czwartek, 13 grudnia 2012
Wegańskie masło do pieczenia

 

Zbliżają się święta, i chociaż nie wypróbowałam jeszcze tego przepisu na wegańskie masło ze strony veganbaking.net, to liczba pozytywnych komentarzy jest tak duża, że na pewno przepis jest bardzo dobry.

Nie wiem też czy składniki są łatwo osiągalne, ale jeśli nie na święta, to przepis ten na pewno przyda się w przyszłości:

Jak zrobić wegańskie masło, które zastąpi masło w przepisach na ciasta, ciastka etc.

Z podanych składników otrzymamy szklankę (215 g) masła.

Należy przestrzegać podanych proporcji:

  • ¼ szklanki + 2 łyżeczki mleka sojowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • ¼ +1/8 łyżeczki soli
  • ½ szklanki + 2 łyżki + 1 łyżeczka rafinowanego oleju kokosowego, lekko roztopionego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 łyżeczka lecytyny sojowej lub słonecznikowej w płynie - lub 2 ¼ łyżeczki granulatu lecytyny sojowej***
  • ¼ łyżeczki gumy ksantanowej

[w oryginalnym przepisie miarki są podane w filiżankach (cup) - amerykańska filiżanka ma 235.5 ml pojemności, a polska szklanka zwykle 250 ml, tak więc można wziąć to pod uwagę przy odmierzaniu składników, chociaż różnica nie jest duża]

(powyższy przepis jest na masło, które ma służyć do pieczenia, natomiast jeśli chcemy uzyskać masło, którym można smarować chleb, należy zamiast oleju kokosowego dodać następną łyżkę oleju rzepakowego)

 



  1. Mleko sojowe, ocet jabłkowy i sól dobrze wymieszać widelcem w małym naczyniu. Pozostawić na około 10 minut, aby mikstura się zsiadła.
  2. Olej kokosowy roztopić w mikrofalówce, tak aby był tylko lekko ciepły i roztopiony, o temperaturze zbliżonej do pokojowej. Wlać go razem z olejem rzepakowym do miksera.
  3. Ważne: bezgrudkową konsystencję otrzymamy tylko wtedy, jeśli mikstura stwardnieje bardzo szybko po zmiksowaniu. Dlatego bardzo ważne jest, aby olej kokosowy miał temperaturę jak najbardziej zbliżoną do pokojowej, zanim zostanie dodany do reszty składników.
  4. Dodać przygotowaną wcześniej mieszankę mleka sojowego, lecytyny sojowej i gumy ksantanowej do miksera. Miksować wszystko razem przez 2 minuty, (po minucie zeskrobać masę ze ścianek). Wlać otrzymaną masę do foremek (drewnianej lub np. do lodu itp.) i umieścić w zamrażarce na mniej więcej godzinę, aby stwardniała.
  5. Można przechowywać w lodówce w pojemniku do miesiąca, i do roku w zamrażarce.

 



 

***Ponieważ nie jestem pewna, która lecytyna sojowa jest wegańska, to radzę skontaktować się z producentem.

(Lecytyna w płynie firmy NOW jest wegańska, ale o ile wiem, w tym momentcie dostępna jest tylko na brytyjskim ebay'u: http://www.ebay.co.uk)

 

 

Weganizm Weganizm

Weganizm