sobota, 22 marca 2014
Jak wykorzystać nadwyżkę ugotowanych płatków owsianych?

 

Mam niejaką tendencję do robienia wszystkiego za dużo. Tak też często jest z kaszą z płatków owsianych. Prawie zawsze zostaje mi nadwyżka kaszy, którą wyrzucam.

Ale któregoś razu nie miałam czasu jej wyrzucić, przelałam resztkę na talerz i poszłam do pracy. Kiedy wróciłam wieczorem, w lodówce świeciły pustki, oprócz tego talerza z zimną kaszą, na którą w tej postaci zupełnie nie miałam ochoty. Wpadłam na pomysł, żeby podgrzać ją na oliwie na patelni.

Przełożoną na patelnię kaszę posypałam przyprawami curry i czarnym pieprzem, dodałam trochę soli. Podsmażyłam na lekko złoty kolor z obydwu stron (podzieliłam ją 2 części, by łatwiej przewrócić na drugą stronę), a następnie obok lekko podsmażyłam zieleninę typu szczypiorek i tymianek. Podałam z ugotowaną brukselką. Muszę powiedzieć, że podgrzana w ten sposób kasza z płatków owsianych weszła na stałe do mojego repertuaru kuchennego jako szybkie w przygotowaniu, tanie i naprawdę niespodziewanie smaczne i delikatne w smaku danie. Polecam.

  • płatki owsiane
  • curry
  • czarny pieprz
  • szczypiorek
  • tymianek
  • brukselka

 





sobota, 28 grudnia 2013
Tofu a'la karp po żydowsku

 

Składniki:

  • 1 kostka tofu,
  • garść rodzynek,
  • garść płatków migdałowych,
  • 1 cebula,
  • 1 mała marchew,
  • 1 mała pietruszka,
  • kilka liści zielonej pietruszki,
  • 1 płaska łyżeczka agaru,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 0,5 l wywaru z warzyw (bulionu),
  • 1 listek wodorostu sushi nori,
  • kilka kropel oliwy,
  • ziele angielskie, liść laurowy, sok z cytryny (1 łyżka), sól, syrop z agawy (ewentualnie cukier).

 

Sposób przyrządzenia:

Tofu kroimy w cienkie plasterki i przekładamy wodorostami sushi nori, skrapiamy cytryną, doprawiamy solą i odrobiną oliwy. Zostawiamy na noc w chłodnym miejscu (zamiast marynować tofu można użyć sosu sojowego).

Przyrządzamy wywar z włoszczyzny (warzywa można wykorzystać na sałatkę). Cebulę kroimy w wąskie paseczki i gotujemy na bulionie, aż zmięknie, dodając rodzynki, ziele angielskie, liść laurowy, sól, później płatki migdałowe. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy syropem z agawy (smak powinien być słodkawy). Na końcu dodajemy agar rozmieszany w 0,5 szklanki zimnej wody. Całość mieszamy aż do wrzenia, a następnie studzimy. Gdy galaretka zaczyna gęstnieć, zalewamy nią ułożone na półmisku tofu z dodatkami (marchew, pietruszka pokrojone w plastry, zielona pietruszka). Zostawiamy do stężenia w chłodnym miejscu.

sobota, 14 grudnia 2013
Placki ziemniaczano-warzywne

 

 

Składniki

  • 10 dużych surowych ziemniaków startych jak na placki ziemniaczane
  • połowa niedużej cukinii
  • ćwiartka kostki tofu
  • 0,5 cebuli i ew. szczypiorku
  • połowa brokułu średniej wielkości
  • 4 pieczarki
  • ew. posiekana natka pietruszki, 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej

Wykonanie

Ziemniaki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Dodać 2 łyżki mąki. Następnie wszystkie warzywa drobno pokroić. Cebulkę można podsmażyć na złoty kolor. Ziemniaki wymieszać z pokrojonymi warzywami i dodać sól i pieprz wg uznania.

Smażyć jak placki ziemniaczane. Podawać ew. z gęstą wegańską śmietaną lub wegańskim jogurtem.

Placki powstały całkiem przypadkowo, gdy zostało mi trochę warzyw z innej potrawy i nie miałam do czego ich zużyć. Placki ziemniaczane miałam zrobić na życzenie przyjaciół i kiedy ziemniaki były już starte, a właściwie zmielone w robocie starym jak świat, ale za to z wkładką do tarcia ziemniaków, to wpadły mi w oko te pozostałe od wczoraj warzywa. Reszta należy już do historii.

Placki okazały się sukcesem, ale moim zdaniem były najsmaczniejsze zimne następnego dnia.

