środa, 12 maja 2010
Wegański majonez z migdałów

1/2 szklanki migdałów, moczonych przez całą noc, można je obrać ze skórki i wtedy majonez będzie jasno biały.

1 szklanka wody

½ łyżeczki pieprzu

½  łyżeczki soli

3 łyżeczki musztardy
3 łyżeczki octu jabłkowego
1 łyżeczka wegańskiej ”wegety” lub ½ kostki wegańskiego bulionu

1 łyżeczka sosu sojowego /niekoniecznie/

½  łyżeczki cukru

1/3 szklanki oleju.

 

Migdały połącz z wodą i miksuj w blenderze. Następnie dodaj wszystkie składniki, z wyjątkiem oleju i dalej miksuj. Na samym końcu, bardzo powoli wlewaj olej, dodawaj olej, aż majonez zgęstnieje (można dodać więcej niż 1/3 szklanki).

 

 

 

 

 

 

 

 

piątek, 20 listopada 2009
Wegański majonez

Przepis na majonez wegański

  • 1/4 szklanki mleka sojowego
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżeczki octu 12 %
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 1/2 szklanki oleju jadalnego
  • sól, pieprz czarny

Wymieszaj dokładnie mleko, sok z cytryny, musztardę oraz ocet. Następnie dodawaj olej aż majonez zgęstnieje, ewentualnie można dodać jeszcze trochę oleju gdyby majonez  był zbyt rzadki. Najwygodniej robić to wszystko w mikserze.

Można również użyć majonezu jako podstawy do sosów:

Aioli - dodając 1-2 ząbki czosnku

Tatarski - dodając 0,5 dl kaparow (1/5 szklanki), 0,5 dl drobno posiekanego ogórkaw occie (1/5 szklanki), trochę cienkiego szczypioru oraz zielonej pietruszki. Dobry jako dip również.

Majonez jabłkowy z curry - dodając 1/2 tartego jabłka i 1 łyżkę curry. Dobry do sałatek.

Weganizm Weganizm

Weganizm