poniedziałek, 13 kwietnia 2015
Sernik z tofu na zimno

Składniki:

  • 2 - 2,5 paczki silken tofu o wadze 375-400 g
  • 13 sztuk herbatników najchętniej typu "digestive" lub innych mało słodzonych
  • 50 g cukru pudru (można zmniejszyć/zwiększyć)
  • 50 g margaryny wegańskiej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 do 2 łyżek soku z cytryny
  • rodzynki (wg uznania, opcjonalnie)
  • 100 ml wegańskiej śmietany (link) do ubijania, można wypróbować i ewentualnie zmniejszyć lub zwiększyć ilość ubitej śmietany
  • konfitura z wiśni lub innych owoców, lub świeże owoce np. maliny** (cześć rozgniatamy lekko widelcem, a cześć pozostawiamy w całości)



Sposób wykonania:
Tofu zmiksować w robocie kuchennym na gładką masę. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny i jeszcze parę sekund miksować. Dodać skórkę pomarańczową (musi być świeża i miękka) oraz rodzynki. Wstawić do lodówki.Herbatniki miksować wraz z tłuszczem, niezbyt długo, tak aby tylko składniki się połączyły. Masę herbatnikową wyłożyć na tortownicę z luźnym dnem.Śmietanę ubić, połączyć z "masą serową", zwracając uwagę, by ciasto nie było zbyt rzadkie, a następnie wyłożyć ją na masę herbatnikową. Wygładzić nożem lub łyżką. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Wyjąć i przed podaniem, na wierzch sernika wyłożyć konfitury lub świeże maliny** (zobacz wyżej).

 







 

 

 


niedziela, 17 listopada 2013
Wegańskie ciasteczka kokosowe

 

SKŁADNIKI

 

  • 50 g wegańskiej margaryny
  • 50 g wegańskiej śmietany
  • 15 dkg cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g roztopionej gorzkiej, bezmlecznej czekolady

 

WYKONANIE

Margarynę rozpuścić i ostudzić. Wymieszać razem śmietanę, cukier, margarynę oraz kokos. Pozostawić ciasto na 15 min., by wchłonęło wszystkie składniki.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nałożyć pełną łyżkę ciasta. Uformować  palcami babeczkę z "czubkiem" - patrz zdjęcie. Piec ciasteczka ca 12 minut w temp. 175 stopni C.

Z podanej ilości składników można uzyskać ca 15 sztuk ciastek.

Po wyjęciu z piekarnika uformować  babeczki ponownie w "czubek", ponieważ mają tendencję do opadania pod wpływem gorąca.

Ciasteczka polać niewielką ilością rozpuszczonej czekolady, kiedy już ostygną.



Przed wstawieniem do piekarnika:

Po wyjęciu z piekarnika:



sobota, 25 maja 2013
Ciasteczka karmelowe

Składniki

  • 100 g wegańskiej margaryny lub wegańskiego masła
  • 100 g cukru lub mniej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka syropu np. z agawy
  • 140 g pszennej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru, niekoniecznie.

 

Sposób wykonania

  • podgrzać piecyk do temp. 180 stopni C
  • wymieszać wszystkie składniki w misce, tylko tak, by ciasto trzymało się razem / margarynę pokroić w mniejsze kawałki , nie rozpuszczać/
  • podzielić ciasto na 3 części, uformować podłużne ruloniki i wyłożyć je na blachę
  • piec 5-6 minut, wyjąc blachę, wyrównać jeszcze gorące ciasto po bokach / niekonieczne/ i kroić ukośne paski o szerokości 1,5-2 cm. Wystudzić.



wtorek, 23 października 2012
Razowy orzechowiec

Składniki:

  • 2 szkl. mąki razowej (drobno mielonej)
  • 2/3 szkl. słodu, syropu z agawy lub syropu daktylowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub kamienia winnego
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. wody z rozpuszczoną 1 łyżeczką sody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 200g orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju kokosowego (płynnego- wystarczy potrzymać w cieple)
  • deser provamel (kupiłam opakowanie 500 ml - to coś takiego jak deser alprosoja, tylko bio i ze słodem pszennym zamiast cukru) - można zastąpić gęstym budyniem, budyń będzie nawet lepszy, ponieważ deser provamel jest dość rzadki, ale z braku czasu go wykorzystałam i po przeczekaniu przez noc w cieście ładnie się wchłonął)

 Sposób przyrządzenia:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

W drugim naczyniu wymieszać 1/3 szkl. słodu, 1/2 szkl. oleju - połączyć z mąką, a następnie dodać wodę z sodą i zaraz sok z cytryny. Soda z cytryną wytworzą pianę.

