niedziela, 10 lutego 2013
Brukselka inaczej



  • brukselka
  • orzechy włoskie
  • pomarańcza
  • cieciorka- niekoniecznie
  • oliwa
  • limonka

(Ilość składników dowolna)

Brukselkę ugotować niezbyt miękko w dobrze osolonej wodzie.  Ostudzić, połać małą ilością oliwy. Pomarańczę obrać i podzielić w małe cząstki, orzechy rozdrobnić. Wszystkie składniki wymieszać i na koniec połać sokiem z limonki.

 



piątek, 13 kwietnia 2012
Pasztet wegański

Składniki:

  • 300 g tofu
  • ½ buraka
  • 2 marchwie
  • 2 cebule
  • 2 dkg ziaren słonecznika (łuskanego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 dkg pieczarek lub innych grzybów
  • 2 łyżeczki curry lub innej przyprawy
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki rozpuszczonego wegetariańskiego bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki wegetariańskiego bulionu grzybowego
  • ew. sos sojowy do smaku

Sposób przyrządzenia:

Warzywa pokroić i ugotować na parze do miękkości.

Grzyby usmażyć z cebulą.

Wyłożyć wszystkie składniki do miksera. Czas miksowania decyduje o konsystencji pasztetu. Na koniec dodać wyciśnięty czosnek i wylać powstałe ciasto do wysmarowanej formy. Pasztet piecze sie w temp. 2000 C  przez 40 min.





 

wtorek, 21 lutego 2012
Pasta do chleba z pestek dyni

Składniki:

  • Pestki dyni
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Suszony, drobno zmielony czosnek

 

Sposób przygotowania:

Obrane ze skórki pestki dyni zblendować z oliwą z oliwek i przyprawami. Oliwy musi być tyle, żeby można była nią z łatwością smarować chleb.

Można zjeść od razu, ale ja zostawiłam ją w lodówce aż do następnego dnia i smakowała lepiej, przypominała w smaku smalczyk wegański.

Myślę, że do takiej kanapki posmarowanej tym „smalczykiem” pasuje wyśmienicie ogórek kiszony, którego niestety nie miałam.



wtorek, 14 lutego 2012
Pasta z zielonego groszku

Składniki:

  • Puszka konserwowego zielonego groszku
  • Średniej wielkości płat papryki konserwowej lub 1 ogórek konserwowy
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • Natka pietruszki - nie więcej niż pół pęczka jeśli świeża, lub suszona
  • Około 1 łyżeczki oleju

 

Przygotowanie:

Groszek odcedzamy, przekładamy do naczynia w którym miksujemy go razem z płatem papryki lub ogórkiem.

Następnie dodajemy przyprawy, posiekaną natkę oraz olej i wszystko razem mieszamy.



poniedziałek, 23 stycznia 2012
Tofu z boczniakami w galaretce z agaru


  • kostka wędzonego tofu (najlepiej czeskie)
  • 20 dkg boczniaka uduszonego z cebulką (mogą być pieczarki)
  • 4 małe ogórki konserwowe
  • garść ugotowanych grzybków mung
  • kilka ugotowanych suszonych pomidorów
  • można dodać groszek konserwowy  i fasolkę szparagową

Zalewa do galaretki

  • 3/4 łyżeczki przyprawy ziołowo - warzywnej firmy VISANA
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 listki ziela laurowego
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz
  • 1 1/2 łyżeczki agaru
  • 2 1/2 szklanki wody

Zalewa

1 i 1/2 łyżeczki agaru zalewamy wrzącą wodą (1/2 szklanki) i odstawiamy na 5 min. Resztę wody wlewamy do rondelka i dodajemy wszystkie składniki (oprócz sosu sojowego, soli i pieprzu) i gotujemy około 10 min. Wszystko następnie cedzimy przez sitko i łączymy z agarem, gotujemy następne 5 min, na końcu doprawimy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.

Galaretka

Wszystkie składniki galaretki  kroimy w drobną kostkę lub delikatnie miksujemy. Następnie warstwami układamy w średniej wielkości salaterce i wlewamy zalewę z agarem. Odstawiamy, aby stężała w chłodnym  miejscu. Podajemy skropioną octem jabłkowym, bitumicznym lub cytryną.



niedziela, 04 grudnia 2011
Przepis konkursowy: Tort kanapkowy

 

Przepis nadesłała Marylka Sundberg.

 


 

Składniki dekoracji - propozycje

  • papryka w różnych kolorach
  • ogórki korniszony
  • pieczarki
  • szczypiorek cienki
  • sałata Radicchio, czerwona, rukola, inne
  • kiełki np. buraków
  • świeży ogórek
  • twarożek sojowy lub inny wegański
  • pasty warzywne np. tartex
  • koper
  • natka pietruszki
  • awokado
  • winogrona
  • pomidorki koktajlowe
  • rzodkiewka.

Do tortu potrzebny jest chleb porcjowany z białej mąki. Jeśli to możliwe najlepiej kupić 2 opakowania podłużnie krojonego, który układa się 3 sztuki poprzecznie i kolejne 3 podłużnie. Zanim zaczniemy wykonywać tort, należy obciąć wszystkie kanty .Chleb krojony w kwadraty jest prawie tak samo dobry i układamy go kładąc 2 kromki od góry i 2 pod spodem. Poniżej propozycje smarowideł do tortu kanapkowego.

1. Smarowidło z miękkiego tofu, osączonego z wody na sicie prze całą noc, zmiksowanego z solą, pieprzem, małym ząbkiem czosnku, 2 łyżkami  oliwy, sokiem z cytryny oraz dodanym na samym końcu posiekanym szczypiorkiem czy koperkiem. To smarowidełko ma konsystencję majonezu.

2. Smarowidło z awokado, oliwy, soli, cytrynowego soku, małego ząbka czosnku. Rozdrobnić i wymieszać widelcem.

3. Różnego rodzaju wegańskie pasty warzywne, np. TARTEX, które posypujemy posiekanym korniszonem czy drobno posiekaną cebulką lub innymi mocniejszymi w smaku produktami.

4. Twarożek z soi wymieszany z oliwą, startym chrzanem uprzednio wymieszanym z niewielką ilością śmietanki sojowej, solą, pieprzem, sokiem z cytryny.

Ostatnia warstwa chleba powinna być posmarowana twarożkiem sojowym lub podobnym, a także boczne ścianki tortu powinny być posmarowane smarowidłem, po to, by móc przykleić elementy dekoracyjne.

Gdy wszystkie warstwy chleba są już ułożone i posmarowane, należy torcik owinąć folią plastykową i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najchętniej na całą noc. Dekorować następnego dnia.

Ostatnim krokiem jest ułożenie dekoracji z warzyw, owoców, ale także z wegańskiej wędliny, plastrów wegańskiego sera itp.



 






piątek, 02 grudnia 2011
Przepis konkursowy: Wegański tatar czyli pasta z zielonej soczewicy

 Przepis nadesłała Sylwia Hołod

(autorka wegańskiego bloga nomeatjustcook.blogspot.com)


Składniki:

  • szklanka zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • mały kawałek selera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz czarny
  • szczypta ostrej papryki mielonej
  • duży ogórek kiszony, lub 2-3 małe


 Do dekoracji:

  • drobno pokrojona cebula
  • pomidor pokrojony w kostkę
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Soczewicę moczyć przez około 2 godziny. W lekko osolonej wodzie, ugotować do miękkości razem z pokrojonym selerem. Odlać nadmiar wody. Cebulę pokroić i podsmażyć aż stanie się lekko brązowa, dodać posiekany czosnek. Połączyć z soczewicą, oliwą, przyprawami i sokiem z cytryny. Przy użyciu blendera, zmiksować (zrobić to tak, aby w masie pozostały kawałki cebuli i soczewicy). Do powstałej papki dodać ogórek pokrojony w małą kostkę, dokładnie wymieszać. Na talerzyku uformować kulkę, udekorować pomidorem, cebulą i posypać przyprawami. Najlepiej podawać ze świeżym pieczywem.

niedziela, 27 listopada 2011
Oberżyna w marynacie

   

        

  • 3 szt oberżyny pokrojone w plastry o grubości 1 cm

 Składniki marynaty

  • 75 g sosu sojowego chinskiego
  • 75 g sosu sojowego japońskiego
  • 50 g octu balsamicznego
  • 1 łyżka lub mniej oleju sezamowego
  • 1 łyżka lub mniej syropu z agawy czy innego wegańskiego słodzika
  • 3 ząbki czosnku, wyciśniętego

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać plastry oberżyny blisko siebie. Piec w środku piekarnika w temeraturze 185-200 0 C około 20 do 30 min.

Ostudzić w misce, zalać marynatą i delikatnie wymieszać.

Przełożyć do szklanego słoika, wstawić do lodówki. Zużyć w przeciągu 10 dni.


 



niedziela, 13 listopada 2011
Kanapka z zapachem lasu

Jesienna przekąska

 

Składniki:

  • 200g kurek, najlepiej jak najdrobniejszych
  • pół niewielkiej cebuli
  • łyżka oleju kokosowego
  • sól, pieprz, tymianek
  • chleb razowy na zakwasie

Sposób przyrządzenia:

Kurki dokładnie umyć, pokroić większe sztuki, mniejsze zostawić w całości. Wrzucić na rozgrzaną patelnię dodając łyżkę oleju kokosowego. Po chwili dodać drobno posiekaną cebulę, przyprawy i podsmażać mieszając, aż cebulka się zeszkli. Nie podsmażać zbyt długo, bo wtedy kurki mogą stwardnieć. Podawać na dobrym razowym chlebie na zakwasie, na gorąco lub na zimno.

 



środa, 28 września 2011
Pasta z oberżyny

Składniki

  • 3 oberżyny (bakłażany)
  • 2 - 4 łyżek koncentratu pomidorowego
  • oliwa, sól, sos sojowy (niekoniecznie)
  • czosnek

 Sposób przygotowania

Oberżyny pokroić w plastry o szerokości 1,5 do 2 cm.

Blachę wyłożyć papierem przeznaczonym do pieczenia. Następnie rozłożyć na niej plastry oberżyny wysmarowane wcześniej oliwą. Posypać lekko solą.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 2000C i piec ok. 30 minut. Sprawdzić czy są upieczone (czy nie są surowe w środku) i ewentualnie przedłużyć czas pieczenia.

Wyjąć z piekarnika, przestudzić, przełożyć do kuchennego robota, dodać oliwę, zmielony czosnek i koncentrat pomidorowy (myślę, że koncentrat można też zastąpić świeżymi pomidorami bez soku i skórki), doprawić solą i ew. sosem sojowym. Wszystko to zmiksować na gładka masę, przełożyć do słoiczków i używać do smarowania chleba.

Przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodowce.

 





czwartek, 21 lipca 2011
Snacki pomidorowe

Snacki pomidorowe (czyli muffiny na słono)


 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej graham
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 duże pomidory (ok. 40 dag)
  • kilka pieczarek (ok.10 dag)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pół płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ¼ szklanki nasion dyni (grubo zmielonych)
  • bazylia, oregano lub listki mlecza (opcjonalnie)

 

Sposób przyrządzenia:

 Pieczarki drobno pokroić, pomidory pokroić w małe, cienkie cząstki. Nasiona dyni pokruszyć w młynku do kawy (tylko chwilkę, żeby zostały większe kawałki, np. połówki nasion). W jednej misce zmieszać pomidory, pieczarki, przyprawy (listki, sól, pieprz), olej. W drugiej misce zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i nasionami dyni. Połączyć składniki z obu naczyń, lekko mieszając. Ciasto układać w papilotkach do muffinów i piec w temperaturze ok. 180 st. C przez około 20 min.

 



środa, 18 maja 2011
Snacki z grzybami

(Muffiny na słono)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej graham
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  •  ok. 50 g suszonych grzybów
  • pół małej cebulki zeszklonej na oleju (opcjonalnie)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pół płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/3 małej cukinii

 

Sposób przyrządzenia:

 

Grzyby namoczyć na kilka godzin i gotować przez godzinę następnie odcedzić (wywar można wykorzystać do sporządzenia zupy) i drobno posiekać. Cukinię pokroić w drobną kostkę. W jednej misce zmieszać grzyby, cukinię, ew. cebulkę, przyprawy (sól, pieprz), olej i ok. 1/3 szklanki wody. W drugiej misce zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Połączyć składniki z obu naczyń, lekko mieszając. Jeśli ciasto jest za twarde, dodać trochę wody, jeśli za luźne, odrobinę mąki. Ciasto układać w papilotkach do muffinów i piec w temperaturze ok. 180 st. C przez około 20 min.



sobota, 09 kwietnia 2011
Rolmopsy z cukinii

Rolmopsy nadają się na przekąskę przy okazji towarzyskiego spotkania lub bez okazji bo są naprawdę pyszne!

