy na drugą stronę (podważamy drewnianą łopatką, upewniając się, że omlet jest już wystarczająco usmażony). Smażymy z drugiej strony. Podajemy z sosem pomidorowym i warzywami.



środa, 01 lutego 2012
Surowe krakersy dyniowe

Składniki:

  • ok.100 g mąki dyniowej (zmielonych nasion dyni)
  • pół łyżeczki nasion czarnuszki
  • ok. 2 łyżeczek nasion konopi (opcjonalnie, ale jest to składnik nadający smaku)
  • kilka orzechów makadami (lub innych)
  • duża szczypta soli
  • łyżeczka oleju tłoczonego na zimno
  • woda

Sposób przyrządzenia:

Orzechy drobno posiekać (makadamię pokroiłam w cienkie wiórki), dodać wszystkie suche składniki oraz olej. Wymieszać i dodając bardzo niewielkie ilości wody wyrabiać na gęstą masę (im mniej wody, tym lepiej, bo krakersy szybciej wyschną).

Suszyć przez kilkanaście godzin na kaloryferze lub w dehydratorze.

 



sobota, 28 stycznia 2012
Kuleczkowe rozmaitości


Składniki:

  • 2 łyżki surowego kakao
  • 2 filiżanki wiórków kokosowych
  • 5 daktyli
  • filiżanka jagód goji
  • filiżanka orzechów nerkowca
  • łyżeczka cynamonu
  • filiżanka rodzynek
  • łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Kulki czerwone –filiżanka jagód  goji  i filiżanka orzechów nerkowca. Wszystko zmielić razem, wymieszać i ulepić kuleczki.

Kulki brązowe – 5 daktyli (bez pestek), pół filiżanki zmielonych wiórków kokosowych, łyżeczka cynamonu, około 2 łyżek surowego kakao. Wszystko razem zagnieść jak ciasto i lepić kuleczki. Na koniec można obtoczyć jeszcze w kakao.

Kulki jasnobrązowe – filiżanka rodzynek,  pół filiżanki zmielonych wiórków  kokosowych, łyżeczka soku z cytryny. Wszystko razem zagnieść.




poniedziałek, 23 stycznia 2012
Tofu z boczniakami w galaretce z agaru


  • kostka wędzonego tofu (najlepiej czeskie)
  • 20 dkg boczniaka uduszonego z cebulką (mogą być pieczarki)
  • 4 małe ogórki konserwowe
  • garść ugotowanych grzybków mung
  • kilka ugotowanych suszonych pomidorów
  • można dodać groszek konserwowy  i fasolkę szparagową

Zalewa do galaretki

  • 3/4 łyżeczki przyprawy ziołowo - warzywnej firmy VISANA
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 listki ziela laurowego
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz
  • 1 1/2 łyżeczki agaru
  • 2 1/2 szklanki wody

Zalewa

1 i 1/2 łyżeczki agaru zalewamy wrzącą wodą (1/2 szklanki) i odstawiamy na 5 min. Resztę wody wlewamy do rondelka i dodajemy wszystkie składniki (oprócz sosu sojowego, soli i pieprzu) i gotujemy około 10 min. Wszystko następnie cedzimy przez sitko i łączymy z agarem, gotujemy następne 5 min, na końcu doprawimy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.

Galaretka

Wszystkie składniki galaretki  kroimy w drobną kostkę lub delikatnie miksujemy. Następnie warstwami układamy w średniej wielkości salaterce i wlewamy zalewę z agarem. Odstawiamy, aby stężała w chłodnym  miejscu. Podajemy skropioną octem jabłkowym, bitumicznym lub cytryną.



czwartek, 19 stycznia 2012
Surowe ciasteczka makowe

 

 

Składniki:

  • mak - 100g
  • migdały - 50g
  • rodzynki - 50g
  • masa daktylowa (zmielone daktyle) - 100 g
  • mąka orzechowa (zmielone orzechy) - 20 g (lub więcej, jeśli ciasto jest za luźne)

Sposób przyrządzenia:

Migdały namoczyć na noc. Mak namoczyć na noc lub co najmniej kilka godzin. Odsączyć mak, migdały obrać ze skórki i zmiksować razem, dodając rodzynki. Masę przełożyć do miseczki. Masę daktylową mieszamy z mąką orzechową tworząc ciasto, z którego formujemy małe miseczki. Miseczki napełniamy masą makową i ozdabiamy migdałami. Można spożywać bezpośrednio po przyrządzeniu lub przechowywać w lodówce.

