czwartek, 17 listopada 2011
Przepis konkursowy: Wegańskie lody czekoladowe - chilli

Przepis nadesłała Sylwia Hołod

 

Sylwia jest autorką nowego bloga wegańskiego: nomeatjustcook.blogspot.com

Składniki:

  •     1,5 szklanki naturalnego mleka sojowego, lub mleczka kokosowego
  •     tabliczka gorzkiej czekolady
  •     szczypta, lub dwie ulubionego cukru (tylko nie waniliowego)
  •     1/3 łyżeczki chilli w proszku, osoby wrażliwe mogą dodać mniej


Przygotowanie:

Do rondelka na niewielkim ogniu, wlać pół szklanki mleka sojowego, następnie wrzucić czekoladę. Podgrzewać i często mieszać aż powstanie czekolada się rozpuści.
W wysokiej misce miksować pozostałe mleko aż będzie puszyste, dodać odrobinę cukru.
Ciągle miksując, wlewać cieniutkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę, następnie dodać chilli i nadal miksować. Gdy masa będzie jednolita - zamrozić. Po upływie ok 30 minut, lekko zmarzniętą masę jeszcze raz zmiksować. Przed podaniem wyjąć lody i chwilkę odczekać, żeby były miękkie. Najlepiej podawać z bardzo słodkim sosem wiśniowym, truskawkowym, lub malinowym.


czwartek, 22 września 2011
Deser lodowy bananowo - cytrynowo - pomarańczowy

 

 

Składniki:

  • 3 mrożone banany
  • Sok z cytryny
  • Sok z pomarańczy
  • Owoce do dekoracji
  • Kakao do posypania

 

Sposób przygotowania:

Zamrozić banany (obrane ze skórki). Wycisnąć sok z owoców cytrusowych i wlać do blendera. Włożyć pokrojonego, mrożonego banana i zmiksować. Postępować w ten sposób z każdym kolejnym bananem.

 


A w ten sposób przechowuję banany w zamrażalce, by później wykorzystać je do różnych deserów. Często zdarza mi się jednak podjadać kawałki mrożonego banana jako słodką przekąskę. Smakuje wyśmienicie. 

piątek, 06 maja 2011
PYSZNE SUROWE LODY WEGAŃSKIE

Coś, co zawsze mam w zamrażarce, to zamrożone owoce, a to na wypadek gdybym padła ofiarą potężnej napaści apetytu na coś słodkiego. Ponieważ mam łatwość obrastania w krągłości, muszę starać się, by słodycze, które mam w zasięgu ręki, były jak najmniej szkodliwe w odniesieniu właśnie do wielce nie pożądanych w/w krągłości.

Podstawę takich surowych lodów stanowią banany, pakuję po 2 pokrojone w plasterki banany w każdy pojemnik i zamrażam. Zawsze mam co najmniej 3 pojemniczki zamrożonych bananów. W mojej zamrażalce zawsze mam też ulubione maliny lub truskawki, które niwelują trochę mdły smak bananów i właściwie to już wystarczy. Ale czasami mam ochotę na extra luxus, tak jak to się zdarzyło dzisiaj, i dodaję inne owoce. Było to mango i zmiksowane przed zamrożeniem owoce kiwi.

 

Składniki:

2 zamrożone (pokrojone w plastry)  banany

garśc owoców mango z malinami

kawałek zamrożonego sorbetu z kiwi

2 łyżki jogurtu sojowego / ale wtedy lody nie będą raw/ lub zimnej wody

 

Sos z malin     /opcjonalnie/

świeże lub mrożone maliny

cukier

1 łyżeczka wody

Na 1 godzinę przed podaniem wyjąć owoce z zamrażalki. Gdy są na pół rozmrożone wrzucić do  mixera razem z jogurtem lub wodą i miksować, aż powstanie jednolita kremowa masa.

Sos malinowy uzyskamy, gdy podgrzejemy maliny z cukrem i wodą, i parę minut pogotujemy na małym ogniu, jeśli będzie za rzadki, dodać więcej cukru.

Konfitura z czarnej porzeczki także świetnie pasuje do tych lodów.

Ja kładę tylko niewielką ilość sosu na porcję lodów ( z opisanych wcześniej powodów), oczywiście rezygnujemy z sosu także wtedy, gdy chcemy mieć surowy deser.




wtorek, 21 grudnia 2010
Wegańskie (surowe) lody bananowo-migdałowe

Składniki (porcja dla 1 osoby):

  • 2 małe banany lub 1 duży
  • 100g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki surowego syropu z agawy (jeśli komuś nie zależy, żeby lody były surowe można użyć np. słodu ryżowego)

Sposób przyrządzenia:

Banany miksujemy na gładką masę, dodajemy zmielone migdały oraz syrop z agawy. Wszystko dokładnie mieszamy w miseczce i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin (moje lody siedziały w lodówce całą noc, ale lodówka jest nastawiona na minimum). Po wyjęciu z zamrażarki formujemy łyżką gałki i nakładamy do salaterki lub kielicha, dekorujemy owocami. Doskonała atrakcja na święta lub Sylwestra.


niedziela, 29 listopada 2009
WEGAŃSKIE LODY niskokaloryczne

2 porcje:

3-4 banany, nie przejrzałe

garść kwaskowatych owoców typu maliny, truskawki, jeżyny

Przygotowanie:

Banany pokroić w talarki i zamrozić. Maliny lub inne z wymienionych owoców zamrozić również lub kupić już zamrożone.

Polecam, by zamrozić parę torebek z pokrojonymi bananami i wyciągać je z zamrażalki kiedy np. pojawią się niezapowiedzenia goście.

Zamrożone owoce wyłożyć na talerz i gdy trochę rozmrożą się, zmiksować razem. Gdy mamy mało czasu do podania lodowa, a są one zbyt zmrożone, można dodać parę kropli sojowego mleka lub sojowej śmietany albo porostu zimnej wody.

Na koniec, lody można posypać wiorkami kokosowymi lekko sprażonymi na patelni bez tłuszczu.

Smacznego!

Weganizm Weganizm

Weganizm