niedziela, 16 czerwca 2013
Chłodnik ze szpinaku i awokado

Składniki:

  • parę garści młodego szpinaku
  • 1-2 awokado
  • 1 ząbek czosnku, duży
  • połówka ogórka świeżego
  • rzodkiewka
  • koperek
  • sól himalajska
  • pieprz czarny

 

Szpinak, awokado, czosnek,sól i pieprz zmiksować.

Koperek, rzodkiewkę oraz ogórek pokroić.

Zmiksowane warzywa można rozcieńczyć filtrowaną wodą.

Przelać na talerz i dodać pokrojone warzywa. Ewentualnie doprawić.



piątek, 03 maja 2013
Talerz witariański


W pewien piątek wieczorem odwiedziła mnie niespodziewanie trójka moich przyjaciół i chociaż lodówka święciła pustka, udało mi sie stworzyć coś do zjedzenia - a inspiracją była pewna wegańska bułka, którą kiedyś poczęstowano mnie na przerwie przydługiego wykładu.
Wszystko to, co znajdowało się na tej bułce, ułożyłam na talerzu.

SKŁADNIKI

  • pieczarki w marynacie
  • sałata romańska
  • długa czerwona papryka
  • awokado
  • szczypiorek
  • cukinia
  • sok z cytryny
  • pieprz, sól, ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek, tłoczona na zimno


Liście sałaty romańskiej układamy na dużym talerzu, następnie układamy cukinię, pieczarki, paprykę i awokado. Całość posypujemy szczypiorkiem,  pieprzem i solą. Ząbek czosnku rozgniatamy z solą, mieszamy z sokiem z cytryny i oliwą, po czym polewamy całość.

Można użyć awokado z sokiem z cytryny i czosnkiem do wykonania sosu, którym można polać zawartość talerza.

Marynatę do pieczarek zrobiłam z soku z cytryny, oliwy, octu balsamicznego, soli, czosnku. Pieczarki kroiłam cienko na plastry i marynowałam 15 min.

Miałam dość dużą ilość pieczarek / ca15 szt., tak że resztę włożyłam do słoika po dżemie. Mogą postać w lodówce ok. 1 tygodnia. Bardzo dobre na kanapki.

Można zrezygnować z octu balsamicznego by talerz był całkowicie witariański.



 



niedziela, 06 stycznia 2013
Torcik owocowy




 

SKŁADNIKI

  • 3 banany
  • 1 jabłko, duże
  • 8 truskawek
  • 1 mango
  • 4 marakuje

 

SOS

  • 4 świeże daktyle
  • 0,5 filiżanki czarnej jagody
  • ew. parę kropli wody

 

Sposób wykonania

Banany, jabłka i mango pokroić w plastry. Na talerzu deserowym układać w formie koła kolejno warstwami: banany jabłka, mango. Po czym polać sosem zrobionym ze zmiksowanych daktyli i czarnych jagód, a następnie polać zawartością marakui. Ułożyć kolejną warstwę owoców, polać sosem, a potem marakują.

Torcik ozdobić pokrojonymi w plastry truskawkami i bananem. Polać pozostałym sosem i marakują.

 

Talerz, na którym układamy torcik, nie powinien być duży, zasada jest taka, że im mniejszy talerz tym wyższy torcik.

 





środa, 10 października 2012
RAW sernik czekoladowy ze świeżych orzechów laskowych

Sezon w pełni. Orzechy laskowe najlepsze są świeże, jeszcze soczyste i aromatyczne. Wykorzystałam orzechy świeżo łupane, więc nawet nie trzeba było ich namaczać.

 

Składniki:

•   ok. 150-200 g obłuskanych orzechów laskowych świeżych (jeśli są podsuszone, trzeba je namoczyć na noc)

•   2 łyżki syropu z agawy

• 2 łyżki surowego kakao

• łyżeczka soku z cytryny

• 2 łyżki surowego oleju kokosowego (pachnącego) - może być rozpuszczony w kąpieli wodnej lub przynajmniej nie za mocno zestalony (mój był w temperaturze pokojowej, dość miękki i blender dał sobie z nim radę)

• 150 g pasty daktylowej (zmielonych daktyli)

• 100 g orzechów włoskich

•  dekoracja

 

Sposób wykonania:

 

Orzechy włoskie posiekać, odrobiną orzechów posypać tortownicę.

Pastę daktylową wymieszać z resztą orzechów włoskich i wyłożyć tą masą spód tortownicy.