 



wtorek, 17 stycznia 2012
Witaminowa bomba

poniedziałek, 09 stycznia 2012
Ciasto owocowe bez pieczenia z cynamonem

 


Składniki:

  • Szklanka migdałów
  • Opakowanie wiórków kokosowych
  • Jabłko
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 4 suszone śliwki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki syropu z agawy
  • Sok z jednej mandarynki
  • Owoce do przybrania

Sposób przygotowania:

Spód ciasta

  • Pozostawiamy migdały na noc lub zalewamy wrzątkiem i czekamy 10- 15 minut. Lepiej jest jednak zamoczyć  je w wodzie i poczekać, niż zalewać wrzątkiem, ze względu na wartości odżywcze.
  • Obieramy migdały ze skórki.
  • Mielimy na gładką masę w młynku do kawy.
  •  Do masy migdałowej dodajemy około 2 łyżeczki syropu i sok z połowy mandarynki( najlepiej wycisnąć sok bezpośrednio z owocu).
  • Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto.
  • Formujemy kulę, z której tworzymy następnie placek o grubości około 1 cm.
  • Talerz, na którym będziemy podawać ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi.
  • Delikatnie rozkładamy naszą masę na tych wiórkach, obsypując nieco jej brzegi.

Druga warstwa

  • Obieramy  jabłko i ścieramy na tarce o dużych dziurkach.
  • Dodajemy około 1 łyżeczkę soku z cytryny i 2 łyżeczki cynamonu (można dodać też innych zmielonych przypraw, których używamy do piernika).
  • Kroimy bardzo drobno 4 suszone śliwki, które wcześniej moczyliśmy w wodzie, żeby były miękkie.
  • Wszystko mieszamy.
  • Równomiernie rozkładamy masę na spodzie migdałowym.

Górna warstwa

  • Mielimy w młynku do kawy około ¾ szklanki wiórków kokosowych na masę.
  • Dodajemy łyżeczkę syropu z agawy i sok z połowy mandarynki oraz łyżeczkę cynamonu.
  • Wszystko razem mieszamy i nakładamy równomiernie na drugą warstwę ciasta.

 

Przystrajamy pokrojonym owocami.

Przechowujemy w lodówce. Można zjeść od razu lub pozostawić na następny dzień, jest wtedy jeszcze lepsze.

 



niedziela, 08 stycznia 2012
Kotleciki z cieciorki

  • zamoczyć ziarno ciecierzycy na noc, żeby zmiękło
  • następnego dnia zmielić dokładnie blenderem
  • dodać przypraw: jarzynki, pieprzu, koperku, tymianku lub jakie kto preferuje
  • dodać kilka łyżek mąki orkiszowej
  • można dodać sosu sojowego, jeśli będzie mało słone
  • ulepić małe, płaskie kotleciki
  • smażyć na oliwie

Smaczne są w kanapce i jako danie obiadowe z ryżem i surówką. 

Jeśli masa jest za sucha, można dodać trochę mleka sojowego albo wody, a jak się nie klei, to 1 łyżkę skrobi kukurydzianej, ale nie należy przesadzać z mąką, one się skleją w czasie smażenia. 


czwartek, 05 stycznia 2012
Sałatka z serkiem z pestek dyni

 Składniki:

  • jabłko
  • papryka
  • ogórek
  • garść rukoli
  • garść pestek z dyni (bez pestki)
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • sok z cytryny
  • nasiona lnu

 Sposób przygotowania:

Jabłko i warzywa drobno pokroić i włożyć do miski.

Zmiksować w blenderze (mam taki mały Philipsa, gdyż w dużym chyba będzie trudno to zrobić) pestki dyni (wcześniej namoczone przez około 2 – 3 godziny) z łyżką oliwy z oliwek i solą (mam sól wymieszaną z suszonymi warzywami i ziołami).

Masę dodać do warzyw w misce i wszystko wymieszać razem, dodając jeszcze przypraw, oliwę z oliwek i sok z cytryny.

Na koniec można posypać, zmielonymi w młynku do kawy, nasionami lnu.



czwartek, 29 grudnia 2011
Ciasto zeberka

(proporcje na średniej wielkości tortownicę)
 
Składniki:

  •     1,5 szklanki cukru
  •     2,5 szklanki mąki
  •     3 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     1 szklanka wody
  •     1 szklanka oleju
  •     3 łyżeczki kakao


Wszystkie składniki – oprócz kakao – łączymy ze sobą i miksujemy. Masę dzielimy na połowę, do jednej dodając kakao. Na wysmarowaną olejem i posypaną mąką lub kaszą manną tortownicę lejemy centralnie, przemiennie 2 łyżki stołowe jasnego i 2 łyżki ciemnego ciasta. Pieczemy ok. 45 min w temp. ok. 200 stopni C.

Po wyjęciu z piekarnika, wierzch ciasta można pokryć polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

POLEWA CZEKOLADOWA: 4 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki cukru (wg uznania), pół łyżeczki cukru waniliowego, niewielka ilość mleka kokosowego lub sojowego waniliowego  - dodawane jako ostatnie. Mieszamy na zimno. Gdy połączone składniki uzyskają konsystencję gęstego kremu, lekko podgrzewamy i "czekoladujemy" zeberkę.

 



piątek, 23 grudnia 2011
Piernikowe misie


W pierniczkach najwspanialszy jest korzenny aromat. Tym razem postanowiłam zastosować w miarę świeże przyprawy, zmielone tuż przed użyciem. Zapach wspaniały!



Składniki:

  • 1 szkl. mąki
  • 1/4 szkl. syropu daktylowego lub melasy (taka ilość do ciasta, dodatkowo trochę do posmarowania)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szkl. oleju
  • 2 łyżeczki sproszkowanych przypraw: kolendra, anyż, gałka muszkatołowa, cynamon, imbir (imbir i cynamon miałam w proszku), można wykorzystać mieszankę piernikową
  • 2 łyżeczki kakao
  • woda
  • bakalie do przybrania (opcja)

 

Sposób przyrządzenia:

Suche składniki wymieszać, dodać olej, wymieszać i dolać tyle wody, aby powstało elastyczne ciasto dobre do wałkowania. Rozwałkować ciasto na placek grubości ok 6-8 mm i wykrawać dowolne kształty. Zaraz po wyjęciu z piekarnika posmarować melasą lub syropem daktylowym, można przybrać wg uznania.



czwartek, 22 grudnia 2011
Babka makowa

 

Święta za pasem, czas na pieczenie makowca.

Strucla makowa? Tort makowy? A może babka?

Składniki:

  • 1 szkl. mąki graham
  • 1/4 szkl. oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek melasy
  • garść rodzynek
  • ok. 50 g orzechów (tu laskowe w całości, choć myślę, że jeszcze lepsze byłyby włoskie)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 250 g maku

 

Sposób przyrządzenia:

Masa makowa: Mak namoczyć na noc. Odcedzić. Następnie zmiksować go z niewielką ilością wody i połową rodzynek. Do masy dodać resztę rodzynek, orzechy i mąkę kukurydzianą i łyżkę oleju. Wymieszać.

Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać melasę, olej, wymieszać. Następnie dodać niewielką ilość wody (tyle, by wyrobić zwarte, elastyczne ciasto, które łatwo będzie rozwałkować.

Przygotowanie do pieczenia: Formę na babkę wysmarować olejem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok.1 cm. Rozsmarować na nim całą masę makową (nie blisko brzegów). Następnie delikatnie zwinąć ciasto zaczynając od krótszego brzegu ciasta, jakbyśmy formowali struclę (zwinąć w rulon) ewentualnie złożyć na pół i przełożyć do foremki. Docisnąć, by ciasto wpasowało się w formę. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez około 30-40 min.

Podawać pokrojone (Nie próbowałam ciasta wyciągać w całości z foremki, ale być może jest to możliwe). Świeżo po upieczeniu ciasto jest kruche i chrupiące. Potrzymane przez noc w worku foliowym staje się wilgotne i delikatne.



poniedziałek, 19 grudnia 2011
Aromatyczny keks czekoladowy

Pachnący cynamonem, pomarańczami, czekoladą, pyszny keks czekoladowy z żurawiną i orzechami, nie tylko na święta.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej graham
  • 1 pomarańcza organiczna (skórka bez pestycydów)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • odrobina startej gałki muszkatołowej
  • 1/3 szklanki melasy (tu melasa winogronowa, ale może być inna, ewentualnie syrop zbożowy) plus melasa do polania ciasta (albo wierzchu ciasta, albo kawałka ciasta gotowego do podania na talerzyku)
  • 100 g orzechów włoskich w dużych kawałkach (ćwiartki)
  • 100g żurawiny
  • 50 g rodzynek
  • woda lub mleko roślinne

Sposób przyrządzenia:

Wycisnąć sok z pomarańczy i namoczyć w nim rodzynki  i żurawinę przez co najmniej 1 godzinę (można dłużej). Skórkę z pomarańczy zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać olej, melasę i około 1 szklanki wody lub mleka roślinnego. Połączyć składniki suche i mokre dodając  bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt zbite, suche, dodajemy jeszcze trochę wody. Ciasto powinno być gęste, ale elastyczne. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 45 min. (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy jest dopieczone).



sobota, 17 grudnia 2011
Kokosowe kuleczki

Składniki:

1.    puszka mleka kokosowego (moim ulubionym ze względu na cenę i smak jest "KIER") (400 ml)