Wszystko wymieszać. (Zależnie od rodzaju mąki razowej i grubości jej zmielenia, może być potrzebna nieco inna ilość wody - jeśli ciasto nie będzie dość elastyczne, można dodać odrobinę wody.)

Przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Piec w temp. 180 st. przez ok. 50 min. Po wyjęciu odstawić ciasto do ostygnięcia.

Orzechy pokruszyć na grube kawałki (mniejsze niż ćwiartki) i uprażyć na suchej patelni.

Wystudzone ciasto przeciąć na 2 płaty, posmarować kremem z dodatkiem części orzechów (3-4 łyżki) i przycisnąć drugim płatem ciasta.

1/3 szkl. słodu wymieszać z 2 łyżkami płynnego oleju kokosowego.

Ciasto polać tą miksturą i posypać orzechami. Kilkakrotnie powtórzyć polewanie miksturą i posypywanie orzechami, żeby orzechy się dobrze trzymały.

Wstawić do lodówki lub w chłodne miejsce, najlepiej na noc.

 

***Pomysł na ciasto zainspirowany przepisem: tort z owocami


sobota, 30 czerwca 2012
Wegański sernik

Przepis jest na średniej wielkości tortownicę.

Spód stanowi kruche ciasto:

Można użyć

  • 1,5 szkl. mąki
  •  1/5 szkl. oleju
  • 1/5 szkl. mleka sojowego lub wody
  • cukier
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia

- w zależności od pożądanej grubości ciasta i uzyskiwanej podczas wyrabiania konsystencji, można w trakcie wygniatania dodać więcej któregoś ze składników.

Masa "serowa":

3 duże kostki tofu (nie mniej niż 300 g) zmiksowane z 5 czubatymi łyżeczkami mleka kokosowego (gęsta-tłusta warstwa), opakowaniem cukru waniliowego, olejkiem "śmietankowym", cukrem trzcinowym, garścią rodzynek sułtańskich, kandyzowaną skórką pomarańczy - na koniec należy dodać 1/3 soku z cytryny i wymieszać łyżką (dodany wcześniej i miksowany z całością może spowodować zwarzenie się masy sernikowej). Pieczemy ok. 50 min. w temp. 200 stop. C. :)

Po upieczeniu i wystudzeniu możemy wierzchu sernika pokryć polewą czekoladową z 4 łyżeczek kakao, z mlekiem sojowym waniliowym (mała ilość - ok. 1,5 łyżki), cukrem trzcinowym i posypać wiórkami kokosowymi. :)

 

poniedziałek, 12 marca 2012
Placek daktylowo-figowy

 Składniki na CIASTO:

  • 4 szklanki mąki graham  (około 1/2 kg)
  • 1/2 szklanki mineralnej wody zmiksowanej z 5-6 pokrojonymi daktylami 
  • 1/2 -3/4 szklanki oleju
  • 3-4 łyżki śmietany sojowej lub kokosowej
  • 1-łyżeczka sody  i 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka łyżek zimnej wody
  • kilka kropli olejku waniliowego

 

Składniki na MASĘ:

  • 3/4 puszki lub kartonik śmietany kokosowej /wraz z płynem /
  • 7-8 pokrojonych drobno daktyli
  • 3-4 pokrojone suszone figi
  • 3 garście orzechów włoskich
  • sok z cytryny  z olejkiem  waniliowym do smaku
  • dżem z gorzkich pomarańczy 

 

Składniki na  POLEWĘ KAKAOWĄ:

  • 3/4 szklanki wody
  • 4 - 5 łyżek kakao
  • łyżka margaryny wegańskiej
  • 3-4 łyżki  brązowego lub brzozowego cukru
  • kilka kropli olejku waniliowego

 

WYKONANIE:

CIASTO  :

  1. W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki  i  dokładnie wymieszać.
  2. Dodać olej  i  bardzo dokładnie zmiksowany na jednolitą masę mus daktylowy i śmietanę
  3. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić na gładką masę
  4. Na końcu  dodawać  stopniowo wodę z olejkiem waniliowym, aby powstało miękkie gładkie ciasto /o konsystencji kruchego/
  5. Podzielić na  3-4 cienkie blaty i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 0 C  około 20 min

MASA :

  1. Śmietanę kokosową wraz z płynem  połączyć z daktylami, figami i orzechami  w blenderze i mocno zmiksować na jednolitą masę /bez grudek/,  gdyby masa była za gęsta dodać wodę
  2. Doprawić do smaku sokiem z cytryny  i wanilią

POLEWA KAKAOWA

  1. Wodę wlać do rondelka i zagotować
  2. Kakao połączyć z tłuszczem i cukrem w osobnym garnuszku i wymieszać,  dodać trochę wody, wymieszać i wlać do wody w rondelku
  3. Gotować długo, mieszając, aż powstanie gładka gęsta masa

 

 

Upieczone i wystudzone 3 blaty ciasta posmarować dżemem pomarańczowym i  masą daktylową i kolejno warstwami nałożyć jeden na drugi. Wierzch ciasta pokryć  masą kakaową. Można posypać orzechami i udekorować owocami.

czwartek, 29 grudnia 2011
Ciasto zeberka

(proporcje na średniej wielkości tortownicę)
 
Składniki:

  •     1,5 szklanki cukru
  •     2,5 szklanki mąki
  •     3 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     1 szklanka wody
  •     1 szklanka oleju
  •     3 łyżeczki kakao


Wszystkie składniki – oprócz kakao – łączymy ze sobą i miksujemy. Masę dzielimy na połowę, do jednej dodając kakao. Na wysmarowaną olejem i posypaną mąką lub kaszą manną tortownicę lejemy centralnie, przemiennie 2 łyżki stołowe jasnego i 2 łyżki ciemnego ciasta. Pieczemy ok. 45 min w temp. ok. 200 stopni C.

Po wyjęciu z piekarnika, wierzch ciasta można pokryć polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

POLEWA CZEKOLADOWA: 4 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki cukru (wg uznania), pół łyżeczki cukru waniliowego, niewielka ilość mleka kokosowego lub sojowego waniliowego  - dodawane jako ostatnie. Mieszamy na zimno. Gdy połączone składniki uzyskają konsystencję gęstego kremu, lekko podgrzewamy i "czekoladujemy" zeberkę.

 



piątek, 23 grudnia 2011
Piernikowe misie


W pierniczkach najwspanialszy jest korzenny aromat. Tym razem postanowiłam zastosować w miarę świeże przyprawy, zmielone tuż przed użyciem. Zapach wspaniały!



Składniki:

  • 1 szkl. mąki
  • 1/4 szkl. syropu daktylowego lub melasy (taka ilość do ciasta, dodatkowo trochę do posmarowania)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szkl. oleju
  • 2 łyżeczki sproszkowanych przypraw: kolendra, anyż, gałka muszkatołowa, cynamon, imbir (imbir i cynamon miałam w proszku), można wykorzystać mieszankę piernikową
  • 2 łyżeczki kakao
  • woda
  • bakalie do przybrania (opcja)

 

Sposób przyrządzenia:

Suche składniki wymieszać, dodać olej, wymieszać i dolać tyle wody, aby powstało elastyczne ciasto dobre do wałkowania. Rozwałkować ciasto na placek grubości ok 6-8 mm i wykrawać dowolne kształty. Zaraz po wyjęciu z piekarnika posmarować melasą lub syropem daktylowym, można przybrać wg uznania.



czwartek, 22 grudnia 2011
Babka makowa

 

Święta za pasem, czas na pieczenie makowca.

Strucla makowa? Tort makowy? A może babka?

Składniki:

  • 1 szkl. mąki graham
  • 1/4 szkl. oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek melasy
  • garść rodzynek
  • ok. 50 g orzechów (tu laskowe w całości, choć myślę, że jeszcze lepsze byłyby włoskie)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 250 g maku

 

Sposób przyrządzenia:

Masa makowa: Mak namoczyć na noc. Odcedzić. Następnie zmiksować go z niewielką ilością wody i połową rodzynek. Do masy dodać resztę rodzynek, orzechy i mąkę kukurydzianą i łyżkę oleju. Wymieszać.

Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać melasę, olej, wymieszać. Następnie dodać niewielką ilość wody (tyle, by wyrobić zwarte, elastyczne ciasto, które łatwo będzie rozwałkować.

Przygotowanie do pieczenia: Formę na babkę wysmarować olejem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok.1 cm. Rozsmarować na nim całą masę makową (nie blisko brzegów). Następnie delikatnie zwinąć ciasto zaczynając od krótszego brzegu ciasta, jakbyśmy formowali struclę (zwinąć w rulon) ewentualnie złożyć na pół i przełożyć do foremki. Docisnąć, by ciasto wpasowało się w formę. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez około 30-40 min.

Podawać pokrojone (Nie próbowałam ciasta wyciągać w całości z foremki, ale być może jest to możliwe). Świeżo po upieczeniu ciasto jest kruche i chrupiące. Potrzymane przez noc w worku foliowym staje się wilgotne i delikatne.



poniedziałek, 19 grudnia 2011
Aromatyczny keks czekoladowy

Pachnący cynamonem, pomarańczami, czekoladą, pyszny keks czekoladowy z żurawiną i orzechami, nie tylko na święta.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej graham
  • 1 pomarańcza organiczna (skórka bez pestycydów)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • odrobina startej gałki muszkatołowej
  • 1/3 szklanki melasy (tu melasa winogronowa, ale może być inna, ewentualnie syrop zbożowy) plus melasa do polania ciasta (albo wierzchu ciasta, albo kawałka ciasta gotowego do podania na talerzyku)
  • 100 g orzechów włoskich w dużych kawałkach (ćwiartki)
  • 100g żurawiny
  • 50 g rodzynek
  • woda lub mleko roślinne

Sposób przyrządzenia:

Wycisnąć sok z pomarańczy i namoczyć w nim rodzynki  i żurawinę przez co najmniej 1 godzinę (można dłużej). Skórkę z pomarańczy zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać olej, melasę i około 1 szklanki wody lub mleka roślinnego. Połączyć składniki suche i mokre dodając  bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt zbite, suche, dodajemy jeszcze trochę wody. Ciasto powinno być gęste, ale elastyczne. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 45 min. (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy jest dopieczone).



sobota, 17 grudnia 2011
Kokosowe kuleczki

Składniki:

1.    puszka mleka kokosowego (moim ulubionym ze względu na cenę i smak jest "KIER") (400 ml)

2.    1 i 1/4 szklanka kaszy manny

3.    rodzynki sułtańskie

4.    pół łyżki stołowej oleju

5.    cukier i cukier waniliowy (ilość wg upodobań)

6.    wiórki kokosowe do obtoczenia

Składniki od 1-5 łączymy ze sobą i gotujemy do uzyskania gęstości ciasta - aż masa stanie się trudna do wymieszania. Lekko studzimy i formujemy kulki, następnie obtaczamy w wiórkach i umieszczamy na krótko w lodówce :)



środa, 07 grudnia 2011
Przepis konkursowy: Babeczki owsiano-jabłkowe z rodzynkami na pełnym ziarnie

Przepis nadesłał Adam. 

Babeczki owsiano-jabłkowe z rodzynkami na pełnym ziarnie

pasują dla: dieta, wysoki błonnik (dla IBS), uczulenie jajka, nisko-tłuszczowa

Skład:

  • 2 szkalnki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki zwykłej
  • 1 1/4 szklanka otrębów owsianych
  • 4 jabłka twardsze i słodkie (450g łącznie) 1/2szklanki rodzynek
  • 2 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 330 ml soku jabłkowego 100%

Piec na 175stopni

Mąki wymieszać z sodą oraz przyprawami i dodać otręby po czym znów wymieszać Jabłka obrać. 2 jabłka skartować na średnich oczkach by powstało coś ala'pire (przynajmniej by wyszła z tego jedna szklanka). Pozostałe pokroić w kostkę.

Do skartowanych dodać pokrojone, wsypać rodzynki i wymieszać.

Suche wymieszać z mokrymi dolewając powoli sok jabłkowy.

Nakładać porcje do foremek-> może wyjść od 12-18 porcji, w zależności od ilości nałożonego ciasta Do pieca na 22-25minut obracając blachę o 180st w połowie pieczenia

Przepis znaleziony, przerobiony specjalnie dla osób z IBS oraz dla nietolerujących jajka

Jeżeli uda się wam bardziej zmodyfikować na lepsze-> piszcie i dzielcie się wrażeniami

 

niedziela, 04 grudnia 2011
Przepis konkursowy: Ciasto marchewkowe

 

Przepis nadesłał Adam.

Ciasto marchewkowe, bez jajek, bez masła, można nawet rzec Vegańskie ciasto marchewkowo-kakaowe :]

 

pierwszy raz coś takiego robiłem, i podobno smaczne :] (tak mówią),

jest inne niż standardowe ciasta marchewkowe, inny smak, inna faktura

  • 1szklanka mąki zwykłej
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody spożywczej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1,5 szkalnki cukru
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 500g obranej marchwi
  • puszka ananasa (odsączone)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/2 szklanki rodzynek

Mąki, kakao i spulchniacze oraz przyprawy wymieszać. Dodać cukier i wymieszać do robota kuchennego/miksera wrzucić marchew, dodać ananas i zmiksować. Dodać olej i sok- zmiksować. Dodać spulchniacze i zmiksować. Odstawić na chwilkę by proszek i soda zaczęły działać do mieszanki suchej dodać mieszankę mokrą i połączyć dokładnie. Jako że nie ma jajek i nic surowego, spróbować czy nie za mało słodkie, jeżeli tak, dodać troszkę więcej cukru). Dodać rodzynki i wymieszać piekarnik na 180 stopni.

Na dno prostokątnej formy do pieczenia wyłożyć papier i lekko go natłuścić olejem. Wylać ciasto i odstawić na chwilę w cieplejsze by proszek i soda zaczęły działać do pieca na 45 minut obracając w połowie czasu zmniejszyć temperaturę jakoś do 120 stopni wyjąć pokroić w kostkę i do pieca na 15 minut by się przypiekło a resztki cieczy wyparowały.

Jak na fotce widać, rodzynkami posypałem po wierzchu, ale można dodać do ciasta, kto jak woli. Można też gałą muszkatołową i cynamonem posypać wierzch, też tak zrobiłem

 

smacznego :]



sobota, 15 października 2011
Ciasto kruche z jabłkami

 

Produkty:

  • 1 kg jabłek startych na dużych oczkach
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • margaryna roślinna (100% roślinna jest w Kauflandzie)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub zapach
  • szczypta soli i trochę wody mineralnej - tyle, żeby wyrobić jednolitą masę ciasta
  • cynamon do posypania jabłek

Sposób wykonania:

Z mąki, margaryny, cukru, proszku do pieczenia, soli i wody ulepić jednolitą masę. Kulę ciasta podzielić na pół i każdą część rozwałkować na wielkość spodu małej brytfanki. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, można położyć jedną część na dnie brytfanki i rozwałkować ją szklanką posypaną mąką lub po prostu dosypać mąki. W środek ułożyć starte jabłka posypane cynamonem i przykryć rozwałkowanym plackiem z drugiej części ciasta. Czasami dodaję zamiast wody sok z jabłek, które wcześniej posypuję cukrem po starciu - wtedy ciasto jest jeszcze bardziej kruche. Piec w piekarniku ok 45-60 minut, sprawdzając patykiem, czy się dopiekło. Ponieważ jabłka mogą rozmiękczać dół ciasta, dobrze jest najpierw zacząć pieczenie od dołu, jeśli piekarnik ma taką opcję.

 

wtorek, 06 września 2011
Orzechowiec z nutką pomarańczy

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej graham
  • proszek do pieczenia/ kamień winny na 1/2 kg mąki
  • 100 g daktyli
  • 50 g rodzynek
  • 25 g suszonych wiśni (opcja)
  • 100 g orzechów włoskich (50 g do ciasta i 50 g do posypania)
  • syrop daktylowy lub karobowy (1/3 szklanki do ciasta i 1/4 szklanki na polewę)
  • starta skórka z 1 pomarańczy bio
  • sok z 1 pomarańczy
  • cukier z naturalną wanilią
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki oleju
  • ok. 1/3 szklanki wody

Sposób przyrządzenia:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym, dodać olej, 1/3 szklanki syropu, sok z pomarańczy i wodę. Jeśli ciasto jest za suche, dodajemy trochę wody. Ciasto powinno być luźne, ale gęste. Daktyle kroimy, orzechy siekamy. Połowę orzechów odkładamy do posypania. Do ciasta dodajemy połowę orzechów i pozostałe bakalie wraz ze startą skórką pomarańczy. Banana kroimy w plasterki. Połowę ciasta przekładamy do blachy wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Następnie układamy plasterki banana i kładziemy drugą warstwę ciasta. Pieczemy ok. 50 min. w temp. ok. 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika na przemian polewamy słodem i posypujemy orzechami (kilkakrotnie, żeby orzechy dobrze się przykleiły).



sobota, 13 sierpnia 2011
Ciasteczka amarantusowe


 

Składniki:

  • ok. 100 g płatków amarantusowych
  • ok 50 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki syropu daktylowego
  • 50 g rodzynek i/lub innych bakalii
  • ok. 1/4 szklanki oleju
  • odrobina wody

 

Sposób przyrządzenia:

 

Płatki amarantusowe mieszamy z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej, rodzynki (bakalie), syrop daktylowy i mieszamy. Dodajemy jak najmniejszą ilość wody - tylko tyle, by składniki się połączyły. Formujemy okrągłe ciateczka i pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 10-15 min.

 



niedziela, 07 sierpnia 2011
Muffiny czekoladowe

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki razowej lub grahamki
  • 1 i 1/2 paczki kamienia winnego lub proszku do pieczenia (ok. 25 g)
  • pół szklanki syropu daktylowego
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki grubo zmielonych orzechów (np. laskowych)
  • 3 czubate łyżki kakao
  • pół szklanki oleju
  • około 1/3 szklanki wody
  • 4 banany
  • na polewę -3 łyżki cukru (tu zastosowany cukier gula jawa z kwiatu palmy kokosowej), 3 łyżki wody, 1 łyżka oleju kokosowego
  • do dekoracji - np. papaja kandyzowana, posiekane orzechy pistacjowe

Sposób przyrządzenia:

Banany rozgnieść w misce, dodać olej, syrop daktylowy, wodę, rodzynki, i  wszystko lekko wymieszać.  W drugiej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, kakao. Składniki mokre zmieszać z suchymi. Jeśli ciasto jest za suche, dodać odrobinę wody. Mieszać lekko i krótko. Ciasto przekładać do foremek na muffiny. Piec w temperaturze ok. 180 st. C przez ca 30 min. W małym garnku rozpuścić cukier w wodzie i podgrzewać do zgęstnienia, dodać olej kokosowy i wymieszać. Przygotowaną polewą polewać ciastka i dekorować papają i pistacjami lub wybranymi dodatkami.

 



piątek, 15 lipca 2011
Ciasto migdałowe


Produkty:

  • 300g mąki
  •  100g migdałów mielonych
  • 125g cukru
  • 1 szklanka mleka kokosowego lub innego zmieszanego z wodą
  • 80 ml oliwy
  • 3 łyżeczki proszku
  • kilka kropel olejku migdałowego

Sposób wykonania:

cukier zmieszać z oliwą i mlekiem i stopniowo dodawać mąkę, a na koniec dodać proszek, olejek zapachowy i migdały mielone.

Piec godzinę w średnio nagrzanym piekarniku i polać polewą czekoladową zrobiona z kakaa i tłuszczu palmowego rozpuszczonego z wodą i cukrem.



piątek, 08 lipca 2011
Ciasto kasztanowe z kremem pomarańczowym

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki kasztanowej (z kasztanów jadalnych)
  • łyżka kakao (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka kamienia winnego lub proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki syropu daktylowego do ciasta i 1/3 szklanki na polewę
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1 banan
  • kilka migdałów
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Składniki na krem:

  • skórka z jednej pomarańczy bio
  • pół szklanki mąki kokosowej (zmielone wiórki kokosowe)
  • łyżka masła kakaowego (lub oleju kokosowego)
  • 2 łyżki syropu z agawy lub ryżowego
  • Sposób przyrządzenia

Ciasto:

Mąkę kasztanową wymieszać z proszkiem do pieczenia (i ew. kakao). W osobnej misce rozgnieść banana, dodać syrop  daktylowy, olej – wszystko wymieszać. Następnie połączyć składniki suche z mokrymi, przełożyć do małej foremki i piec w temp. ok. 180 st. C przez 30-40 min. Po wyjęciu z blaszki, polać syropem daktylowym i posypać posiekanymi migdałami.

Krem:

Skórkę z pomarańczy bio zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami, dodać zmielone wiórki kokosowe, syrop oraz rozpuszczone masło kakaowe. Wszystko wymieszać. Jeśli masa jest za sucha, dodać niewielką ilość wody.

 Ciasto można przełożyć kremem. Można też z kremu zrezygnować i delektować się kasztanowym smakiem.



piątek, 01 lipca 2011
Ciastka jabłkowo - żurawinowe

Składniki:

•    1 i  1/2 szklanki mąki graham

•    1/2 szklanki zmielonych orzechów lub wytłoków po zrobieniu mleka orzechowego (można ewentualnie zastąpić 1/2 szklanki mąki)

•    2 banany

•    3 duże jabłka

•    100g żurawiny

•    50 g rodzynek

•    4 łyżki cynamonu

•    4 łyżki brązowego cukru

•    2/3 szklanki oleju

•    ok. 1/2 szklanki wody

•    paczka proszku do pieczenia na 500 g mąki

 

Sposób przyrządzenia:

Mąkę, cynamon i zmielone orzechy zmieszać z proszkiem do pieczenia. Banany rozgnieść widelcem (mogą zostać kawałki), 2 jabłka pokroić w małe cząstki, 1 jabłko zmiksować (niekoniecznie bardzo dokładnie) lub rozgnieść widelcem, jeśli jest miękkie. W innym naczyniu zmieszać jabłka, banany, olej, cukier, wodę, następnie dodać rodzynki i żurawinę. Połączyć składniki z obu naczyń i za pomocą łyżki delikatnie, krótko zmieszać, nie za dokładnie, co nada ciastkom popękaną teksturę. Ciasto powinno być elastyczne i gęste. Jeśli jest za luźne, można dodać mąki, jeśli za suche, można dodać odrobinę wody. Ciasto nakładać łyżką na papilotki. Papilotki można uformować w kształt kwiatków, naciskając lekko palcami w kilku miejscach brzegi ciastek. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez około 15 -20 min.


czwartek, 30 czerwca 2011
Ciasto marchwiowo-kokosowe

Składniki (na 10 porcji)

  • 3 marchwie
  • 1 dojrzały banan
  • 140 g mąki pszennej grahamki zmieszanej z mąką pszenną zwykłą
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 - 1/2 szkl wegańskiego mleka
  • 10-15 dkg brązowego cukru
  • 100 g oliwy z oliwek
  • 35 g wiórków kokosowych
  • tłuszcz oraz wiórki do posypania formy

 

Nagrzać piekarnik do 175 stopni C. Wysmarować i posypać formę wiórkami.

Marchew oskrobać i zetrzeć na grubej tarce. Zmusować banan za pomocą widelca. Wszystkie suche składniki wsypać do miski. Oliwę wymieszać z mlekiem, po czym zalać suche składniki tą mieszanką oliwy i mleka.

Na koniec dodać marchew, banan oraz wiórki kokosowe wymieszane dokładnie.

Ciasto wylać do formy, piec 30-40 minut. Pozostawić w formie do wystygnięcia.

 



piątek, 24 czerwca 2011
Torcik truskawkowy

Składniki:

  • Migdały - około 1 kubek
  • Wiórki kokosowe – opakowanie
  • Syrop z agawy
  • Esencja waniliowa
  • Pomarańcza
  • Truskawki
  • Kiwi lub inne owoce do przystrojenia

 

Sposób przygotowania:

Pierwsza warstwa

  1. Moczymy na noc migdały lub zalewamy wrzątkiem i czekamy 10- 15 minut.
  2. Obieramy je ze skórki.
  3. Mielimy na gładką masę w młynku do kawy (można zostawić trochę migdałów, które zostały niezmielone w młynku).
  4. Do masy migdałowej dodajemy syrop i wyciśnięty sok z pomarańczy.
  5. Wszystko razem mieszamy, wyrabiamy ciasto.
  6. Formujemy kulę, z której tworzymy następnie placek o grubości około 2 cm.
  7. Talerz, na którym będziemy podawać ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi.
  8. Delikatnie rozkładamy nasze ciasto na tych wiórkach.



 Druga warstwa – bardziej kremowa

  1. Miksujemy wiórki kokosowe w młynku do kawy na jednolitą masą.
  2. Wykładamy do miseczki i dodajemy tyle wody, żeby powstała gęsta śmietanka.
  3. Dodajemy syrop z agawy i esencję waniliową do smaku.
  4. Wszystko razem mieszamy.
  5. Dodajemy pokrojone truskawki (około 5) i ugniatamy widelcem.
  6. Tak przygotowaną masę nakładamy na pierwszą warstwę.

 

Torcik przystrajamy owocami i wkładamy do lodówki na około 20  minut lub dłużej.



wtorek, 21 czerwca 2011
Ciasteczka cashew bez pieczenia

Składniki:

• 1 szklanka nieprażonych orzechów cashew  (nerkowców)

• 4 łyżki melasy karobowej (lub innej)

• 4 łyżki mesquite w proszku

• kilka łyżek prażonych solonych orzechów cashew do dekoracji

Sposób wykonania:

Nieprażone orzechy cashew zmielić w młynku do kawy (mogą pozostać małe kawałki orzechów, nie muszą być zmielone na mąkę). Zmielone orzechy wymieszać z melasą i mesqiute. Masa powinna być gęsta, by można było z niej formować kulki. Jeśli jest za rzadka, dodajemy trochę mesquite lub orzechów, jeśli za gęsta, trochę melasy. Prażone orzechy posiekać nożem na grubsze kawałki. Z masy formujemy kulki lekko spłaszczając i obtaczając w posiekanych orzechach. Wyborny, niepowtarzalny smak mesquite połączony z nerkowcami uczyni chwilę smakowania ciastek  naprawdę błogą.



sobota, 11 czerwca 2011
Ciasto z rabarbarem


Produkty:

  • kilka łodyżek rabarbaru
  • 300g mąki
  • szklanka cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g margaryny wege
  • kilka łyżek wody
  • cukier waniliowy
  • kilka łyżek skrobi kukurydzianej

Sposób wykonania:

Obrać i pokroić rabarbar, posypać pół szklanki cukru pudru i rozmieszać. Kiedy puści sok zmieszać z kilkoma łyżkami skrobi kukurydzianej i pozostawić jako farsz. W międzyczasie zmieszać mąkę z połową szklanki cukru pudru, margaryną wege i łyżeczką proszku oraz kilkoma łyżkami wody. Po zmieszaniu i połączeniu w jedną masę odstawić do mrożarki na 15 minut. Kiedy masa stężeje, podzielić ją na dwie części - jedną na spód brytfanki (ponieważ się może kleić, to dobrze rozprowadzać, wałkując szklanką obtoczoną mąką), następnie położyć na całej powierzchni masę rabarbarową ze skrobią i cukrem, a na wierzch drugą część ciasta, jeśli się nie da rozwałkować, to pokruszyć.

Uwaga! Do każdego ciasta zawsze należy dodać szczyptę soli, a do każdej słonej i ostrej potrawy zawsze dodaje się szczyptę cukru.



sobota, 04 czerwca 2011
Mazurek wegański

(duża brytfanka)

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • śmietanka sojowa
  • szklanka cukru
  • 1 i 1/2 margaryny roślinnej (znalazłam takie zwykłe margaryny bez mleka w dwóch marketach zupełnie bez nazwy, najtańsze)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 litra mleka sojowego
  • 4 łyżki kaszy manny
  • powidła lub konfitura
  • żurawina suszona i migdały blanszowane do ozdobienia mazurka

Ugnieść ciasto z mąki, 1 margaryny, połowy śmietanki sojowej, połowy cukru i proszku do pieczenia, utworzyć jednolitą kulę, a potem rozwałkować na wielkość dużej brytfanki i położyć placek na jej całej powierzchni. Upiec, a jak wystygnie posmarować konfiturą lub powidłami i kremem, a na koniec ozdobić żurawina i migdałami.

Krem: ugotować kaszę mannę na mleku sojowym tak, żeby nie było grudek, ostudzić i zimną zmiksować z połową cukru i 1/2 paczki margaryny. delikatnie wysmarować placek, przykrywając konfiturę



 
1 , 2 , 3 , 4

Weganizm Weganizm

Weganizm