środa, 10 sierpnia 2011
Sałata piknikowa z makaronem

Składniki:

  • sałata lodowa 1 główka
  • ogórek
  • 2 pomidory
  • 2 awokado
  • pęczek rzodkiewek
  • koperek
  • cebulka świeza
  • pół paczki makaronu pełnoziarnistego, ugotowanego aldente
  • ziarna słonecznika
  • olej z pestek dyni, alternatywnie

MARYNATA

  • oliwa
  • sos sojowy chinski
  • ocet balsamiczny
  • pieprz

SPOSÓB WYKONANIA

Pomidory, awokado i cebulkę pokroić w kostkę, sałatę najlepiej podzielić na mniejsze części ręką. Rzodkiewki i ogórki pokroić w plastry. Koper posiekać.

Ugotować makaron w dobrze osolonej wodzie, spłukać pod zimną wodą.

Zalać makaron marynatą z oliwy, octu balsamicznego, sosu sojowego i pieprzu. Smak powinien być dość intesywnie słono-kwaśny.

Zapakować makaron w pojemnik z pokrywką i osobno zapakować  wymieszane delikatnie warzywa. Należy nie zapomnieć, by wziąć ze sobą na łono natury dużą miskę, w której wymieszmy już w miejscu docelowym sałatkę z makaronem. Jeśli marynaty jest zbyt dużo w makaronie, należy ją odlać.

Na talerzu posypujemy sałatkę piknikową ziarnami słonecznika i polewamy wszystko olejem z pestek dyni.

Danie popijamy napojem z kiszonych buraków (przepis jutro). Pyszne.

Olej z pestek dyni odkryłam tego lata będąc w Wiedniu. Ten oryginalny, wytwarzany w Austrii był rewelacyjny jak dla mnie, ale już ten produkowany w Wielkiej Brytanii, który zakupiłam w domu, ponieważ innego nie było, był tylko ok.

 

 

niedziela, 07 sierpnia 2011
Muffiny czekoladowe

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki razowej lub grahamki
  • 1 i 1/2 paczki kamienia winnego lub proszku do pieczenia (ok. 25 g)
  • pół szklanki syropu daktylowego
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki grubo zmielonych orzechów (np. laskowych)
  • 3 czubate łyżki kakao
  • pół szklanki oleju
  • około 1/3 szklanki wody
  • 4 banany
  • na polewę -3 łyżki cukru (tu zastosowany cukier gula jawa z kwiatu palmy kokosowej), 3 łyżki wody, 1 łyżka oleju kokosowego
  • do dekoracji - np. papaja kandyzowana, posiekane orzechy pistacjowe

Sposób przyrządzenia:

Banany rozgnieść w misce, dodać olej, syrop daktylowy, wodę, rodzynki, i  wszystko lekko wymieszać.  W drugiej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, kakao. Składniki mokre zmieszać z suchymi. Jeśli ciasto jest za suche, dodać odrobinę wody. Mieszać lekko i krótko. Ciasto przekładać do foremek na muffiny. Piec w temperaturze ok. 180 st. C przez ca 30 min. W małym garnku rozpuścić cukier w wodzie i podgrzewać do zgęstnienia, dodać olej kokosowy i wymieszać. Przygotowaną polewą polewać ciastka i dekorować papają i pistacjami lub wybranymi dodatkami.

 



sobota, 06 sierpnia 2011
Zapiekanka z kolorowego makaronu

Składniki (2-3 porcje):

  • kolorowy makaron (150 g)
  • kilka ugotowanych ziemniaków (ok. 6 małych sztuk)
  • warzywa, jakie mamy pod ręką, tu: papryka, pomidor, ogórek kiszony, kapary
  • 1 plaster wegańskiego steku górskiego (lub wegańskiej wędliny)
  • 3 łyżki śmietanki sojowej
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz, zioła włoskie do smaku

Sposób przyrządzenia:

2 ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki. Pozostałe ziemniaki miksujemy z 1/2 szklanki wody i śmietanką sojową z dodatkiem kurkumy, soli, pieprzu i przyprawy ziołowej aż do uzyskania konsystencji sosu. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, ugotowany makaron, pokrojone warzywa, pokrojony wegański stek lub wegańską wędlinę. Zalewamy sosem (sos można wymieszać z makaronem i całość dodatkowo posypać przyprawami). Wstawiamy pod przykryciem do piekarnika i pieczemy w temp. 190 st. C  przez ok. 20 min.

