sobota, 27 listopada 2010
Naleśniki a’la ruskie

NALEŚNIKI

  • 1 ½ szklanki mąki
  • woda mineralna (najlepiej muszynianka)
  • szczypta soli, fruktozy, 1/2 łyżeczki sody

CIASTO

Mąkę połączyć z wodą mineralną w takiej ilości, aby powstało ciasto konsystencji śmietany, dodać sól, fruktozę i sodę, i zmiksować w blenderze.

Naleśniki smażyć na mocno rozgrzanej patelni (polecam z żeliwa szwedzkiego) na oleju.

FARSZ

  • 1 kg ziemniaków
  • 30-40dkg tofu
  • 2-3 cebule drobno pokrojone i uduszone na oleju
  • przyprawy : wegańska vegeta , pieprz , 1/2-1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej , 1-2 szczypty imbiru.

Wykonanie:

Tofu pokruszyć i skropić sokiem z cytryny, następnie dobrze wymieszać i odstawić na pół godziny.

Obrane ziemniaki ugotować i zgnieść lub zmiksować w blenderze (jeszcze ciepłe). Poczekać, aż ostygną i dodać uduszoną cebulę i pokruszone tofu i doprawić  vegetą, pieprzem, gałką i imbirem,  dobrze wymieszać na jednolitą masę. Nakładać na usmażone naleśniki.


wtorek, 06 lipca 2010
Naleśniki z owocami

Ciasto:

1 szklanka mąki graham (ilość na około 7 -10 naleśników, zależnie od wielkości patelni, grubości ciasta)

ok. 1-2 szklanki wody

olej do smażenia.

Dodatki:

owoce, syrop daktylowy, śmietanka migdałowa lub inna wegańska.

Wsypujemy mąkę do miski i mieszamy stopniowo dolewając zimnej wody. Ciasto jest gotowe, gdy osiągnie gładką konsystencję i daje się łatwo wylewać łyżką wazową.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wylewamy łyżką wazową tyle ciasta, by rozprowadzając je po patelni (sprawnie przechylamy patelnię) otrzymać naleśnika. Na drugą stronę przewracamy, gdy ciasto się zetnie. Podsmażamy na drugiej stronie zaledwie chwilę.

Gorący (lub zimny) naleśnik umieszczamy na talerzu, na połowie naleśnika układamy owoce (mogą być truskawki, brzoskwinie, porzeczki, jagody, maliny....) Składamy naleśnik, chowając w środku owoce. Polewamy przepyszną śmietanką migdałową oraz syropem daktylowym.

Danie idealne na gorące dni. Można przygotować więcej naleśników i spożywać później na zimno w różnych wariantach.

poniedziałek, 28 czerwca 2010
Przepis na farsz z tofu do naleśników

  • 1 kostka tofu
  • 8-10 suszonych moreli/ namoczonych w gorącej wodzie/
  • 1- 2 garstki rodzynek
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • skórka z 1/2 cytryny sparzonej i startej na drobnej tarce
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego bio
  • sok z 1 lub 2 cytryn


Do ugotowanego na parze przez 10min, wystudzonego tofu dodać: morele zmiksowane z sokiem z cytryny, następnie namoczone rodzynki, skórkę z pomarańczy i cytryny. Wszystko wymieszać razem z cukrem waniliowym.

wtorek, 27 kwietnia 2010
Naleśniki z tofu i truskawkami

*Składniki do nadzienia:

1 lub 2 kostki tofu (w zależności, ile naleśników usmażymy)

cukier waniliowy ( może być olejek do ciasta)

Cukier lub fruktoza lub słód do smaku

truskawki świeże lub mrożone

*Składniki do placków naleśnikowych:

mąka

woda + mleko sojowe lub kokosowe

szczypta soli

Lączymy mąkę , wodę , mleko sojowe, sól. Mieszamy dokładnie aż otrzymamy konsystencję śmietany.

Smażymy naleśniki na małej ilości oliwy.

Rozdrabniamy tofu, dosypujemy cukier lub słód, cukier waliniliowy do smaku i wszystko mieszamy blenderem na niskich obrotach na masę.

Masę z tofu wkładamy do naleśnika i lekko podsmażamy.

Truskawki podgrzewamy lekko w garnku wraz z cukrem i wanilią żeby puściły sok, a następnie polewamy naleśniki.

pycha !!!

środa, 14 kwietnia 2010
Razowe naleśniki z farszem zwane enchiladą

Składniki:

300 g mąki białej i razowej w równych proporcjach (1/2 i 1/2)

200 ml wody naturalnie gazowanej

szczypta soli

1kg warzyw mrożonych lub z puszek: kukurydza, groszek, marchewka, zielona fasolka (różne opcje, nie muszą być wszystkie)

koncentrat pomidorowy na sos z przyprawami.

Sposób przygotowania: mąkę razowa zmieszać z biała i zmiksować z wodą i solą (konsystencja powinna być rzadkiej śmietany). Smażyć bez tłuszczu na teflonowej patelni duże naleśniki. Wychodzi ich 6. Mrożone warzywa zagotować do miekkości, a jeśli są z puszek wystarczy zmieszać, dodać wegańską jarzynkę, pieprz i pietruszkę suszoną lub lubczyk. Nakładać farsz warzywny na naleśniki i zawijać raz na pół. Polać sosem pomidorowym.

Sos: wywar warzywny w ilości ¼ l zmieszać z koncentratem pomidorowym i chwilę gotować. Doprawić czosnkiem w proszku, solą, pieprzem, oregano i bazylią, a także można śmietanką sojową i szczyptą cukru. Smacznego! (Czasmi z powodu mąki razowej naleśniki się trochę łamią, można więc dosypać 2 łyżki mąki kukurydzianej dla ich sprężystości - jest to dobry sklejacz).

wtorek, 09 lutego 2010
Wegańskie naleśniki z nadzieniem z warzyw

NALEŚNIKI:

1/2 kg mąki,

ok. 1/2 litra mleka sojowego

szczypta soli

oliwa

woda mineralna

Zmiksować mąkę, mleko i sól, a na koniec dodać kilka łyżek oliwy i trochę wody mineralnej. Konsystencja tego ciasta powinna być jak konsystencja rzadkiej śmietany.

Wylać na rozgrzaną patelnię i rozlać po całej powierzchni cienką warstwę, za około minutę, kiedy się zetnie, przewrócić na drugą stronę, chwilę smażyć - ok. minuty. zdjąć z ognia i podważając łopatką, przełożyć na talerz. Najlepiej smaży się na suchej teflonowej patelni. Nie przypali się, bo olej jest w cieście.

NADZIENIE:

20-30 pieczarek pokrojonych w plastry

1 cukinia

20 cm pory

2 pełne garście kiełków fasoli

oliwa

sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Podsmażyć pieczarki aż woda wyparuje. Dołożyć cukinie, porę i smażyć ciągle mieszając, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodać kiełki fasoli i chwilę jeszcze trzymać na ogniu. Dodać sól i pieprz.

Nakładać tak przygotowany farsz na naleśniki i zrulować. Podawać natychmiast

albo włożyć do nagrzanego do 225 stopni C piecyka na 10 minut.

Podawać z sałatką z pomidorów.

Weganizm Weganizm

Weganizm