czwartek, 22 listopada 2012
Deser jabłkowy

 

 

Składniki:

  • 3 jabłka
  • filiżanka wiórków kokosowych
  • 2 filiżanki pestek słonecznika
  • syrop z agawy
  • cytryna
  • laska wanilii
  • cynamon

 

Pestki słonecznika zamoczyć na noc, po czym odlać wodę (można podlać nią kwiatki).

3 jabłka zetrzeć na tarce, dodać sok z połowy cytryny, łyżeczkę startej skórki z cytryny, łyżeczkę cynamonu, syrop z agawy do smaku, zetrzeć laskę wanilii, dodać pestki słonecznika i wiórki kokosowe. Wszystko razem wymieszać.

Można zjeść od razu lub schować do lodówki na co najmniej 20 min. (wtedy bardziej smakuje).

 



czwartek, 14 czerwca 2012
Deser na zimno

 

Składniki:

  • zamrożone kostki mango
  • banan
  • mrożone maliny
  • marakuja
  • mango

 

Miksujemy składniki (z wyjątkiem marakui i mango), otrzymaną masę przekładamy do miseczki i zalewamy zawartością połowy marakui, a na wierzchu układamy świeże, pokrojone w kostkę, mango.



niedziela, 18 marca 2012
Kuleczki daktylowe

Składniki:

  • 7 świeżych daktyli (masa daktylowa)
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Wypestkowane daktyle wymieszać z kakao i wiórkami kokosowymi na jednolitą masę, po prostu ugniatać to razem.

Ulepić kulki i włożyć do lodówki na około 20 minut lub dłużej, jak kto woli.

 

piątek, 11 listopada 2011
Tiramisu

Składniki:

  • opakowanie wegańskich herbatników półsłodkich (np. SAN)
  • puszka mleka kokosowego (niecała)
  • ok. 9 łyżek stołowych kaszy manny
  • płaska łyżeczka budyniu waniliowego
  • cukier
  • cukier puder
  • cukier waniliowy
  • kawa naturalna
  • kakao naturalne

 

przygotowanie:

♥ Zaparzamy 3 łyżeczki naturalnej kawy, dodajemy 1,5 łyżeczki cukru i pozostawiamy w celu ostudzenia. W tym czasie przygotowujemy krem.

♥ Wierzchnią - gęstą część mleczka (ok. 3 pełnych łyżek stołowych) przekładamy do szklanego naczynia. Pozostałą – płynną część mieszamy i odliczając ok. 10 łyżek, przelewamy do garnka, dosypujemy ok. 9 płaskich łyżek stołowych kaszy manny, płaską łyżeczkę budyniu waniliowego, czubatą łyżeczkę cukru, pół łyżeczki cukru waniliowego i gotujemy – do uzyskania bardzo gęstej masy. Po lekkim wystudzeniu, łączymy uzyskaną masę z uprzednio oddzielonym gęstym mleczkiem kokosowym i ucieramy drewnianą pałką na krem.

♥ W niedużym naczyniu o szerokości ścianek 16:16 cm (jeśli ma zaokrąglone ścianki, to 16 cm średnicy) układamy 2 warstwy namoczonych w kawie herbatników (dobrze nasączonych), a następnie rozprowadzoną dokładnie warstwę kremu oraz ponownie 2 warstwy nasączonych kawą ciastek i wierzchnią warstwę kremu.

♥ Ciasto umieszczamy w lodówce na kilka godzin (może pozostać tam nawet całą noc), a przed podaniem, wierzch posypujemy 3 łyżeczkami kakao z dodatkiem 1,5 łyżeczki cukru.

 

Ponieważ tiramisu powstało spontanicznie w ramach eksperymentu, gdyby w odtworzeniu pojawiły się problemy z gęstością kremu – można ją „regulować”, dodając, lub ujmując ilość manny i budyniu. Należy jednak wziąć pod uwagę, że krem po schłodzeniu zgęstnieje i się „ściągnie”.



piątek, 21 października 2011
Pistacjowe małe co nieco

 Jeśli nagle zapragniemy czegoś słodkiego, a mamy pod ręką kilka produktów na słodkości, to szybko możemy przyrządzić małe co nieco o smaku pistacjowej chałwy. Ich bezwzględnym felerem jest to, iż nie można ich przygotować na zapas, bowiem znikają tak szybko, jak miód ze słoika Kubusia Puchatka.