 



piątek, 05 sierpnia 2011
Pyszny surowy deser z pomarańczą i orzechami cashew

 

Składniki na 2 porcje

  • 1 pomarańcza
  • 1 awokado
  • pół szklanki (lub trochę mniej) orzechów cashew (nerkowców)
  • 3 łyżki raw kakao w proszku
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżka zmielonych wiórków kokosowych albo laska świeżej wanilii (niekoniecznie)

Wykonanie:

Pomarańczę dokładnie umyć, przekroić na pół, a następnie wyskrobać całą jej zawartość. Najpierw zmiksować same orzechy przez parę sekund, a następnie dołożyć pozostałe składniki i miąższ z pomarańczy, i zmiksować je do uzyskania gładkiej masy.

Masą tą wypełnić połówki pomarańczy i udekorować tym, co mamy pod ręka, np. skórką pomarańczową tartą na cienkie, długie paseczki, czy też jak na zdjęciu kwiatkiem.



czwartek, 04 sierpnia 2011
Talerz z warzywami i tahiną

Składniki:

Tahina:

Zmielić bardzo drobno sezam. Dodać wodę, sól, trochę oliwy z oliwek i wymieszać do konsystencji śmietanki. Polać nią ulubione warzywa.

Warzywa:

Na moim talerzy znalazła się sałata, zielone szparagi, pomidory, papryka oraz makaron z cukinii i marchewki (użyłam do tego obieraczki do warzyw).


poniedziałek, 01 sierpnia 2011
Surowe ciasteczka z pinią

Składniki:

  • ok. 30 g rodzynek namoczonych w świeżym soku pomarańczowym (przez ok. 2 godz.)
  • ok. 50 g mąki orzechowej
  • kilka łyżek orzeszków piniowych
  •  1 łyżka surowego karobu w proszku

Sposób przygotowania:

Mąkę orzechową i karob dokładnie wymieszać z namoczonymi rodzynkami (wrzucamy rodzynki razem z sokiem, w którym się moczyły). Jeśli zachodzi potrzeba, dodajemy soku lub mąki orzechowej w zależności od konsystencji ciasta. Ciasto powinno być gęste i elastyczne. Gdy osiągniemy dobrą konsystencję ciasta, dodajemy orzeszki piniowe i formujemy małe ciasteczka. Gotowe do spożycia bezpośrednio po przyrządzeniu. Można przechowywać w lodówce.



sobota, 30 lipca 2011
Zupa nie zupełnie surowa



 

Składniki

2 pomidory

1/2 świeżej cebulki

2 awokado

1/2 średniej wielkości kalafiora

1/2 ząbka czosnku

sól, pieprz

natka pietruszki lub koperek

ew. woda, gdyby zupa była zbyt gęsta

 

Sposób wykonania

Pomidory zamoczyć szybko w gotującej się wodzie i wyjąć, a następnie obrać skórkę.

Kalafior ugotować na parze przez około 10 do 15 minut, po czym szybko wyjąć go z garnka.

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy aż do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji.

Pomysł na to, żeby dodać kalafior ugotowany na parze powstał, kiedy surowa wersja tej zupy niezbyt przypadła mi do smaku. Kalafior ugotowany na parze, ale nie przegotowany, nadaje zupie całkowicie inny zapach i smak. Udekorować zupę koprem oraz połówką awokado i połówką pomidora.

 


 



piątek, 29 lipca 2011
Surowe ciasto morelowe

Składniki (na foremkę o średnicy 18 cm):

  • ok. 150 g świeżych daktyli
  • ok. 50 g dowolnych orzechów (tu - brazylijskie i pistacje)
  • ok. 200 g świeżych, słodkich moreli
  • ok. 4 łyżki surowej mąki migdałowej
  • 2 łyżki surowego oleju kokosowego
  • sok z pomarańczy
  • łyżka syropu z agawy
  • 2 łyżki rodzynek

Sposób przyrządzenia:

Daktyle pozbawić pestek, rozgnieść. Orzechy posiekać i połączyć z daktylami, wyrobić na masę. Foremkę posypać orzechami lub mąką migdałową i wyłożyć masą daktylową. Morele zmiksować z syropem z agawy i kilkoma łyżkami soku wyciśniętego z pomarańczy (jeśli blender ma słabszą moc, dodać troszkę soku z pomarańczy, ale jak najmniej, żeby masa nie była za rzadka). Do zmiksowanych moreli dodać olej kokosowy i mąkę migdałową, zmiksować wszystko razem, następnie dodać rodzynki. Jeśli masa jest za luźna, dodać mąki migdałowej. Powstałą masę przełożyć do foremki (na masę daktylową). Udekorwać ciasto i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Przechowywać w lodówce.



wtorek, 26 lipca 2011
Zupa szable

Składniki:

  • ok.15 dkg fasolki szparagowej żółtej
  • kilka małych ziemniaków
  • kilka strąków zielonego groszku
  • kawałek papryki
  • kawałek szynki wegańskiej lub tofu wędzonego
  • łyżka płatków ryżowych
  • przyprawy (pieprz, sól, włoska przyprawa ziołowa)

Sposób przyrządzenia:

Do wrzącej wody wrzucić fasolkę szparagową bez łyka pociętą w kawałki długości ok. 3 cm. Pogotować ok. 5 min. W tym czasie umyć, obrać i pokroić w kostkę ziemniaki,  a następnie dorzucić do fasolki, dodać płatki ryżowe, pogotować kolejne 10 min. Następnie dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę, wyłuskany groszek zielony i pokrojoną wegańską szynkę lub tofu. Doprawić do smaku.



niedziela, 24 lipca 2011
Rajska sałatka z dragonfruita

 

Dragonfruita jadłam w Tajlandii. Dla mnie to absolutny cud stworzenia. Mocno różowy z zielonymi łuskami, w środku słodziutki biały miąższ z czarnymi pestkami. Wygląda niezwykle. Niestety nie udało mi się go kupić w Polsce, jednak zdarzyła się miła niespodzianka - dostałam go w prezencie od siostry.

 

Wystarczy przekroić owoc na pół i albo wyjadać łyżeczką, albo wydrążyć i zastosować skórkę jako miseczkę do sałatki. W zasadzie sałatkę owocową można podać w skórce różnych owoców, np. arbuza, melona, grapefruita...

W sałatce na zdjęciu wykorzystane zostały następujące owoce:

winogrona, kiwi, arbuz, pomarańcza, dragonfruit. Dragonfruit jest w smaku bardzo delikatny, słodkawy i dobrze się komponuje np. z kwaskowatą pomarańczą.



 

piątek, 22 lipca 2011
Kotleciki z quinoa

 

Składniki:

  • pół szklanki płatków (ew. ziarna) quinoa
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • sól, zioła do smaku (np. pieprz lub przyprawa włoska)
  • olej do smażenia

 

Sposób przyrządzenia:

Płatki quinoa moczymy przez noc. Odlewamy wodę, miksujemy, dodajemy przyprawy i mąkę kukurydzianą. Ciasto powinno mieć na tyle luźną konsystencję, żeby można je było nakładać na patelnię łyżką. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na złotobrązowy kolor.

 



czwartek, 21 lipca 2011
Snacki pomidorowe

Snacki pomidorowe (czyli muffiny na słono)


 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej graham
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 duże pomidory (ok. 40 dag)
  • kilka pieczarek (ok.10 dag)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pół płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ¼ szklanki nasion dyni (grubo zmielonych)
  • bazylia, oregano lub listki mlecza (opcjonalnie)

 

Sposób przyrządzenia:

 Pieczarki drobno pokroić, pomidory pokroić w małe, cienkie cząstki. Nasiona dyni pokruszyć w młynku do kawy (tylko chwilkę, żeby zostały większe kawałki, np. połówki nasion). W jednej misce zmieszać pomidory, pieczarki, przyprawy (listki, sól, pieprz), olej. W drugiej misce zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i nasionami dyni. Połączyć składniki z obu naczyń, lekko mieszając. Ciasto układać w papilotkach do muffinów i piec w temperaturze ok. 180 st. C przez około 20 min.

 



poniedziałek, 18 lipca 2011
Miks owocowy

Pyszny miks owocowy: zmiksować w blenderze

 

  • 2 łyżki mrożonych malin
  • 1 łyżka mrożonych fig
  • 2 banany
  • 1 gruszka
sobota, 16 lipca 2011
Surowy sernik kokosowy

Składniki (na małą okrągłą foremkę - ok 17 cm średnicy):

  •  ok. 100 g masy daktylowej lub zmielonych daktyli
  • ok. 50 g orzechów
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki rodzynek koryntek
  • 2 łyżki surowego oleju kokosowego  (naturalnie pachnącego kokosem)
  • pół szklanki wody
  • owoce do przybrania

Sposób przyrządzenia:

Orzechy grubo zmielić w młynku do kawy. Foremkę posypać odrobiną orzechów, resztę wymieszać z masą daktylową. Powstałą masą wyłożyć dno i brzegi foremki.

Wiórki kokosowe zmielić w młynku do kawy, a następnie zmiksować z wodą i olejem kokosowym na gładką masę (jeśli trudno ją zmielić, można dodać odrobinę wody, ale nie za wiele, żeby ciasto nie było rzadkie). Białą masę mieszamy z rodzynkami i nakładamy na przygotowany spód. Dekorujemy owocami. Wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Przechowujemy w lodówce.



 

piątek, 15 lipca 2011
Ciasto migdałowe


Produkty:

  • 300g mąki
  •  100g migdałów mielonych
  • 125g cukru
  • 1 szklanka mleka kokosowego lub innego zmieszanego z wodą
  • 80 ml oliwy
  • 3 łyżeczki proszku
  • kilka kropel olejku migdałowego

Sposób wykonania:

cukier zmieszać z oliwą i mlekiem i stopniowo dodawać mąkę, a na koniec dodać proszek, olejek zapachowy i migdały mielone.

Piec godzinę w średnio nagrzanym piekarniku i polać polewą czekoladową zrobiona z kakaa i tłuszczu palmowego rozpuszczonego z wodą i cukrem.



czwartek, 14 lipca 2011
Sałatka z zielonym groszkiem


 

Składniki (w dowolnych proporcjach):

  • pomidor
  • ogórek kiszony
  • świeży zielony groszek
  • awokado
  • rodzynki
  • obrane nasiona słonecznika lub konopi

Groszek wyłuskać ze strąków. Awokado, pomidor pokroić w kostkę, ogórka w plasterki, dodać rodzynki i konopie/słonecznik. Wszystko wymieszać.

 

 

wtorek, 12 lipca 2011
Surowe babeczki z owocami

Składniki na ciasto (na ok. 6 babeczek):

  • ok. 300 g masy daktylowej (zmielonych daktyli)
  • pół szklanki grubo zmielonych orzechów lub migdałów

Składniki na krem:

  • 3 łyżki syropu z agawy
  • ok. 150 g surowych wiórków kokosowych lub mąki kokosowej
  • banan
  • 2 łyżki surowego oleju kokosowego
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • pół laski wanilii
  • owoce do dekoracji wg uznania

 

Sposób przyrządzenia:

 Orzechy grubo zmielone w młynku do kawy, mieszamy z masą daktylową (jeśli jest za sucha, dodajemy trochę masy, jeśli za kleista, trochę orzechów).  Z tak przygotowanego ciasta formujemy babeczki - miseczki - można pobawić się ręcznie lub wykorzystać posypane orzechami lub wyłożone folią foremki. (Ja ulepiłam je ręcznie.) Ulepione babeczki wstawiamy do lodówki i zabieramy się za  przygotowanie kremu: wiórki kokosowe mielimy w młynku do kawy na mąkę, banana miksujemy, pół laski wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ze środka miąższ z drobniutkimi nasionkami. Następnie w osobnym naczyniu mieszamy mąkę kokosową, syrop z agawy, olej kokosowy, wanilię i dodajemy część zmiksowanego banana. Miksujemy wszystkie składniki na jednolitą, gładką masę, dodając banana, jeśli masa jest za sucha lub dodając mąki kokosowej, jeśli za rzadka. Krem powinien mieć konsystencję gęstego budyniu. Krem nakładamy na babeczki. Babeczki dekorujemy owocami i wkładamy na godzinę do lodówki, aby krem stężał.

 



niedziela, 10 lipca 2011
Mleczko sezamowe

 

 

Składniki:

  • 1/3 szklanki nasion sezamu
  • 1/4 szklanki obranych pistacji małosolonych lub niesolonych
  • 2 łyżki melasy (np. z winogron) lub syropu daktylowego czy z agawy
  • 3 szklanki wody

 
Sposób przyrządzenia:
Sezam zmielić w młynku do kawy, a następnie zmiksować go ze szklanką wody, pistacjami i melasą czy syropem. Dolać 2 szklanki wody i wszystko wymieszać. Doskonały chałwowy smak zapewni miłą chwilę relaksu.




sobota, 09 lipca 2011
Surowy torcik migdałowo – kokosowy

 

Składniki:

  • Migdały – szklanka
  • Opakowanie wiórków kokosowych
  • Syrop z agawy
  • Pomarańcza
  • Banan
  • Esencja waniliowa
  • Owoce do przystrojenia

 Sposób przygotowania:

Pierwsza warstwa

Namoczyć migdały i pozostawić na noc. Obrać ze skórki. Zmielić na jednorodną masę w młynku do kawy. Wkładać do młynka małe ilości. Dodać syropu z agawy, esencji waniliowej i trochę soku z pomarańczy. Wszystko wymieszać. Utworzyć z masy kulę, z której będziemy później formować placek. Talerz posypać wiórkami kokosowymi, na które położymy nasz placek.

Druga warstwa, bardziej kremowa

Zmielić wiórki kokosowe w młynku do kawy na jednolitą masę. Przełożyć do miseczki, dodać trochę wody, żeby powstała gęsta śmietanka. Dodajemy banana, którego ugniatamy widelcem oraz trochę esencji waniliowej. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy na placek.

Dekorujemy owocami, najlepiej nieco kwaskowymi. Lepiej smakuje jeśli pozostawimy go przez

20 minut w lodówce.



piątek, 08 lipca 2011
Ciasto kasztanowe z kremem pomarańczowym

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki kasztanowej (z kasztanów jadalnych)
  • łyżka kakao (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka kamienia winnego lub proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki syropu daktylowego do ciasta i 1/3 szklanki na polewę
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1 banan
  • kilka migdałów
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Składniki na krem:

  • skórka z jednej pomarańczy bio
  • pół szklanki mąki kokosowej (zmielone wiórki kokosowe)
  • łyżka masła kakaowego (lub oleju kokosowego)
  • 2 łyżki syropu z agawy lub ryżowego
  • Sposób przyrządzenia

Ciasto:

Mąkę kasztanową wymieszać z proszkiem do pieczenia (i ew. kakao). W osobnej misce rozgnieść banana, dodać syrop  daktylowy, olej – wszystko wymieszać. Następnie połączyć składniki suche z mokrymi, przełożyć do małej foremki i piec w temp. ok. 180 st. C przez 30-40 min. Po wyjęciu z blaszki, polać syropem daktylowym i posypać posiekanymi migdałami.

Krem:

Skórkę z pomarańczy bio zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami, dodać zmielone wiórki kokosowe, syrop oraz rozpuszczone masło kakaowe. Wszystko wymieszać. Jeśli masa jest za sucha, dodać niewielką ilość wody.

