niedziela, 10 lutego 2013
Brukselka inaczej
(Ilość składników dowolna)
piątek, 13 kwietnia 2012
Pasztet wegański
Składniki:
Sposób przyrządzenia: Warzywa pokroić i ugotować na parze do miękkości. Grzyby usmażyć z cebulą. Wyłożyć wszystkie składniki do miksera. Czas miksowania decyduje o konsystencji pasztetu. Na koniec dodać wyciśnięty czosnek i wylać powstałe ciasto do wysmarowanej formy. Pasztet piecze sie w temp. 2000 C przez 40 min.
wtorek, 21 lutego 2012
Pasta do chleba z pestek dyni
Składniki:
Sposób przygotowania: Obrane ze skórki pestki dyni zblendować z oliwą z oliwek i przyprawami. Oliwy musi być tyle, żeby można była nią z łatwością smarować chleb. Można zjeść od razu, ale ja zostawiłam ją w lodówce aż do następnego dnia i smakowała lepiej, przypominała w smaku smalczyk wegański. Myślę, że do takiej kanapki posmarowanej tym „smalczykiem” pasuje wyśmienicie ogórek kiszony, którego niestety nie miałam.
wtorek, 14 lutego 2012
Pasta z zielonego groszku
Składniki:
Przygotowanie: Groszek odcedzamy, przekładamy do naczynia w którym miksujemy go razem z płatem papryki lub ogórkiem. Następnie dodajemy przyprawy, posiekaną natkę oraz olej i wszystko razem mieszamy.
poniedziałek, 23 stycznia 2012
Tofu z boczniakami w galaretce z agaru
Zalewa do galaretki
Zalewa 1 i 1/2 łyżeczki agaru zalewamy wrzącą wodą (1/2 szklanki) i odstawiamy na 5 min. Resztę wody wlewamy do rondelka i dodajemy wszystkie składniki (oprócz sosu sojowego, soli i pieprzu) i gotujemy około 10 min. Wszystko następnie cedzimy przez sitko i łączymy z agarem, gotujemy następne 5 min, na końcu doprawimy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Galaretka Wszystkie składniki galaretki kroimy w drobną kostkę lub delikatnie miksujemy. Następnie warstwami układamy w średniej wielkości salaterce i wlewamy zalewę z agarem. Odstawiamy, aby stężała w chłodnym miejscu. Podajemy skropioną octem jabłkowym, bitumicznym lub cytryną.
niedziela, 04 grudnia 2011
Przepis konkursowy: Tort kanapkowy
Przepis nadesłała Marylka Sundberg.
Składniki dekoracji - propozycje
Do tortu potrzebny jest chleb porcjowany z białej mąki. Jeśli to możliwe najlepiej kupić 2 opakowania podłużnie krojonego, który układa się 3 sztuki poprzecznie i kolejne 3 podłużnie. Zanim zaczniemy wykonywać tort, należy obciąć wszystkie kanty .Chleb krojony w kwadraty jest prawie tak samo dobry i układamy go kładąc 2 kromki od góry i 2 pod spodem. Poniżej propozycje smarowideł do tortu kanapkowego. 1. Smarowidło z miękkiego tofu, osączonego z wody na sicie prze całą noc, zmiksowanego z solą, pieprzem, małym ząbkiem czosnku, 2 łyżkami oliwy, sokiem z cytryny oraz dodanym na samym końcu posiekanym szczypiorkiem czy koperkiem. To smarowidełko ma konsystencję majonezu. 2. Smarowidło z awokado, oliwy, soli, cytrynowego soku, małego ząbka czosnku. Rozdrobnić i wymieszać widelcem. 3. Różnego rodzaju wegańskie pasty warzywne, np. TARTEX, które posypujemy posiekanym korniszonem czy drobno posiekaną cebulką lub innymi mocniejszymi w smaku produktami. 4. Twarożek z soi wymieszany z oliwą, startym chrzanem uprzednio wymieszanym z niewielką ilością śmietanki sojowej, solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Ostatnia warstwa chleba powinna być posmarowana twarożkiem sojowym lub podobnym, a także boczne ścianki tortu powinny być posmarowane smarowidłem, po to, by móc przykleić elementy dekoracyjne. Gdy wszystkie warstwy chleba są już ułożone i posmarowane, należy torcik owinąć folią plastykową i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najchętniej na całą noc. Dekorować następnego dnia. Ostatnim krokiem jest ułożenie dekoracji z warzyw, owoców, ale także z wegańskiej wędliny, plastrów wegańskiego sera itp.
