sobota, 30 października 2010
Serek ze słonecznika

Składniki:

  • Słonecznik – około 2 szklanki
  • Woda
  • Miso – sfermentowana soja (lub np. ryż), do zakupienia w sklepach ze zdrową żywnością

Sposób przygotowania:

Słonecznik moczymy na noc w przefiltrowanej wodzie. Na drugi dzień płuczemy.

Wrzucamy do blendera i zalewamy taką ilością przefiltrowanej wody, żeby go pokryła. Dodajemy około 2 łyżki miso i miksujemy, aż otrzymamy prawie jednolitą masę.

Przelewamy zawartość przez cieniutki materiał z malutkimi dziurkami - tiul lub specjalny woreczek do robienia serów i lekko wyciskamy nad jakimś naczyniem, aż otrzymamy konsystencję przypominającą ser.

Zostawiamy nasz serek w tym tiulu, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w kuchni na 10 -12 godzin.

Odciśnięty płyn również możemy pozostawić do fermentacji na taką samą ilość czasu i wykorzystać go jako przyprawę do surowych zup.

piątek, 24 września 2010
Twarożek z migdałów

Składniki:

  • Migdały – około 3 szklanki
  • Woda
  • Miso – sfermentowane nasiona soi lub inne, do zakupienia w sklepach ze zdrową żywnością

Sposób przygotowania:

Migdały moczymy na noc w przefiltrowanej wodzie. Na drugi dzień płuczemy i obieramy ze skórki. Czasami wystarczy nacisnąć migdał po obu stronach równocześnie palcami i sam wyskakuje ze skórki.

Wrzucamy wszystkie obrane migdały do blendera i zalewamy taka ilością przefiltrowanej wody, żeby je pokryła. Dodajemy około 2 łyżki miso i miksujemy, aż otrzymamy prawie jednolitą masę.

Przelewamy zawartość przez cieniutki materiał z malutkimi dziurkami - tiul lub specjalny woreczek do robienia serów i lekko wyciskamy nad jakimś naczyniem, aż otrzymamy konsystencję przypominającą ser.

Zostawiamy nasz serek w tym tiulu, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w kuchni na 10 -12 godzin.

Odciśnięty płyn również pozostawiamy do fermentacji na taką samą ilość czasu. Płyn ten nazywam kwaśną śmietanką, bo taką mi przypomina. Używam jej np. gdy chcę zmienić konsystencję migdałowego serka- dodaję jej trochę, lub do zabielania zupek robionych na surowo.

Po 10 – 12 godzinach warto przechowywać nasze wyroby w lodówce.

Po tym okresie możemy już cieszyć się smakiem migdałowego serka i migdałowej śmietanki.

środa, 23 czerwca 2010
Serek z nerkowców a’la topiony

Składniki:

  • 10 dkg nerkowców
  • sok z całej cytryny
  • 2 płatki suszonego ugotowanego pomidora (można też użyć suszonych pomidorów w oliwie)
  • 6-8 oliwek
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • woda

Sposób przyrządzenia:

Nerkowce zmiksować, przełożyć do garnuszka, wlać sok z całej cytryny, dodać trochę wody i gotować stale mieszając, i dodając trochę wody, jeśli masa będzie zbyt gęsta, uważać, żeby nie przypalić. Gotować chwilę, aż masa nabierze konsystencji topionego serka. Zestawić z ognia i dodać zmiksowanego pomidora z oliwkami, i wszystko doprawić solą i pieprzem ziołowym.


 


piątek, 11 czerwca 2010
Serek bananowo – brzoskwiniowy

Składniki:

1 kostka tofu naturalnego

brzoskwinia świeża lub z puszki nie w sezonie

banan

Cukier waniliowy

słód kukurydziany (jasny)

Można dosmaczyć naturalnym syropem z jabłka bez cukru.

Tofu pokruszyć do miseczki, pokroić banana i brzoskwinie, a następnie mieszając blenderem uzyskać konsystencję twarożku.

Pycha na lekkie śniadanko i każdą inna okazję.

Smacznego!

czwartek, 27 maja 2010
Biały serek z migdałów

Składniki:

  • 2 szklanki migdałów (namoczonych przez noc i obranych ze skórki)
  • 1 1/2 Łyżki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 2 szczypty soli
  • szczypiorek

Wszystkie składniki (oprócz szczypiorku) zmiksować w blenderze... smakuje i wygląda jak biały serek

sobota, 01 maja 2010
Biały serek z nerkowców

Weganizm Weganizm

Weganizm