Orzechy laskowe z odrobiną wody (ok. 1/4 szklanki - zależy od mocy blendera, jeśli słabszy, trzeba dolać odrobinę wody, ale jak najmniej) zblendować na gładką masę.

Dodać syrop z agawy, sok z cytryny, olej kokosowy i kakao - zmiksować dokładnie.

Powstałą masę przełożyć na tortownicę. Udekorować owocami, orzechami lub pokruszoną surową czekoladą (np. łyżka masła kakaowego, łyżka kakao i mała płaska łyżeczka syropu z agawy - składniki wymieszać, wylać na talerz, wstawić do zamrażalnika, a potem pokruszyć). Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

 

czwartek, 27 września 2012
Makowiec RAW

Składniki (na tortownice o średnicy 20-22 cm):

  • 150 g świeżych lub namoczonych daktyli lub lepiej 150 g pasty daktylowej
  • 50g migdałów lub słonecznika
  • 100 g maku (namoczonego przez kilka (min 5) godzin
  • 50 g rodzynek (namoczonych razem z makiem)
  • 150 g orzechów brazylijskich
  • łyżka syropu z agawy
  • łyżka oleju surowego kokosowego (rozpuszczonego)
  • 1 banan

Sposób przyrządzenia:
Migdały lub słonecznik zmielić (mogą pozostać niewielkie kawałki). Odrobiną zmielonych migdałów wysypujemy tortownicę, resztę migdałów mieszamy z masą daktylową (jeśli nie mamy masy daktylowej, możemy zmiksować świeże lub namoczone daktyle). Powstałą masą wykładamy dno i brzeg tortownicy na wysokość 1-2 cm.
Mak i rodzynki wcześniej zalewamy niewielką ilością wody. Następnie miksujemy razem z tą wodą, dodając orzechy brazylijskie, 1 banana, syrop z agawy i łyżkę roztopionego w cieple oleju kokosowego.
Masę makową wykładamy na masę daktylową. Dekorujemy wg uznania. Wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Można przechowywać w lodówce.


sobota, 08 września 2012
Tort z kiwi - raw

Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm):

  • kiwi - około 10-12 szt.
  • wiórki kokosowe - ok. 5 łyżek stołowych,
  • daktyle (suszone) (około 150-200 g.)
  • rodzynki - ok. 2 łyżek stołowych,
  • owoce do dekoracji.

Sposób przyrządzenia:

Daktyle namoczyć w wodzie lub soku pomarańczowym na ok. 2 h. Następnie jeśli wchłonęły cały płyn rozgnieść je i połączyć z 3 łyżkami wiórków kokosowych (jeśli pozostał płyn można go odlać lub poczekać aż się wchłonie). Daktyle z wiórkami kokosowymi wyrabiamy na plastyczną masę. Tortownicę posypujemy wiórkami, a następnie wykładamy warstwą daktylową, która stanowi spód ciasta. Na spodzie układamy kolejno warstwy pokrojonych w plastry kiwi i co najmniej co drugą warstwę posypujemy wiórkami i rodzynkami, co zapewni nam wciągnięcie nadmiaru wilgoci i utrzymanie konsystencji ciasta, którą łatwo będzie kroić. Wierzch dekorujemy wg uznania, wstawiamy do lodówki na ok. 1 h. Gotowe do pałaszowania!



niedziela, 15 lipca 2012
Surowe paluszki z quinoa

 

 Składniki:

  • 1/2 szklanki nasion quinoa
  • ok 50 g mąki dyniowej
  • łyżka nasion lnu
  • szczypta soli morskiej

 

Sposób wykonania:

Nasiona quinoa namoczyć na noc. Na drugi dzień można przygotować z niego mleko (przepis na mleko na blogu- http://badzweganinem.blox.pl/tagi_b/228686/mleczko-quinoa.html).

Pozostałe po wykonaniu mleka wytłoczyny można użyć do wykonania paluszków. Wystarczy połączyć je z mąką dyniową, siemieniem lnianym i solą. Można suszyć na słońcu lub w dehydratorze przez kilka godzin (ok 5 h).



poniedziałek, 09 lipca 2012
Lody Raw


 

(Słyszałam parę razy, że lody można robić z zamrożonych bananów. Dziękuję więc wynalazcom tego sposobu jak i wszystkim naśladowcom, którzy podzielili się tym odkryciem.)

