poniedziałek, 21 stycznia 2013
Sałatka warzywna

 

Składniki:

  • Korzeń selera
  • 3 marchewki
  • Jabłko
  • Groszek konserwowy
  • Tofu wędzone lub smażone
  • 3 ogórki kiszone
  • Mała cebula
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy

 

Sposób przygotowania:

Seler i marchewki ugotować razem. Nie trzeba obierać  ich ze skórki, można później, po ugotowaniu. Następnie pokroić je w drobną kostkę.

Obrać jabłko i również pokroić w drobną kostkę. To samo zrobić z ogórkami kiszonymi, cebulą i tofu.

Wszystko razem wymieszać i dodać groszek konserwowy ze słoika lub z puszki.

Na koniec dodać  łyżkę oliwy z oliwek i przyprawy (sól, pieprz).

Można dodać również łyżkę musztardy.  W tym celu dobrze jest wymieszać ją z oliwą z oliwek. Również dodanie startego ząbka czosnku będzie ciekawym połączeniem, jeśli ktoś lubi ostry smak.



środa, 29 lutego 2012
Szybka sałatka z awokado


 

SKŁADNIKI (na 1 osobę)

  • 2 awokado
  • 1 cebulka szalotka lub cieńki szczypiorek sałatkowy
  • listki swieżej bazylii
  • podłużna, czerwona papryka

 SKŁADNIKI na sos

  • sok z połowy cytryny
  • 1 duży ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól
  • oliwa wg uznania

 SPOSÓB WYKONANIA

Awokado umyć, pokroić w ćwiartki, następnie obrać ze skóry,  po czym ułożyć na talerzu.

Czerwoną paprykę pokroić w cienkie plasterki, podobnie cebulkę szalotkę. Ułożyć na awokado. Liscie bazylii rozdrobnić.

Wszystkie skladniki sosu wymieszać, polać nim sałatkę i na koniec posypać swieżymi listkami bazylii.

 



czwartek, 05 stycznia 2012
Sałatka z serkiem z pestek dyni

 Składniki:

  • jabłko
  • papryka
  • ogórek
  • garść rukoli
  • garść pestek z dyni (bez pestki)
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • sok z cytryny
  • nasiona lnu

 Sposób przygotowania:

Jabłko i warzywa drobno pokroić i włożyć do miski.

Zmiksować w blenderze (mam taki mały Philipsa, gdyż w dużym chyba będzie trudno to zrobić) pestki dyni (wcześniej namoczone przez około 2 – 3 godziny) z łyżką oliwy z oliwek i solą (mam sól wymieszaną z suszonymi warzywami i ziołami).

Masę dodać do warzyw w misce i wszystko wymieszać razem, dodając jeszcze przypraw, oliwę z oliwek i sok z cytryny.

Na koniec można posypać, zmielonymi w młynku do kawy, nasionami lnu.



środa, 02 listopada 2011
Sałatka warzywna z groszkiem

Składniki:

  • Kalarepa
  • Surowy groszek
  • Jabłko
  • Papryka
  • Sok z cytryny
  • Oliwa z oliwek
  • sól

Warzywa pokroić i wymieszać z resztą składników.



 

piątek, 14 października 2011
Surówka z kapusty kiszonej i suszonych śliwek

Składniki:

  • Kapusta kiszona
  • Marchewka
  • Jabłko
  • Suszone śliwki
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy – pieprz, sól
  • Sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce, suszone śliwki pokroić drobno i dodać do kapusty kiszonej. Wymieszać wszystko razem, dodając przyprawy, sok z cytryny i oliwę.



sobota, 27 sierpnia 2011
Kiszona cukinia

 

Składniki:

  • Młoda zielona cukinia
  • Zestaw do kiszenia – koper, czosnek, liście chrzanu
  • Sól
  • Woda

Sposób przygotowania:

  • Przegotować wodę i na każdy litr dodać kopiastą łyżkę soli.
  • Rozpuścić sól w wodzie.
  • Do słoika włożyć zestaw do kiszenia, czosnek (2-3 ząbki) obrać ze skórki.
  • Wlać ostudzoną wodę z solą.
  • Wrzucić pokrojoną cukinię.

Można jeść już na następny dzień. Mnie osobiście smakowała taka 3-dniowa. Po wyjęciu cukinii, można od razu wrzucić świeżą i kisić. Proces ten można powtarzać, aż do powstania białej zawiesiny w słoiku.

Wyśmienicie smakuje jako dodatek do sałatek.

 



środa, 10 sierpnia 2011
Sałata piknikowa z makaronem

Składniki:

  • sałata lodowa 1 główka
  • ogórek
  • 2 pomidory
  • 2 awokado
  • pęczek rzodkiewek
  • koperek
  • cebulka świeza
  • pół paczki makaronu pełnoziarnistego, ugotowanego aldente
  • ziarna słonecznika
  • olej z pestek dyni, alternatywnie

MARYNATA

  • oliwa
  • sos sojowy chinski
  • ocet balsamiczny
  • pieprz

SPOSÓB WYKONANIA

Pomidory, awokado i cebulkę pokroić w kostkę, sałatę najlepiej podzielić na mniejsze części ręką. Rzodkiewki i ogórki pokroić w plastry. Koper posiekać.

Ugotować makaron w dobrze osolonej wodzie, spłukać pod zimną wodą.

Zalać makaron marynatą z oliwy, octu balsamicznego, sosu sojowego i pieprzu. Smak powinien być dość intesywnie słono-kwaśny.

Zapakować makaron w pojemnik z pokrywką i osobno zapakować  wymieszane delikatnie warzywa. Należy nie zapomnieć, by wziąć ze sobą na łono natury dużą miskę, w której wymieszmy już w miejscu docelowym sałatkę z makaronem. Jeśli marynaty jest zbyt dużo w makaronie, należy ją odlać.

Na talerzu posypujemy sałatkę piknikową ziarnami słonecznika i polewamy wszystko olejem z pestek dyni.

Danie popijamy napojem z kiszonych buraków (przepis jutro). Pyszne.

Olej z pestek dyni odkryłam tego lata będąc w Wiedniu. Ten oryginalny, wytwarzany w Austrii był rewelacyjny jak dla mnie, ale już ten produkowany w Wielkiej Brytanii, który zakupiłam w domu, ponieważ innego nie było, był tylko ok.

 

 

czwartek, 04 sierpnia 2011
Talerz z warzywami i tahiną

Składniki:

Tahina:

Zmielić bardzo drobno sezam. Dodać wodę, sól, trochę oliwy z oliwek i wymieszać do konsystencji śmietanki. Polać nią ulubione warzywa.

Warzywa:

Na moim talerzy znalazła się sałata, zielone szparagi, pomidory, papryka oraz makaron z cukinii i marchewki (użyłam do tego obieraczki do warzyw).


niedziela, 24 lipca 2011
Rajska sałatka z dragonfruita

 

Dragonfruita jadłam w Tajlandii. Dla mnie to absolutny cud stworzenia. Mocno różowy z zielonymi łuskami, w środku słodziutki biały miąższ z czarnymi pestkami. Wygląda niezwykle. Niestety nie udało mi się go kupić w Polsce, jednak zdarzyła się miła niespodzianka - dostałam go w prezencie od siostry.

 

Wystarczy przekroić owoc na pół i albo wyjadać łyżeczką, albo wydrążyć i zastosować skórkę jako miseczkę do sałatki. W zasadzie sałatkę owocową można podać w skórce różnych owoców, np. arbuza, melona, grapefruita...

W sałatce na zdjęciu wykorzystane zostały następujące owoce:

winogrona, kiwi, arbuz, pomarańcza, dragonfruit. Dragonfruit jest w smaku bardzo delikatny, słodkawy i dobrze się komponuje np. z kwaskowatą pomarańczą.



 

czwartek, 14 lipca 2011
Sałatka z zielonym groszkiem


 

Składniki (w dowolnych proporcjach):

  • pomidor
  • ogórek kiszony
  • świeży zielony groszek
  • awokado
  • rodzynki
  • obrane nasiona słonecznika lub konopi

Groszek wyłuskać ze strąków. Awokado, pomidor pokroić w kostkę, ogórka w plasterki, dodać rodzynki i konopie/słonecznik. Wszystko wymieszać.

 

 

czwartek, 07 lipca 2011
Sałatka z kalafiorem

Składniki (w dowolnej proporcji):

  • kalafior (surowy) razem z młodymi listkami
  • ogórek małosolny
  • pomidor
  • mango
  • ziarna słonecznika (prażone na suchej patelni lub surowe wcześniej namoczone)
  • oliwa z oliwek
  • oregano
  • sól do smaku (opcja, bo ogórki są już słone chociaż małosolne)

Kalafior dzielimy na małe cząstki, listki kroimy, ogórki, pomidory i mango kroimy w kosteczkę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.


niedziela, 03 lipca 2011
Słoneczna sałatka z owoców

Składniki

  • 1 mango
  • 2 banany
  • 1 duża gruszka
  • zielone winogrona, ilość wg uznania
  • 2 passion fruit (marakuja)
  • 1 limonka

Pokroić owoce w dość duże kawałki, polać sokiem z limonki.

Passion fruit przekroić na połowę, wyskrobać dokładnie galaretowatą zawartość i następnie polać tym pokrojone owoce.

Pyszna i orzeżwiająca sałatka, chyba najlepszy zestaw owoców do tego celu, jaki mi się dotychczas udało skomponować.



środa, 29 czerwca 2011
Sałatka z botwinką

 

Składniki:

  • Botwinka
  • 3 ogórki małosolne
  • Świeży ogórek
  • Rzodkiewki
  • Koperek
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Cytryna

Wszystko razem pokroić i wymieszać.

niedziela, 29 maja 2011
Sałatka zielona

Składniki:

  • brokuł
  • duże kiełki, np. z soi lub bambusa, słonecznika
  • oliwki zielone
  • ogórek zielony
  • ogórek kiszony
  • awokado
  • płatki migdałowe
  • odrobina chrzanu, oleju lnianego i śmietanki sojowej

Sposób wykonania: zagotować przez chwilę brokuł i wystudzić (nie może być miękki, tylko raczej sparzony.) Pokroić go na drobno oraz pokroić awokado, ogórki, oliwki, pokruszyć kiełki, połączyć wszystko razem, dosypać płatków migdałowych i zrobić sos, mieszając kilka łyżeczek chrzanu z łyżką oleju lnianego i dodać śmietanki sojowej. Polać lub zmieszać z sałatką.



sobota, 14 maja 2011
Sałatka z cukinią

Sałatka z cukinią

Składniki:

  • 2 ogórki kiszone
  • Mała cukinia
  • Awokado
  • Pietruszka
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Cytryna
  • Pestki słonecznika

 

 

Sposób przygotowania:

Zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, cukinię i ogórka kiszonego.

Pokroić awokado i pietruszkę.

Wymieszać wszystko, dodać oliwę z oliwek, przyprawy, sok z cytryny i posypać pestkami słonecznika.

wtorek, 03 maja 2011
Surówka

Jedna z najprostszych, ale smakowita i można ją błyskawicznie przygotować.

 Składniki:

  • 1 mała papryka (długa)
  • pół świeżego ogórka
  • plaster ananasa
  • obrane ze skórki migdały (ok 15 szt)
  • 1 awokado
  • odrobina ziół, szczypta soli
  • łyżeczka soku z cytryny

Składniki pokroić, wymieszać, dodać zioła i sól (opcjonalnie), skropić sokiem z cytryny. Spożywać bezpośrednio po przyrządzeniu.

 



sobota, 26 marca 2011
Sałatka z cieciorki

Składniki:

  • cieciorka
  • suszone pomidory w oliwie
  • natka pietruszki
  • ogórek kiszony
  • sok z cytryny, pieprz

Proporcje dowolne, raczej z przewagą cieciorki.

Sposób przyrządzenia:

Cieciorkę moczymy na noc i gotujemy przez około 1 godzinę. Pozostałe składniki kroimy i wszystko mieszamy dodając sok z cytryny. Sałatka może postać kilkanaście minut, żeby smaki się ,,przegryzły’’.

środa, 23 marca 2011
Sałatka z wędzoną śliwką

 

Całkiem przypadkiem wyszła mi ostatnio bardzo smaczna o oryginalnej nucie sałatka. Oto składniki:

  • ananas świeży ( najlepiej) lub z puszki
  • jabłka
  • ugotowana czerwona fasola
  • kukurydza bio
  • garść wędzonej śliwki węgierki bez pestek
  • cytryna i oliwa do smaku

W zasadzie ilość składników jest dowolna w zależności ile potrzebujemy sałatki.

Jeśli dodamy więcej fasoli będzie treściwsza, jeśli w przewadze będą jabłka, kukurydza i ananas wtedy sałatka będzie lżejsza.

Wszystkie składniki oprócz fasoli i kukurydzy kroimy i mieszamy w salaterce.

Można doprawić ją tylko cytryną i oliwą lub wegańskim majonezem. Pierwsza wersja smakuje bardzo dobrze. Smak wędzonej śliwki dominuje w sałatce i nadaje jej charakterystyczny zapach.

wtorek, 25 stycznia 2011
Guacamole

Aztekowie wiedzieli, co jest dobre!

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • łyżeczka soku z limonki
  • kawałek drobno posiekanej cebulki
  • drobno posiekany ogórek kiszony
  • drobno posiekany plasterek jabłka
  • kilka ciemnych oliwek

Obrane awokado rozgniatamy, dodajemy sok z limonki i drobno pokrojone dodatki. Jeśli guacamole nie zawiera słonych składników, można dodać soli. Dodatki można dobrać wg uznania. Najważniejsze jest kremowe smakowite awokado z ożywiającą limonką. Można dodać ząbek posiekanego czosnku, paprykę, pomidor czy zieloną kolendrę. Można podawać z chipsami kukurydzianymi lub traktować danie jako sałatkę. Nie zdążyłam kupić chipsów i wcale za nimi nie tęskniłam, bo do guacamole nie trzeba nic dodawać, jest pyszne…

czwartek, 13 stycznia 2011
Sałatka 4 smaki

 

Słodki granat, gorzkawa czarna oliwka, kwaśny kiszony ogórek… Sałatka zawierająca bukiet smaków, w każdym kęsie możemy liczyć na inny odcień smakowy. W sam raz na zimowe dni.

Składniki:

  • pestki granatu
  • czarne oliwki
  • migdały wcześniej namoczone i obrane
  • kiszone ogórki
  • pomidory
  • awokado

Awokado, pomidory i kiszone ogórki kroimy na drobne cząstki. Dodajemy oliwki, pestki granatu i migdały. Wszystko mieszamy nie doprawiając, szczególnie nie dodając soli, ponieważ niektóre składniki zawierają sól. Podajemy wkrótce po sporządzeniu.

piątek, 31 grudnia 2010
Sałatka konserwowa

Produkty:

  • papryka konserwowa
  • ogórek konserwowy lub kiszony
  • kukurydza konserwowa
  • groszek konserwowy
  • dynia konserwowa lub pieczarki konserwowe
  • parówki sojowe.

Sposób wykonania:

Odcedzamy i przepłukujemy wrzątkiem wszystkie konserwowe warzywa i grzybki, kroimy ogórek, dynię i grzybki oraz parówki sojowe i mieszamy wszystkie składniki. Możemy dodać majonez własnego pomysłu (oliwa miksowana z mlekiem sojowym i sokiem z cytryny, ew. majonez).

niedziela, 19 grudnia 2010
Sałatka w łupinkach awokado

Zamiast miseczek, możemy użyć łupinek przekrojonych na pół i wydrążonych awokado. Wyglądają oryginalnie i są bardzo ekologiczne:)

Składniki:

  • 1 awokado
  • mała cukinia
  • pół papryki
  • 1 pomidor
  • sól

Połówkę awokado i kawałek cukinii miksujemy na sos. Pozostałe warzywa kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy razem z sosem, dodajemy odrobinę soli morskiej, ewentualnie pieprzu czy ziół . Uzyskaną masą wypełniamy skorupki z awokado. Podajemy z przybraniem.

niedziela, 05 grudnia 2010
Leniwa sałatka

Składniki:

  • cukinia,
  • pomidory
  • awokado,
  • orzechy nerkowce
  • przyprawy ziołowe, np. bazylia, sól, pieprz, sos sojowy.

Sposób przyrządzenia:

Cukinię kroimy w kostkę i układamy w misce. Awokado miksujemy z pomidorem i przyprawami na gładką masę i polewamy nią pokrojoną cukinię. Przybieramy np. pokrojonymi pomidorami i marynowanymi nerkowcami (akurat takie znalazły się w kuchni, ale mogą być zwykłe nerkowce, chociaż smak będzie wtedy łagodniejszy).

niedziela, 05 września 2010
Sałatka warzywna z sosem sezamowym

Składniki:

  • Kolba kukurydzy
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 ogórki gruntowe
  • Awokado
  • Papryka
  • Pieprz, sól, słodka papryka
  • Oliwa z oliwek
  • Sezam

Sos sezamowy – mielimy ziarna sezamu, około pół szklanki, w maszynce do kawy. Dodajemy około 3 łyżeczki oliwy z oliwek i mieszamy. Następnie dodajemy trochę wody, żeby powstała konsystencja sosu. Nie zapominamy oczywiście o przyprawach – pieprz, sól, słodka papryka.

sobota, 28 sierpnia 2010
Pożywny bukiet warzyw

 

Składniki:


Pomidor
Listki sałaty
Listki szpinaku
Surowe pieczarki
Koperek
Pomidory w oleju
Orzechy włoskie
Przyprawy - sól, pieprz, papryka, zmielone nasiona lnu

 
1 , 2

Weganizm Weganizm

Weganizm