sobota, 17 sierpnia 2013
Herbatka ze świeżej mięty na letnie popołudnie


Popołudniowa herbata ze świeżych liści mięty zaspokoi pragnienie. Mięta ma też właściwości schładzające.

Liście mięty zalać wrzątkiem. Wersja RAW - liście mięty zalać zimną wodą i zostawić na słońcu, aż woda się nagrzeje i zmieni kolor na zielonkawy.

Miętę można zasadzić w ogródku lub w doniczce, nie wymaga niemal żadnej opieki i rozrasta się nawet w gliniano-kamiennej mokrej glebie.

niedziela, 14 lipca 2013
Kawa mrożona

 

Gorące lato=mrożona kawa... oczywiście tylko dla miłośników kawy...




  • kawa z ekspresu
  • mleko roślinne (ok. 1/4 szklanki lub mniej)
  • kostki lodu
  • syrop np. z agawy







 

czwartek, 09 lutego 2012
Wielowarstwowy koktajl owocowy

Składniki:

  • Banany
  • Orzechy nerkowce
  • Kiwi
  • Mango
  • Czereśnie
  • Truskawki

 

Sposób przygotowania:

Pierwsza warstwa – banan zmiksowany z kilkoma orzechami nerkowca

Druga warstwa- zmiksowane kiwi

Trzecia warstwa – zmiksowane mango

Czwarta warstwa – zmiksowane truskawki z czereśniami

 

Warstwy nakładałam łyżką, bardzo ostrożnie. Później wstawiłam szejka do lodówki na 20 minut.

Trzeba uważać, żeby nie przechylać szklanki.



wtorek, 17 stycznia 2012
Witaminowa bomba

czwartek, 06 października 2011
Koktajl sojowy z bananami i marakują

  • 2 banany
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 marakuja

czwartek, 11 sierpnia 2011
Surowy napój z buraków kiszonych

 

 

 

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 duża główka czosnku
  • 1 litr ciepłej, przegotowanej wody
  • 1 kromka lub tylko skórka z chleba razowego, wysuszonego

 

SPOSÓB WYKONANIA

Buraki obrać, pokroić na drobne części. Wyłożyć do szklanego słoika i zasypywać warstwowo pokrojonym w plasterki czosnkiem.

Zalać wodą, położyć kromkę chleba na wierzch tak, by była pokryta wodą.

Słoik przykryć gazą, przytrzymując ją gumką lub sznurkiem. Z braku gazy, możemy użyć czystej ściereczki z lnu o rzadkim splocie, ale należy uważać, by nie na tyle rzadkim, żeby mogły dostać się do środka muszki.

Słoik należy odstawić w dość ciemne i ciepłe miejsce na 5 do 7 dni.

Napój przed użyciem należy przecedzić przez gazę, przelać do butelek i wstawić do lodówki. Napój można mieszać z wodą mineralną, niegazowaną, świeżym sokiem z jabłek czy też z sokiem pomarańczowym świeżo wyciśniętym w proporcji 2/3 napoju z buraków i 1/3 soków czy wody mineralnej. Jeszcze jedną wersją tego surowego napoju może być skomponowanie go z sokiem ze świeżo ukiszonych ogórków małosolnych.

Buraczki, które pozostaną po odlaniu napoju buraczanego zamrażamy i używamy do gotowania barszczu.

Możliwości są niewyczerpane.

Właściwym przeznaczeniem ukiszonego napoju z buraków jest użycie go jako bazy do barszczu na gorąco, z grzybami suszonymi czy wegańską kostką bulionową z grzybów. Ale w tym wypadku przedmiotem mojego zainteresowania jest napój cudownie gaszący pragnienie w upalne dni, surowy, a zatem bogaty w liczne wartościowe składniki i co nie jest bez znaczenia, dziecinnie prosty i szybki do sporządzenia.

 





 

 



środa, 02 lutego 2011
Sok z warzyw organicznie uprawianych

Składniki:

6 marchwi

4 łodyżek selera naciowego

garść natki pietruszki

2 soczyste jabłka

1 pomarańcza obrana

1 burak średniej wielkości

SPOSÓB WYKONANIA

Wszystkie warzywa zamoczyć w mocnym roztworze soli najmniej przez 10 minut. Wyjąć z wody i obrać ze skóry, jeśli warzywa pochodzą z upraw nie organicznych.


Pokroić w mniejsze cząstki, a następnie wkładać kolejno do sokowirówki.

Na zdjęciu brakuje buraka, ponieważ przypomniałam sobie o nim, jak zdjęcia były już gotowe i sok prawie w całości również.


Ważne, by wyciśnięty sok zamieszać, by soki wszystkich warzyw się wymieszały i dały optymalny smak.

sobota, 11 grudnia 2010
Energetyczne wzmocnienie - Koktajl z jagodami goji i ziarnami kakao

Składniki:

2 banany,

2 łyżki jagód goji,

1 łyżka pokruszonych surowych ziaren kakao

Wszystkie składniki miksujemy razem. Pijemy na świeżo. Koktajl dostarcza wielu cennych składników odżywczych i charakteryzuje się ciekawym smakiem.

poniedziałek, 25 października 2010
Sok z jabłek i imbiru

Składniki:

  • 6 jabłek
  • Kawałek imbiru

Sok wyciskamy w sokowirówce.

piątek, 22 października 2010
Zielony szejk

Składniki:

  • garść świeżych liści szpinaku
  • limonka
  • kiwi
  • 2 banany

Wycisnąć sok z limonki. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę.

piątek, 27 sierpnia 2010
Mleko bananowo – kokosowe

Składniki:

Orzech kokosowy

Woda

Słód lub syrop z agawy

2 banany

Sposób przygotowania taki sam jak w przepisie na białe mleko kokosowe, z tą różnicą, że po przecedzeniu powstałej masy z orzecha kokosowego przez sitko, ponownie wlewamy przefiltrowany napój do blendera i miksujemy  go z bananami i odrobiną słodu.

wtorek, 10 sierpnia 2010
Zielony sok

  • 3 łodygi selera naciowego
  • 4 jabłka
  • imbir

Sok zrobić w sokowirówce.

niedziela, 11 lipca 2010
Poziomkowa ambrozja

Koktajl o cudownym aromacie świeżych poziomek, mniam. Może uda się wybrać na poziomki do lasu podczas urlopu? Albo zebrać w ogródku? Ostatecznie można kupić, ewentualnie zastąpić truskawkami. Miksujemy 2 banany z garścią poziomek (im więcej poziomek, tym więcej zapachu). I gotowe!

niedziela, 27 czerwca 2010
Koktajl z truskawek

Truskawkowy sezon w pełni, nie zapominajcie, że trwa krótko, wiec cieszmy się cudnie wyglądającym , pachnącym i niebiańsko smakującym owocem.

Składniki:

  • truskawki w dowolnej ilości
  • cukier waniliowy
  • dojrzały banan dla osłodzenia koktajlu

Do umytych i oczyszczonych z szypułek truskawek, wrzuć pokrojonego banana i trochę waniliowego cukru. Wszystko rozdrobnić blenderem aż powstanie gładka konsystencja.

Można pić lub jeść długą łyżeczką. Konsystencję można regulować dolewając troszkę wody.

Smacznego!

niedziela, 07 lutego 2010
Rozgrzewająca herbatka z imbirem

 

Składniki

Korzeń imbiru o długości 3-4 cm

10 goździków

1 laska cynamonu

1 jabłko

1,5 l wody.

Przygotowanie:

Imbir obrać ze skórki, pokroić w mniejsze cząstki. Jabłko ze skórka lub bez pokroić na mniejsze kawałki.

Wszystko oprócz jabłka wrzucić do wody i zagotować. Zmniejszyć płomień gazu i pozostawić na małym ogniu przez ok. 10 minut. Wrzucić jabłko i gotować jeszcze 2-3 minuty. Zdjąć z palnika.

Herbatka najlepiej smakuje gorąca, polecana jest przy przeziębieniach, ale pić ją można zapobiegawczo i tak często, jak się ma ochotę.

Weganizm Weganizm

Weganizm