piątek, 15 marca 2013
Zupa pomidorowa

Składniki:

  • 1 kartonik pomidorów krojonych w kostkę lub prasowanych
  • 1-2 bukieciki brokułów
  • 3 marchwie
  • cukinia
  • makaron np. muszelki
  • sucha soja, drobno mielona
  • natka pietruszki
  • kostka warzywna
  • woda



Warzywa gotować razem z pomidorami. Dodać soję po 10 min. Na koniec wrzucić makaron. Gotować kolejne 10 min. Doprawić solą, papryką i pieprzem.



wtorek, 06 grudnia 2011
Przepis konkursowy: Zupa krem z pora z rozmarynem

Przepis nadesłała Andżelika

(autorka bloga Wegetarianka w kuchni)



Składniki:

  •    3 duże pory (ich biała część)
  •    2 ziemniaki
  •    1-1,5 litra bulionu warzywnego (ew kostka+woda)
  •    cebulka
  •    sól, pieprz
  •    0,5-1 łyżeczki suszonego rozmarynu
  •    łyżka oleju
  •    opcjonalnie mleczko sojowe


Sposób przygotowania:
Por umyć i posiekać, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do
garnka i podsmażyć chwilę na oleju, dodać posiekaną cebulkę i rozmaryn
smażyć cały czas mieszając, zalać bulionem i gotować do miękkości.
zmiksować. Przyprawić solą i pieprzem wg uznania. Można podawać z
odrobiną mleczka sojowego, które rozjaśnia nieco kolor zupy. Nie
zagęszczać bo zupa sama w sobie jest wystarczająco gęsta.

Uwagi: podczas początkowego smażenia można dodać odrobinę wody lub w
ogóle pominąć tą fazę dzięki czemu unikniemy korzystania z oleju, zupa
będzie jeszcze bardziej niskokaloryczna.



środa, 09 listopada 2011
Przepis konkursowy: Zupa z kiszonej kapusty, z ziemniakami na parze, awokado i sosem sojowym
Autor: Olgierd Kostanowicz




Składniki na 2 porcje:

  • 1/4 słoika kapusty kiszonej
  • jedna łodyga selera naciowego
  • 4 młode ziemniaki
  • jedno małe awokado
  • sos sojowy
  • dwie łyżeczki oleju sezamowego
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • natka pietruszki

Kapustę kiszoną lekko posiekaj, wymieszaj ją z drobno posiekanym selerem naciowym, 1-2 łyżkami sosu sojowego oraz  szczyptą pieprzu kajeńskiego lub czarnego. W tym samym czasie ugotuj, najlepiej na parze 4-5 ziemniaków. Polecam młode ze skórką. Awokado pokrój w półksiężyce. Gdy ziemniaki są już miękkie pokrój je w podobne jak awokado cząstki. 
W głębokim talerzu ułóż przyprawioną sosem sojowym i pieprzem kajeńskim kapustę z selerem. Całość zalej gorącą lub ciepłą wodą. Na górę ułóż cząstki awokado i ziemniaków . Gotową zupę polej odrobiną oleju sezamowego, posyp posiekaną natką pietruszki a na środku połóż listek selera naciowego.
Zupa gotowa.

Smacznego....



czwartek, 15 września 2011
Zupa z czerwonej soczewicy


 

SKŁADNIKI:

  • pół kg czerwonej soczewicy
  • 1 cukinia średniej wielkości
  • 3 marchewki
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 kartonik/puszka prasowanych pomidorów lub krojonych w kostkę w sosie własnym
  • czosnek
  • kostka warzywna
  • sól, pieprz,curry, imbir w proszku, cayenne,kolendra, gałka muszkatołowa,bazylika
  • 1 papryka czerwona lub innego koloru
  • 1 cebula
  • zielona pietruszka

 

SPOSÓB WYKONANIA

Soczewicę opłukać wielokrotnie, wlać wodę, włożyć kostkę warzywną i gotować od zagotowania 10 do 15 min. Osobno podsmażyć cebulę wraz z pokrojoną w plastry marchewką i papryką. Do gotującej wody wrzucić podsmażone warzywa, a następnie pokrojoną w dużą kostkę cukinię. Gotować kolejne 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i wymienionymi wyżej ziołami.



środa, 24 sierpnia 2011
Jak ukisić żur?


JAK UKISIĆ ŻUR?