LODY RAW w trzech smakach (truskawka, orzech włoski, czekolada)

 Składniki:

  • zamrożone banany (obrane, pokrojone w kawałki) - 5 szt.
  • zamrożone truskawki - ok. 2 filiżanek
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki surowego kakao
  • 2 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie)
  • owoce do dekoracji

Sposób przyrządzenia:

  1. 1 banana zmiksować z truskawkami - włożyć na chwilę do zamrażarki, żeby się nie topiły.
  2. 2 banany zmiksować z kakao i syropem z agawy, włożyć na chwilę do lodówki.
  3. 2 banany zmiksować z orzechami. (Nie trzeba myć miksera po każdym smaku, ponieważ odrobina truskawek w czekoladzie nie szkodzi, podobnie jak odrobina czekolady w lodach orzechowych).
  4. Następnie przekładamy różne smaki do salaterek i dekorujemy np. owocami.

 

czwartek, 21 czerwca 2012
Surowy tort nektarynus



Składniki:

  • ok 150 g moreli suszonych na słońcu (niesiarkowanych, ciemnych)
  • ok 50 g migdałów
  • kilka nektarynek (zależnie od wielkości - 4-8 szt.)
  • 3 banany
  • zmielone wiórki kokosowe (ok. 3 łyżek)
  • ok. 50 g rodzynek

Sposób przyrządzenia:

Suszone morele pokroić w drobniutkie paski i namoczyć w wodzie na ok. 1 godz.

Migdały zmielić w młynku do kawy (tak, by pozostały grubsze kawałki) lub drobniutko posiekać.

Odrobiną orzechów posypać tortownicę.

Wodę z moreli odsączyć i połączyć morele z migdałami wyrabiając elastyczne ciasto (jeśli jest za rzadkie, dodać orzechów, jeśli za suche - odrobinę wody) - ciasto można wyrobić ręcznie lub blenderem - ja akurat eksperymentowałam w warunkach bez większego wyposażenia i okazuje się, że masa z moreli idealnie da się wyrobić ręcznie.

Tortownicę wyłożyć ciastem rozprowadzając je na dnie i brzegach formy.

Następnie przygotować drugą warstwę - bananowo- nektarynkową.

W misce zmieszać pokrojone w plastry 3 banany, 2 małe nektarynki (lub 1 średnią), rodzynki i zmielone wiórki kokosowe.

Wszystkie składniki lekko ugnieść pozostawiając owoce w kawałkach, aby ciasto nie było zbyt luźne.

Całą masę przełożyć do tortownicy. Lekko ugnieść dłonią, by masa dopasowała się do formy. Udekorować nektarynkami. Wstawić do lodówki na 1 godz. Uwaga! Jeśli w domu są łakomczuchy ciasto może wyjść znacznie wcześniej - znika nieoczekiwanie...

 

 

 



niedziela, 17 czerwca 2012
Surowy tort truskawkowy

 

Składniki:

  • truskawki ok 1 kg - (wystarczy 0,5 kg, ale lepiej mieć więcej, żeby wybrać najładniejsze okazy)
  • pasta daktylowa lub zmielone czy zmiksowane daktyle (ok. 150 g)
  • zmielone siemię lniane (ok. 4 łyżek)
  • 3 banany
  • garść rodzynek
  • 3 łyżki lucumy lub zmielonych wiórków kokosowych

Sposób przyrządzenia:

Tortownicę posypać zmielonym siemieniem lnianym.

Przygotować spód - zmieszać pastę daktylową ze zmielonym siemieniem lnianym, aby uzyskać plastyczną masę.

Masą wykładamy spód i brzegi tortownicy.

Następnie w misce mieszamy pokrojone w plastry banany, rodzynki i lucumę (ew. zmielone wiórki kokosowe).

Wszystkie składniki delikatnie łączymy (można lekko ugnieść ręką, ale nie zgniatając za mocno bananów, żeby nie stały się rzadkie).

Na masie daktylowej, którą mamy już w tortownicy układamy warstwę truskawek pokrojonych na połówki.

Następnie nakładamy masę bananową, lekko dociskamy dłonią.

Na wierzchu układamy warstwę truskawek.

Tort wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Pyyyycha!!!

 



niedziela, 03 czerwca 2012
Surowe ciasto marchewkowe

 

To ciasto powstało po wykonaniu soku marchwiowego, z którego zostały wytłoczyny, ale można oczywiście przygotować je ze startej marchewki.