piątek, 02 grudnia 2011
Przepis konkursowy: Wegański tatar czyli pasta z zielonej soczewicy
Przepis nadesłała Sylwia Hołod (autorka wegańskiego bloga nomeatjustcook.blogspot.com) Składniki:
Przygotowanie:
niedziela, 27 listopada 2011
Oberżyna w marynacie
Składniki marynaty
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać plastry oberżyny blisko siebie. Piec w środku piekarnika w temeraturze 185-200 0 C około 20 do 30 min. Ostudzić w misce, zalać marynatą i delikatnie wymieszać. Przełożyć do szklanego słoika, wstawić do lodówki. Zużyć w przeciągu 10 dni.
niedziela, 13 listopada 2011
Kanapka z zapachem lasu
Jesienna przekąska Składniki:
Sposób przyrządzenia: Kurki dokładnie umyć, pokroić większe sztuki, mniejsze zostawić w całości. Wrzucić na rozgrzaną patelnię dodając łyżkę oleju kokosowego. Po chwili dodać drobno posiekaną cebulę, przyprawy i podsmażać mieszając, aż cebulka się zeszkli. Nie podsmażać zbyt długo, bo wtedy kurki mogą stwardnieć. Podawać na dobrym razowym chlebie na zakwasie, na gorąco lub na zimno.
środa, 28 września 2011
Pasta z oberżyny
Składniki
Sposób przygotowania Oberżyny pokroić w plastry o szerokości 1,5 do 2 cm. Blachę wyłożyć papierem przeznaczonym do pieczenia. Następnie rozłożyć na niej plastry oberżyny wysmarowane wcześniej oliwą. Posypać lekko solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 2000C i piec ok. 30 minut. Sprawdzić czy są upieczone (czy nie są surowe w środku) i ewentualnie przedłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, przełożyć do kuchennego robota, dodać oliwę, zmielony czosnek i koncentrat pomidorowy (myślę, że koncentrat można też zastąpić świeżymi pomidorami bez soku i skórki), doprawić solą i ew. sosem sojowym. Wszystko to zmiksować na gładka masę, przełożyć do słoiczków i używać do smarowania chleba. Przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodowce.
czwartek, 21 lipca 2011
Snacki pomidorowe
Snacki pomidorowe (czyli muffiny na słono) Składniki:
Sposób przyrządzenia: Pieczarki drobno pokroić, pomidory pokroić w małe, cienkie cząstki. Nasiona dyni pokruszyć w młynku do kawy (tylko chwilkę, żeby zostały większe kawałki, np. połówki nasion). W jednej misce zmieszać pomidory, pieczarki, przyprawy (listki, sól, pieprz), olej. W drugiej misce zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i nasionami dyni. Połączyć składniki z obu naczyń, lekko mieszając. Ciasto układać w papilotkach do muffinów i piec w temperaturze ok. 180 st. C przez około 20 min.
środa, 18 maja 2011
Snacki z grzybami
(Muffiny na słono) Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Grzyby namoczyć na kilka godzin i gotować przez godzinę następnie odcedzić (wywar można wykorzystać do sporządzenia zupy) i drobno posiekać. Cukinię pokroić w drobną kostkę. W jednej misce zmieszać grzyby, cukinię, ew. cebulkę, przyprawy (sól, pieprz), olej i ok. 1/3 szklanki wody. W drugiej misce zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Połączyć składniki z obu naczyń, lekko mieszając. Jeśli ciasto jest za twarde, dodać trochę wody, jeśli za luźne, odrobinę mąki. Ciasto układać w papilotkach do muffinów i piec w temperaturze ok. 180 st. C przez około 20 min.
sobota, 09 kwietnia 2011
Rolmopsy z cukinii
Rolmopsy nadają się na przekąskę przy okazji towarzyskiego spotkania lub bez okazji bo są naprawdę pyszne!
Składniki:
Cukinię należy pokroić wzdłuż w cienkie pasy a następnie leciutko podgrzać na patelni z oliwą z obu stron, żeby zmiękła i nadawała się do zawijania.
Na wiotki pasek cukinii kładziemy suszonego pomidora w oliwie, 3 listki rukoli, można dodać kawałeczek tofu wędzonego lub wegańskiego sera. Następnie plasterek zawijamy w rulonik i przekłuwamy patyczkiem żeby ustabilizować wszystkie składniki.