Składniki:

  • małe cukinie
  • pomidory suszone w zalewie z oliwy
  • rukola
  • opcjonalnie tofu wędzone, lub ser wegański

Cukinię należy pokroić wzdłuż w cienkie pasy a następnie leciutko podgrzać na patelni z oliwą z obu stron, żeby zmiękła i nadawała się do zawijania.

Na wiotki pasek cukinii kładziemy suszonego pomidora w oliwie, 3 listki rukoli, można dodać kawałeczek tofu wędzonego lub wegańskiego sera.

Następnie plasterek zawijamy w rulonik i przekłuwamy patyczkiem żeby ustabilizować wszystkie składniki.

Cukinia ma delikatny maślany smak i w towarzystwie kwaskowego suszonego pomidora smakuje wybornie!

sobota, 19 lutego 2011
Kolorowe roladki

Składniki:

  • pół szklanki mąki
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 awokado
  • kilka plasterków wędliny wegańskiej (po 2 na każdy naleśnik)
  • 1 łyżka oleju

Sposób przyrządzenia:

Mąkę wymieszać z kurkumą i taką ilością wody, by powstało gęste naleśnikowe ciasto. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i smażyć naleśniki (zależnie od wielkości patelni i grubości naleśników - około 3-4 sztuk).

Awokado obrać i rozgnieść widelcem. Naleśniki smarować awokado, a następnie na warstwie awokado ułożyć plasterki wegańskiej wędliny. (Jeśli wędlina jest mocno przyprawiona, nie trzeba juz doprawiać, jeśli lubimy pikantniejsze potrawy, można awokado wymieszać z odrobiną soli i pieprzu.) Następnie zwijamy naleśniki i przekrawamy na pół. Układamy na półmisku i już gotowe.

niedziela, 30 stycznia 2011
Zawijasy ziemniaczane

 

Składniki:

  • pół kg mąki pszennej graham
  • łyżeczka przyprawy gharam masala
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • pół kg ugotowanych ziemniaków
  • łyżeczka kurkumy, łyżeczka czarnuszki, szczypta soli

Sposób przyrządzenia:

Ugotowane ziemniaki rozgniatamy na gładką masę dodając kurkumę, czarnuszkę, sól i 1 łyżkę stołową oleju. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i gharam masala. Dodajemy olej, mieszamy, a następnie stopniowo dodajemy tyle wody, by otrzymać gładkie, miękkie ciasto, łatwe do wałkowania. Ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek grubości ok. 0.5 - 0,7 cm, szerokości co najmniej 20 cm.

Masę ziemniaczaną układamy na placku wzdłuż jednego brzegu, przy pozostałym brzegu zostawiając kilka cm wolnego miejsca – na sklejenie ciasta. Zwijamy ciasto zaczynając od brzegu, przy którym jest masa. Kroimy krążki grubości ok. 1,5 cm i układamy na wysmarowanej olejem blasze. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 15-20 min.

 


niedziela, 23 stycznia 2011
Boczniak smażony

Boczniak jest bardzo smacznym grzybem. Oprószony mąką i podsmażony może być przekąską lub  daniem z ryżem, ziemniakami, czy kaszą, może być też dodatkiem do chleba.

Składniki:

  • boczniak- najlepiej jak najświeższy
  • mąka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:

Boczniaka płuczemy, ścinamy nieco ogonki, żeby grzyby były płaskie do smażenia. Czekamy, aż nieco obciekną. Od strony blaszek posypujemy solą, pieprzem, a następnie mąką. Od strony kapelusza posypujemy tylko mąką. Smażymy na oleju na złoty kolor. Spożywamy bezpośrednio po smażeniu, bo wtedy boczniaki są chrupiące.

piątek, 21 stycznia 2011
Bałwanek dla dzieci i nie tylko

Składniki:

  • ugotowane, gorące ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy, sól
  • granulat sojowy (kilka usmażonych granulek z solą i pieprzem na guziki bałwanka)
  • 2 nasiona jałowca
  • kawałek marchewki
  • kawałek jabłka lub pomidora
  • jedna gałązka koperku
  • barszczyk czerwony

Ugotowane, ale jeszcze gorące ziemniaki tłuczemy na gładką masę z dodatkiem soli i łyżką oliwy. Lepimy bałwanka dekorując go dodatkami - robimy kapelusz, oczy, nos, uśmiech, guziki. Podajemy z czerwonym barszczykiem.

niedziela, 09 stycznia 2011
Paszteciki z borowikami i bulion borowikowy

(proporcje na ok.12 pasztecików)


 

Składniki:

  • 200 g suszonych borowików
  • sól, pieprz
  • 1 i  1/2 szklanki mąki pszennej graham
  • pół szklanki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia:

Grzyby namoczyć na noc, a następnie gotować w ok. litrze wody. Wyłożyć grzyby na sitko, aby odsączyć wodę, potem je posiekać, dodać sól i pieprz, wymieszać. Bulion - wywar z borowików doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać olej i wymieszać. Następnie dodawać stopniowo wodę do uzyskania elastycznego ciasta, które łatwo będzie wałkować. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok 2-3 mm. Wycinać kwadraty o boku ok. 7 cm. Na środek kwadratu nakładać łyżeczkę farszu, a boki kwadratu zawijać do środka - nie muszą się skleić, wystarczy, że są bardzo blisko siebie. Paszteciki piec w temperaturze 180 st.C przez ok.15 min. Można je podawać z bulionem grzybowym, warzywnym lub czerwonym barszczem.

niedziela, 17 października 2010
Paszteciki z soczewicą

Składniki:

  • soczewica zielona lub jakakolwiek inna - 400-500g
  • garść płatków owsianych (niekoniecznie)
  • sól, pieprz cayenne, oregano, bazylia (lub inne wg uznania - do przyprawienia farszu)
  • mąka pszenna graham 500g
  • olej - ok. pół szklanki
  • proszek do pieczenia (kamień winny) -10 -17g (zależnie od zaleceń na opakowaniu)
  • kminek, papryka czerwona lub ser wegański (do posypania pasztecików)

Sposób przyrządzenia:

Farsz:

Soczewicę gotujemy w dość dużej ilości wody tak, aby nasiona się rozgotowały. Po 20 minutach gotowania można je rozgniatać tłuczkiem do ziemniaków, żeby przyspieszyć przygotowanie. Masa powinna gęsta, ale nie sucha. Jeśli soczewica nie jest dogotowana, dodajemy trochę wody nadal gotując. Jeśli masa jest za rzadka można odparować wodę gotując dłużej i dodając płatki owsiane, które wciągną nadmiar wody. Dodajemy przyprawy i odstawiamy do przestygnięcia.

Ciasto:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia w misce. Wlewamy olej i całość mieszamy do powstania kruszonki. Następnie stopniowo dodajemy wody (na początek ok szklanki) tak, aby uzyskać ciasto dość kruche, lecz elastyczne (nie może cię ciągnąć, ani rozsypywać), aby łatwo je było wałkować.

Formowanie pasztecików:

Kawałek ciasta (ok 1/3) rozwałkowujemy na pasek szerokości ok 12 cm i grubości ok 5 mm. Na środku paska układamy farsz. Następnie składamy ciasto tak, by dwa brzegi paska skleić. Dekorujemy widelcem nakłuwając paszteciki i odciskając wzór widelca na miejscu sklejenia. Kroimy na małe części (paszteciki) ok 4 cm szerokości.

Kolejne porcje ciasta formujemy w ten sam sposób. Posypujemy papryką czerwona, kminkiem lub okruszkami sera wegańskiego, ewentualnie czarnuszką. Można zrobić kilka rodzajów dla urozmaicenia.

Układamy na pergaminie do pieczenia i pieczemy w temp. ok. 180 stopni C do zarumienienia, co zabiera ok. 20 min.

Doskonała przekąska na gorąco i na zimno. Można podawać z barszczem czerwonym. Smacznego!

piątek, 15 października 2010
Pasta do chleba z soczewicy

Składniki:

  • Cebula
  • 4 marchewki
  • Soczewica- około 1 szklanka
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy – majeranek, sól, pieprz, może być też kurkuma

Sposób przygotowania:

Gotujemy soczewicę i marchewki do miękkości. Osobno. Można wcześniej namoczyć soczewicę, chociaż bardzo szybko się gotuje. Nie wylewamy wody po gotowaniu marchewek. Kroimy drobniutko cebulę i podsmażamy na patelni, dodając przyprawy. Ugotowaną marchewkę, soczewicę i cebulkę wkładamy do jednego garnka i miksujemy za pomocą ręcznego blendera lub wrzucamy do blendera, bądź rozgniatamy widelcem. Można do powstającej masy dodać oliwę, wodę z marchewki i przyprawy, pamiętając jednak o tym, że to ma być masa do smarowania chleba, więc nie może być zbyt rzadka.

piątek, 01 października 2010
Pasztet z grochu

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki suchego grochu
  • paczuszka łuskanych pestek dyni (opcjonalnie)
  • 2 duże cebule
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • bułka grahamka
  • mielona kolendra
  • pieprz
  • jarzynka wege
  • sos sojowy
  • czosnek zgnieciony
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek lub tymianek
  • sól, pieprz

Sposób wykonania: namoczone przez kilka godzin pestki i groch zmielić w blenderze, dodać namoczoną i wyciśniętą bułkę, płatki i przyprawy, dobrze wymieszać i upiec w brytfance jak pasztet.

piątek, 03 września 2010
Wege salceson

Składniki:

  • kostka lub krajanka sojowa,
  • grzyby mung,
  • warzywa (np. groszek zielony, fasolka szparagowa, papryka)
  • bulion wegański, przyprawy
  • agar
  • cytryna

Sposób przyrządzenia:

Kostkę lub krajankę sojową moczymy w bulionie gorącym i krótko gotujemy. Grzyby mung lub inne gotujemy ok. 10 min. i kroimy. Groszek zielony, fasolkę szparagową ew. marchew, cukinię, paprykę gotujemy i kroimy w dużą kostkę. Przygotowujemy pikantny bulion, kiedy się gotuje powoli wsypujemy 3 płaskie łyżeczki agaru na 1l bulionu. Zagotowujemy 3 sekundy, dodajemy trochę cytryny. Wszystkie stałe składniki zalewamy w misce bulionem. Po ok. 1,5 godz. gotowe.

wtorek, 31 sierpnia 2010
Kanapki bez chleba

Składniki:

  • Duża cukinia
  • Pomidor
  • Ogórek
  • Migdały
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny
  • Grzyby koźlaki
  • Cebula
  • Starty korzeń chrzanu
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Obrać cukinię ze skórki i pokroić w krążki. Pomidora i ogórka pokroić w plasterki.

Serek migdałowy – pół szklanki migdałów zamoczyć na noc w wodzie i obrać ze skórki. Włożyć do blendera, zalać około 1/4 szklanki wody i sokiem z połówki cytryny, dodać szczyptę soli. Zmiksować na masę przypominającą twarożek.

Masa grzybowa -umyć i obrać koźlaki. Zostawić same kapelusze. Drobno pokroić razem z cebulką. Dodać odrobinę oliwy z oliwek, soli i pieprzu.

Chrzan – może być kupny lub można zrobić samemu (zetrzeć korzeń chrzanu, dodać trochę soku z cytryny i soli).

Na niektóre plasterki cukinii nakładamy twarożek migdałowy, pomidorek i na wierzch troszeczkę chrzanu. Na pozostałe plasterki kładziemy masę grzybową i przystrajamy ogórkiem. Najlepiej małosolnym lub kiszonym.

sobota, 14 sierpnia 2010
Ogórkowy hummus

Składniki:

  • Duży ogórek (pokrojony w kostkę)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ½ szklanki cieciorki (z puszki lub gotowanej)
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka soli (najchętniej himalajskiej)
  • opcjonalnie: łyżeczka oleju lnianego lub łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  • ew. kilka łyżek wody, jeśli masa jest zbyt gęsta.

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę.

niedziela, 08 sierpnia 2010
Jak zrobić tahini

 

 

 
1 , 2

Weganizm Weganizm

Weganizm