 

 



niedziela, 03 listopada 2013
Guacamole

Składniki

  • 2 - 3 awokado
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • sok z 1 limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • 2 łodyżki naci selera
  • pół czerwonej papryki
  • sól morska, pieprz

 

Wykonanie

Awokado i pomidor zmiksować lekko, dodać resztę składników i jeszcze chwilkę miksować, tak by całość była niezbyt kremowa a raczej zawierała grudki.

 



wtorek, 15 października 2013
Wegański obiad



Składniki:

  • 300 g szynki sojowej pokrojonej w paski
  • 1 cebula
  • 0,5 pora
  • 4 marchwie
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 4 gałązki selera naciowego
  • ca 200 g pieczarek
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • pieprz, sól
  • parę ugotowanych szparagów /opcjonalnie/

 

Wykonanie:

Pokroić wszystkie warzywa na nieduże kostki.

Pieczarki podsmażyć razem z cebulą i porem. Gdy nabiorą już lekko złotawego koloru, dodać szynkę i jeszcze parę minut dusić.

Pozostałe warzywa można dodać do pieczarek i szynki, i dalej smażyć do miękkości, albo szybko podsmażyć w woku i dodać do reszty składników,  delikatnie mieszając jeszcze parę chwil, tak aby smaki się dobrze wymieszały i aby danie osiągnęło jednolitą temperaturę.

Można podawać jako samodzielne danie lub do kaszy kuskus, bulgur, jęczmiennej perłowej itd.



sobota, 24 sierpnia 2013
Sezonowe danie vege


Najpierw przygotowujemy makaron z cukinii:



Następnie sos (brokuła trzeba najpierw mocno dosłownie nastraszyć, inaczej prawie żaden z niego pożytek):

Bardzo ważna jest kolejność

 



1. Do blendera wrzucamy:

  •  brokuł, chrzan, czarna rzepa, trochę wody - i miksujemy (warzywa należy najpierw pokroić)

 



2. Drugie blendowanie powinno się odbyć około 10 minut po pierwszym:

  • miękkie owoce lub warzywa, pokrojone, jak papryka ciemno czerwona, marchewka (jak dodamy buraka, będzie mocniejszy kolor) 

Można robić w różnych wariacjach... 

(Uwaga dla początkujących vege: najlepiej dodać więcej słodkiej dojrzałej ciemno czerwonej papryki lub marchewkę, i warto mieć pod ręką przecier pomidorowy i łyżkę oleju, bo żołądek od prawidłowo przygotowanego brokuła daje silne sensacje. Jeśli jeszcze się nie jadło tak przygotowanego brokuła, należy zacząć od małej porcji.)

 



 

Tak przygotowanym "sosem" polewamy wcześniej przygotowany makaron z cukinii ...

 

sobota, 13 kwietnia 2013
Placuszki z kukurydzy

Składniki

  • 1 puszka kukurydzy ca 230 g czystego produktu
  • 130 g mąki kukurydzianej
  • 1 jalapeno albo hiszpańska papryczka
  • 180 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mała cukinia ca 250 g
  • wrząca woda
  • 1/2 pora, nać pietruszki
  • sól, pieprz, chili
  • oliwa do smażenia
  • Podawać placuszki np. z gęstą wegańską śmietaną czy salsą.

 

Wykonanie

Zetrzeć cukinię na tarce do warzyw, posolić z ca 1.5 łyżeczki soli i odstawić na 10 minut, a następnie odsączyć z powstałego soku. Ziarenka z papryczki zeskrobać, a papryczkę pokroić drobno.

Płatki owsiane zalać wrzątkiem tak, aby ledwie były przykryte i odstawić na parę minut, aż powstanie gęsta papka. Następnie ewentualny nadmiar wody odlać i wymieszać razem wszystkie składniki, dodając na końcu pieprz. Odstawić na 10 minut.

Smażyć placuszki nakładając łyżką na patelnię wypełnioną dość dużą ilością oliwy czy oleju. Smażyć ok. 2 minut po obydwu stronach.

Smakują jeszcze lepiej ostudzone. Podać z wegańską śmietaną, salsą czy ewentualnie innym dodatkiem wg smaku.



 

piątek, 18 maja 2012
Przekąska z pieczarek

 SKŁADNIKI (na 4 porcje)

  •  500 g pieczarek, małych i świeżych, ew. średniej wielkości, przekrojonych na pół
  • oliwa z oliwek tłoczona na zimno
  • 1 łyżka kaparów
  • ew. 2 szt. suszonych w słońcu pomidorów w zalewie
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 opakowania 400 g pomidorów prasowanych lub krojonych w kostkę
  • woda
  • świeży tymianek i rozmaryn po gałązce  (ew. mogą być suszone)
  • sól, pieprz
  • ew. sok z cytryny
  • posiekana natka pietruszki
  • 20 szt. oliwek wypełnionych cytryną lub innych

 

SPOSÓB WYKONANIA

Całe pieczarki lekko podsmażyć czy tylko poddusić. Czosnek grubo pokroić i dodać do pieczarek i dusić parę chwil. Następnie wlać pomidory, trochę wody, kapary, suszone pomidorki i dusić około 20 minut, dolewając wodę, jeśli jest taka potrzeba.  Dodać wszystkie przyprawy, a także oliwki i natkę pietruszki, i ostudzić.

Potrawę można również podawać jako dodatek do ryżu czy makaronu, na gorąco.

 

czwartek, 03 maja 2012
Wegańskie pierożki


(proporcje na 30 pierożków)

Składniki na farsz:

  • ok. 125 g kaszy gryczanej
  • ok. 20 g pieczarek
  • duża cebula

Cebulę oraz pieczarki smażymy, łączymy z ugotowaną kaszą i przyprawiamy.

 

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • ponad 2 łyżki stołowe oleju
  • ciepła woda

Do wysypanej na stolnicę mąki dodajemy ponad 2 łyżki oleju i stopniowo „podlewamy” środek odrobiną ciepłej wody jednocześnie wyrabiając ciasto tak (tylko palcami), aby zagarniać zew. warstwy mąki – aż do połączenia składników. Uzyskane ciasto powinno być „luźniejsze” niż surowe kruche ciasto.

Następnie kilka minut wygniatamy ciasto całymi dłońmi, bardzo mocno rozwałkowujemy i wycinamy koła spodnią częścią foremki do pierogów. Krążki ciasta umieszczamy w foremce, wypełniamy farszem i zaciskamy formę, usuwając ciasto wychodzące poza foremkę.

Do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju wrzucamy pierożki (turami – duża ilość jednocześnie może się posklejać), a po ok. 5 min. od wypłynięcia wyjmujemy pierożki i polewamy olejem, żeby się nie skleiły.



wtorek, 07 lutego 2012
Omlet z ciecierzycy (bezglutenowy)

Składniki:

  • mąka z ciecierzycy (ok. 150g)
  • niewielka ilość warzyw, jakie mamy pod ręką (tu: kawałek kwiatu brokułu, kawałek papryki, kawałek cukinii), może to być cebula, kalafior, seler, rzeżucha...
  • sól, oregano, bazylia, cząber, pieprz
  • woda gazowana
  • olej do smażenia
  • sos pomidorowy do polania

 Sposób przyrządzenia:

Mąkę z ciecierzycy wymieszać z wodą gazowaną tak, aby uzyskać gęstą, lekką lejącą się konsystencję. Warzywa siekamy bardzo drobniutko i wrzucamy do ciasta, dodajemy szczyptę soli i ok. łyżki stołowej ziół. Smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru, a następnie bardzo ostrożnie przewracamy na drugą stronę (podważamy drewnianą łopatką, upewniając się, że omlet jest już wystarczająco usmażony). Smażymy z drugiej strony. Podajemy z sosem pomidorowym i warzywami.



sobota, 03 grudnia 2011
Przepis konkursowy: Cieciorka z warzywami na słodko-kwaśno

Przepis nadesłała Andżelika

(autorka bloga Wegetarianka w kuchni)

 

Składniki:

  •  szpinak w liściach (ok 3 garści, może być mrożony)
  •  pół strąka papryki
  •  ok 150g cieciorki
  •  cebula
  •  natka pietruszki
  •  łyżeczka cukru i łyżeczka octu
  •  ziele angielskie
  •  liść laurowy
  •  mielona słodka papryka
  • sól, pieprz

 Sposób przygotowania:

Cieciorkę przez noc moczyć w wodzie, odcedzić, gotować w nieosolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim aż zacznie się robić miękka. Posolić i gotować jeszcze kilka minut. W tym czasie na patelni dusić paprykę z posiekaną cebulą, pod koniec dodać szpinak, pietruszkę, odcedzoną cieciorkę, przyprawić papryką, solą, pieprzem, cukrem i octem. Dusić jeszcze 5 minut. Podawać z razowym pieczywem:)



środa, 30 listopada 2011
Przepis konkursowy: Bezkrwawe "Krwiste mięso"

Przepis nadesłała Kamila    


Składniki :

  • 3 szklanki mąki
  • szklanka bulionu warzywnego
  • pół szklanki oleju lub oliwy  z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • przyprawy : sos sojowy, majeranek, pieprz, czosnek granulowany, koperek, pietruszka, curry, papryka
  • woda z gotowanych buraków, sok z buraków lub barszcz w proszku


W misce umieścić wszystkie składniki , wymieszać łyżką. W razie potrzeby dodać mąki. Uformować odpowiedni kształt. Zawinąć w gazę i gotować w wodzie lub w folię aluminiową i gotować na parzę ok 1 godziny. W celu uzyskania odpowiedniej konsystencji po ugotowaniu podsuszyć np. w piekarniku.
Gotowe!

 

wtorek, 29 listopada 2011
Przepis konkursowy: Tarteletki z kalafiorem,cebulą, puree z groszku, tofu a

 

Przepis nadesłała Beata

Składniki:

  • arkusz ciasta francuskiego
  • garść migdałów w płatkach 
  • 1 średnia cebula

 TOFU A'LA FETA:

  • kostka naturalnego tofu
  • suszona, ostra, czerwona papryka2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • oregano
  • czubryca zielona
  • pieprz
  • sól

 PUREE Z GROSZKU:

  • 100g zielonego groszku
  • 2  łyżki mleka sojowego
  • sól

 KALAFIOR :

  • 200g kalafiora
  • czubryca zielona
  • sól


Przepis:

Magiczne działania kuchenne rozpoczynamy od zamarynowania tofu. Kostkę kroimy na małe kwadraty, a w misce mieszamy oliwę, sok z cytryny, paprykę, dość dużą ilość soli, oregano, czubrycę oraz pieprz. Do gotowej marynaty wrzucamy tofu i delikatnie mieszamy. Odstawiamy miskę do lodówki na minimum godzinę do przegryzienia.

Następnie zabieramy się za kalafior. Główkę dzielimy na małe różyczki i gotujemy do średniej miękkości (tak aby w piekarniku doszły ). Ugotowany kalafior dzielimy na jeszcze mniejsze różyczki i doprawiamy solą i czubrycą. Ciasto francuskie dzielimy na cztery kwadraty i wykładamy nim kokilki (lub inne naczynie żaroodporne). Na spód nakładamy przyprawiony kalafior. 

Nadszedł czas na puree z groszku.Groszek rozgniatamy, powoli dodając mleko. Opcjonalnie możemy również dodać margarynę, jednak ja z tego zrezygnowałam. Na koniec doprawiamy puree solą.
Cebulę drobno kroimy i posypujemy odrobiną soli, aby puściła sok.

Ostatnim elementem jest przyprażenie migdałów na patelni (wystarczą 2 minuty, po jednej na każdą stronę). Do kokilek (w których mamy już ciasto francuskie i kalafior) nakładamy warstwę cebuli, puree z groszku, na wierzchu układamy kilka kostek zamarynowanego tofu i posypujemy to wszystko prażonymi migdałami.

Wstawiamy nasze arcydzieła do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i czekamy 15 minut

 

niedziela, 27 listopada 2011
Przepis konkursowy: Selerowe Cordon Bleu

Przepis nadesłała Olga

(Olga prowadzi wegańskiego bloga więcejyofu)

Jest to wegańska wersja klasycznego kotleta Cordon Bleu. Pierwowzorem mojego dania było selerowe Cordon Bleu zjedzone w wiedeńskiej wegetariańskiej restauracji Bio Bar von Antun. Moja wersja ma jednak nieco bardziej rozbudowany smak a dodatek majeranku i pieprzu ziołowego, tak charakterystycznych dla polskiej kuchni, sprawia że kotlety wydają się być tradycyjnym daniem, idealnym na niedzielny obiad.

Kotlety te tradycyjnie podaje się z cząstkami cytryny i bez sosu, czasami z ziemniakami. Mnie zainspirowały piękne zdjęcia zapiekanych ziemniaków zamieszczone na blogu Bea w kuchnia, jednak w mojej wersji ta potrawa jest wegańska i bardzo prosta w przygotowaniu.


  • 1 bardzo duży seler
  • woda do gotowania selera
  • sok z ½ cytryny
  • 2 opakowania wędzonego tofu (300-400 gramów)
  • 2 łyżeczki ciemnego oleju sezamowego
  • ¼ szklanki japońskiego sosu sojowego
  • ½ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka majeranku
  • olej i olej w sprayu do smażenia
  • cytryna pokrojona w ósemki

 

Tofu odsączyć z płynu z opakowania. Kostki tofu owinąć ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką. Owinięte tofu położyć na talerzu a na tofu ułożyć puszki lub słoiki z wodą w celu odsączenia resztek płynu z tofu. Odsączać 30 minut, po 15 minut na stronę.

Selera bardzo dokładnie umyć. Pokroić w plastry 1 cm grubości. Przygotowane plastry delikatnie obrać i opłukać, w celu pozbycia się ewentualnych resztek ziemi. Selera przełożyć do garnka, zalać wodą by wszystkie plastry były przykryte, dodać sok z cytryny. Garnek przykryć i zagotować. Po zawrzeniu gotować około 20 minut, aż seler będzie ugotowany, jednak w przypadku przygotowywania kotletów lepiej seler pozostawić bardziej twardy niż rozgotowany. Ugotowanego selera odcedzić i pozostawić do lekkiego przestygnięcia.