Cukinia ma delikatny maślany smak i w towarzystwie kwaskowego suszonego pomidora smakuje wybornie!
sobota, 19 lutego 2011
Kolorowe roladki
Składniki:
Sposób przyrządzenia: Mąkę wymieszać z kurkumą i taką ilością wody, by powstało gęste naleśnikowe ciasto. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i smażyć naleśniki (zależnie od wielkości patelni i grubości naleśników - około 3-4 sztuk). Awokado obrać i rozgnieść widelcem. Naleśniki smarować awokado, a następnie na warstwie awokado ułożyć plasterki wegańskiej wędliny. (Jeśli wędlina jest mocno przyprawiona, nie trzeba juz doprawiać, jeśli lubimy pikantniejsze potrawy, można awokado wymieszać z odrobiną soli i pieprzu.) Następnie zwijamy naleśniki i przekrawamy na pół. Układamy na półmisku i już gotowe.
niedziela, 30 stycznia 2011
Zawijasy ziemniaczane
Składniki:
Sposób przyrządzenia: Ugotowane ziemniaki rozgniatamy na gładką masę dodając kurkumę, czarnuszkę, sól i 1 łyżkę stołową oleju. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i gharam masala. Dodajemy olej, mieszamy, a następnie stopniowo dodajemy tyle wody, by otrzymać gładkie, miękkie ciasto, łatwe do wałkowania. Ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek grubości ok. 0.5 - 0,7 cm, szerokości co najmniej 20 cm. Masę ziemniaczaną układamy na placku wzdłuż jednego brzegu, przy pozostałym brzegu zostawiając kilka cm wolnego miejsca – na sklejenie ciasta. Zwijamy ciasto zaczynając od brzegu, przy którym jest masa. Kroimy krążki grubości ok. 1,5 cm i układamy na wysmarowanej olejem blasze. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 15-20 min.
niedziela, 23 stycznia 2011
Boczniak smażony
Boczniak jest bardzo smacznym grzybem. Oprószony mąką i podsmażony może być przekąską lub daniem z ryżem, ziemniakami, czy kaszą, może być też dodatkiem do chleba. Składniki:
Sposób przyrządzenia: Boczniaka płuczemy, ścinamy nieco ogonki, żeby grzyby były płaskie do smażenia. Czekamy, aż nieco obciekną. Od strony blaszek posypujemy solą, pieprzem, a następnie mąką. Od strony kapelusza posypujemy tylko mąką. Smażymy na oleju na złoty kolor. Spożywamy bezpośrednio po smażeniu, bo wtedy boczniaki są chrupiące.
piątek, 21 stycznia 2011
Bałwanek dla dzieci i nie tylko
Składniki:
Ugotowane, ale jeszcze gorące ziemniaki tłuczemy na gładką masę z dodatkiem soli i łyżką oliwy. Lepimy bałwanka dekorując go dodatkami - robimy kapelusz, oczy, nos, uśmiech, guziki. Podajemy z czerwonym barszczykiem.
niedziela, 09 stycznia 2011
Paszteciki z borowikami i bulion borowikowy
(proporcje na ok.12 pasztecików)
Składniki:
Sposób przyrządzenia: Grzyby namoczyć na noc, a następnie gotować w ok. litrze wody. Wyłożyć grzyby na sitko, aby odsączyć wodę, potem je posiekać, dodać sól i pieprz, wymieszać. Bulion - wywar z borowików doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać olej i wymieszać. Następnie dodawać stopniowo wodę do uzyskania elastycznego ciasta, które łatwo będzie wałkować. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok 2-3 mm. Wycinać kwadraty o boku ok. 7 cm. Na środek kwadratu nakładać łyżeczkę farszu, a boki kwadratu zawijać do środka - nie muszą się skleić, wystarczy, że są bardzo blisko siebie. Paszteciki piec w temperaturze 180 st.C przez ok.15 min. Można je podawać z bulionem grzybowym, warzywnym lub czerwonym barszczem.
niedziela, 17 października 2010
Paszteciki z soczewicą
Składniki:
Sposób przyrządzenia: Farsz: Soczewicę gotujemy w dość dużej ilości wody tak, aby nasiona się rozgotowały. Po 20 minutach gotowania można je rozgniatać tłuczkiem do ziemniaków, żeby przyspieszyć przygotowanie. Masa powinna gęsta, ale nie sucha. Jeśli soczewica nie jest dogotowana, dodajemy trochę wody nadal gotując. Jeśli masa jest za rzadka można odparować wodę gotując dłużej i dodając płatki owsiane, które wciągną nadmiar wody. Dodajemy przyprawy i odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia w misce. Wlewamy olej i całość mieszamy do powstania kruszonki. Następnie stopniowo dodajemy wody (na początek ok szklanki) tak, aby uzyskać ciasto dość kruche, lecz elastyczne (nie może cię ciągnąć, ani rozsypywać), aby łatwo je było wałkować.