Żur to staropolska potrawa. Nie zawsze zastanawiamy się lub mamy świadomość jego właściwości zdrowotnych. Oczywiście działa on inaczej niż żurek z proszku czy kupowany i zamknięty na długo w butelce. Świeżo kiszony żur ma właściwości oczyszczające wątrobę. Zatruta wątroba daje nam znać rozdrażnieniem. Picie żurku rano przez 10 dni daje już wymierne efekty w naszym samopoczuciu. Poza tym ma on działanie rozgrzewające, więc najbardziej nadaje się na chłodne dni, a szczególnie jesienią i zimą.

 
Potrzebne akcesoria:

  • gliniany garnek litrowy
  • drewniana łyżka (lub jakiekolwiek inne drewniane narzędzie kuchenne)
  • lniana ściereczka


Składniki:

  • 5 łyżek mąki razowej żytniej z pełnego przemiału lub jeszcze lepiej świeżo zmielonego żyta
  • 2 ząbki czosnku
  • wysuszona skórka razowego chleba
  • 1 l  przegotowanej wody


Sposób przyrządzenia:

Do glinianego naczynia wsypać 5 łyżek mąki żytniej razowej, wrzucić  2 drobno pokrojone ząbki czosnku, wysuszoną skórkę razowego chleba. wszystko zalać 1 l ciepłej przegotowanej wody. W naczyniu pozostawić drewnianą łyżkę i nakryć naczynie lnianą ściereczką. Mieszać raz dziennie. Żurek powinien być gotowy po 3-4 dniach, o czym będzie świadczył specyficzny, kiszony zapach.

Tak przygotowany żurek może nam służyć do przyrządzania zup - dodajemy go albo do bulionu warzywnego, albo do zup z warzyw, z dodatkiem kaszy lub ziemniaków.

sobota, 30 lipca 2011
Zupa nie zupełnie surowa



 

Składniki

2 pomidory

1/2 świeżej cebulki

2 awokado

1/2 średniej wielkości kalafiora

1/2 ząbka czosnku

sól, pieprz

natka pietruszki lub koperek

ew. woda, gdyby zupa była zbyt gęsta

 

Sposób wykonania

Pomidory zamoczyć szybko w gotującej się wodzie i wyjąć, a następnie obrać skórkę.

Kalafior ugotować na parze przez około 10 do 15 minut, po czym szybko wyjąć go z garnka.

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy aż do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji.

Pomysł na to, żeby dodać kalafior ugotowany na parze powstał, kiedy surowa wersja tej zupy niezbyt przypadła mi do smaku. Kalafior ugotowany na parze, ale nie przegotowany, nadaje zupie całkowicie inny zapach i smak. Udekorować zupę koprem oraz połówką awokado i połówką pomidora.

 


 



wtorek, 26 lipca 2011
Zupa szable

Składniki:

  • ok.15 dkg fasolki szparagowej żółtej
  • kilka małych ziemniaków
  • kilka strąków zielonego groszku
  • kawałek papryki
  • kawałek szynki wegańskiej lub tofu wędzonego
  • łyżka płatków ryżowych
  • przyprawy (pieprz, sól, włoska przyprawa ziołowa)

Sposób przyrządzenia:

Do wrzącej wody wrzucić fasolkę szparagową bez łyka pociętą w kawałki długości ok. 3 cm. Pogotować ok. 5 min. W tym czasie umyć, obrać i pokroić w kostkę ziemniaki,  a następnie dorzucić do fasolki, dodać płatki ryżowe, pogotować kolejne 10 min. Następnie dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę, wyłuskany groszek zielony i pokrojoną wegańską szynkę lub tofu. Doprawić do smaku.



sobota, 18 czerwca 2011
Zupa krem z papryki i dyni

Składniki:

  • 2 czerwone papryki bio
  • ok. 300 g dyni hokkaido
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól do smaku
  • ok. 1/4 szklanki prażonych orzechów nerkowca

Sposób przyrządzenia:

 Paprykę i dynię ugotować w 3 szklankach wody, aby były miękkie. Następnie zmiksować i zetrzeć przez sitko. Zagotować, dodając paprykę w proszku i dodając trochę wody, jeśli zupa wydaje się nam za gęsta. Po zdjęciu z ognia dodać zmielone prażone nerkowce, wymieszać i dodać sól, jeśli jest taka potrzeba. Zupę można podawać z krakersami, chipsami, orzeszkami, pieczywem.



niedziela, 01 maja 2011
Zupa miso

 To nie jest typowa japońska zupa miso, którą przyrządza się z wodorostów, tofu etc.