2.    1 i 1/4 szklanka kaszy manny

3.    rodzynki sułtańskie

4.    pół łyżki stołowej oleju

5.    cukier i cukier waniliowy (ilość wg upodobań)

6.    wiórki kokosowe do obtoczenia

Składniki od 1-5 łączymy ze sobą i gotujemy do uzyskania gęstości ciasta - aż masa stanie się trudna do wymieszania. Lekko studzimy i formujemy kulki, następnie obtaczamy w wiórkach i umieszczamy na krótko w lodówce :)



środa, 14 grudnia 2011
Kotleciki warzywno-gryczane


 

Składniki:

(porcja na ok. 16 kotlecików)

  • 100 g kaszy gryczanej (1 saszetka)
  • 1 cebulka
  • 1 duża czerwona papryka
  • połowa niedużej cukinii
  • 1 sojowa wędzona parówka (ewentualnie można użyć dwóch plastrów wędzonego tofu lub czubatej łyżki granulatu sojowego)
  • 1 duży pomidor
  • ok. 7 płaskich łyżek stołowych mąki

 Przygotowanie:

 Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Pokrojoną cebulkę, paprykę i cukinię podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy drobno pokrojoną parówkę oraz obranego ze skóry pomidora, przyprawiamy i dusimy – do uzyskania rodzaju leczo.
Tak przygotowany gulasz warzywny łączymy z ugotowaną kaszą gryczaną oraz mąką, wyrabiamy masę i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Kolejno, formujemy kotleciki i smażymy krótko na oleju.

 

Powyższe składniki – z wykluczeniem mąki, mogą równie dobrze służyć jako farsz do wegańskich gołąbków.

 

 



piątek, 09 grudnia 2011
Wyniku konkursu

 

Dzisiaj mamy wyniki konkursu na najsmaczniejsze danie wegańskie. Początkowo miały być nagrodzone 3 potrawy w kategoriach: danie najsmaczniejsze, najoryginalniejsze i surowe. Wybrać najlepsze dania mieli sami czytelnicy. Jednak większość przepisów przysłano na sam koniec, tak że nie miałyby czasu na zebranie głosów.

Niestety nikt nie przysłał przepisu na danie surowe. Musieliśmy więc zmienić system oceny. Nagradzamy jedno danie, które zyskało najwięcej głosów czytelników i dwa inne dania wybrane przez wegańskie jury :)

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za nadesłanie przepisów, bo chociaż nie mogliśmy nagrodzić wszystkich przepisów, to jednak pomogą one innym weganom w urozmaiceniu ich diety, a to jest najlepsza nagroda.

Danie, które zebrało największą liczbę głosów (38) to Gulasz palce lizać - przepis nadesłała Karolina "Cottie" Antosiak.

Następne nagrodzone dania to: Selerowe Cordon Bleu - przepis nadesłany przez Olgę oraz Tort kanapkowy - przepis nadesłany przez Marylkę Sundberg (dobry pomysł na przyjęcia).

Gratulujemy Karolinie, Oldze i Marylce pierwszych (równorzędnych) nagród.

 

 

środa, 07 grudnia 2011
Przepis konkursowy: Babeczki owsiano-jabłkowe z rodzynkami na pełnym ziarnie

Przepis nadesłał Adam. 

Babeczki owsiano-jabłkowe z rodzynkami na pełnym ziarnie

pasują dla: dieta, wysoki błonnik (dla IBS), uczulenie jajka, nisko-tłuszczowa

Skład:

  • 2 szkalnki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki zwykłej
  • 1 1/4 szklanka otrębów owsianych
  • 4 jabłka twardsze i słodkie (450g łącznie) 1/2szklanki rodzynek
  • 2 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 330 ml soku jabłkowego 100%

Piec na 175stopni

Mąki wymieszać z sodą oraz przyprawami i dodać otręby po czym znów wymieszać Jabłka obrać. 2 jabłka skartować na średnich oczkach by powstało coś ala'pire (przynajmniej by wyszła z tego jedna szklanka). Pozostałe pokroić w kostkę.

Do skartowanych dodać pokrojone, wsypać rodzynki i wymieszać.

Suche wymieszać z mokrymi dolewając powoli sok jabłkowy.

Nakładać porcje do foremek-> może wyjść od 12-18 porcji, w zależności od ilości nałożonego ciasta Do pieca na 22-25minut obracając blachę o 180st w połowie pieczenia

Przepis znaleziony, przerobiony specjalnie dla osób z IBS oraz dla nietolerujących jajka

Jeżeli uda się wam bardziej zmodyfikować na lepsze-> piszcie i dzielcie się wrażeniami

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 24

Weganizm Weganizm

Weganizm