sobota, 25 stycznia 2014
Kulki czekoladowe

Składniki:

  • 1 tabliczka czekolady wegańskiej gorzkiej
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/2  szklanki mleka roślinnego
  • paczka amarantusa ekspandowanego (dmuchanego)

 

Mleko roślinne wymieszać z cukrem, podgrzewać na wolnym ogniu mieszając, dodać czekoladę i doprowadzić do rozpuszczenia. Jeśli masa jest za gęsta - dodać mleka roślinnego, jeśli za rzadka- dodać cukru lub łyżkę kakao w proszku. Kropla masy powinna zastygać po ostudzeniu na talerzu (warto zrobić próbę).

Gorącą masę łączymy z amarantusem ekspandowanym - wsypujemy ciągle mieszając - dodajemy tyle, ile zabierze masa, ale nie za dużo, żeby ziarenka swobodnie się sklejały.

Wyjmujemy łyżką małe porcje i układamy na talerzu posmarowanym olejem. Po lekkim przestygnięciu formujemy kulki lub zostawiamy do całkowitego wystygnięcia w nieregularnych kształtach. 

Amarantus możemy zastąpić ryżem dmuchanym. W sklepach pojawiła się też ekspandowana kasza jaglana (super!).



sobota, 30 kwietnia 2011
Nutella

Składniki:

  • Orzechy laskowe
  • Syrop z agawy
  • Kakao (najlepiej surowe)

 

Sposób przygotowania:

Orzechy laskowe zmielić bardzo drobno w młynku do kawy. Powstałą mączkę zmieszać w miseczce z kakao, około 2 łyżki i syropem z agawy (dodać tyle, żeby powstała masa, dająca się rozsmarowywać).

Pokroić jabłka w plasterki i nałożyć „nutellę”. Można zostawić na 2 godziny lub dłużej w lodówce, będzie jeszcze lepsza.

 



piątek, 05 listopada 2010
Surowa czekolada II

Słodka surowa czekolada z migdałami:

  • 50 g masła kakaowego
  • 50 g surowej masy kakaowej
  • pół szklanki rodzynek
  • ¼ szklanki posiekanych migdałów
  • ¼ szklanki karobu surowego
  • 2-3 łyżki surowego syropu z agawy
  • można dodać ze 2 łyżki lucumy (nadaje czekoladzie ciekawy smak i dodaje słodyczy)

Sposób przyrządzenia:

Masło kakaowe i masę kakaową roztopić w temp. 40 st. C. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, przełożyć na talerz i wstawić na ok. godzinę do lodówki. Po wyjęciu można podważyć nożem – cała czekolada się oddzieli od talerza. Następnie można ją połamać lub pokroić.

wtorek, 24 sierpnia 2010
SUROWA CZEKOLADA

W Polsce są już dostępne surowce do sporządzenia surowej czekolady. Surowe organiczne kakao zawiera m.in. magnez, wapń, żelazo, a przy tym nie jest obciążone chemicznymi trującymi substancjami, jak zwykła czekolada. A do tego niepowtarzalny smak.


Składniki:

  • -surowe kakao w proszku (100g)
  • -surowe masło kakaowe (pół kostki, 100g)
  • -syrop z agawy (ewentualnie syrop daktylowy)
  • -rodzynki
  • -wiórki kokosowe
  • -migdały (namoczone, i obrane i posiekane)

Sposób przyrządzenia:

100 g masła kakaowego rozpuścić w garnku tylko lekko podgrzewając (szybko rozpuszcza się nawet na słońcu). Dodać 100 g surowego kakao w proszku, dodać syrop z agawy (ok 5 łyżek). Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie dodać bakalie wg uznania. Doskonale się tu nadają rodzynki, migdały, wiórki kokosowe, ale mogą też być orzechy laskowe, brazylijskie czy nerkowce. Można dodać jagody goji. Każda czekolada może być niepowtarzalna, daje ogromną ilość energii i jest zdrowsza.

piątek, 26 marca 2010
Wspaniała czekolada daktylowa (bez cukru)

SKŁADNIKI

200 g orzechów nerkowców

200 g wypestkowanych daktyli

2 łyżki kakao (najchętniej surowe)

2 łyżki oleju kokosowego

100 g migdałów

50 g suszonych owoców goji lub suszonych czarnych jagód

100 g kruszonego ziarna kakaowego nibs (najlepiej surowego)

Orzechy nerkowce, zamoczone na najmniej 1 godzinę i odsączone, zmiksować z daktylami, kakao i olejem kokosowym. Kiedy masa będzie gładka, dodać kruszone ziarna kakao, suszone owoce goji lub jagody i posiekane migdały. Wymieszać. Wyłożyć ciasto na niedużą blachę, pokrytą papierem do pieczenia , wyrównać i wstawić do lodówki, by stężało.


 

 

niedziela, 31 stycznia 2010
Wegański blok czekoladowy

Składniki:

  • 4 szklanki cukru pudru
    ½ szklanki kakao
    ½ szklanki mleka sojowego
    2 łyżki margaryny wegańskiej
    1 ½ łyżeczki wanilii
    ½ szklanki pokruszonej czekolady wegańskiej
  • ½ szklanki siekanych orzechów


Wysmaruj naczynie margaryną (można użyć foremkę do pieczenia) i odstaw na bok. Przesiej cukier puder i kakao do dużej miski i dodaj kawałki czekolady.

W małym rondelku podgrzej mleko i margarynę, aż do wrzenia na średnim ogniu, stale mieszając, aby uniknąć przypalenia. Kiedy płyn zacznie dobrze wrzeć, wylej go na mieszankę cukru z kakao i dokładnie wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, aż kawałki czekolady się stopią.

Dodaj wanilię i orzechy.

Wyłóż blok do przygotowanej formy i włóż do lodówki na dzień lub dłużej, aby masa stwardniała.

Weganizm Weganizm

Weganizm