 Ciasto można przełożyć kremem. Można też z kremu zrezygnować i delektować się kasztanowym smakiem.



czwartek, 07 lipca 2011
Sałatka z kalafiorem

Składniki (w dowolnej proporcji):

  • kalafior (surowy) razem z młodymi listkami
  • ogórek małosolny
  • pomidor
  • mango
  • ziarna słonecznika (prażone na suchej patelni lub surowe wcześniej namoczone)
  • oliwa z oliwek
  • oregano
  • sól do smaku (opcja, bo ogórki są już słone chociaż małosolne)

Kalafior dzielimy na małe cząstki, listki kroimy, ogórki, pomidory i mango kroimy w kosteczkę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.


poniedziałek, 04 lipca 2011
Surowa czekolada kokosowa z orzechami brazylijskimi


Bez mleka, bez cukru, a cudownie słodka, smakowita i zdrowa.

Składniki: (w miarę możliwości używamy surowych składników)

  • 50 g masła kakaowego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 4 łyżki kakao w proszku
  • 1 łyżka rodzynek
  • ok. 10 grubo posiekanych orzechów brazylijskich

Sposób przyrządzenia:

Masło kakaowe rozpuścić w temperaturze do 48 st. C. Dodać syrop z agawy, kakao i wymieszać. Dosypać bakalie (rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy brazylijskie) i wszystko wymieszać. Przełożyć na talerz i rozprowadzić  tak, by powstała warstwa ok. 7-8 mm. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po wyjęciu kroić nożem na mniejsze kawałki. Przechowywać w lodówce, jeśli jeszcze coś zostanie.




niedziela, 03 lipca 2011
Słoneczna sałatka z owoców

Składniki

  • 1 mango
  • 2 banany
  • 1 duża gruszka
  • zielone winogrona, ilość wg uznania
  • 2 passion fruit (marakuja)
  • 1 limonka

Pokroić owoce w dość duże kawałki, polać sokiem z limonki.

Passion fruit przekroić na połowę, wyskrobać dokładnie galaretowatą zawartość i następnie polać tym pokrojone owoce.

Pyszna i orzeżwiająca sałatka, chyba najlepszy zestaw owoców do tego celu, jaki mi się dotychczas udało skomponować.



sobota, 02 lipca 2011
Surowe kotleciki z konopi

Składniki:

  • 50 g obłuszczonych nasion konopi
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta soli morskiej lub himalajskiej
  • odrobina wody dla związania składników

Sposób przyrządzenia:

Wymieszać konopie, mąkę migdałową, oliwę, sól i dodawać minimalne ilości wody - tylko tyle, by składniki się połączyły. Formować małe kotleciki i suszyć na słońcu przez ok. 4 godziny.



piątek, 01 lipca 2011
Ciastka jabłkowo - żurawinowe

Składniki:

•    1 i  1/2 szklanki mąki graham

•    1/2 szklanki zmielonych orzechów lub wytłoków po zrobieniu mleka orzechowego (można ewentualnie zastąpić 1/2 szklanki mąki)

•    2 banany

•    3 duże jabłka

•    100g żurawiny

•    50 g rodzynek

•    4 łyżki cynamonu

•    4 łyżki brązowego cukru

•    2/3 szklanki oleju

•    ok. 1/2 szklanki wody

•    paczka proszku do pieczenia na 500 g mąki

 

Sposób przyrządzenia:

Mąkę, cynamon i zmielone orzechy zmieszać z proszkiem do pieczenia. Banany rozgnieść widelcem (mogą zostać kawałki), 2 jabłka pokroić w małe cząstki, 1 jabłko zmiksować (niekoniecznie bardzo dokładnie) lub rozgnieść widelcem, jeśli jest miękkie. W innym naczyniu zmieszać jabłka, banany, olej, cukier, wodę, następnie dodać rodzynki i żurawinę. Połączyć składniki z obu naczyń i za pomocą łyżki delikatnie, krótko zmieszać, nie za dokładnie, co nada ciastkom popękaną teksturę. Ciasto powinno być elastyczne i gęste. Jeśli jest za luźne, można dodać mąki, jeśli za suche, można dodać odrobinę wody. Ciasto nakładać łyżką na papilotki. Papilotki można uformować w kształt kwiatków, naciskając lekko palcami w kilku miejscach brzegi ciastek. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez około 15 -20 min.


Weganizm Weganizm

Weganizm