 Składniki (na okrągłą formę tortową o średnicy 18-20 cm):

  • ok. 1 kg marchwi - wyciskamy sok i wypijamy, a wytłoczyny używamy do ciasta
  • 2 małe banany lub 1 duży banan
  • sok z 1 małej pomarańczy
  • rodzynki (ok.50g)
  • masa daktylowa (dostępna w sklepach arabskich lub ze zdrową żywnością) lub zmielone daktyle, - ok. 150g
  • szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej (opcja)
  • 50g siemienia lnianego

Sposób przyrządzenia:

Wytłoczyny po uzyskaniu soku odkładamy. Rodzynki zalewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy.

Spód: Siemię lniane mielimy w młynku, 1 łyżeczką siemienia posypujemy formę, a resztę siemienia łączymy z masą daktylową. Powstałym ciastem wykładamy spód formy oraz brzegi. 

Warstwa marchewkowa: Marchew łączymy z rodzynkami (razem z sokiem z pomarańczy, w którym się moczyły) i pokrojonymi w plastry bananami. Lekko ugniatamy ręką, aby powstało bardziej zwarte ciasto (nie rozgniatamy za bardzo bananów, aby nie stały się rzadkie). Powstałą masę marchewkową układamy w blaszce na warstwie daktylowej. Całość uciskamy i przybieramy wg uznania. Trzymamy w lodówce przez co najmniej pół godziny. Gotowe! Można przechowywać w lodówce, jeśli coś zostanie. U mnie nie zostało:)

sobota, 26 maja 2012
Witariański torcik orzechowo-owocowy

 

SKŁADNIKI na spód torcika:

  • 1 filiżanka orzechów włoskich
  • 1/4 filiżanki świeżych daktyli bez pestek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej

WYKONANIE

Orzechy włoskie zmiksować na proszek, dodać daktyle, wanilię i sól, i miksować małą chwilkę.

Powstałe ciasto wyłożyć na płaski niezbyt duży talerz czy formę uprzednio wysmarowaną olejem kokosowym.

 

SKŁADNIKI NA KREM

  • 1 filiżanka orzechów cashew (nerkowców)
  • 1/4 filiżanki migdałów
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • skórka z cytryny obrana w formie cienkiej spiralki
  • ew. trochę wody
  • wiórki z kokosu, szerokie
  • owoce np. truskawki do dekoracji

(Jeśli możliwe, używać tylko produktów organicznych czy eko.)

WYKONANIE

Orzechy cashew (nerkowce) oraz migdały zmielić, dodawać kolejno syrop z agawy, sok z cytryny i limonki, skórkę cytrynową.

Miksować chwilę tak, by powstała gładka masa, jeśli zbyt gęsta dodać odrobinę wody.

Powstałym kremem wysmarować spód torcika, udekorować owocami, posypać kokosem i cytrynową skórą.

Wstawić do lodówki na co najmniej parę godzin.

Kroić nożem umaczanym w oliwie.



wtorek, 24 kwietnia 2012
Witariański makaron z cukinii

(Makaron zrobiłam za pomocą spiralizera)

Składniki na 2 osoby:

  • 1 średniej wielkości cukinie
  • 2 twarde ale dojrzałe pomidory
  • oliwki przekrojone na pół (dowolna ilość)
  • kapary (dowolna ilość)
  • bazylia, garść
  • sól, pieprz, 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • świeże zioła takie jak np. rozmaryn, tymianek w niewielkiej ilości do posypania

Pomidory pokroić w kostkę, oliwki przekroić, bazylię pokroić niezbyt drobno. Wyłożyć do miski, w której będziemy podawali makaron, dodać pozostałe składniki i wymieszać lekko, po czym dodać makaron z cukinii. Jeśli nie posiadamy spiralizera, to można użyć skrobaczki do ziemniaków, smakuje tak samo dobrze.

Mieszamy makaron z przygotowanym wcześniej "sosem" za pomocą szczypców. Gotowe!



wtorek, 03 kwietnia 2012
Surowa pizza

 

Składniki:

spód:

  • szklanka orzechów laskowych zmielonych w młynku do kawy
  • mała cukinia
  • szczypta soli

 

sos:

  •  2 pomidory
  •  łyżka rodzynek
  •  łyżka soku z cytryny
  •  sól
  •  oregano, bazylia

 

wierzch:

  • dowolne warzywa, np: pomidorki koktajlowe, oliwki, papryka kolorowa, ogórek kiszony, awokado, ewentualnie tofu (jeśli komuś nie zależy, by pizza była 100% surowa)

 

Sposób przyrządzenia

Cukinię obrać (niekoniecznie) zmiksować (jeśli mamy słabszy mikser, można dodać odrobinę wody) i połączyć z mielonymi orzechami dodając sól. (można cukinię zastąpić ogórkiem kiszonym, ale wtedy już nie solimy). Składniki wyrabiamy na gęstą, elastyczną masę - jeśli jest za rzadka, dodajemy orzechów, jeśli za sypka, dodajemy odrobinę wody.

Z masy lepimy placek układając go na dużym talerzu.

Następnie przyrządzamy sos miksując pomidory z rodzynkami i ziołami.

Placek polewamy sosem, a następnie dekorujemy pokrojonymi warzywami.

Można zostawić trochę sosu do polania pizzy, jeśli ktoś lubi podwójny sos. Tę pizzę jemy widelcem i nożem. Ponieważ nie użyto do jej przyrządzenia dehydratora, nie da się jej jeść rękami. Ale ma smak świeżych warzyw, jest lekkostrawna i bogata w składniki odżywcze!


poniedziałek, 13 lutego 2012
Surowa lasagne


Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 2 pomidory
  • 1 świeży daktyl (lub namoczony)
  • ok. 40g nerkowców
  • kilka kiszonych ogórków
  • oliwki (najlepiej surowe)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • papryka w kilku kolorach
  • kilka suszonych pomidorów
  • sól, oregano, bazylia, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Cukinię pokroić obieraczką do warzyw na podłużne cieniutkie plasterki.

Sos: pomidory zmiksować z nerkowcami, suszonymi pomidorami i daktylem (jeśli potrzeba dodajemy odrobinę wody, ale lepiej bez).

Paprykę i pomidorki koktajlowe kroimy w drobne cząstki, ogórki w cienkie plasterki, dodajemy oliwki – wszystkie warzywa łączymy z sosem pomidorowym. Doprawiamy do smaku (ziołami i jeśli to potrzebne – solą, uwaga – oliwki i kiszone ogórki są już słone, więc lepiej nie presadzać). W brytfance układamy na przemian warstwy plastrów cukinii i sosu z warzywami. Na wierzchu polewamy sosem, możemy posypać drobno posiekanymi warzywami. Odstawiamy lasagne na ok. godzinę (min. 30 min.), po czym ostrożnie odlewamy wodę oddzielającą się z cukinii i warzyw. Gotowe!



środa, 01 lutego 2012
Surowe krakersy dyniowe

Składniki:

  • ok.100 g mąki dyniowej (zmielonych nasion dyni)
  • pół łyżeczki nasion czarnuszki
  • ok. 2 łyżeczek nasion konopi (opcjonalnie, ale jest to składnik nadający smaku)
  • kilka orzechów makadami (lub innych)
  • duża szczypta soli
  • łyżeczka oleju tłoczonego na zimno
  • woda

Sposób przyrządzenia:

Orzechy drobno posiekać (makadamię pokroiłam w cienkie wiórki), dodać wszystkie suche składniki oraz olej. Wymieszać i dodając bardzo niewielkie ilości wody wyrabiać na gęstą masę (im mniej wody, tym lepiej, bo krakersy szybciej wyschną).

Suszyć przez kilkanaście godzin na kaloryferze lub w dehydratorze.

 



sobota, 28 stycznia 2012
Kuleczkowe rozmaitości


Składniki:

  • 2 łyżki surowego kakao
  • 2 filiżanki wiórków kokosowych
  • 5 daktyli
  • filiżanka jagód goji
  • filiżanka orzechów nerkowca
  • łyżeczka cynamonu
  • filiżanka rodzynek
  • łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Kulki czerwone –filiżanka jagód  goji  i filiżanka orzechów nerkowca. Wszystko zmielić razem, wymieszać i ulepić kuleczki.

Kulki brązowe – 5 daktyli (bez pestek), pół filiżanki zmielonych wiórków kokosowych, łyżeczka cynamonu, około 2 łyżek surowego kakao. Wszystko razem zagnieść jak ciasto i lepić kuleczki. Na koniec można obtoczyć jeszcze w kakao.

Kulki jasnobrązowe – filiżanka rodzynek,  pół filiżanki zmielonych wiórków  kokosowych, łyżeczka soku z cytryny. Wszystko razem zagnieść.




czwartek, 19 stycznia 2012
Surowe ciasteczka makowe

 

 

Składniki:

  • mak - 100g
  • migdały - 50g
  • rodzynki - 50g
  • masa daktylowa (zmielone daktyle) - 100 g
  • mąka orzechowa (zmielone orzechy) - 20 g (lub więcej, jeśli ciasto jest za luźne)

Sposób przyrządzenia:

Migdały namoczyć na noc. Mak namoczyć na noc lub co najmniej kilka godzin. Odsączyć mak, migdały obrać ze skórki i zmiksować razem, dodając rodzynki. Masę przełożyć do miseczki. Masę daktylową mieszamy z mąką orzechową tworząc ciasto, z którego formujemy małe miseczki. Miseczki napełniamy masą makową i ozdabiamy migdałami. Można spożywać bezpośrednio po przyrządzeniu lub przechowywać w lodówce.

 



poniedziałek, 09 stycznia 2012
Ciasto owocowe bez pieczenia z cynamonem

 


Składniki:

  • Szklanka migdałów
  • Opakowanie wiórków kokosowych
  • Jabłko
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 4 suszone śliwki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki syropu z agawy
  • Sok z jednej mandarynki
  • Owoce do przybrania

Sposób przygotowania:

Spód ciasta

  • Pozostawiamy migdały na noc lub zalewamy wrzątkiem i czekamy 10- 15 minut. Lepiej jest jednak zamoczyć  je w wodzie i poczekać, niż zalewać wrzątkiem, ze względu na wartości odżywcze.
  • Obieramy migdały ze skórki.
  • Mielimy na gładką masę w młynku do kawy.
  •  Do masy migdałowej dodajemy około 2 łyżeczki syropu i sok z połowy mandarynki( najlepiej wycisnąć sok bezpośrednio z owocu).
  • Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto.
  • Formujemy kulę, z której tworzymy następnie placek o grubości około 1 cm.
  • Talerz, na którym będziemy podawać ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi.
  • Delikatnie rozkładamy naszą masę na tych wiórkach, obsypując nieco jej brzegi.

Druga warstwa

  • Obieramy  jabłko i ścieramy na tarce o dużych dziurkach.
  • Dodajemy około 1 łyżeczkę soku z cytryny i 2 łyżeczki cynamonu (można dodać też innych zmielonych przypraw, których używamy do piernika).
  • Kroimy bardzo drobno 4 suszone śliwki, które wcześniej moczyliśmy w wodzie, żeby były miękkie.
  • Wszystko mieszamy.
  • Równomiernie rozkładamy masę na spodzie migdałowym.

Górna warstwa

  • Mielimy w młynku do kawy około ¾ szklanki wiórków kokosowych na masę.
  • Dodajemy łyżeczkę syropu z agawy i sok z połowy mandarynki oraz łyżeczkę cynamonu.
  • Wszystko razem mieszamy i nakładamy równomiernie na drugą warstwę ciasta.

 

Przystrajamy pokrojonym owocami.

Przechowujemy w lodówce. Można zjeść od razu lub pozostawić na następny dzień, jest wtedy jeszcze lepsze.

 



środa, 23 listopada 2011
Surowe ciasteczka migdałowo-kokosowe

 

Składniki:

  • ok.80 g surowej mąki kokosowej (lub zmielonych wiórków kokosowych)
  • 1 mały banan,
  • ok. 50 g namoczonych na noc migdałów
  • 25 g rodzynek
  • łyżka maku

Sposób przyrządzenia:

Banana rozgnieść. Namoczone migdały obrać ze skórki i zmielić w młynku do kawy. Rodzynki posiekać. Wszystkie składniki połączyć dodając wody bardzo małymi porcjami (tylko tyle ile to koniecznie dla zespojenia składników). Gdyby ciasto było za luźne, dodać mąki kokosowej. Formować małe ciasteczka, przechowywać w lodówce.



wtorek, 11 października 2011
Gruszki w sosie waniliowo-czekoladowym - raw

Gruszki w sosie waniliowym pamiętam z dzieciństwa, ale w wersji niewegańskiej i niesurowej. Dziś gruszki w sosie na surowo - słodkie, smaczne i zdrowe.


Składniki:

  • 2 banany
  • 1 awokado
  • 5-7 daktyli świeżych lub namoczonych suszonych
  • pół laski wanilii
  • 1 łyżka surowego kakao
  • 2 gruszki dojrzałe, miękkie (najlepiej odmiana konferencyjna)

 Sposób przyrządzenia:

Z laski wanilii wyskrobać miąższ, dodać banany, awokado i kakao, daktyle i ok. pół szklanki wody. Wszystko zmiksować do uzyskania konsystencji sosu. Gruszki obrać, pokroić wzdłuż w ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne. Gruszki ułożyć w salaterce, a następnie polać sosem, przybrać dowolnymi bakaliami lub owocami.



niedziela, 25 września 2011
Surowy mus czekoladowy

 

Składniki:

  • 2 awokado
  • sok z 1-2 pomarańczy
  • 10 daktyli
  • 1 łyżka surowego (naturalnie aromatycznego) oleju kokosowego
  • 2 łyżki surowego kakao

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować, dodając więcej soku, jeśli nasz blender ma mniejszą moc. Udekorować i spożywać bezpośrednio po przyrządzeniu lub przechowywać krótko w lodówce.

 



niedziela, 18 września 2011
Śliwki suszone w surowej czekoladzie

Śliwki suszone w surowej czekoladzie

 

Składniki:

  • Surowa czekolada
  • Surowe masło kakaowe
  • Syrop z agawy
  • Śliwki suszone
  • Migdały

 

Sposób przygotowania:

  • Grzeję wodę w elektrycznym czajniku, nastawiam na temperaturę 60 stopni. Za jakiś czas przelewam do metalowej miski. Masło kładę w drugiej misce metalowej, ale mniejszej, która jest lekko zanurzona w tej większej. Widelcem rozdrabniam masło i mieszam, aż do rozpuszczenia.
  • Gdy ma płynną konsystencję,  dodaję kakao i syrop z agawy.
  • Wrzucam suszone śliwki, które później wyjmuję za pomocą łyżki na talerz. Dekoruję migdałem, wcześniej namoczonym w wodzie i obranym ze skórki.
  • Wkładam do lodówki na około 20 minut.

 



sobota, 10 września 2011
Czekolada pitna raw

 

Czekolada pitna jest uwielbiana przez wiele osób. Surowa wersja bez cukru daje mnóstwo energii i mikroelementów, jest pożywna, a jednocześnie odznacza się niezwykłym bogactwem smaku, szczególnie jeśli uda się nam kupić wielkie świeże daktyle z pestką (najłatwiej je dostać na bazarowych stoiskach z bakaliami) lub w sklepach z arabskimi słodkościami.

 

Składniki:

  • pół szklanki migdałów (namoczonych na noc)
  • 7 dużych świeżych daktyli (ewentualnie można zastąpić namoczonymi wcześniej suszonymi 10 daktylami)
  • 2-3 łyżki surowego kakao w proszku
  • 1 l wody

 

Sposób przyrządzenia:

Migdały po namoczeniu przez noc obrać ze skórki i zblendować z 1 szklanką wody. Przecedzić przez drobne sitko lub przecisnąć przez tkaninę. (Czynność można powtórzyć używając ponownie wytłoczyn z dodatkiem wody, by pozyskać jak najwięcej mleczka z migdałów.) Do uzyskanego mleczka z migdałów dodajemy daktyle, z których usuwamy pestki. Miksujemy mleczko z daktylami i kakao. Dodajemy 2-3 szklanki wody (zależnie od ilości, jaką wcześniej użyliśmy do przygotowania mleczka migdałowego). Mieszamy dokładnie wszystkie składniki (lub blendujemy) i czekolada pitna gotowa. Jeśli dzień jest raczej chłodny, możemy użyć wody o temperaturze 45 st.C, by napój był cieplejszy, ale nie stracił wartości odżywczych.



niedziela, 28 sierpnia 2011
Surowa zupka pomidorowa

Składniki:

  • 3 pomidory
  • Ogórek
  • Słonecznik - filiżanka
  • Bazylia
  • Sól
  • Woda
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Słonecznik zamoczyć na noc lub na 3 godziny. Zmiksować w blenderze z taką ilością wody, żeby zakrywała słonecznik. Wrzucić do blendera pomidory i bazylię. Wszystko zmiksować.

Wlać do miseczki, dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek i sól do smaku.  Na koniec dodać pokrojonego ogórka.



 
1 , 2 , 3 , 4

Weganizm Weganizm

Weganizm