Odsączone tofu pokroić w cienkie plastry od szerszej strony kostki, tak by uzyskane plasterki miały jak największą powierzchnię. Nie byłam w stanie usmażyć wszystkich plasterków tofu za jednym razem, udało się to w dwóch partiach. By usmażyć połowę plastrów na patelnię wlać 1 łyżeczkę oleju sezamowego i 1 łyżkę sosu sojowego, dobrze wymieszać oba ze sobą. Wyłożyć plasterki tofu na patelnię, polać łyżką sosu sojowego, i smażyć na sporym ogniu około 4-5 minut, przekręcić plastry i smażyć kolejne 4 minuty. Plastry zdjąć i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Sposób przygotowania powtórzyć z pozostałą częścią plastrów tofu.

Ostudzone plastry selera przekroić w poprzek, tak by otrzymać 2 plastry o grubości 0,5 cm.

Zależnie od wielkości plastrów selera i naszych preferencji możemy przygotować wielkie kotlety przekładając po prostu przygotowane plastry selera tofu lub najpierw wyciąć szklanką lub wykrawaczką do ciastek kształtne kółka. Ja wybrałam to drugie rozwiązanie i wykrawaczkę o średnicy 5 cm. Dzięki temu kotlety było łatwiej smażyć a także wystarczyło mi tofu do nadziania wyciętych plasterków selera – w przypadku dużych plastrów pewnie całe tofu zużyłabym na dwa kotlety. Wiąże się to jednak z dużą ilością resztek ugotowanego selera, jednak następnego dnia można przygotować z nich zupę krem lub sałatkę selerową, na wzór ziemniaczanej.

Przygotować kotlety – na dolne kółko z selera rozłożyć przycięte do takiego samego kształtu tofu i przykryć kolejnym plasterkiem selera. Otrzymałam 12 kotletów, jednak liczba uzależniona jest od wielkości i kształtu selera.

Przygotować panierkę. W pierwszym głębokim talerzu wymieszać mąkę z pieprzem ziołowym. W drugim głębokim talerzu wymieszać skrobię z wodą aż do uzyskania lepkiej mieszaniny. W trzecim głębokim talerzu wymieszać bułkę tartą z majerankiem. Kotlety najpierw obtaczać w mące, następnie w mieszaninie skrobi z wodą, a na koniec w panierce, nieco przyklepując ją do powierzchni kotleta.

Na patelni rozgrzać nieco oleju odpowiedniego do smażenia. Smażyć kotlety z oby stron aż będą złote, ewentualnie dolewając oleju lub stosując olej w sprayu.

Podawać z cząstkami cytryny i naprawdę warto ich użyć do skropienia kotletów.

12 kotletów to 4 porcje po 3 kotlety lub 6 po 2, co jest lepszym rozwiązaniem kiedy na taki niedzielny obiad planujemy zupę.

Ziemniaki zapiekane w kształcie róży

  • 1 kg ziemniaków
  • olej lub olej w sprayu
  • gruboziarnista sól
  • pieprz

Ziemniaki obrać i cienko pokroić w robocie kuchennym lub na tak zwanej mandolinie – plasterki muszą być naprawdę bardzo cienkie!

Plasterki ziemniaków wymieszać w misce z 1 łyżeczką oleju. Olejem wysmarować foremki do zapiekania.

Ułożyć plasterki ziemniaków w kształt płatków kwiatu, posypać olejem i pieprzem.

Piec w temperaturze 200°C około 40-45 minut. W połowie pieczenia wyjąc foremki z piekarnika i posmarować olejem ziemniaki lub użyć oleju w sprayu.

 

4-6 porcji

środa, 16 listopada 2011
Przepis konkursowy: Faszerowane bakłażany

 

Przepis nadesłała:





Czas na soczyście fioletowe bakłażany. Odważnie faszerowane duszonymi pieczarkami, ostrymi papryczkami chilli, wyrazistą natką pietruszki oraz lepkim ryżem gotowanym. Z drobnym, greckim akcentem  - domowym sosem tzatziki. Idealny przepis na jesienne wieczory.


Składniki

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 300 g pieczarek
  • 2 papryczki chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • zielony ogórek
  • 125 g ugotowanego ryżu białego
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • jogurt sojowy
  • sól
  • oliwa z oliwek

 Sposób przygotowania

Bakłażany przekrój na pół. Wydrąż miąższ, uważając aby przez przypadek nie uszkodzić skórki. Niczego nie wyrzucaj! Pokrój na drobno całe dobrodziejstwo, które udało Ci się wydobyć z bakłażanów, przełóż do miski i posyp solą. Piekarnik nastaw na 200 stopni. Wyjmij naczynie żaroodporne. Nasmaruj je kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

W naczyniu ułóż ściśle wydrążone połówki bakłażanów. Oprósz je solą i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika na około 20 minut. W tym czasie oczyść pieczarki i pokrój na plasterki. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię. Najpierw smaż a potem duś przez kilka minut. Kiedy puszczą swój aromatyczny sok, dodaj pokrojony na plasterki czosnek, natkę pietruszki oraz drobno posiekane papryczki chilli. Smaż wszystko razem przez kilka minut a następnie dodaj wcześniej przygotowany miąższ bakłażana. Kiedy wszystko zmięknie, dodaj ugotowany ryż i dokładnie wymieszaj. Patelnie zdejmij z ognia. Kiedy bakłażany będą upieczone, wyjmij je z piekarnika. Delikatnie upchaj w nich farsz a następnie ponownie wstaw do piekarnika na 20 minut.

Przygotuj sos tzatziki: do miski zetrzyj ogórka (odciśnij z nich wodę) oraz jeden ząbek czosnku. Dodaj jogurt sojowy oraz zmielony czarny pieprz. Wymieszaj sos. Kiedy faszerowane bakłażany będą gotowe, wyjmij je z piekarnika, przełóż na talerz i polej sosem tzatziki. Jako współczesny dodatek do posiłku, świetnie sprawdzą się... frytki:) Smacznego!

*Więcej przepisów wegetariańskich można znaleźć na mojej stronie: zielononastole.blogspot.com


wtorek, 15 listopada 2011
Ziemniaki zapiekane w piekarniku

 

Składniki:

  1 kg ugotowanych na wpół pokrojonych w ćwiartki ziemniaków
♥  marynata: oliwa, sól, czarny pieprz, sproszkowana papryka słodka
♥  3-4  ząbki czosnku

Przygotowanie:

Formę wysmarować oliwą. Wyłożyć ćwiartki ziemniaków.  Przygotować marynatę, mieszając razem 100 g oliwy, 2 łyżki słodkiej papryki, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz. Następnie zalać ćwiartki ziemniaków i delikatnie wymieszać tak, by wszystkie ziemniaki były pokryte sosem.

Wstawić do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i zapiekać do momentu aż ziemniaki będą złocistego koloru. W zależności od piekarnika zabiera to od 45 do 60 minut.

Podawać do warzyw gotowanych na parze, tofu itp.





środa, 09 listopada 2011
Tofu w sosie słodko-pikantnym


 Składniki:

  • kostka tofu
  • olej
  • 1 cebula
  • 2-3 pomidory
  • sos słodko-pikantny TAO TAO
  • sos sojowy
  • kostka bulionowa wegańska
  • bazylia świeża
  • szczypta cukru, imbir, kurkuma, sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Tofu pokroić w drobne prostokąty, podsmażyć na oleju, przełożyć do półmiska i skropić sosem sojowym. Na tej samej patelni, na której smażone było tofu, podsmażyć pokrojoną drobno cebulkę, a następnie dodać drobno pokrojone pomidory bez skórki. Wszystko podgrzewać mieszając, dodać pokruszoną kostkę bulionową wegańską, sos sojowy, sos słodko-ostry, pieprz, imbir, kurkumę, sól i odrobinę cukru oraz połowę świeżej bazylii. Tofu zalać gorącym sosem i posypać resztą świeżej bazylii. Można spożywać na gorąco lub na zimno.



środa, 02 listopada 2011
Przepis konkursowy: Orzechowa fasolka
Autorka: Marzena Czapiewska


(przepis na dwie porcje)
 
Składniki:
  • 3 duże garście żółtej fasolki szparagowej
  • duża kalarepka
  • duża cebula
  • ząbek czosnku
  • oliwa lub olej roślinny
  • masło orzechowe (dwie duże łyżki)
  • pieprz, sól, ew. mieszanka ziół włoskich
Sposób przygotowania:
 
W osolonej wodzie gotujemy umytą i obraną(z końcówek)fasolkę. Jeśli jest bardzo długa to kroimy ją na mniejsze części. Kalarepkę obieramy i kroimy na duże kostki i również gotujemy do uzyskania miękkości. Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę lub olej,wrzucamy posiekaną cebulę. Gdy warzywa są już ugotowane, odcedzamy je i dodajemy do cebulki. Potem dorzucamy posiekany lub wyciśnięty ząbek czosnku oraz dwie łyżki masła orzechowego. Całość mieszamy aż masło orzechowe się rozpuści. Na koniec doprawiamy danie odrobiną soli, pieprzu natomiast nie żałujmy. Jeśli ktoś lubi włoskie akcenty to może dodać mieszankę przypraw `zioła włoskie`. Życzę powodzenia i smacznego!
 
 
wtorek, 25 października 2011
Warzywa korzenne zapiekane w piekarniku


 Składniki:

  • marchew
  • buraki
  • cebula
  • ziemniaki
  • kalafior
  • korzeń pietruszki
  • parę gałązek rozmarynu
  • oliwa do wysmarowania blachy
  • sól, pieprz, ew. inne ulubione zioła

Marynata:

  • oliwa
  • sos sojowy chiński
  • sos sojowy japoński
  • ew. ocet balsamiczny
  • czosnek

WYKONANIE

Warzywa umyć dokładnie i jeśli są młode, należy zostawić skórkę. W innym wypadku, obrać ze skórki. Blachę wysmarować oliwą, ułożyć warzywa.

Smarować warzywa marynatą za pomocą pędzla, posypać solą, ziołami i rozmarynowymi listkami.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i zapiekać około 30 do 45 minut zależnie od tego jaką twardość warzyw sobie życzymy osiągnąć.



środa, 19 października 2011
Przepis konkursowy: Gulasz palce lizać

Przepis nadesłała: Karolina "Cottie" Antosiak

(Przepis nagrodzony przez czytelników)


Karolina jest autorką bloga: cottien.blogspot.com

Kolejny wyśmienity przepis na sycący i smaczny obiad :)

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 2 cebule
  • 3 pęczki liści rzodkiewki
  • 250 gram tofu
  • 1 szklanka wody
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki cieciorki
  • 2 łyżeczki pasty słonecznikowej, 2 łyżeczki musztardy
  • 3/4 opakowania mixu kiełków na patelnię
  • przyprawy (kmin, kumin, papryka słodka, przyprawa do ziemniaków, przyprawa do spaghetti, kostka bulionowa)
  • oliwa/olej

Przygotowanie:
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy cebule, pomidory, czosnek, tofu. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy kminek z kuminem, następnie podsmażamy na złoto cebulę z czosnkiem. Kiedy ta się zeszkli zrzucamy do garnka, następnie podsmażamy tofu z cieciorką i kiełkami. Do cebuli dodajemy pomidory, zalewamy szklanką wody i stawiamy na ogniu. Kiedy tofu się podsmaży, a w garnku będzie się gotowało, zrzucamy zawartość patelni do gulaszu, dodajemy kostkę bulionową, mieszamy i pozwalamy się dusić aż do rozpadnięcia pomidorów. Myjemy liście rzodkiewki, przebieramy, urywamy 'nerwy' listków. Do sosu dodajemy pozostałe przyprawy, pastę słonecznikową, musztardę, mieszamy i na końcu wrzucamy liście. Pozwalamy dusić się około 5-10 minut na lekkim ogniu.
Podajemy np. z ryżem :)

Zapraszam również na mojego bloga


niedziela, 16 października 2011
Przepis konkursowy: Zapiekana Cieciorka

 Autorka: Karolina "Cottie" Antosiak

 

Karolina jest autorką bloga: cottien.blogspot.com

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (bądź ugotowana zwyczajna)
  • 1 cebula
  • 1/3 papryki
  • 2 garści ciemnych winogron
  • garść suszonej żurawiny
  • przyprawy: papryka słodka (dużo), papryka ostra (mało), przyprawa do ziemniaków (dużo), lubczyk (umiarkowanie)
  • olej lub oliwa

Przygotowanie:
Cieciorkę płuczemy, wrzucamy do miski. Dodajemy olej tak aby wszystkie ziarenka były w nim umaczane (nie potrzeba dużo), następnie dodajemy posiekaną drobno cebulę i paprykę, oraz przyprawy i mieszamy dokładnie aby wszystko rozłożyło się równomiernie. Wszystko to wsypujemy do naczynia żaroodpornego bądź blachy wysmarowanej tłuszczem (ewentualnie wyłożonej folią aluminiową). Na wierzch rozsypujemy pokrojone na 4 części winogrona (najlepiej jeśli wydłubie się z nich pestki) i namoczoną wcześniej żurawinę. Całość wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Przez pierwsze 15-20 minut temperatura niech wynosi około 220 stopni, później warto ją zmniejszyć do 180 stopni.

Zapraszam również na mojego bloga

piątek, 30 września 2011
Knedle ze śliwkami

Składniki:

  • puree ziemniaczane - 1 opakowanie
  • 1-2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • ok. 20 śliwek węgierek
  • cukier z cynamonem do posypywania śliwek.

 Sposób wykonania:

Puree ziemniaczane zalać wrzątkiem w ilości mniejszej niż podany przepis na opakowaniu i nie dolewać mleka, jak zalecają w przepisie na opakowaniu. Dosypać mąkę, sól i łyżkę skrobi i ulepić jednolitą kulę. Ilość mąki zależna jest od rodzaju puree, ale kula powinna być taka, żeby swobodnie odrywać kawałki ciasta i robić placuszek w dłoniach, nakładać śliwkę wydrążoną, posypać cukrem z cynamonem i zamknąć kulkę, aby śliwka została w środku.

Ulepić w ten sposób tyle knedli, na ile wystarczy ciasta (10-20) i wrzucić na wrzątek w dużym garnku. Lekko zamieszać, aby knedle nie przywarły do dna i czekać aż wypłyną. Po ok. 5 minutach wyławiać łyżką cedzakową na talerz i polać odrobiną oliwy, żeby się nie skleiły. Można podawać z białą kapustką ugotowaną na słodko.

Oczywiście wiosną można śliwki zastąpić truskawkami i będą knedle z truskawkami. Rada, jeśli ciasto jest za miękkie i za bardzo się klei, dodać jeszcze jedną łyżkę skrobi, ona spowoduje, że kluski się nie rozlecą.



wtorek, 16 sierpnia 2011
Fasolka szparagowa z sosem z awokado


 

Prosty szybki obiad

 

Składniki:

  • fasolka szparagowa (ok. 20 dkg na porcję)
  • kilka ziemniaków
  • awokado
  • łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie)
  • orzechy włoskie lub pekan (posiekane)
  • sól, oregano

 

Sposób przyrządzenia:

Fasolkę umyć, odciąć ogonki, ziemniaki dokładnie wyczyścić lub oskrobać. Fasolkę i ziemniaki ugotować na parze. Awokado obrać i zmiksować z wodą (ok.1/2 szklanki na 1 owoc) z dodatkiem soli, oregano i ew. oliwy z oliwek. Fasolkę i ziemniaki wyłożyć na talerz, fasolkę polać sosem i posypać posiekanymi orzechami. Podawać z surowymi warzywami.

 



sobota, 06 sierpnia 2011
Zapiekanka z kolorowego makaronu

Składniki (2-3 porcje):

  • kolorowy makaron (150 g)
  • kilka ugotowanych ziemniaków (ok. 6 małych sztuk)
  • warzywa, jakie mamy pod ręką, tu: papryka, pomidor, ogórek kiszony, kapary
  • 1 plaster wegańskiego steku górskiego (lub wegańskiej wędliny)
  • 3 łyżki śmietanki sojowej
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz, zioła włoskie do smaku

Sposób przyrządzenia:

2 ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki. Pozostałe ziemniaki miksujemy z 1/2 szklanki wody i śmietanką sojową z dodatkiem kurkumy, soli, pieprzu i przyprawy ziołowej aż do uzyskania konsystencji sosu. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, ugotowany makaron, pokrojone warzywa, pokrojony wegański stek lub wegańską wędlinę. Zalewamy sosem (sos można wymieszać z makaronem i całość dodatkowo posypać przyprawami). Wstawiamy pod przykryciem do piekarnika i pieczemy w temp. 190 st. C  przez ok. 20 min.

 



niedziela, 19 czerwca 2011
Pao dzy, bao zi lub po prostu bułka na parze

Składniki:

na ciasto:

•             500 g mąki pszennej

•             1 szklanka ciepłego mleka sojowego (lub wody)

•             ½ opakowania drożdży (rozpuścić w ciepłym mleku sojowym lub wodzie)

•             pół łyżeczki cukru

•             3/4 szklanki oleju

 

na nadzienie (w dowolnych proporcjach):

•             makaron sojowy (tego składnika akurat nie za dużo lub można pominąć)

•             grzyby mung

•             proteina sojowa

•             marchewka

•             cebulka

•             sól, pieprz, sos sojowy do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Proteinę sojową namoczyć w rosołku wegańskim, a po przestygnięciu pokroić w drobne paseczki. Grzyby mung ugotować, odciąć ogonki i pokroić w drobne paseczki. Marchewkę zetrzeć na tarce. Cebulkę zeszklić na odrobinie oleju, potem dodać marchewkę i grzyby mung, podprażyć chwilę (nie przypiekać, tylko potrzymać chwilę na ogniu, żeby składniki zmiękły, można dodać trochę oleju, jeśli przywierają do patelni). Wszystkie składniki wymieszać, doprawić. Farsz gotowy.

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku sojowym z odrobiną cukru, poczekać, aż zaczną rosnąć, dodać mąkę, wymieszać, po czym stopniowo dodawać ciepły olej  – dobrze wyrobić i postawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około ½ godziny. Następnie dodać nieco mąki, ponownie wyrobić i formować placuszki, na środek nakładać farsz, a następnie formować małe bułeczki tak, by farsz zamknąć w środku. Pozostawić do wyrośnięcia na 10 min., po czym gotować na parze przez ok. 15 min. Można przechowywać na kolejny dzień i odgrzewać ponownie na parze.

Jako farsz można zastosować niezawodną kapustę z grzybami, pieczarki z kukurydzą lub wszelkiego rodzaju farsze warzywne.

 



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6

Weganizm Weganizm

Weganizm