 

Składniki:

  • Surowe miso ( sfermentowana soja, dostępna w sklepach ze zdrową żywnością)
  • Opakowanie suszonych warzyw
  • Miąższ z kokosa, najlepiej żeby był bardzo miękki i delikatny
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Wyjąć miąższ z kokosa i pokroić drobno w podłużne paski.

Zalać przegotowaną wodą ( o temperaturze nie wyższej niż 48 stopni Celsjusza) suszone warzywa.

Gdy suszone warzywa będą już miękkie, odlać wywar i wymieszać razem z 1 łyżką miso.

Wywarem zalać przygotowany wcześniej makaron z kokosa.

Można dodać trochę oliwy z oliwek i posiekanej pietruszki lub kolendry.



niedziela, 27 marca 2011
Weganski barszcz ukraiński

Składniki:

  • 1 kg gotowanych startych buraków organicznie uprawianych
  • 0,5 glówki świeżej kapusty dowolnie pokrojonej
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 ziemniaki
  • natka pietruszki
  • 1 kartonik gotowanej fasolki Jaś lub ugotowanej w ilości wg uznania
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 1 marchewka, opcjonalnie
  • 2 liście laurowe, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, sól
  • warzywny buljon wegański
  • wegańska śmietanka

SPOSÓB WYKONANIA:

Starte buraczki skropić sokiem z cytryny. Zalać wodą, dodać wszystkie przyprawy i gotować pół godziny. Następnie dołożyć kapustę, marchew i cebulę. 20 minut przed końcem dodać ziemniaki i gdy zupa jest prawie gotowa dodać wyciśnięty czosnek, pokrojoną drobno natkę pietruszki i opcjonalnie śmietankę, ktora również można dodawać bezpośrednio na talerzu.


piątek, 18 marca 2011
Zupa krem z borowików z chipsami z cieciorki

Składniki:

  • 100g suszonych borowików
  • 3 szkl. wody
  • śmietanka migdałowa
  • kostka rosołowa wegańska
  • pół szklanki mąki z ciecierzycy
  • 500 ml oleju do smażenia
  • sól, pieprz, sos sojowy

Sposób przyrządzenia:

Grzyby namoczyć na noc, a następnie ugotować przez ok. godzinę. Ostudzić. Odcedzić grzyby i zmiksować je z mała ilością wywaru. Połączyć zmiksowane grzyby z wywarem, kostką rosołową, przyprawić, zagotować, dodać śmietankę sojową. Olej podgrzać w garnku. Mąkę z cieciorki połączyć z taką ilością wody, by powstało dość rzadkie ciasto, ale gęściejsze niż naleśnikowe, dodać pół łyżeczki soli. Na gorący olej łyżką wlewamy krople ciasta. Smażymy na złoty kolor. Krople powinny pływać swobodnie w oleju ( nie wlewamy za dużo ciasta, bo wtedy chipsy nie będą chrupiące). Chipsy mogą stanowić osobną przekąskę - można je przyrządzaćz dodatkiem np. kminku lub sezamu.


poniedziałek, 03 stycznia 2011
CZERWONY BARSZCZYK

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg buraków
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka sproszkowanego organicznego bulionu warzywnego, lub 1 kostka
  • sól, czarny pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • 2-3 litrów wody

SPOSÓB WYKONANIA

Umyć i obrać buraki, a następnie pokroić w mniejsze części. Umyć cytrynę, odłożyć 2 plastry cytryny, a z reszty wycisnąć sok i zalać nim buraki. Dołożyć przyprawy, zalać 2/3 litrami wody.

Gotować 30 minut, po czym ew. doprawić, wycisnąć czosnek, włożyć plasterki cytryny i gotować jeszcze 15 minut. Zdjąć z kuchenki i wyjąć plastry cytryny.

Ten barszczyk pasuje znakomicie do uszek, wszelkiego rodzaju pierogów oraz do wegańskiego "bigosu".


