sobota, 13 listopada 2010
Mus Jabłkowy

Składniki:

  • 15 dojrzałych jabłek ekologicznych
  • 2 zielono-szare gruszki ekologiczne
  • 1 kawałek imbiru o przekroju ca 1 cm
  • 10 szt. goździków
  • filiżanka wody
  • szczypta soli morskiej

Sposób wykonania:

Jeśli jabłka są ekologiczne, nie należy ich obierać ze skórki, a jedynie wyciąć część z pestkami. Tak samo należy postąpić z gruszkami. Obrać w wypadku, gdy pochodzą z niewiadomego żródła.

Przełożyć owoce do garnka z nierdzewnej stali, z grubym dnem. Wlać wodę, dodać sól, goździki oraz imbir.

Owoce zagotować i pozostawić na dalsze 5 minut na dużym ogniu, po czym zmniejszyć temperaturę i gotować, aż owoce całkowicie się rozgotują.

Wyjąć goździki i imbir, i zmiksować rozgotowane owoce tak, by powstała całkiem gładka masa. Następnie ponownie włożyć goździki, które stanowią naturalny środek konserwujący.

Troszkę przestudzony mus wlewać do słoików (z tych składników uzyskuje się ca 3 słoiczki), które uprzednio wyparzyliśmy goracą woda.

I tak oto uzyskujemy mus bez odrobiny cukru, a jednak słodki i pyszny, świetny np. do musli.

 


wtorek, 12 października 2010
Prosty Dżem Śliwkowy

Sezon śliwkowy niemal zbliża się ku końcowi, więc spieszę podzielić się moim przepisem na dżem śliwkowy, choć każdy inny owoc pasowałby tak samo dobrze. Próbowałam także czarną porzeczkę, która osiąga lepszą niż śliwka gęstość, ale smakiem, w moim przekonaniu, nie dorównuje śliwce.

Składniki:

  • 1,5-2 kg nieprzejrzałych śliwek dowolnego gatunku i kraju pochodzenia (z wyjątkiem żółtych)
  • 2 szt. cynamonu w kawałku
  • ca 10 szt. goździków
  • sok z 0,5 do 1 cytryny
  • cukier, chętnie z pektyną (taki specjalny do dżemów), dowolna ilość, zależnie od tego, jak słodkie dżemy lubimy. Zwykły cukier jest też ok.

Sposób wykonania

Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Wkładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy zaczynają się gotować, włożyć cynamon, goździki i zasypać cukrem. Zacząć od mniejszej ilości cukru, delikatnie wymieszać i sprawdzić czy go wystarczy. Gdy już osiągniemy wystarczającą słodycz, pozostawiamy śliwki na małym ogniu do momentu aż się całkowicie rozgotują tj. około 0,5 godziny. Tuż przed zakończeniem gotowania wciskamy dowolną ilość soku cytrynowego i jeszcze moment gotujemy, po czym wyciągamy cynamon i goździki.

Jeszcze gorący dżem wlewamy do czystych słoików i zakręcamy dość mocno pokrywkę.

Słoiki nie muszą być wygotowane ani później już wypełnione dżemem, pasteryzowane.

Natomiast już po otwarciu słoika, warto go przetrzymywać w lodówce, wtedy trzyma sie dłużej, parę tygodni.

Jeszcze należałoby wspomnieć, że uzyskany dżem nie jest zbyt gęsty, ale jest znakomity jako np. dodatek do lodów waniliowych czy na krakersie lub herbatniku. Ja, która jestem niestety uzależniona od cukru, gdy już nadchodzi moment, że czuję, że coś słodkiego jest absolutnie konieczne, biorę 1 łyżeczkę tego specjału i jest pysznie i wystarczająco.

poniedziałek, 17 maja 2010
Dżem pomarańczowy słodzony figami

SKŁADNIKI

1kg pomarańczy
4- 8 fig /w zależności od smaku pomarańczy/

mały kawałek świeżego imbiru

1-paczka żelfixu /środek żelujący z pektyn/

¾ szklanki wody.

Pomarańcze obrane ze skórki i białych osłonek zmiksować z figami i zagotować. W tym czasie do wody dodać drobno pokrojony imbir i skórki i gotować około 10 min.

Następnie wyjąć skórki i imbir, a pozostałą wodę połączyć z paczką żelfixu i zmiksowanymi pomarańczami. Wszystko dobrze wymieszać i gotować przez następne 1,5 min.

Dżem najlepiej smakuje ze świeżą grahamką i wegańskim masłem.

Weganizm Weganizm

Weganizm