czwartek, 17 czerwca 2010
„Śmietanka” kokosowa do deserów
Składniki:
na deser:
Wybierając mleko kokosowe trzeba zwrócić uwagę, by nie było konserwowane chemicznie. Po otwarciu puszki, zebrać wierzchnią, bardziej śmietankową część mleka. Pozostałą, płynną część zużyć do innego dania, np. do zupy. Mleko przyprawić do smaku sokiem z cytryny (nie za dużo) i fruktozą. Ubić mikserem. Na tym etapie śmietanka nie uzyska konsystencji gęstej bitej śmietany, lecz ubijanie spulchni ją na tyle, że po włożeniu do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc, śmietanka będzie puszysta i sztywna. Truskawki pokroić na cząstki, brzoskwinię najlepiej obrać ze skórki i pokrojoną dodać do truskawek. Nałożyć kleksa śmietanki kokosowej, a wierzch posypać startą na drobnej tarce czekoladą wegańską. Mniam
poniedziałek, 22 marca 2010
Wegańska bita śmietana
Składniki: 2 Łyżki śmietany wegańskiej 1 Łyżka mleka kokosowego (tylko gęstego osadu, najlepiej trzymać puszkę mleka kokosowego w lodówce, zanim ją otworzymy) 1 Łyżka soku z cytryny 2 Łyżki margaryny wegańskiej 3 Łyżki cukru pudru 1 Łyżka naturalnej wanilii w płynie (bio, jeśli to możliwe) Dla smaku, najlepiej zachować te proporcje. Zmiksować wszystkie składniki najpierw powoli, a potem na najszybszych obrotach. Doskonała do owoców i ciast. |
Archiwum
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |