środa, 12 maja 2010
Wegański majonez z migdałów
1/2 szklanki migdałów, moczonych przez całą noc, można je obrać ze skórki i wtedy majonez będzie jasno biały. 1 szklanka wody ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki soli 3 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka sosu sojowego /niekoniecznie/ ½ łyżeczki cukru 1/3 szklanki oleju.
Migdały połącz z wodą i miksuj w blenderze. Następnie dodaj wszystkie składniki, z wyjątkiem oleju i dalej miksuj. Na samym końcu, bardzo powoli wlewaj olej, dodawaj olej, aż majonez zgęstnieje (można dodać więcej niż 1/3 szklanki).
piątek, 20 listopada 2009
Wegański majonez
Przepis na majonez wegański
Wymieszaj dokładnie mleko, sok z cytryny, musztardę oraz ocet. Następnie dodawaj olej aż majonez zgęstnieje, ewentualnie można dodać jeszcze trochę oleju gdyby majonez był zbyt rzadki. Najwygodniej robić to wszystko w mikserze. Można również użyć majonezu jako podstawy do sosów: Aioli - dodając 1-2 ząbki czosnku Tatarski - dodając 0,5 dl kaparow (1/5 szklanki), 0,5 dl drobno posiekanego ogórkaw occie (1/5 szklanki), trochę cienkiego szczypioru oraz zielonej pietruszki. Dobry jako dip również. Majonez jabłkowy z curry - dodając 1/2 tartego jabłka i 1 łyżkę curry. Dobry do sałatek.
|
Archiwum
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |