czwartek, 22 kwietnia 2010
Tofucznica

Składniki:

1 kostka tofu

1/2 cebuli

sól, pieprz

świeżutki szczypiorek

oliwa do smażenia

ew. kurkuma*

Na patelni podgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy pokrojona cebulę, chwilkę smażymy, dodajemy tofu, smażymy, jednocześnie dokładnie rozdrabniamy je widelcem, wsypujemy sól, pieprz, kiedy wszystko jest już ładnie podsmażone, posypujemy świeżym szczypiorkiem.

* jeżeli chcemy uzyskać żółciutki kolor i lekko „jajeczny” smak dodajemy szczyptę kurkumy

czwartek, 18 marca 2010
Wegańska jajecznica

Składniki

1 opakowanie tofu

pół zielonej cukinii

pół żółtej cukinii

kawałeczek białej kapusty

czerwona słodka papryka ze słoiczka

olej

sos sojowy

pieprz, mielony kmin, kurkuma

Sposób przygotowania:

Pokroić cukinie na wąskie paski, drobno pokroić kapustę, pokroić paprykę, wszystko wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć.

Rozgnieść widelcem tofu. Kiedy warzywa się podsmażą, wrzucić tofu i wymieszać. Dodać pieprz i kmin. Wymieszać, dodać sos sojowy i dalej smażyć. Dodać kurkumę (tak, aby otrzymać ładny żółtawy kolor, ale nie za dużo) i jeszcze przez chwilę smażyć.

niedziela, 14 lutego 2010
Wegańska jajecznica z pieczarkami

Nastepna wersja jajecznicy z tofu:

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

¼ kg pieczarek

2 kostki tofu

oliwa

przprawy: sól, pieprz, kurkuma, jarzynka

Przygotowanie:

Rozdrabniamy tofu na miazgę widelcem, nastepnie myjemy i kroimy pieczarki. Przysmażamy na oleju pieczarki, żeby się zarumieniły, dorzucamy przyprawy (kurkuma nada potrawie kolor żółty, wrzucamy rozdrobnione tofu i mieszamy. Smażymy jeszcze kilka minut, aby tofu się przyrumieniło. Można jeść na ciepło lub jako pastę do chleba na zimno.

czwartek, 07 stycznia 2010
Wegańska jajecznica z tofu

2 opakowania tofu naturalnego zgnieść widelcem na papkę.

Usmażyć cebulę na oleju, aby była szklista, dodać zgniecione tofu, zgnieciony ząbek czosnku, odrobinę sosu sojowego, szczyptę kurkumy, szczyptę soli oraz pieprzu.

Mieszać na patelni, aż przybierze równy żółty kolor, a tofu się trochę przypiecze.

Pycha! Proste szybkie danie.

poniedziałek, 30 listopada 2009
Wegańska jajecznica

Składniki:

tofu, olej lub oliwa, drobno posiekana cebula, pieczarki, zielona natka pietruszki, przyprawy: pieprz, sól, kurkuma, sos sojowy

Sposób przygotowania:

Olej wleć na rozgrzaną patelnię. Wrzucić pokrojoną drobno cebulę i pieczarki. Podsmażyć lekko. W międzyczasie rozgnieść widelcem tofu. Włożyć je na patelnię i wymieszać wszystko. Dodać przyprawy do smaku, w tym trochę kurkumy dla uzyskania koloru i sos sojowy. Smażyć przez 15 minut. Na samym końcu dodać poszatkowaną natkę pietruszki.

Weganizm Weganizm

Weganizm