Składniki:

  • 1/3 szklanki obranych pistacji (najlepiej niesolonych lub mało solonych)
  • 1/2 szklanki sezamu
  • ok 1/4 szklanki syropu daktylowego lub melasy z winogron (lub jakiegoś innego słodzika)

Przygotowanie:

Sezam zmielić w młynku do kawy. Pistacje posiekać, odłożyć łyżkę pistacji do posypania na wierzchu. Sezam wymieszać z melasą i pozostałymi pistacjami. Masa powinna być dosć twarda i elastyczna -  jeśli  jest za luźna, dosypujemy sezamu, jeśli za sucha, dodajemy melasy czy syropu. Z masy uformować wałek o grubości ok. 2 cm, posypać odłożonymi pistacjami i kroić na ok. 2- centymetrowe kawałki.

 



wtorek, 04 października 2011
Deserek z sezamowym mleczkiem i śmietanką

Składniki:

  • Truskawki
  • Mrożone banany
  • Sezam
  • Syrop z agawy
  • Woda

 

Sposób przygotowania:

  1. Mielimy sezam (około 2 łyżki) w młynku do kawy i mieszamy z małą filiżanką wody.
  2. Przecedzamy przez drobne sitko.
  3. Z tego, co zostanie na sitku robimy słodką śmietankę, dodając odrobinę syropu z agawy.
  4. Blendujemy truskawki i banany z mlekiem sezamowym.
  5. Na wierzch polewamy odrobiną śmietanki sezamowej.



sobota, 03 września 2011
Deser z mango

Składniki:

  • Mango
  • Szklanka mleka migdałowego
  • Mrożony banan

 

Sposób przygotowania:

Zamoczyć migdały na noc. Obrać ze skórki i zmiksować z wodą. Przecedzić przez sitko. Mleko migdałowe, mrożony banan i mango zmiksować w blenderze.

 



niedziela, 26 czerwca 2011
Ciasteczko z orzechów brazylijskich (bez pieczenia)

Składniki na 1 porcję:

  • 1/4 szklanki orzechów brazylijskich
  • 2 Ł mesquite w proszku
  • 2 Ł melasy karobowej, syropu daktylowego lub syropu z agawy

 

Sposób przyrządzenia:

Orzechy zmielić w młynku do kawy, dodać syrop i mesquite. Wszystko dokładnie wymieszać, tak aby uzyskać zwartą konsystencję. W razie potrzeby dodać składnika suchego lub mokrego. Uformować ciastko i udekorować. Wstawić do lodówki na pół godziny lub dłużej. Smak niepowtarzalny!



czwartek, 21 kwietnia 2011
Kisiel z tapioki

  • Potrzebna jest tapioka (kupiłam na próbę i okazała się bardzo smaczna)
  • sok owocowy
  • mleczko sojowe lub kokosowe czy śmietanka orkiszowa.

Gotujemy sok owocowy z wodą, pół na pół i kiedy zacznie wrzeć, dosypujemy kilka łyżek tapioki. Gotujemy przez jakiś czas, aż zauważymy, że powstaje kisiel - powiedzmy, że 15 minut. Na początku najlepiej mieszać. Sok jest słodki, więc nie potrzebny jest cukier, chyba, że ktoś ma kwaśny sok, to dosypujemy cukru według potrzeby. Na koniec wyłączamy gotowanie i dosypujemy mleczka kokosowego w proszku. Zostawiamy na jakiś czas, żeby kisiel ostygł. Najlepszy jest zimny, wtedy tapioka zupełnie jest miękka, a kisiel ma konsystencję prawie galaretki.

wtorek, 12 kwietnia 2011
Miks owocowy

Składniki:

  • 2 łyżki mrożonej borówki
  • 1 łyżka mrożonych fig
  • 4 suszone daktyle
  • 2 banany
  • 1 gruszka
  • owoce do ozdoby –według uznania

Gruszkę i banany obieramy i wrzucamy do blendera. Później resztę składników. Pamiętamy, żeby wyjąć pestki z daktyli.

niedziela, 03 kwietnia 2011
Kuleczki daktylowe

Nazwa powinna właściwie brzmieć ,,znikające kuleczki''. llekroć je zrobiłam, zniknęły w ciągu chwili. Bardzo słodkie, pyszne i na szczęście szybkie w przygotowaniu, jeśli uda się nam kupić masę daktylową, czyli zmielone daktyle.

Składniki:

  • 0,5 kg masy daktylowej
  • 100 g dowolnych orzechów - mogą być różne rodzaje (laskowe, brazylijskie, włoskie, migdały, makadamia, pekany - zwykle używam  ok. 3 rodzajów, co daje radość odkrywania)

Sposób przyrządzenia:

Orzechy posiekać na dość grube kawałki (część się rozdrobni mocniej, ale nie siekamy wszystkiego drobniutko, tylko pozostawiamy też większe kawałki). Kilka łyżek orzechów zostawić, całą resztę wymieszać z masą daktylową. Formować małe kuleczki obtaczając odłożonymi orzechami miejsca, w których orzechy są mało widoczne, dla dekoracyjnego efektu. Pyszne!

czwartek, 31 marca 2011
Surowa chałwa

Składniki:

  • 100 g surowego ziarna sezamu
  • 4 łyżki surowego syropu z agawy
  • kilka migdałów lub orzechów
  • sok z połówki pomarańczy
  • 2 łyżki rodzynek (tu akurat wykorzystane rodzynki zielone)

Sposób przyrządzenia:

Ziarno sezamu zmielić w młynku do kawy. Dodać 4 łyżki syropu z agawy, rodzynki i posiekane migdały lub orzechy. Wymieszać i dodawać małe ilości soku wyciśniętego z pomarańczy tak, aby konsystencja była jak najgęstsza, ale żeby masa dała się uformować i się nie kruszyła. Formujemy dowolny kształt. Chałwę można przechowywać w lodówce, przed podaniem można pokroić na mniejsze części.

 

sobota, 19 marca 2011
Banany w cieście cynamonowym

Rozgrzewające, słodkie, pachnące, kremowe w środku z chrupiącą skórką na wierzchu.

Składniki (porcja dla jednej osoby):

  • 1 banan
  • pół szklanki mąki pszennej graham
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • woda (około 1/3 szklanki)
  • łyżka syropu daktylowego
  • kilka posiekanych migdałów
  • olej do smażenia


Sposób przyrządzenia:

Banana obrać, przekroić na pół, a następnie każdą połówkę ostrożnie przekroić wzdłuż na 3 części. Mąkę mieszamy z wodą tak, by otrzymać ciasto konsystencji naleśnikowego, ale dość gęste. Dodajemy cynamon i mieszamy. Każdą cząstkę banana moczymy w cieście tak, by cały banan był w nim pokryty z obu stron. Smażymy na gorącym oleju. Przekładamy na talerz, dekorujemy syropem daktylowym i pokruszonymi migdałami. Najlepsze na gorąco. Tak myślę, bo nie zdążyły ostygnąć.

czwartek, 10 lutego 2011
Muesli wegańskie

Składniki:

  • pół szklanki musli
  • 2 banany
  • 5-10 obranych migdałów
  • owoce suszone lub świeże

Tradycyjne musli powstało w Szwajcarii, kiedy gospodyni namoczyła na noc ziarno (płatki), a rano zalała mlekiem. Z powodzeniem można zastosować mleko ryżowe lub jogurt sojowy. Połączyć je z płatkami i dodać owoce, orzechy. Ale można też namoczone na noc płatki pomieszać z bananami zmiksowanymi z kilkoma obranymi migdałami. Potem dodać orzechy, suszone, czy świeże owoce, orzechy. Takie musli bananowe jest niezwykle odżywcze, słodkie i aromatyczne.

wtorek, 11 stycznia 2011
Kutia

1 szkl. pszenicy, najlepiej orkiszowej

1 szkl. maku

1 szkl. bakalii, jakie lubimy

½ puszki mleka kokosowego

Kilka łyżek melasy, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie potrawy

Sposób wykonania:

Pszenicę namoczyć na noc i później ugotować (orkiszowa gotuje sie ok. 15-30 minut).

Mak zagotować, odcedzić i zmielić w maszynce lub blenderze.

Bakalie na pół godziny namoczyć (duże można też zmielić).

Połączyć ze sobą zmielony mak, ugotowaną pszenicę, namoczone bakalie i w razie potrzeby dosłodzić melasą. Na koniec rozmieszać z mleczkiem kokosowym.

środa, 05 stycznia 2011
Kokosowe pychotki

Wypiłam mleko z kokosa. Część miąższu starłam na tarce, dodałam wody i zmiksowałam otrzymując dodatkową porcję mleka kokosowego. Ale co zrobić z pozostałymi wiórkami? A gdyby tak zrobić z nich ciasteczka?

Składniki:

•             miąższ z jednego kokosa starty na tarce z dużymi oczkami (można wcześniej zrobić z niego mleko miksując z wodą - pół na pół)

•             1 szklanka mąki pszennej graham

•             1 łyżeczka kamienia winnego  lub proszku do pieczenia

•             2 łyżki oleju kokosowego lub margaryny wegańskiej

•             1/3 szklanki oleju

•             syrop daktylowy i 2 łyżki oleju kokosowego (do polewy)

Sposób przyrządzenia:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie dodać olej i olej kokosowy (3 łyżki), wymieszać. Dodać miąższ kokosa i wyrabiać ciasto, dodając odrobinę wody - tyle, żeby ciasto było łatwe do wałkowania, elastyczne, ale nie za mokre. Ciasto wałkować na placek grubości około 3 mm i wykrawać ciasteczka foremkami. Piec w piekarniku w temperaturze ok. 180 st. C na złoty kolor. Dekorować polewą przygotowaną z syropu daktylowego zmieszanego z olejem kokosowym pół na pół. Można posypać wiórkami kokosowymi.

czwartek, 18 listopada 2010
Orzechowe kuleczki

Składniki:

2 części daktyli

1 część orzechów laskowych lub innych

1 część sezamu lub migdałów

2 łyżki kakao

sezam i wiórki kokosowe do posypania

 

Daktyle wypestkować i zmiksować w malakserze na gładką masę. Jeśli są za suche dodać odrobinę wody. Orzechy i sezam zmielić. Połączyć z masą daktylową i wyrobić ‘ciasto’.

Masa musi się dobrze lepić, jeśli jest za wilgotna, trzeba dodać więcej orzechów, jeśli zbyt sucha, dolać odrobinę wody.

Masę podzielić na pół, do połowy dosypać kakao. Ulepić kulki z całości masy. Do środka można włożyć rodzynkę lub orzeszka itp. Z wierzchu kulki obtoczyć w sezamie i/lub wiórkach kokosowych. Natychmiast są gotowe do zjedzenia.

czwartek, 21 października 2010
Ciastko sezamowe z kremem kakaowym

Składniki:

  • Biały sezam
  • Syrop z agawy lub inny słód
  • Brzoskwinia
  • Awokado
  • 2 banany
  • Cynamon
  • Kakao

Sposób przygotowania:

W młynku do kawy zmielić około pół szklanki sezamu. Wyjąć masę na talerzyk i dodać odrobinę dowolnego słodu. Wymieszać i ulepić placuszek.

Rozgnieść pół brzoskwini i położyć na tym sezamowym placuszku.

Masa kakaowa – włożyć do blendera obrane awokado, 2 banany i 2 łyżki syropu, słodu. Zmiksować razem. Dodać 2 łyżeczki cynamonu i 2 łyżki kakao. Ponownie zmiksować.

Na rozgniecioną brzoskwinię na sezamowym placuszku nałożyć nasz krem kakaowy. Wierzch ciastka udekorować pokrojonymi owocami. Można włożyć do lodówki i zjeść następnego dnia lub zjeść od razu. Z lodówki ciasto jest zazwyczaj smaczniejsze.

niedziela, 03 października 2010
Słodkie kulki kakaowe

Składniki:

  • ok. 1/4 kostki margaryny wege
  • ok. 3/4 szklanki cukru lub innej słodyczy typu melasa
  • kilka łyżek kakao lub karobu
  • paczka płatków owsianych
  • kilka łyżek wody
  • 3/4 szklanki mleka sojowego w proszku

Sposób wykonania:

Margarynę rozpuścić z cukrem i wodą w garnuszku, podgrzewając na gazie, następnie dodać kakao lub karob i cały czas mieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodawać stopniowo płatki i mleko w proszku, i mieszać na małym ogniu, aż do połączenia i stworzenia gęstej masy. Pozostawić do wystygnięcia, a następnie lepić kulki i układać na talerzu. Można dodać do środka bakalie.

wtorek, 14 września 2010
Czekoladowe kulki deserowe

Składniki:

opakowanie płatków owsianych

szklanka mleka sojowego (może być sama woda)

1/2 paczki margaryny wegańskiej

kilka łyżek cukru

kilka łyżek karobu (mączka chleba świętojańskiego)

cukier waniliowy

rodzynki.

Sposób wykonania: Zalewamy w garnku mlekiem lub wodą płatki owsiane i po namoczeniu dodajemy margarynę, cukier, cukier waniliowy i mieszamy na małym ogniu, żeby margaryna się rozpuściła i składniki się połączyły. Odstawiamy z ognia i dodajemy tyle karobu, żeby uzyskać czekoladowy kolor masy. Dodajemy rodzynki i jeszcze mieszamy do połączenia składników. Masa musi być gęsta. Jeśli jest za rzadka, możemy dosypać płatków owsianych. Wstawiamy pod przykryciem do lodówki, żeby stężało. Po godzinie wyjmujemy i toczymy małe kulki, układając je na talerzu. (Żeby masa się nie kleiła do ręki, można moczyć ręce w wodzie)

sobota, 10 lipca 2010
Jabłuszkowe kanapki

Składniki:

  • 1 duże jabłko
  • 2 banany
  • 4 daktyle
  • Cynamon
  • Garść migdałów
  • Cytryna

Sposób przygotowania:

Banany obrać ze skórki i pokroić na części. Z daktyli wyjąć pestki. Można włożyć to do blendera lub jakiejś innej maszyny kuchennej, która zmiksuje nam to na jednolitą masę.

Można również zgnieść to za pomocą tłuczka do ziemniaków. Później dodać to tej masy troszeczkę cynamonu i powtórnie wymieszać.

Wcześniej zamoczone migdały obrać ze skórki i zmiksować w młynku do kawy.

Pokroić duże jabłko na plasterki i posmarować je z obu stron sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały zbyt szybko.

Na tak przygotowane plasterki jabłka nałożyć masę bananowo – daktylową, a na wierzchu położyć zmielone migdały.

środa, 07 lipca 2010
Imbirowe żelki wegańskie

Składniki:

*5 dkg imbiru

*2- 5 łyżeczki fruktozy /wg smaku/

* sok z 1 cytryny

* 2 szklanki wody

* 3/4 łyżeczki agaru

Obrany i pokrojony imbir gotować z dwoma szklankami wody przez 20 min., po czym wyjąć imbir, dodać cukier, sok z cytryny i agar rozpuszczony w 50 mil. wody i jeszcze pogotować około 3 min. Następnie gorące wylać na płaski półmisek, i po wystudzeniu pokroić w kostkę.

piątek, 04 czerwca 2010
Deser bananowo – truskawkowy

Składniki:

  • 2 banany

  • Garść truskawek

  • Syrop z agawy

  • Wiórki kokosowe

  • Kiwi

Sposób przygotowania:

  • Miksujemy obrane banany z truskawkami.

  • Dodajemy syrop z agawy do smaku.

  • Posypujemy wiórkami kokosowymi i przystrajamy plasterkami kiwi.

środa, 02 czerwca 2010
Kuleczki kokosowe

Składniki:

100 g masła wegańskiego

50 g cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

3 łyżki kakao

180 g płatków owsianych

2 łyżki mocnej kawy

wiórki kokosowe do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Zmiksować masło, cukier i cukier waniliowy ręcznie lub w blenderze. Dodać kakao, następnie płatki owsiane oraz kawę i zmiksować na jednolita masę.

Następnie formować kuleczki i obtoczyć wiórkami kokosowymi. Przed podaniem wstawić na 20 minut do lodówki.

piątek, 28 maja 2010
Jabłkowy przysmaczek

Składniki:

  • 2 jabłka
  • Syrop z agawy lub inny, może być słód
  • Wiórki kokosowe
  • Cynamon
  • Kiwi
  • Cytryna
  • Banan

Sposób przygotowania:

  • Zetrzeć jabłka na tarce.
  • Dodać sok z cytryny (około 2-3 łyżeczki), syrop z agawy, pół łyżeczki cynamonu oraz pokrojonego i zgniecionego wcześniej banana.
  • Wszystko wymieszać.
  • Posypać wiórkami kokosowymi i udekorować plasterkami kiwi.

 
1 , 2

Weganizm Weganizm

Weganizm