sobota, 08 października 2011
Mleczko z makadamii

Składniki:

  • 75 g orzechów makadamii
  • 1,5 szklanki wody

Sposób przyrządzenia:

Bez namaczania miksujemy orzechy z wodą. Można przecedzić, jeśli bleneder ma mniejszą moc i pozostały kawałeczki orzechów. Mleczko ma bogaty smak. Można dodać mniej wody, jeśli chcemy mieć mleczko gęściejsze lub nieco więcej, jeśli ma być rzadsze. Przygotowuje się je ekspresowo. Jedyna wada, to to, że makadamia podrożała.



niedziela, 10 lipca 2011
Mleczko sezamowe

 

 

Składniki:

  • 1/3 szklanki nasion sezamu
  • 1/4 szklanki obranych pistacji małosolonych lub niesolonych
  • 2 łyżki melasy (np. z winogron) lub syropu daktylowego czy z agawy
  • 3 szklanki wody

 
Sposób przyrządzenia:
Sezam zmielić w młynku do kawy, a następnie zmiksować go ze szklanką wody, pistacjami i melasą czy syropem. Dolać 2 szklanki wody i wszystko wymieszać. Doskonały chałwowy smak zapewni miłą chwilę relaksu.




środa, 27 kwietnia 2011
Mleczko daktylowo-karobowe

Składniki:

  • pół szklanki orzechów laskowych
  • 2 łyżki surowego karobu w proszku
  • 5 świeżych daktyli

 

Sposób przyrządzenia:

Orzechy namoczyć na noc, zblendować z 2 szklankami wody. Przecedzić przez drobne sitko lub gazę. Następnie powstałe mleczko zmiksować z 5 świeżymi daktylami bez pestek i 2 łyżkami karobu. Dodać jeszcze 2 szklanki wody i całość dokładnie wymieszać.

sobota, 21 sierpnia 2010
Mleko kokosowe

Składniki:

  1. Orzech kokosowy
  2. Woda
  3. Syrop z agawy lub inny.

 

Sposób przygotowania:

Wywiercamy ostrym nożem dziurę w skorupie kokosa i wylewamy przez nią mleko kokosowe. Rozbijamy kokos i wyciągamy miąższ. Kroimy go na mniejsze kawałki. Wkładamy do blendera razem z mlekiem kokosowym, dodajemy wody, około pół szklanki i miksujemy. Uzyskaną masę przecedzamy przez sitko i mamy białe mleko kokosowe. Możemy dodać do smaku odrobinę słodu.

wtorek, 26 stycznia 2010
Wegańska dieta – mleczko migdałowe

Migdały są najwartościowsze z orzechów. Zawierają 18 z 20 aminokwasów, więcej fosforu niż jakikolwiek inny pokarm pochodzenia roślinnego, wapń, żelazo oraz dwa razy więcej elementów krwiotwórczych niż mięso.

10 dkg migdałów zawiera tyle wapnia co 2,5 kg wołowiny.

Tłuszcz w migdałach zawiera mononienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Mleczko migdałowe

Składniki:

  • Szklanka świeżych słodkich migdałów
  • Woda
  • Syrop z agawy lub daktyle

Sposób przygotowywania:

Szklankę słodkich migdałów sparzyć wrzątkiem. Pozostawić je na około 5-10 minut lub zalać zimną przegotowaną wodą i zostawić na całą noc.

Odcedzić je i wrzucić do zimnej wody.

Ściskać kciukiem i palcem wskazującym każdy migdał, aby wyskoczył ze skórki.

Włożyć migdały do blendera, dodając dwie szklanki wody.

Miksturę przelewamy przez cedzak do innego naczynia, zgniatając na nim jeszcze migdały.

Można do smaku dodać syrop z agawy lub brązowy cukier. Najlepiej w tym celu ponownie wlać mleczko do blendera.

Weganizm Weganizm

Weganizm