Formowanie pasztecików: Kawałek ciasta (ok 1/3) rozwałkowujemy na pasek szerokości ok 12 cm i grubości ok 5 mm. Na środku paska układamy farsz. Następnie składamy ciasto tak, by dwa brzegi paska skleić. Dekorujemy widelcem nakłuwając paszteciki i odciskając wzór widelca na miejscu sklejenia. Kroimy na małe części (paszteciki) ok 4 cm szerokości. Kolejne porcje ciasta formujemy w ten sam sposób. Posypujemy papryką czerwona, kminkiem lub okruszkami sera wegańskiego, ewentualnie czarnuszką. Można zrobić kilka rodzajów dla urozmaicenia. Układamy na pergaminie do pieczenia i pieczemy w temp. ok. 180 stopni C do zarumienienia, co zabiera ok. 20 min. Doskonała przekąska na gorąco i na zimno. Można podawać z barszczem czerwonym. Smacznego!
piątek, 15 października 2010
Pasta do chleba z soczewicy
Składniki:
Sposób przygotowania: Gotujemy soczewicę i marchewki do miękkości. Osobno. Można wcześniej namoczyć soczewicę, chociaż bardzo szybko się gotuje. Nie wylewamy wody po gotowaniu marchewek. Kroimy drobniutko cebulę i podsmażamy na patelni, dodając przyprawy. Ugotowaną marchewkę, soczewicę i cebulkę wkładamy do jednego garnka i miksujemy za pomocą ręcznego blendera lub wrzucamy do blendera, bądź rozgniatamy widelcem. Można do powstającej masy dodać oliwę, wodę z marchewki i przyprawy, pamiętając jednak o tym, że to ma być masa do smarowania chleba, więc nie może być zbyt rzadka.
piątek, 01 października 2010
Pasztet z grochu
Składniki:
Sposób wykonania: namoczone przez kilka godzin pestki i groch zmielić w blenderze, dodać namoczoną i wyciśniętą bułkę, płatki i przyprawy, dobrze wymieszać i upiec w brytfance jak pasztet.
piątek, 03 września 2010
Wege salceson
Składniki:
Sposób przyrządzenia: Kostkę lub krajankę sojową moczymy w bulionie gorącym i krótko gotujemy. Grzyby mung lub inne gotujemy ok. 10 min. i kroimy. Groszek zielony, fasolkę szparagową ew. marchew, cukinię, paprykę gotujemy i kroimy w dużą kostkę. Przygotowujemy pikantny bulion, kiedy się gotuje powoli wsypujemy 3 płaskie łyżeczki agaru na 1l bulionu. Zagotowujemy 3 sekundy, dodajemy trochę cytryny. Wszystkie stałe składniki zalewamy w misce bulionem. Po ok. 1,5 godz. gotowe.
wtorek, 31 sierpnia 2010
Kanapki bez chleba
Składniki:
Sposób przygotowania: Obrać cukinię ze skórki i pokroić w krążki. Pomidora i ogórka pokroić w plasterki. Serek migdałowy – pół szklanki migdałów zamoczyć na noc w wodzie i obrać ze skórki. Włożyć do blendera, zalać około 1/4 szklanki wody i sokiem z połówki cytryny, dodać szczyptę soli. Zmiksować na masę przypominającą twarożek. Masa grzybowa -umyć i obrać koźlaki. Zostawić same kapelusze. Drobno pokroić razem z cebulką. Dodać odrobinę oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Chrzan – może być kupny lub można zrobić samemu (zetrzeć korzeń chrzanu, dodać trochę soku z cytryny i soli). Na niektóre plasterki cukinii nakładamy twarożek migdałowy, pomidorek i na wierzch troszeczkę chrzanu. Na pozostałe plasterki kładziemy masę grzybową i przystrajamy ogórkiem. Najlepiej małosolnym lub kiszonym.
sobota, 14 sierpnia 2010
Ogórkowy hummus
Składniki:
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę.
niedziela, 08 sierpnia 2010
|
Archiwum
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |