niedziela, 16 października 2011
Przepis konkursowy: Zapiekana Cieciorka

 Autorka: Karolina "Cottie" Antosiak

 

Karolina jest autorką bloga: cottien.blogspot.com

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (bądź ugotowana zwyczajna)
  • 1 cebula
  • 1/3 papryki
  • 2 garści ciemnych winogron
  • garść suszonej żurawiny
  • przyprawy: papryka słodka (dużo), papryka ostra (mało), przyprawa do ziemniaków (dużo), lubczyk (umiarkowanie)
  • olej lub oliwa

Przygotowanie:
Cieciorkę płuczemy, wrzucamy do miski. Dodajemy olej tak aby wszystkie ziarenka były w nim umaczane (nie potrzeba dużo), następnie dodajemy posiekaną drobno cebulę i paprykę, oraz przyprawy i mieszamy dokładnie aby wszystko rozłożyło się równomiernie. Wszystko to wsypujemy do naczynia żaroodpornego bądź blachy wysmarowanej tłuszczem (ewentualnie wyłożonej folią aluminiową). Na wierzch rozsypujemy pokrojone na 4 części winogrona (najlepiej jeśli wydłubie się z nich pestki) i namoczoną wcześniej żurawinę. Całość wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Przez pierwsze 15-20 minut temperatura niech wynosi około 220 stopni, później warto ją zmniejszyć do 180 stopni.

Zapraszam również na mojego bloga

sobota, 15 października 2011
Ciasto kruche z jabłkami

 

Produkty:

  • 1 kg jabłek startych na dużych oczkach
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • margaryna roślinna (100% roślinna jest w Kauflandzie)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub zapach
  • szczypta soli i trochę wody mineralnej - tyle, żeby wyrobić jednolitą masę ciasta
  • cynamon do posypania jabłek

Sposób wykonania:

Z mąki, margaryny, cukru, proszku do pieczenia, soli i wody ulepić jednolitą masę. Kulę ciasta podzielić na pół i każdą część rozwałkować na wielkość spodu małej brytfanki. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, można położyć jedną część na dnie brytfanki i rozwałkować ją szklanką posypaną mąką lub po prostu dosypać mąki. W środek ułożyć starte jabłka posypane cynamonem i przykryć rozwałkowanym plackiem z drugiej części ciasta. Czasami dodaję zamiast wody sok z jabłek, które wcześniej posypuję cukrem po starciu - wtedy ciasto jest jeszcze bardziej kruche. Piec w piekarniku ok 45-60 minut, sprawdzając patykiem, czy się dopiekło. Ponieważ jabłka mogą rozmiękczać dół ciasta, dobrze jest najpierw zacząć pieczenie od dołu, jeśli piekarnik ma taką opcję.

 

piątek, 14 października 2011
Surówka z kapusty kiszonej i suszonych śliwek

Składniki:

  • Kapusta kiszona
  • Marchewka
  • Jabłko
  • Suszone śliwki
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy – pieprz, sól
  • Sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce, suszone śliwki pokroić drobno i dodać do kapusty kiszonej. Wymieszać wszystko razem, dodając przyprawy, sok z cytryny i oliwę.



wtorek, 11 października 2011
Gruszki w sosie waniliowo-czekoladowym - raw

Gruszki w sosie waniliowym pamiętam z dzieciństwa, ale w wersji niewegańskiej i niesurowej. Dziś gruszki w sosie na surowo - słodkie, smaczne i zdrowe.


Składniki:

  • 2 banany
  • 1 awokado
  • 5-7 daktyli świeżych lub namoczonych suszonych
  • pół laski wanilii
  • 1 łyżka surowego kakao
  • 2 gruszki dojrzałe, miękkie (najlepiej odmiana konferencyjna)

 Sposób przyrządzenia:

Z laski wanilii wyskrobać miąższ, dodać banany, awokado i kakao, daktyle i ok. pół szklanki wody. Wszystko zmiksować do uzyskania konsystencji sosu. Gruszki obrać, pokroić wzdłuż w ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne. Gruszki ułożyć w salaterce, a następnie polać sosem, przybrać dowolnymi bakaliami lub owocami.



sobota, 08 października 2011
Mleczko z makadamii

Składniki:

  • 75 g orzechów makadamii
  • 1,5 szklanki wody

Sposób przyrządzenia:

Bez namaczania miksujemy orzechy z wodą. Można przecedzić, jeśli bleneder ma mniejszą moc i pozostały kawałeczki orzechów. Mleczko ma bogaty smak. Można dodać mniej wody, jeśli chcemy mieć mleczko gęściejsze lub nieco więcej, jeśli ma być rzadsze. Przygotowuje się je ekspresowo. Jedyna wada, to to, że makadamia podrożała.



piątek, 07 października 2011
Konkurs na najsmaczniejsze danie wegańskie

Jestem pewna, że wiele osób ma swoje ulubione przepisy wegańskie, którymi chętnie podzieli się z innymi czytelnikami. Konkurs jest najlepszą do tego okazją, bo najfajniejsze przepisy zostaną nagrodzone "wegańskimi" nagrodami. Przepisy ze zdjęciami można nadsyłać do 30 listopada na adres: wegeinfo@gmail.com

czwartek, 06 października 2011
Koktajl sojowy z bananami i marakują

  • 2 banany
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 marakuja

wtorek, 04 października 2011
Deserek z sezamowym mleczkiem i śmietanką

Składniki:

  • Truskawki
  • Mrożone banany
  • Sezam
  • Syrop z agawy
  • Woda

 

Sposób przygotowania:

  1. Mielimy sezam (około 2 łyżki) w młynku do kawy i mieszamy z małą filiżanką wody.
  2. Przecedzamy przez drobne sitko.
  3. Z tego, co zostanie na sitku robimy słodką śmietankę, dodając odrobinę syropu z agawy.
  4. Blendujemy truskawki i banany z mlekiem sezamowym.
  5. Na wierzch polewamy odrobiną śmietanki sezamowej.



piątek, 30 września 2011
Knedle ze śliwkami

Składniki:

  • puree ziemniaczane - 1 opakowanie
  • 1-2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • ok. 20 śliwek węgierek
  • cukier z cynamonem do posypywania śliwek.

 Sposób wykonania:

Puree ziemniaczane zalać wrzątkiem w ilości mniejszej niż podany przepis na opakowaniu i nie dolewać mleka, jak zalecają w przepisie na opakowaniu. Dosypać mąkę, sól i łyżkę skrobi i ulepić jednolitą kulę. Ilość mąki zależna jest od rodzaju puree, ale kula powinna być taka, żeby swobodnie odrywać kawałki ciasta i robić placuszek w dłoniach, nakładać śliwkę wydrążoną, posypać cukrem z cynamonem i zamknąć kulkę, aby śliwka została w środku.

Ulepić w ten sposób tyle knedli, na ile wystarczy ciasta (10-20) i wrzucić na wrzątek w dużym garnku. Lekko zamieszać, aby knedle nie przywarły do dna i czekać aż wypłyną. Po ok. 5 minutach wyławiać łyżką cedzakową na talerz i polać odrobiną oliwy, żeby się nie skleiły. Można podawać z białą kapustką ugotowaną na słodko.

Oczywiście wiosną można śliwki zastąpić truskawkami i będą knedle z truskawkami. Rada, jeśli ciasto jest za miękkie i za bardzo się klei, dodać jeszcze jedną łyżkę skrobi, ona spowoduje, że kluski się nie rozlecą.



środa, 28 września 2011
Pasta z oberżyny

Składniki

  • 3 oberżyny (bakłażany)
  • 2 - 4 łyżek koncentratu pomidorowego
  • oliwa, sól, sos sojowy (niekoniecznie)
  • czosnek

 Sposób przygotowania

Oberżyny pokroić w plastry o szerokości 1,5 do 2 cm.

Blachę wyłożyć papierem przeznaczonym do pieczenia. Następnie rozłożyć na niej plastry oberżyny wysmarowane wcześniej oliwą. Posypać lekko solą.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 2000C i piec ok. 30 minut. Sprawdzić czy są upieczone (czy nie są surowe w środku) i ewentualnie przedłużyć czas pieczenia.

Wyjąć z piekarnika, przestudzić, przełożyć do kuchennego robota, dodać oliwę, zmielony czosnek i koncentrat pomidorowy (myślę, że koncentrat można też zastąpić świeżymi pomidorami bez soku i skórki), doprawić solą i ew. sosem sojowym. Wszystko to zmiksować na gładka masę, przełożyć do słoiczków i używać do smarowania chleba.

Przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodowce.

 





niedziela, 25 września 2011
Surowy mus czekoladowy

 

Składniki:

  • 2 awokado
  • sok z 1-2 pomarańczy
  • 10 daktyli
  • 1 łyżka surowego (naturalnie aromatycznego) oleju kokosowego
  • 2 łyżki surowego kakao

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować, dodając więcej soku, jeśli nasz blender ma mniejszą moc. Udekorować i spożywać bezpośrednio po przyrządzeniu lub przechowywać krótko w lodówce.

 



czwartek, 22 września 2011
Deser lodowy bananowo - cytrynowo - pomarańczowy

 

 

Składniki:

  • 3 mrożone banany
  • Sok z cytryny
  • Sok z pomarańczy
  • Owoce do dekoracji
  • Kakao do posypania

 

Sposób przygotowania:

Zamrozić banany (obrane ze skórki). Wycisnąć sok z owoców cytrusowych i wlać do blendera. Włożyć pokrojonego, mrożonego banana i zmiksować. Postępować w ten sposób z każdym kolejnym bananem.

 


A w ten sposób przechowuję banany w zamrażalce, by później wykorzystać je do różnych deserów. Często zdarza mi się jednak podjadać kawałki mrożonego banana jako słodką przekąskę. Smakuje wyśmienicie. 

niedziela, 18 września 2011
Śliwki suszone w surowej czekoladzie

Śliwki suszone w surowej czekoladzie

 

Składniki:

  • Surowa czekolada
  • Surowe masło kakaowe
  • Syrop z agawy
  • Śliwki suszone
  • Migdały

 

Sposób przygotowania:

  • Grzeję wodę w elektrycznym czajniku, nastawiam na temperaturę 60 stopni. Za jakiś czas przelewam do metalowej miski. Masło kładę w drugiej misce metalowej, ale mniejszej, która jest lekko zanurzona w tej większej. Widelcem rozdrabniam masło i mieszam, aż do rozpuszczenia.
  • Gdy ma płynną konsystencję,  dodaję kakao i syrop z agawy.
  • Wrzucam suszone śliwki, które później wyjmuję za pomocą łyżki na talerz. Dekoruję migdałem, wcześniej namoczonym w wodzie i obranym ze skórki.
  • Wkładam do lodówki na około 20 minut.

 



czwartek, 15 września 2011
Zupa z czerwonej soczewicy


 

SKŁADNIKI:

  • pół kg czerwonej soczewicy
  • 1 cukinia średniej wielkości
  • 3 marchewki
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 kartonik/puszka prasowanych pomidorów lub krojonych w kostkę w sosie własnym
  • czosnek
  • kostka warzywna
  • sól, pieprz,curry, imbir w proszku, cayenne,kolendra, gałka muszkatołowa,bazylika
  • 1 papryka czerwona lub innego koloru
  • 1 cebula
  • zielona pietruszka

 

SPOSÓB WYKONANIA

Soczewicę opłukać wielokrotnie, wlać wodę, włożyć kostkę warzywną i gotować od zagotowania 10 do 15 min. Osobno podsmażyć cebulę wraz z pokrojoną w plastry marchewką i papryką. Do gotującej wody wrzucić podsmażone warzywa, a następnie pokrojoną w dużą kostkę cukinię. Gotować kolejne 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i wymienionymi wyżej ziołami.



sobota, 10 września 2011
Czekolada pitna raw

 

Czekolada pitna jest uwielbiana przez wiele osób. Surowa wersja bez cukru daje mnóstwo energii i mikroelementów, jest pożywna, a jednocześnie odznacza się niezwykłym bogactwem smaku, szczególnie jeśli uda się nam kupić wielkie świeże daktyle z pestką (najłatwiej je dostać na bazarowych stoiskach z bakaliami) lub w sklepach z arabskimi słodkościami.

 

Składniki:

  • pół szklanki migdałów (namoczonych na noc)
  • 7 dużych świeżych daktyli (ewentualnie można zastąpić namoczonymi wcześniej suszonymi 10 daktylami)
  • 2-3 łyżki surowego kakao w proszku
  • 1 l wody

 

Sposób przyrządzenia:

Migdały po namoczeniu przez noc obrać ze skórki i zblendować z 1 szklanką wody. Przecedzić przez drobne sitko lub przecisnąć przez tkaninę. (Czynność można powtórzyć używając ponownie wytłoczyn z dodatkiem wody, by pozyskać jak najwięcej mleczka z migdałów.) Do uzyskanego mleczka z migdałów dodajemy daktyle, z których usuwamy pestki. Miksujemy mleczko z daktylami i kakao. Dodajemy 2-3 szklanki wody (zależnie od ilości, jaką wcześniej użyliśmy do przygotowania mleczka migdałowego). Mieszamy dokładnie wszystkie składniki (lub blendujemy) i czekolada pitna gotowa. Jeśli dzień jest raczej chłodny, możemy użyć wody o temperaturze 45 st.C, by napój był cieplejszy, ale nie stracił wartości odżywczych.



piątek, 09 września 2011
Śniadaniowy koktajl

Latem chętnie jadam lekkie śniadania, ponieważ sypiam dłużej i zaraz po przebudzeniu nie jestem głodna. Niemal zmuszam się, żeby coś zjeść, tylko po to, by później zasiąść do pozostałych posiłków nie wygłodniała jak przysłowiowy wilk, bo wtedy, jak wszyscy wiedzą, jemy dużo więcej niż organizm wymaga. Poniżej jeden z takich koktajli:

Składniki:

  • mleko sojowe (można zastapić ryżowym etc.)
  • melon galia
  • banany
  • łyżeczka domowej galaretki z czarnej porzeczki lub dżem

 

 

Zdarzało się, że nie miałam owoców czy mleka sojowego, wtedy chętnie jadłam jogurt sojowy z musli bez cukru i ew. bananem, a zamiast kawy piłam pyszną i niesamowicie korzystną dla zdrowia kombuchę, do której mam nadzieję powrócić niebawem.



wtorek, 06 września 2011
Orzechowiec z nutką pomarańczy

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej graham
  • proszek do pieczenia/ kamień winny na 1/2 kg mąki
  • 100 g daktyli
  • 50 g rodzynek
  • 25 g suszonych wiśni (opcja)
  • 100 g orzechów włoskich (50 g do ciasta i 50 g do posypania)
  • syrop daktylowy lub karobowy (1/3 szklanki do ciasta i 1/4 szklanki na polewę)
  • starta skórka z 1 pomarańczy bio
  • sok z 1 pomarańczy
  • cukier z naturalną wanilią
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki oleju
  • ok. 1/3 szklanki wody

Sposób przyrządzenia:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym, dodać olej, 1/3 szklanki syropu, sok z pomarańczy i wodę. Jeśli ciasto jest za suche, dodajemy trochę wody. Ciasto powinno być luźne, ale gęste. Daktyle kroimy, orzechy siekamy. Połowę orzechów odkładamy do posypania. Do ciasta dodajemy połowę orzechów i pozostałe bakalie wraz ze startą skórką pomarańczy. Banana kroimy w plasterki. Połowę ciasta przekładamy do blachy wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Następnie układamy plasterki banana i kładziemy drugą warstwę ciasta. Pieczemy ok. 50 min. w temp. ok. 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika na przemian polewamy słodem i posypujemy orzechami (kilkakrotnie, żeby orzechy dobrze się przykleiły).



sobota, 03 września 2011
Deser z mango

Składniki:

  • Mango
  • Szklanka mleka migdałowego
  • Mrożony banan

 

Sposób przygotowania:

Zamoczyć migdały na noc. Obrać ze skórki i zmiksować z wodą. Przecedzić przez sitko. Mleko migdałowe, mrożony banan i mango zmiksować w blenderze.

 



niedziela, 28 sierpnia 2011
Surowa zupka pomidorowa

Składniki:

  • 3 pomidory
  • Ogórek
  • Słonecznik - filiżanka
  • Bazylia
  • Sól
  • Woda
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Słonecznik zamoczyć na noc lub na 3 godziny. Zmiksować w blenderze z taką ilością wody, żeby zakrywała słonecznik. Wrzucić do blendera pomidory i bazylię. Wszystko zmiksować.

Wlać do miseczki, dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek i sól do smaku.  Na koniec dodać pokrojonego ogórka.



sobota, 27 sierpnia 2011
Kiszona cukinia

 

Składniki:

  • Młoda zielona cukinia
  • Zestaw do kiszenia – koper, czosnek, liście chrzanu
  • Sól
  • Woda

Sposób przygotowania:

  • Przegotować wodę i na każdy litr dodać kopiastą łyżkę soli.
  • Rozpuścić sól w wodzie.
  • Do słoika włożyć zestaw do kiszenia, czosnek (2-3 ząbki) obrać ze skórki.
  • Wlać ostudzoną wodę z solą.
  • Wrzucić pokrojoną cukinię.

Można jeść już na następny dzień. Mnie osobiście smakowała taka 3-dniowa. Po wyjęciu cukinii, można od razu wrzucić świeżą i kisić. Proces ten można powtarzać, aż do powstania białej zawiesiny w słoiku.

Wyśmienicie smakuje jako dodatek do sałatek.

 



środa, 24 sierpnia 2011
Jak ukisić żur?


JAK UKISIĆ ŻUR?


Żur to staropolska potrawa. Nie zawsze zastanawiamy się lub mamy świadomość jego właściwości zdrowotnych. Oczywiście działa on inaczej niż żurek z proszku czy kupowany i zamknięty na długo w butelce. Świeżo kiszony żur ma właściwości oczyszczające wątrobę. Zatruta wątroba daje nam znać rozdrażnieniem. Picie żurku rano przez 10 dni daje już wymierne efekty w naszym samopoczuciu. Poza tym ma on działanie rozgrzewające, więc najbardziej nadaje się na chłodne dni, a szczególnie jesienią i zimą.

 
Potrzebne akcesoria:

  • gliniany garnek litrowy
  • drewniana łyżka (lub jakiekolwiek inne drewniane narzędzie kuchenne)
  • lniana ściereczka


Składniki:

  • 5 łyżek mąki razowej żytniej z pełnego przemiału lub jeszcze lepiej świeżo zmielonego żyta
  • 2 ząbki czosnku
  • wysuszona skórka razowego chleba
  • 1 l  przegotowanej wody


Sposób przyrządzenia:

Do glinianego naczynia wsypać 5 łyżek mąki żytniej razowej, wrzucić  2 drobno pokrojone ząbki czosnku, wysuszoną skórkę razowego chleba. wszystko zalać 1 l ciepłej przegotowanej wody. W naczyniu pozostawić drewnianą łyżkę i nakryć naczynie lnianą ściereczką. Mieszać raz dziennie. Żurek powinien być gotowy po 3-4 dniach, o czym będzie świadczył specyficzny, kiszony zapach.

Tak przygotowany żurek może nam służyć do przyrządzania zup - dodajemy go albo do bulionu warzywnego, albo do zup z warzyw, z dodatkiem kaszy lub ziemniaków.

sobota, 20 sierpnia 2011
Chłodnik witariański


 

Składniki:

  • 3-4 pomidory
  • 2 awokado
  • 2 cebulki
  • pęczek koperku
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 duży ogórek szklarniowy lub 4 gruntowe
  • 1-2 ząbki czosnku
  • woda mineralna niegazowana lub zwykła
  • sól, pieprz
  • bazylia świeża do przybrania

 

SPOSÓB WYKONANIA

Pomidory zamoczyć szybko w gotującej się wodzie i następnie obrać ze skórki. Zmiksować razem z awokado i czosnkiem, rozcieńczyć wodą do uzyskania oczekiwanej konsystencji.

Pokroić drobno cebulkę, ogórek, rzodkiewki a także koperek. Doprawić. Wlać zmiksowane pomidory z awokado do miski wazowej, wsypać pokrojone drobno warzywa i delikatnie wymieszać.

Na talerzu ozdobić zieloną bazylią.



wtorek, 16 sierpnia 2011
Fasolka szparagowa z sosem z awokado


 

Prosty szybki obiad

 

Składniki:

  • fasolka szparagowa (ok. 20 dkg na porcję)
  • kilka ziemniaków
  • awokado
  • łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie)
  • orzechy włoskie lub pekan (posiekane)
  • sól, oregano

 

Sposób przyrządzenia:

Fasolkę umyć, odciąć ogonki, ziemniaki dokładnie wyczyścić lub oskrobać. Fasolkę i ziemniaki ugotować na parze. Awokado obrać i zmiksować z wodą (ok.1/2 szklanki na 1 owoc) z dodatkiem soli, oregano i ew. oliwy z oliwek. Fasolkę i ziemniaki wyłożyć na talerz, fasolkę polać sosem i posypać posiekanymi orzechami. Podawać z surowymi warzywami.

 



sobota, 13 sierpnia 2011
Ciasteczka amarantusowe


 

Składniki:

  • ok. 100 g płatków amarantusowych
  • ok 50 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki syropu daktylowego
  • 50 g rodzynek i/lub innych bakalii
  • ok. 1/4 szklanki oleju
  • odrobina wody

 

Sposób przyrządzenia:

 

Płatki amarantusowe mieszamy z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej, rodzynki (bakalie), syrop daktylowy i mieszamy. Dodajemy jak najmniejszą ilość wody - tylko tyle, by składniki się połączyły. Formujemy okrągłe ciateczka i pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 10-15 min.

 



czwartek, 11 sierpnia 2011
Surowy napój z buraków kiszonych

 

 

 

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 duża główka czosnku
  • 1 litr ciepłej, przegotowanej wody
  • 1 kromka lub tylko skórka z chleba razowego, wysuszonego

 

SPOSÓB WYKONANIA

Buraki obrać, pokroić na drobne części. Wyłożyć do szklanego słoika i zasypywać warstwowo pokrojonym w plasterki czosnkiem.

Zalać wodą, położyć kromkę chleba na wierzch tak, by była pokryta wodą.

Słoik przykryć gazą, przytrzymując ją gumką lub sznurkiem. Z braku gazy, możemy użyć czystej ściereczki z lnu o rzadkim splocie, ale należy uważać, by nie na tyle rzadkim, żeby mogły dostać się do środka muszki.

Słoik należy odstawić w dość ciemne i ciepłe miejsce na 5 do 7 dni.

Napój przed użyciem należy przecedzić przez gazę, przelać do butelek i wstawić do lodówki. Napój można mieszać z wodą mineralną, niegazowaną, świeżym sokiem z jabłek czy też z sokiem pomarańczowym świeżo wyciśniętym w proporcji 2/3 napoju z buraków i 1/3 soków czy wody mineralnej. Jeszcze jedną wersją tego surowego napoju może być skomponowanie go z sokiem ze świeżo ukiszonych ogórków małosolnych.

Buraczki, które pozostaną po odlaniu napoju buraczanego zamrażamy i używamy do gotowania barszczu.

Możliwości są niewyczerpane.

Właściwym przeznaczeniem ukiszonego napoju z buraków jest użycie go jako bazy do barszczu na gorąco, z grzybami suszonymi czy wegańską kostką bulionową z grzybów. Ale w tym wypadku przedmiotem mojego zainteresowania jest napój cudownie gaszący pragnienie w upalne dni, surowy, a zatem bogaty w liczne wartościowe składniki i co nie jest bez znaczenia, dziecinnie prosty i szybki do sporządzenia.

 





 

 



1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 24

Weganizm Weganizm

Weganizm