sobota, 15 grudnia 2012
Sałatka warzywna ze szklanym makaronem z fasoli mung

 

Składniki

  • makaron z fasoli mung (czasami nazywany sojowym) ugotowany wg przepisu na opakowaniu - ok 350-400 g
  • 15-20 szt. kukurydzy 'baby', ew. normalnej ugotowanej i pokrojonej w mniejsze części
  • 2-3 główki brokuł
  • 200 g świeżego groszku cukrowego w strąkach, sałatkowego (nie gotowanego)
  • kiełki fasoli
  • świeże grzybki shitaki, lekko podsmażone (ok. 20 sztuk)
  • szczypior sałatkowy
  • swieża kolendra, garść
  • 4 średniej wielkości marchwie ( pokrojone w cienkie paseczki za pomocą obieraczki do warzyw)
  • prażone orzeszki ziemne (ok. 150 g)
  • opcjonalnie: gotowa sałatka ze świeżej fasoli lub gotowane świeże fasolki (nie suszone) albo ugotowana na twardo fasolka szparagowa

 

SOS

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 łyżek oleju sezamowego
  • 1 limonka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • świeża papryczka chili b.drobno pokrojona
  • imbir świeży, niekoniecznie
  • 4 ząbki czosnku

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ugotować makaron w osolonej wodzie lub z wegańską kostką warzywną. Spłukać w zimnej wodzie bardzo dokładnie.
  2. Na parze gotować przez 1 minutę: brokuły w bardzo małych czastkach oraz paseczki z marchwi, które uzyskujemy za pomocą obieraczki do ziemniaków, ciągnąc z góry w dół.
  3. Świeże strączki groszku kroimy w małe kawałki.
  4. Zimny makaron najlepiej przeciąć na połowe, by łatwiej sie mieszał z warzywami.
  5. Wszystkie składniki jednocześnie mieszamy z sosem w dużej misce, tak by składniki sałatki były równomiernie rozprowadzone.







niedziela, 05 sierpnia 2012
Makaron z sosem pesto



Składniki:

  1. makaron pełnoziarnisty (1 opakowanie)


Pesto:

  1. 1 pęczek świeżej bazylii
  2. ½ szklanki orzeszków piniowych
  3. 2 awokado
  4. 2 łyżki soku z cytryny
  5. ½ szklanki oliwy z oliwek
  6. 3 ząbki czosnku
  7. sól morska
  8. pieprz



Makaron ugotować w dużej ilości wody, aby się nie posklejał.

Wszystkie składniki do pesto zmiksować w blenderze.

Makaron wymieszać z pesto w dużej misce, dodać kilka listków bazylii oraz sól i pieprz do smaku. Można podawać np. z sałatą przyprawioną octem i oliwą.



Przepis pochodzi z magazynu Shape i został przygotowany przez znaną wegańską szefową kuchni Chloe Coscarelli.

czwartek, 08 marca 2012
Sos z cieciorki i warzyw

 Składniki:

  • szklanka ugotowanej cieciorki
  • 2 łyżki wody
  • połówka awokado
  • połówka czerwonej papryki
  • połówka pomidora
  • sól, pieprz
  • czosnek
  • oliwa

SPOSÓB WYKONANIA

Cieciorkę zmiksować z małą ilością wody, następnie dolewać powoli oliwę i miksować krotką chwile. Pozostałe składniki zmiksować z powstałą masą i doprawić do smaku. Otrzymany sos można stosować jako sos do makaronów lub dip.



czwartek, 01 grudnia 2011
Przepis konkursowy: Cannelloni z farszem sojowym i pomidorami

Przepis nadesłała Stefania

(autorka bloga trzydziestoletniapanna.blogspot.com)

 

  • Opakowanie cannelloni
  • 150 g granulatu sojowego (drobnego)
  • 1 cebula
  • Kilka płatów do lasagne
  • Dwie puszki krojonych pomidorów
  • Ząbek czosnku
  • Sos sojowy (miałam jasny)
  • Przyprawy: sól, pieprz czarny, bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek (dwóch ostatnich nieco mniej w stosunku do b&o)
  • oliwa

Proteinę sojową gotujemy 2-3 minuty w wodzie z dodatkiem sosu sojowego. Na głęboką patelnię wlewamy kilka łyżek oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę i wyciśnięty czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy odcedzoną soję, sól i pieprz. Po kilku minutach dodajemy jedną puszkę pomidorów, resztę przypraw (farsz powinien mieć wyrazisty smak). Dusimy jeszcze 5-10 minut i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie smarujemy brytfankę olejem, dno wykładamy kilkoma plastrami makaronu do lasagne (w ten sposób unika się przylgnięcia rurek do dna). Cannelloni napełniamy farszem i układamy w brytfance.

Drugą puszkę pomidorów mieszamy z przyprawami, miksturą polewamy ułożone rurki. Cannelloni zapieka się w piekarniku aż makaron zrobi się miękki, jednak ja wielokrotnie dusiłam swoją wersję tej potrawy na kuchence gazowej - przed dłuższy czas nie miałam piekarnika i trzeba było sobie jakoś radzić :) Brytfanka sprawdza się tu znakomicie dzięki temu, że ma grube dno i dobrze trzyma ciepło. Stawiam ją na małym ogniu na około 40 minut i Cannelloni wychodzi świetnie!





niedziela, 30 października 2011
Makaron z warzywami inspirowany kuchnią arabską

Najprostsze jednogarnkowe danie makaronowe

 

 

Składniki:

  • dowolny makaron (ale nie spaghetti) - ok 1 szklanki suchego makaronu
  • ziemniaki (koło 1/2 kg)
  • 1 mały kalafior lub pół większego,
  • 1 cebula,
  • kawałek tofu wędzonego (opcja),
  • do smaku - nasiona kolendry, imbir, oregano, kurkuma, sól, pieprz,
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki razowej pszennej

 

Sposób przyrządzenia:

Olej lekko rozgrzać w garnku.  Cebulkę pokroić drobno lub w podłużne cząstki i wrzucić na olej i mieszać do zeszklenia się cebulki. Na olej wrzucić makaron. Mieszać nie dopuszczając do zrumienienia (wystarczy koło 1 min.).  Ziemniaki pokroić w kostkę, dorzucić do garnka i mieszać, kalafior podzielić na cząstki i dorzucić. W razie potrzeby dodać odrobinę oleju. Podlać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu. Jeśli potrzeba, po chwili dodać jeszcze wody. Woda nie powinna przykrywać warzyw, wystarczy, że jest na dole garnka. Dodajemy przyprawy do smaku. Zaglądamy do garnka i mieszamy od czasu do czasu. Dodajemy mąkę razową wymieszaną w połowie szklanki wody. Kiedy mąka zgęstnieje, danie jest gotowe. Przygotowanie trwa ok. 30 min.



wtorek, 14 czerwca 2011
Razowy makaron z truskawkami

Czerwiec dla wielu z różnych względów jest piękny. Dla mnie, ponieważ ziemia obdarowuje nas najpiękniejszymi owocami na świecie – truskawkami.

Proste jest piękne. Oto przepis stosujący się do tej zasady.

 Składniki:

  • Makaron razowy
  • Truskawki
  • Do dosłodzenia: fruktoza, cukier waniliowy.
  • Opcjonalnie mleko kokosowe

 Gotujemy makaron razowy.

Umyte truskawki miksujemy blenderem na gładką masę. Trochę waniliowego cukru podnosi nawet aromat truskawki. Jeśli lubisz bardzo słodkie smaki, można dosłodzić owoce fruktozą.

Polewamy makaron truskawkową masą.  Dla fantazji i podniesienia kaloryczności można dodać trochę mleka kokosowego i posypać płatkami z migdałów. Wygląda ładnie a smakuje przepysznie.


wtorek, 01 marca 2011
Canelloni z nadzieniem z ziemniaków

Składniki:

•             pół opakowania makaronu canelloni (rurek do nadziewania)

•             1 kg ziemniaków

•             4 łyżki groszku zielonego ze słoika

•             1 nieduża marchewka

•             4 łyżki mąki pszennej razowej

•             4 łyżki oleju

•             1 szklanka wody

•             1 łyżeczka cząbru

•             1 łyżeczka czubrycy

•             1 łyżeczka czerwonej papryki

•             sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Nadzienie: Ziemniaki i marchewkę ugotować na parze. Ziemniaki rozgnieść, marchewkę pokroić w bardzo drobną kostkę. Ziemniaki wymieszać z marchewką i groszkiem dodając czubrycy i soli, ewentualnie pieprzu. Powstałym farszem nadziewać kolejno rurki makaronowe.

Sos: Na patelni rozgrzać olej, dodać mąkę i chwilę prażyć, po czym stopniowo dodając wody (około 1 szklanki) ciągle mieszamy, aby powstał gęsty, gładki sos, dodajemy paprykę, sól, cząber, pieprz.

Ostatni krok: nadziewany makaron układamy w naczyniu żaroodpornym, polewając każdą warstwę sosem. Na wierzchu polewamy sosem tak, by makaron był przykryty. Dół podlewamy 1/4 szklanki wody. Wkładamy do mocno rozgrzanego piekarnika na około 30 min. (aż makaron zmięknie). Jeśli makaron jest podsuszony, a woda wyparowała, można w trakcie pieczenia ostrożnie polać wierzch wodą.

Podajemy gorące.



wtorek, 05 października 2010
Jesienny makaron ze słodką kapustką

Składniki:

  • Ugotowany makaron
  • kapusta zielona
  • cebula
  • koncentrat pomidorowy
  • przyprawy: tymianek, lubczyk, majeranek, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

Sposób wykonania:

Kapustę poszatkować, lekko nasolić i pozostawić na parę minut. W tym czasie usmażyć cebulkę na złoty kolor, odlać wodę z kapusty i dodać do cebulki. Smażyć razem, mieszając (żeby się nie przypaliła, można dolać trochę gotowanej wody) do tego czasu, żeby była miękka i szklista. Na koniec dodać makaron i mieszając, jeszcze chwilę smażyć. Dosypać przypraw: tymianek, lubczyk, majeranek, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie. Dodać koncentrat pomidorowy i chwilę jeszcze mieszać, aby wszystko się połączyło.

środa, 01 września 2010
Spaghetti bio z sosem z nerkowców

Składniki

  • makaron razowy
  • patison
  • parówki wegańskie
  • pomidory (2-5 szt.)
  • 3 łyżki zmielonych nerkowców
  • sól, pieprz, zioła do smaku
  • łyżka oleju

Sposób przyrządzenia:
Ugotować makaron. W osobnym garnku przygotowujemy sos. Na odrobinie oleju podgrzewamy pomidory, aż zmiękną, dodajemy pokrojonego w kostkę patisona. Wszystko gotujemy do zmięknięcia patisona, dodajemy pokrojone parówki, zmielone nerkowce. Zagotowujemy doprawiając wg uznania.

poniedziałek, 14 czerwca 2010
Makaron z musem truskawkowym

Składniki:

  • makaron razowy BIO np. z mąki orkiszowej
  • truskawki
  • cukier waniliowy
  • banan do dosłodzenia

Do umytych i oczyszczonych z szypułek truskawek, dosypać trochę cukru waniliowego. Jeśli truskawki wymagają dosłodzenia, wrzuć dojrzałego pokrojonego banana.

Wszystko rozdrobnić blenderem aż powstanie gładka koktailowa konsystencja.

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i polać koktajlem truskawkowym. Jem to danie na śniadanie , obiad i kolację, dopóki nie skończą się tryskawki.

wtorek, 04 maja 2010
Sałatka na ciepło z makaronem Risoni

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu Risoni (w kształcie ryżu)
  • papryka w oliwie ca 290 g
  • 1 główka kalafiora
  • 2 czerwone cebule, mogą być żółte
  • 250 g młodego groszku w strączku lub zamiennie grzyby np. kurki lub pieczarki w puszce plus fasolka zielona gotowana czy gotowa z puszki
  • oliwa, sól, pieprz, ewentualnie sos sojowy
  • natka pietruszki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ugotować Risoni wg przepisu. Kalafior podzielić na małe bukieciki i szybko usmażyć w dużej ilości oliwy na lekko złoty kolor, przełożyć do miski.

Cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry. Groszek podzielić wzdłuż na 2,3 części. Paprykę odcisnąć oraz pokroić w paski.

Podsmażyć cebulę razem z groszkiem lub grzybami , trochę później dodać paprykę i podgrzać tak, by wszystko było gorące.

Gorący makaron wyłożyć do garnka z warzywami i wymieszać, a następnie przełożyć do salaterki. Jeść na ciepło, ale smakuje dobrze także na zimno, ale nie bezpośrednio z lodówki.

czwartek, 04 lutego 2010
Wegański makaron z warzywami korzeniowymi


Składniki (2 porcje)

  • 1 marchew
  • 1/4 średniego selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • oliwa
  • 1 pomidor (dojrzały)
  • 0,5 łyżeczki estragonu
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól, pieprz
  • 100 ml mleka sojowego lub ryżowego

Sposób przygotowania:

Obrać warzywa i zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w cienkie paski. Cebulę pokroić w plastry. Następnie wszystkie warzywa podsmażyć na oliwie. Dołożyć pokrojonego drobno pomidora oraz doprawić solą, pieprzem, estragonem. Posypać całość mąką i zalać mlekiem, podgrzewać jeszcze parę chwil.

Podawać z makaronem.

wtorek, 12 stycznia 2010
Wegańskie spaghetti

Składniki:

  • 2-3 łyżki kaparów
  • 5 ząbków czosnku
  • 15-20 szt. posiekanych czarnych oliwek,
  • papryka, chili, oregano albo bazylia
  • 2 puszki pomidorów prasowanych lub krojonych w kostkę, najlepiej o smaku czosnkowym lub z bazylią
  • 0,5 kg makaronu rurki
  • oliwa do smażenia
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Ugotować makaron wg przepisu.

Kapary, czosnek i oliwki podsmażyć krótko na oliwie, wlać pomidory, dodać wszystkie przyprawy i podgotować chwilę.

Na koniec wyłożyć makaron do salaterki, zalać sosem i  wymieszać.

Potrawa bardzo szybka w przygotowaniu i smaczna.

Weganizm Weganizm

Weganizm