sobota, 14 września 2013
Kotleciki z farszu sojowego i ziemniaków

 



SKŁADNIKI

  • suchy farsz sojowy ca 130 g
  • 6 szt. ugotowanych ziemniaków
  • połówka cebuli
  • niewielka garstka zielonej pietruszki
  • gałka muszkatołowa, pieprz, sól, curry, cayenne pieprz
  • płatki owsiane do obtoczenia kotlecików
  • oliwa do smażenia

WYKONANIE

  1. Farsz ugotować w wodzie z bulionem warzywnym, następnie odcedzić na sitku, a dużą płaską łyżką można wycisnąć jak najwięcej wody z farszu.
  2. Ziemniaki ugotować i ostudzić, a następnie rozdrobnić widelcem na niezbyt  gładką masę.
  3. Cebulę usmażyć na lekko żółto.
  4. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  5. Wszystkie składniki wraz z przyprawami wymieszać szybko.
  6. Formować kotleciki i obtaczać w płatkach owsianych.
  7. Smażyć na średnim ogniu, aż nabiorą złocistego koloru.
  8. Podawać z surówką.


 



sobota, 03 marca 2012
Kokosowe (nie)żeberka

Składniki:

  • kotlety sojowe (ilość sztuk zależna od zapotrzebowania)
  •  orzech kokosowy, z którego wypite zostało mleczko
  • sól, pieprz, sos sojowy, przyprawa ziołowa (np. zioła włoskie lub 5 smaków)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety zalać wrzątkiem i podgotować, aż mocno zmiękną, odcisnąć nadmiar wody, skropić sosem sojowym, posypać solą, pieprzem i przyprawami ziołowymi. Orzech kokosowy rozbić (wystarczy do tego celu młotek). Wyjąć miąższ i pokroić jego część na paski długości ok 7-8 cm i grubości ok 7-10mm. Każdy pasek kokosa obłożyć kotletem sojowym przyciskając go dłońmi, aż uformuje się zwarty kawałek z kokosem w środku. Smażyć na oleju na złotobrązowy kolor.



niedziela, 08 stycznia 2012
Kotleciki z cieciorki

  • zamoczyć ziarno ciecierzycy na noc, żeby zmiękło
  • następnego dnia zmielić dokładnie blenderem
  • dodać przypraw: jarzynki, pieprzu, koperku, tymianku lub jakie kto preferuje
  • dodać kilka łyżek mąki orkiszowej
  • można dodać sosu sojowego, jeśli będzie mało słone
  • ulepić małe, płaskie kotleciki
  • smażyć na oliwie

Smaczne są w kanapce i jako danie obiadowe z ryżem i surówką. 

Jeśli masa jest za sucha, można dodać trochę mleka sojowego albo wody, a jak się nie klei, to 1 łyżkę skrobi kukurydzianej, ale nie należy przesadzać z mąką, one się skleją w czasie smażenia. 


środa, 14 grudnia 2011
Kotleciki warzywno-gryczane


 

Składniki:

(porcja na ok. 16 kotlecików)

  • 100 g kaszy gryczanej (1 saszetka)
  • 1 cebulka
  • 1 duża czerwona papryka
  • połowa niedużej cukinii
  • 1 sojowa wędzona parówka (ewentualnie można użyć dwóch plastrów wędzonego tofu lub czubatej łyżki granulatu sojowego)
  • 1 duży pomidor
  • ok. 7 płaskich łyżek stołowych mąki

 Przygotowanie:

 Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Pokrojoną cebulkę, paprykę i cukinię podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy drobno pokrojoną parówkę oraz obranego ze skóry pomidora, przyprawiamy i dusimy – do uzyskania rodzaju leczo.
Tak przygotowany gulasz warzywny łączymy z ugotowaną kaszą gryczaną oraz mąką, wyrabiamy masę i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Kolejno, formujemy kotleciki i smażymy krótko na oleju.

 

Powyższe składniki – z wykluczeniem mąki, mogą równie dobrze służyć jako farsz do wegańskich gołąbków.

 

 



sobota, 19 listopada 2011
Przepis konkursowy: Falafel

 Przepis nadesłała: 

 Agata jest autorką bloga: zielononastole.blogspot.com

Jesień coraz mocniej przeplata się z oznakami zimy, dlatego przełączyłam się na tryb ogrzewania ciała cudownymi, gorącymi posiłkami. Wszelkie sałatki czy lekkie posiłki powędrowały do przegródki ze wspomnieniami. Czas na prawdziwe wyzwania, sycące obiady, wegetariańskie odmiany klasycznych przebojów kulinarnych. To danie to prawdziwy rarytas dla miłośników kuchni arabskiej. Falafel czyli smażone w głębokim tłuszczu kuleczki z ciecierzycy, natki pietruszki, chilli, czosnku i cebuli. Doprawione zmiażdżonymi ziarnami kolendry i kminu. Genialnie komponuje się z domowym, lekkim, jogurtowym sosem tzatziki. Najlepiej smakują, kiedy są gorące.

Składniki:

  • opakowanie ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • natka pietruszki
  • mała papryczka chilli
  • ogórek zielony
  • jogurt sojowy
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 1 łyżka zmielonego kminu
  • łyżeczka soli
  • łyżka pieprzu czarnego, świeżo zmielonego
  • olej roślinny do smażenia
  • ewentualnie trochę bułki tartej (jeśli masa będzie zbyt mokra)

 

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę wsyp do dużej miski, zalej letnią wodą i zostaw na noc (ziarna potrzebują kilkunastu godzin by się namoczyć - wchłaniając wodę będą pęcznieć, wydając przy tym przecudowny dźwięk, dlatego warto abyś miskę postawił w innym pokoju niż w tym, w którym śpisz inaczej ciecierzyca nie da Ci wypocząć:)

Przygotuj mikser lub robot kuchenny z funkcją siekania. Do miksera wrzuć połowę napęczniałej ciecierzycy (nie wylewaj wody z moczenia, może jeszcze się przydać!). Zmiksuj wszystko dosyć drobno. Jeśli maszyna odmówi posłuszeństwa możesz dolać 3 łyżki wody, w której pływały ziarna nocą. Do miksera wrzuć cebulę, czosnek, chilli oraz natkę pietruszki (możesz wcześniej delikatnie je pokroić aby sprzęt kuchenny lepiej sobie z nimi poradził). Miksuj. Dodaj resztę ciecierzycy. Miksuj ponownie. Moja sztuczka na udane falafele polega na tym, że przekładam masę z miksera do miski i dodatkowo miksuje ręcznym robotem na bardzo gładką maź, z dużą uważnością czy wszystkie składniki się połączyły. Dodaj sól, pieprz, zmiażdżone nasiona kolendry, kmin. Mieszaj intensywnie. Jeśli jest taka potrzeba to dodaj łyżkę bułki tartej. W garnku rozgrzej dużą ilość oleju roślinnego do temperatury 180 stopni. I teraz zaczyna się cała zabawa: w dłoniach uformuj kulkę z masy ciecierzycy, wrzuć do oleju i smaż chwilę aż kulka stanie się genialnie brązowa. W czasie jednego smażenia, możesz wrzucić do garnka nie więcej niż 4 kulki – olej musi mieć odpowiednią temperaturą, a poza tym kulki powinny swobodnie pływać w tłuszczyku. Falafele wyjmuj na talerz wyłożony papierem, to sprawi, że kulki odsączą się z tłuszczu. Kiedy usmażysz wszystkie kulki możesz przygotować szybki sos tzatziki: do jogurtu sojowego zetrzyj zielonego ogórka oraz jeden ząbek czosnku, dopraw pieprzem do smaku. Kulki mocz w sosie i delektuj się arabskim słońcem na talerzu. Smacznego!



piątek, 22 lipca 2011
Kotleciki z quinoa

 

Składniki:

  • pół szklanki płatków (ew. ziarna) quinoa
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • sól, zioła do smaku (np. pieprz lub przyprawa włoska)
  • olej do smażenia

 

Sposób przyrządzenia:

Płatki quinoa moczymy przez noc. Odlewamy wodę, miksujemy, dodajemy przyprawy i mąkę kukurydzianą. Ciasto powinno mieć na tyle luźną konsystencję, żeby można je było nakładać na patelnię łyżką. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na złotobrązowy kolor.

 



sobota, 21 maja 2011
Kotlety z grzybkami mun w sosie pomidorowym

Składniki:

  • paczka proteiny sojowej lub kotletów sojowych (z soi niemodyfikowanej)
  • paczka tofu naturalnego
  • pół opakowania grzybków mun
  • przyprawy takie jak jarzynka, czosnek lub cebulka, pieprz
  • koncentrat pomidorowy.

 

Zalać wrzątkiem grzybki mun i kotlety sojowe lub proteinę sojową. Po kilkunastu minutach odcedzić i grzybkom odciąć ogonki. Proteina sojowa musi być miękka. Wkładamy do blendera sparzoną proteinę sojową lub kotlety i grzybki i mielimy nożykami na jednolitą masę. Dodajemy zgniecione widelcem tofu i przyprawy. Jeśli się nie klei, możemy dodać garść mąki groszkowej, sojowej lub orkiszowej, aby się kotlety kleiły. Formujemy kotleciki i smażymy na oliwce. Z koncentratu i odrobiny mąki robimy sos pomidorowy, dodajemy do niego sól, cukier, oregano, bazylię i można dodać trochę mleka sojowego. Zalewamy kotleciki sosem.



niedziela, 15 maja 2011
Kotleciki z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 dość duży pomidor
  • 4-5 łyżek mąki z ciecierzycy
  • 1 czubata łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 lub 1 czubata łyżeczka soli (zależnie od potrzeb)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Soczewicę moczymy przez kilka godzin w większym naczyniu, aby miała miejsce pęczniejąc. Soczewicę płuczemy i odlewamy wodę. Miksujemy ją wraz z pomidorem. Następnie dodajemy przyprawy i mąkę z ciecierzycy. Ciasto powinno być dość rzadkie, ale gęściejsze niż naleśnikowe. Smażymy małe kotleciki na rozgrzanym oleju wylewając łyżką niewielkie porcje ciasta.



czwartek, 05 maja 2011
Kotlety z cukinią

Składniki:

  • Cukinia
  • Płatki owsiane
  • Cebula
  • Czosnek
  • Pietruszka
  • Mąka
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pokroić bardzo drobno cukinię, cebulę, czosnek i pietruszkę.

Zalać gorącą wodą płatki owsiane, żeby napęczniały.

Wymieszać i ugnieść obie masy razem, wraz z przyprawami. Jeżeli masa będzie rozlatywała się, można dodać trochę mąki.

Formować małe kotleciki i włożyć na gorący olej.

Smażyć z obu stron.




poniedziałek, 25 kwietnia 2011
Kotlety z proteiny sojowej

Składniki:

  • Proteina sojowa – granulki- szklanka
  • Cebula
  • Płatki owsiane-szklanka
  • Mąką
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy – sól, pieprz, sos sojowy

Sposób przyrządzenia:

Zalać proteinę sojową gorącą wodą, żeby nasiąkła.

Zalać płatki owsiane gorącą wodą, żeby również nasiąknęły.

Wymieszać razem z solą i pieprzem, można dodać sos sojowy.

Pokroić drobno cebulę i dodać do masy.

Ugniatać wszystko razem. Jeżeli będzie za dużo wody, to odcedzić ją. Można dodać do masy trochę mąki, żeby lepiej się kleiła.

Formować małe placuszki i wkładać na gorący olej.

Smażyć z obu stron.


sobota, 23 kwietnia 2011
Kotlety z tofu i sojowego makaronu

Kotlety te mają delikatny, wyjątkowy smak (smakują bardzo nieweganom - można ich nimi kusić zmianą diety).

Składniki:

2 kostki zwykłego tofu

makaron sojowy namoczony we wrzątku (nie gotuje się go, tylko zalewa i po kilku minutach odcedza)

wege jarzynka

przyprawy jak: czosnek, przyprawa włoska

trochę jakiejś mąki do sklejenia: sojowej, grochowej, orkiszowej

oliwa do smażenia.

Makaron już odcedzony należy zgnieść z tofu, aby powstała jednolita masa. Dodać przyprawy i garść mąki do sklejenia (próbować, kiedy się skleja kotlet). Formować małe, płaskie kotleciki i smażyć na oliwce aż się zarumienią. Delikatnie zdejmować łopatką z patelni, żeby się nie rozleciały - jak ostygną, nie będą takie kruche, wtedy wedle potrzeby można je zagrzać lub jeść na zimno z chlebem, czy bułką nawet jako wegeburgery.

sobota, 02 kwietnia 2011
Kotlety z zielonego grochu

Składniki:

•             ok. 1 szklanki suszonego zielonego grochu w połówkach

•             pół łyżeczki soli

•             łyżeczka czubrycy czerwonej lub innej przyprawy ziołowej

•             olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:

Groch namaczamy na noc. Następnie płuczemy, odlewamy wodę i miksujemy na gładką masę, dodając 1/3 szklanki wody. Następnie dodajemy przyprawy i smażymy na niewielkiej ilości oleju.