 

wtorek, 19 października 2010
Rozgrzewająca zupa na jesienne chłody

Składniki:

  • 1 mały seler
  • 2 korzenie pietruszki
  • 4 ziemniaki
  • 6 -8 marchwi
  • 3 papryki w różnych kolorach
  • 1 cebula
  • 0,5 pora
  • 0,5 średniej wielkości główki kapusty
  • 1 kartonik prasowanych pomidorów
  • 1 puszka pomidorów w całości
  • ziele angielskie
  • sól, czarny pieprz
  • ostra papryka mielona lub cayenne
  • 3 listki laurowe
  • 2 kostki bulionowe z ekologicznych warzyw
  • zielenina do przybrania

Sposób Wykonania

Wszystkie warzywa pokroić na drobne części np. talarki lub kostkę, kapustę posiekać . Wszystkie warzywa oprócz ziemniaków zalać wodą, dodać przyprawy i gotować, aż będą prawie miękkie, wtedy dołożyć ziemniaki i gotować jeszcze ca 15-25 minut.

Ta zupa jest głównym daniem obiadowym, dlatego też powinna być bardzo gęsta, a poza tym bardzo ostra w smaku.

Podana ilość składników jest przeznaczona na wiele porcji, dlatego zmniejsz je w zależności od tego, ile osób zasiądzie do jedzenia.

sobota, 09 października 2010
Zupa z dyni Hokkaido

Uwielbiam przyrządzać potrawy, które nie wymagają dużo pracy i czasu.

Taka jest właśnie zupa z dyni, wystarczy pokroić, wrzucić do garnka z wodą i zagotować.

Składniki:

  • dynia Hokkaido
  • ew. wegański rosołek w kostce (np. Brunofischer)
  • ew. łyżka oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • przyprawy (sól, pieprz, chili, ziele angielskie, może być liść laurowy)
  • ew. odrobina soku z cytryny
  • ulubione pieczywo do grzanek (zamiast pieczywa mogą być pestki dyni lub słonecznika)

Sposób przyrządzenia:

Dobrze umyć i pokroić dynię w kostkę (najpierw trzeba usunąć z niej pestki i miąższ). Nie trzeba obierać ze skórki. Do około 1 litra wody (ilość wody zależy od wielkości dyni, jeśli chcemy mieć kremową zupę, to lepiej dać mniej wody, w trakcie gotowania można ją uzupełnić, jeśli zupa będzie za gęsta) wrzucamy rosołek, liść laurowy, ziele angielskie i pokrojoną w kostkę paprykę i gotujemy aż do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i chili (dobrze smakuje też z gałką muszkatołową, ale trzeba uważać, żeby nie przesadzić, bo też jest ostra), dodajemy łyżkę oliwy z oliwek (niekoniecznie). Jeśli kawałki dyni same się nie rozpłyną, to wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie i rozdrabiamy rozdrabniaczem lub w blenderze. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Ulubione pieczywo kroimy w niewielką kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (zamiast pieczywa możemy w ten sposób uprażyć pestki dyni lub słonecznika).

Kremową zupę nakładamy do miseczek, dodajemy grzanki lub prażone pestki dyni (słonecznika) i obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.


środa, 29 września 2010
Zupa z dyni na słodko

Nadszedł sezon na urodziwe i pięknie pachnące dynie.

Polecam przepis na zdrowa i lekka zupkę z dyni.

Składniki:

*ćwiartka średniej dyni (może być w dowolnej ilości w zależności od apetytu) najlepiej dojrzała w pięknym pomarańczowym kolorze.

*1-2 jabłka ( antonówka np.)

* słód lub fruktoza do posłodzenia

* opcjonalnie cukier wanilinowy lub wanilia.

Dynie umyj i pokrój na mniejsze kawałki, aby łatwiej było obrać ją ze skórki.

Obraną i pokrojoną dynię wrzuć do garnka z  wodą i gotuj aż zmięknie.

Wody nie trzeba wlewać zbyt dużo, lepiej regulować konsystencję, dolewając wodę na końcu gotowania, żeby była taka, jak lubisz.

Do gotującej się dyni wrzuć obrane i wydrążone z pestek jabłka, żeby zupa była lekko kwaskowa.

Ugotowane owoce rozdrabniamy blenderem na gładka masę.

Zupę trzeba posłodzić fruktozą lub jasnym słodem, aby nie zakłócać jej apetycznego pomarańczowego koloru.

Można dodać nutkę wanilii i zabielić mlekiem kokosowym. Jeśli chcemy, żeby zupa była bardziej treściwa, można ją wymieszać z ugotowana kaszą manną.

W każdej wersji smakuje pysznie.

poniedziałek, 06 września 2010
Chłodnik z pomidorów i melona miodowego

Składniki

  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 papryczka chili wg uznania
  • pół ogórka
  • 1/4 część melona miodowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 do 2 łyżek octu winnego z czerwonego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • zielenina np. bazylia, natka pietruszki czy selera naciowego
  • do przybrania listki mięty i szczypiorek

Sposób wykonania

Wybrać pestki z papryki, obrać pozostałe warzywa i podzielić je na mniejsze części, chili wypestkować częściowo lub dać tylko niewielką jej ilość, zależnie od tego, jak mocny smak chcemy uzyskać. Włożyć wszystkie warzywa do miksera, wycisnąć czosnek ,dodać ocet, oliwę i zieleninę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przybrać wybranymi ziołami.

czwartek, 02 września 2010
Oczyszczające gazpacho

Poszatkować w robocie kuchennym:

  • ogórek
  • ½ czerwonej papryki
  • pomidor
  • ząbek czosnku
  • po czym dodać: namoczony chleb (opcjonalnie)
  • łyżkę oliwy z oliwek
  • ocet lub sok z cytryny/ wszystko wymieszać

Na koniec można włożyć 1-2 kostki lodu

Przepis ten pochodzi ze zbiorku przepisów na potrawy alkalizujące i oczyszczające ze strony detoxcleansebody.com

wtorek, 17 sierpnia 2010
Zupa szpinakowa – surowa

Składniki:

  • Garść szpinaku
  • Sos sojowy lub miso (sfermentowana soja)
  • Woda przefiltrowana lub mineralna
  • Koperek
  • Awokado
  • Świeży zielony groszek
  • Oliwki
  • Pestki dyni
  • Pieprz
  • Limonka lub cytryna
  • Oliwka z oliwek
  • Czosnek (do wyboru)

Sposób przygotowania:

Szpinak, sok z połowy limonki, łyżkę miso lub łyżeczkę sosu sojowego mieszamy w blenderze z wodą (około pół szklanki). Celem jest uzyskanie konsystencji nieco zagęszczonej zupy. Do smaku dodajemy odrobinę pieprzu. Jeśli nie mamy sosu sojowego lub miso, możemy wycisnąć ząbek czosnku. Dodajemy także pół łyżeczki oliwy z oliwek.

Wlewamy zawartość do miseczki. Kroimy awokado i koperek, po czym dodajemy do zupy.

Dodajemy również pokrojone oliwki i wcześniej zamoczone na noc pestki dyni.

poniedziałek, 09 sierpnia 2010
Zupa ogórkowa z jogurtem sojowym

Składniki:

  • 1 ogórek pozbawiony środka z ziarnami
  • 4 lub 5 łyżek sojowego jogurtu
  • 100 ml posiekanego kopru
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 awokado
  • sok z cytryny wg uznania

Do przybrania na talerzu:

  • 1/4 części ogórka pokrojonego w kostkę, połówka papryczki chili bez pestek, szczypiorek lub młoda cebulka

Wszystkie składniki zmiksować. Dodać trochę wody, jeśli zupa jest za gęsta. Wlać zupę na talerz i przybrać zieleniną i chili.

piątek, 06 sierpnia 2010
Zupa warzywna z tofu

Do gotującej się wody wrzucamy warzywa, jakie mamy pod ręką. Tym razem użyłam fasolki szparagowej, groszku zielonego (razem ze strączkami), cukinii, pomidora. Wrzucamy najpierw fasolkę, która gotuje się dłużej, później kolejne składniki, na samym końcu pomidora. Następnie dorzucamy pokrojone, wcześniej podsmażone tofu. Doprawiamy ziołami, sosem sojowym.

środa, 21 lipca 2010
Zupka ze świeżych ogórków zielonych

1 kg ogórków świeżych obrać i pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na oliwce. W międzyczasie zagotować wywar warzywny lub wywar na bulinie warzywnym. Połączyć razem: ogórki z bulionem, dodać pokrojony koperek zielony i chwilę razem pogotować. Dodać na koniec sok z jednej cytryny i śmietankę sojową lub mleko sojowe do smaku. Można dorzucić gotowanych ziemniaczków.

Smacznego!

niedziela, 27 czerwca 2010
Zupa z fasoli mung

1.Fasolkę płuczemy i moczymy kilka godzin.

2.Gotujemy do miękkości (ok.15 min.).

3.Odcedzamy.

W garnku (najlepiej z grubym dnem) smażymy na oliwie z oliwek, dodając kolejno :

a) Cebulkę pokrojoną - 2 min.

b) Czosnek zmiażdżony - 1 min.

c) Imbir świeży (lub w proszku) - 1 min.

d) Kurkuma.

e) Marchewkę utartą na grubych oczkach - 2 min.

4. Wsypujemy fasolkę.

5. Dolewamy wrzątek do gęstości w/g uznania.

6.Dodajemy wg uznania sos sojowy.

7. Gotujemy ok. 2-3 min.

8. Wyłączamy gaz i dodajemy pieprz i sok z cytryny do smaku.

Można do smaku posypać świeżą kolendrą.

niedziela, 20 czerwca 2010
Chłodnik wegański

Składniki:

1 pęczek świeżych buraków z liśćmi

1 duży pęczek rzodkiewek

1 pęczek koperku

1 pęczek szczypiorku

2 ogórki

1 lub 2  cytryny

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

1 litr mleka z płatków owsianych lub ryżu  czy soi

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przygotować buraczki, odcinając wpierw liście wraz z łodyżkami,  a następnie odciąć łodyżki od liści, które można użyć do ugotowania zupy botwinki. Ugotować drobno pokrojone listki w małej ilości wody z kostką bulionową, ostudzić i zamrozić na inną okazję albo też wyrzucić.

Łodyżki buraków pokroić,  skropić sokiem z cytryny i ugotować w małej ilości wody z kostką bulionową, buraczki obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i również skropić sokiem cytrynowym i także ugotować w niedużej ilości wody na niezbyt miękko. Pod koniec gotowania dodać 2 ząbki czosnku.

Ostudzić i pokroić w kostkę resztę składników, a więc ogórki, szczypiorek, koper i rzodkiewkę. Połączyć z ugotowanymi wcześniej buraczkami i łodyżkami, zalać mlekiem z płatków owsianych, taką ilością, by zachować odpowiednią gęstość zupy. Gdyby zupa była wciąż za gęsta, można dodać przegotowaną wodę lub więcej mleka. W odwrotnym przypadku dokroić ogórki i rzodkiewkę. Doprawić solą, pieprzem i ew. małą ilością cukru.






poniedziałek, 31 maja 2010
Zupa z nowalijek

SKŁADNIKI:

pęczek młodej marchewki

1 duża kalarepka

groszek młody łuskany

5 młodych ziemniaków

pęczek młodego koperku

parę gałązek zielonej pietruszki

1-2 łyżek mąki

ca 2 łyżki masła wegańskiego

1 mała młoda cebulka

kostka bulionu warzywnego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Marchew umyć i pokroić w talarki (jeśli jest zbyt dojrzała, obrać ze skórki). Kalarepkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

Ja użyłam zamiast groszku łuskanego młody groszek w strączku i nie chciałabym tego polecać, ponieważ niektóre strąki były już przejrzałe i łykowate. Tak że najlepiej użyć do młodego groszku dojrzałego, łuskanego.

Kolejno owiązać nać pietruszki , pokroić koperek . Wszystkie warzywa oprócz koperku zalać woda i zagotować. W międzyczasie przygotować słabą zasmażkę z masła wegańskiego i mąki. Doprawić zupę solą i bulionem plus ew. pieprzem. Gotować ca 10 minut, warzywa nie mogą być zbyt miękkie, i na zakończenie zaprawić zasmażka. Koperek wrzucić już po zdjęciu garnka z palnika.

Zupa najlepiej smakuje, gdy postoi najmniej pół godziny.

Smacznego!

środa, 19 maja 2010
Zupa z botwinki

Składniki:

  • pęczek botwinki  (z jednego pęczka botwinki wychodzi zupa dla 4 osób)
  • 1 marchewka
  • ca 1,3 l wody
  • mleko kokosowe
  • listek laurowy
  • koperek
  • sól, cukier, cytryna do smaku

Drobno pokrojoną marchewkę zaczynamy gotować jako pierwszą.

Umytą botwinkę kroimy w paski i wrzucamy do gotującej się marchewki.

Gotujemy razem 15 min., aż warzywa będą miękkie. Botwina jest delikatna, dlatego nie należy jej przegotować, ponieważ traci kolor i smak.

Dodajemy mleko kokosowe i doprawiamy cytryną, solą, cukrem.

Posypujemy zielonym koperkiem.

Wiosenna pycha.

 
1 , 2

Weganizm Weganizm

Weganizm