 

niedziela, 13 marca 2011
Kotlety z kapusty pekińskiej

Produkty:

  • mała kapustka pekińska
  • 2 duże lub 4 małe obrane marchewki
  • kaszka kukurydziana lub manna
  • mąka orkiszowa do sklejenia

Sposób wykonania:

Wrzucić kapustę i marchewki do blendera z nożami, żeby się drobno posiekały lub zetrzeć na tarce na drobnych oczkach marchew, a kapustę drobno posiekać. (w blenderze wychodzi wilgotna jednolita masa, czyli to, o co nam chodzi, a poza tym jest błyskawicznie), dodać przyprawy jakie kto lubi, można samą jarzynkę lub sos sojowy, odrobinę pieprzu. Dosypać kilka łyżek kaszki manny lub kukurydzianej i mąki tyle, żeby się skleiło (na próbę jeden kotlet usmażyć i jeśli się rozlatuje, dodać więcej mąki). Jeśli pozwolimy, żeby kaszka napęczniała, to mniej będzie trzeba dosypać mąki, bo kasza też ma właściwości klejące. Uformowane kotleciki smażyć na oliwce.

sobota, 18 grudnia 2010
Kotlety sojowe po grecku (potrawa wigilijna)

Składniki:

  • Opakowanie kotletów sojowych (można kupić w marketach)

  • Por

  • Przecier pomidorowy

  • 3 marchewki

  • Przyprawy – sól, pieprz ziołowy, ostra papryka

  • Oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania:

  • Kotlety sojowe zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 5 – 10 minut lub gotujemy 5 minut. Zawsze sprawdzamy, czy są miękkie. Kotlety sojowe właściwie są neutralne pod względem smaku, więc gotując je lub zamaczając tylko musimy dodać przyprawy, które lubimy.

  • Smażymy kotlety na patelni z obu stron, aż do przyrumienienia.

  • Ścieramy na tarce o grubych oczkach marchewkę.

  • Kroimy drobno por.

  • W garnku rozgrzewamy lekko oliwę z oliwek i dodajemy przyprawy. Wkładamy marchewkę i por. Dodajemy trochę wody. Mieszamy wszystko razem. Gotujemy, aż do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze przez chwilę trzymamy garnek na gazie, mieszając.

  • Kotlety sojowe możemy pokroić w mniejsze kawałki, ale nie za małe, żeby nie zniknęły w sosie.

  • Gdy chcemy potrawę podać później, np. na drugi dzień, to lepiej będzie trzymać kotlety oddzielnie, gdyż zanurzone w tym sosie mogą zmięknąć.

poniedziałek, 13 grudnia 2010
Kotlety z zielonej soczewicy

Składniki:

  • Zielona soczewica (może być też inny rodzaj – czerwona, brązowa – one szybciej się gotują), pół opakowania.
  • 6 pieczarek
  • 2 cebule
  • Mąka
  • Natka pietruszki
  • Przyprawy – sól, pieprz, ostra papryka
  • Olej do smażenia – oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  • Ugotować soczewicę.
  • Pokroić drobno pieczarki, cebulę i natkę pietruszki.
  • Można wszystko wymieszać w blenderze lub ugnieść drewnianą łyżką, ręcznie lub jak kto woli.
  • Dodać 3 łyżki mąki i przyprawy.
  • Wszystko razem wymieszać.
  • Lepimy kotleciki. Jeżeli mamy problemy z ich sklejeniem, to możemy dodać jeszcze trochę mąki lub obtoczyć je kolejno w mące tak, żeby się nie rozleciały podczas smażenia.
  • Smażymy z obu stron.
niedziela, 24 października 2010
Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora:

Produkty: kalafior, przyprawy, mąka do sklejenia.

Sposób wykonania:

kalafior zatrzeć na tarce, na drobnych oczkach, dodać sól, pieprz, jarzynkę wege i kilka łyżek mąki, żeby się masa sklejała. Formować kotlety i smażyć na oleju. Dobre są nawet odgrzewane na drugi dzień. Do tego na obiad zrobiłam kapustę z cieciorką (może być z grochem).

Kapusta:

Produkty: kapusta kiszona, oliwa, przyprawy, groch lub cieciorka.

Przygotowanie:

groch lub cieciorkę ugotować do miękkości z solą, ale tak, żeby się nie rozleciał. W drugim garnku na oliwce przysmażyć kapustę kiszoną (jeśli bardzo kwaśna, najpierw przepłukać ją wodą. Smażyć mieszając, a następnie dodać wody i gotować ok. 20-30 minut. Dodać cieciorkę lub groch i przyprawy: tymianek, pietruszkę suszoną, liść laurowy, pieprz, sos sojowy, ziele angielskie i wszystko razem pogotować jeszcze, żeby się składniki połączyły.


czwartek, 07 października 2010
Kotlety nieco inaczej

Składniki:

  • namoczona paczka kotletów sojowych (najlepiej czeskich)
  • 2-3 łyżki mąki z cieciorki (inaczej groch włoski)
  • 2-3 łyżki mąki pszennej zwykłej
  • sos sojowy
  • pieprz ,sól do smaku
  • olej do smażenia
  • woda
  • bułka tarta

W dość dużej misce rozrobić mąkę z cieciorki, mąkę pszenną i doprawić solą i pieprzem do smaku. Dolać tyle wody, aby powstało ciasto trochę gęściejsze jak na naleśniki. Kotlety sojowe skropić sosem sojowym i zanurzyć po obu stronach w cieście, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć w mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać np. z kapustą kiszoną

poniedziałek, 04 października 2010
Burgery z tofu

Składniki:

  • 850 g wyciśniętego tofu
  • 6 łyżek utartej marchewki
  • 4 łyżki poszatkowanego pora (ew. szalotki , cebuli lub korzenia imbiru)
  • 2 łyżki zmielonych i uprażonych ziaren sezamu, słonecznika lub orzeszków ziemnych
  • 3/4 łyżeczki soli
  • sos sojowy
  • olej do głębokiego smażenia

Wszystkie składniki, oprócz oleju i sosu sojowego, dobrze wymieszaj w dużej misce, a następnie ugniataj jak ciasto na chleb. Kiedy masa będzie dobrze wyrobiona i gładka, uformuj nawilżonymi w oleju rękami kotleciki o średnicy 7,5-9 cm.

Wlej na patelnię lub wok olej (tak, żeby był głęboki na ok. 5-6 cm) i rozgrzej go do 150C, po czym smaż burgery z każdej strony (około 4 min). Odsącz na papierowej serwetce.

Podawać gorące skropione sosem sojowym.

(Rynn Berry, Słynni wegetarianie i ich ulubione przepisy. „Od Buddy do Beatlesów”)

sobota, 02 października 2010
Kotleciki z kaszy orkiszowej i tofu

Składniki:

  • 5 łyżek ugotowanej kaszy orkiszowej (lub innej)
  • 1/2 paczki 300 g tofu
  • 2-3 łyżki duszonych pieczarek
  • 2 łyżki prażonego sezamu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki kolendry
  • sól , pieprz, sos sojowy do smaku
  • olej do smażenia

Kaszę, tofu, pieczarki i sezam dobrze wymieszać w misce na jednolitą masę. Następnie dodać mąkę i przyprawy, ponownie wymieszać. Formować kotleciki dowolnej wielkości. Smażyć na gorącym tłuszczu, aż będą złotobrązowe. Podawać w sosie pomidorowym lub grzybowym.

środa, 04 sierpnia 2010
Kotleciki sojowo słonecznikowe z paprykową niespodzianką…

  • 1 opakowanie ziaren słonecznika (200g)
  • 1 kostka tofu
  • 1 łyżka tahini
  • 1 zielona papryka
  • bułka tarta
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz, koperek

Słonecznik wrzucamy do wrzącej wody i chwileczkę gotujemy.

Odcedzamy dodajemy tofu, przyprawy i Tahiti i wszystko razem miksujemy, powstanie dość gęsta masa

Paprykę kroimy w paseczki i każdy paseczek opakowujemy masą tworząc nieduży kotlecik.

Każdy obtaczamy w bułce tartej

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy nasze kotleciki i smażymy na piękny złoto pomarańczowy kolor z obu stron. Doskonałe z pomidorami i sosem z łubinu.


środa, 28 lipca 2010
Kotlety z okary

Okara to masa powstała przy wyrobie tofu lub mleka sojowego. Warunkiem dobrego mleka, a tym samym okary jest użycie wrzącej wody przy miksowaniu soi. W ten sposób mleko sojowe i okara są pozbawione specyficznego surowego smaku.

Składniki:

6 łyżki okary

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki zmielonych suszonych grzybów

1-2 łyżki soku z cytryny

1 kromka namoczonego chleba graham

przyprawy: sos sojowy, pieprz, sól, szczypta fruktozy do smaku,

oliwa z oliwek do smażenia

Okarę włożyć do miski, dodać wszystkie składniki i przyprawić do smaku. Uformować kotlety i dosyć długo smażyć na gorącym tłuszczu, na niezbyt dużym ogniu, aby się nie przypaliły.

niedziela, 25 lipca 2010
Kotlety na danie dietetyczne

Składniki:

  • suszona włoszczyzna (jarzynka w kawałkach: marchewka, por, pietruszka, seler suszony)
  • płatki owsiane
  • przyprawy

Sposób wykonania:

Zalać wrzątkiem suszoną jarzynkę w kawałkach (nie wegeta) i zostawić na 15 minut, żeby napęczniała. Dodać do ciepłej jeszcze kilka łyżek płatków owsianych i zostawić do napecznienia znów na ok. 15 minut. Dodać dowolne przyprawy, jak: sól, pieprz, sos sojowy... i zmiksować na jednolitą masę, ale nie na papkę. Formować kotlety i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Najlepsze są na drugi dzień, a także do bułki na zimno.

czwartek, 15 lipca 2010
Kotlety sojowe mielone

Potrzebne produkty:

2 kostki tofu

małe opakowanie kostki sojowej lub kawałków jak do gulaszu (można też użyć kilka suchych kotletów proteiny sojowej niemodyfikowanej)

łyżka mąki orkiszowej (niekoniecznie, ale lepiej się skleją)

przyprawy takie jak: pietruszka, koperek, sól, pieprz, sos sojowy lub jakie lubimy.

Sposób wykonania:

zalać wrzątkiem lub przez chwile zagotować, żeby zmiękła proteina sojowa (kostki, kotlety), ostudzić i odcedzić, zmielić w blenderze razem z kostkami tofu, dodać przyprawy i mąkę. Formować kotlety i smażyć na oliwce z oliwek.

niedziela, 13 czerwca 2010
Kotlety sojowe w sosie pomidorowym

  • Opakowanie kotletów sojowych
  • 2 cebule
  • 1 kartonik przecieru pomidorowego
  • sól (ew. ulubiona przyprawa warzywna)
  • pieprz Cayenne (szczypta)
  • koperek
  • ok. 5 łyżek mleka kokosowego
  • ok. 5 łyżki oliwy z oliwek

Kotlety moczymy w wodzie lekko zakwaszonej sokiem z cytryny (będą miały jaśniejszy kolor i neutralny zapach)

Obieramy cebulę i kroimy na kawałki, wrzucamy do rondelka i dusimy pod przykryciem, lekko posypując solą lub przyprawą warzywną – kilka minut. Kiedy cebula jest już „zeszklona”, wrzucamy odciśnięte i pokrojone w paski kotlety, mieszając, żeby się nie przypaliło chwilkę razem dusimy, dodając soli (ew. ulubionej przyprawy warzywnej), kiedy woda już prawie całkiem odparuje, a kotlety przenikną cebulą, dodajemy mleko kokosowe, szczyptę pieprzu Cayenne, chwilkę dusimy i dodajemy przecier pomidorowy i koper. Dodanie łyżki cukru spowoduje, że smak będzie bardziej wyrazisty. Dusimy całość w rondelku ok. 5 minut, zestawiamy, i dodajemy oliwę z oliwek. Doskonale smakuje z młodymi ziemniaczkami.


sobota, 29 maja 2010
Kotlety sojowe z sezamem

Składniki:

  • Kotlety sojowe- jedno opakowanie
  • Mąka
  • Sezam
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  • Kotlety sojowe gotować w wodzie z przyprawami , tak żeby kotlety były całkowicie zamoczone.
  • Gotować około 5 minut, aż będą miękkie; sprawdzamy widelcem, żeby nie było żadnych twardości.
  • Wyjąć kotlety z wody i odcedzić nadmiar wody , ugniatając  je lekko widelcem.
  • Mąkę wymieszać z wodą i przyprawami do konsystencji śmietany.
  • Zamaczać kotlety w masie za pomocą łyżki
  • Nakładać łyżką na rozgrzany olej na patelni.
  • Kotleciki można posypać sezamem.
  • Smażyć, aż do przyrumienienia z obu stron.

Z wywaru, w którym gotowały się kotlety, można zrobić zupę lub sos np. pieczarkowy.


 
1 , 2

Weganizm Weganizm

Weganizm